НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 9:35 pm Вижте мненията без отговор
ЗЛОУПОТРЕБИ С ДОКАЗАНИ ОКУЛТНИ ФЕНОМЕНИ ...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Апр 04, 2008 3:15 pm
МнениеЗаглавие : ??????????? ? ???????? ??????? ???????? ...
Отговорете с цитат

Ето каква инфорамция ни предостави Кати, относно утвърденото име на Ванга, като окултен финомен.

Вижте само как се печелят пари от лоша ... пък и добра реклама ...

Това просто е кощунство, да се гавриш с името на мъртъв човек ... !!!

Цитат:
"Руски богослови се изцепиха:

Ванга била подвластна на тъмни сили

Ванга била обладана от тъмни сили, твърди Татяна Муравьова в Експрес-газета. Авторката признава, че много православния смятат за светица и дори има тежнение да бъде канонизирана от бългаеската православна църква, но трупа факти в полза на обратното.

Александър Дворкин, професор и завеждащ катедрата по сектантство в Православния Свето-Тихоновски университет, твърди: Малко преди смъртта си ванга помолила да я посети Неврокопският епископ. когато влязъл в стаята на пророчицата, той държал в ръце кръст с частица от Светия Кръст на Голгота.

Ванга нещо врачувала в пълната с хора стая, изведнъж започнала да говори с хриплив чужд глас: Който влезе, веднага да хвърли на пода онова, което държи в ръце. То ми пречи да виждам, не го искам в дома си." Владиката се врътнал и си отишъл.
Сведенията за светостта на Ванга, според Муравьова се опровергават дори от племенницата и Красимира Стоянова. От една страна, тя твърди, че

Ванга дълбоко вярваща, а от друга, цитира изказвания, противоречащи на православието. "Когато пред мен застане човек, виждам около него умрелите му близки. Те ми задават въпроси и охотно отговарят на моите питания. каквото ми кажат, предавам го на близките им."

Информация Ванга получила и от "жителите на планетата Вамтима". А когато в нея се вселявали "големите" сили според близките и, пророчицата започвала да говори с чужд глас, после не помнела нищо и била обезсилена.

Ако чрез нейната уста говори Господ, нима той би я използвал за марионетка, съсипвайки здравето и!, коментира Муравьова.

А тъмните сили постигат целите си да влияят върху възможно повече хора. Именно те съобщавали на ванга миналото, а прогнозите за бъдещето (по сведения на очевидци) били винаги размити. това е поредното доказателство, че Петричката врачка е общувала с духове от паралелния свят, а не с Божи творения.

Руската авторка цитира още пасажи от книгата на Красимира Стоянова, "доказващи", че ванга е обсебена от зли сили.

На въпрос дали е виждала Исус Христос, пророчицата отвръщала: "Да, виждала съм го. Но той не е като изображенията по иконите. Христос е огромно огнено кълбо, срещу което не можеш да гледаш. Ако някой ти каже, че му се е явил Бог и той прилича на човек, значи не е бил истински. Т.е., тя поствя под съмнение целия път на Исус към истината чрез страдание и смърт. И ако той не се явявва на хората от плът, значи мъченията му на кръста са съществували и той не е изкупил греховете на човечеството?", тълкува руската авторка. а като я питали може ли тя да предотврати нещастието, което вижда, отвръщала: "не, никой не може да преодолее съдбата си".

Идеята за фатализма абсолютно не се вписва в християнските канони. Според тях Господ не оставя човека на произвола на съдбата и му помага да се пази от неправдени постъпки. А ако е съгрешил, но искрено се е разкаял, му дава опрощение.

Коментар на богослова:
Фьодор Ярмош, старши катехизатор на Патриаршеския център за духовно развитие при даниловския манастир: Православната църква се отнася много внимателно към всякакви ясновидци и изцелители, действащи извън нея.
защото е трудно да се разбере от добри или лоши сили са получили дарбата си.

Жени Костадинова, автор на 3 книги за Пророчицата:

Руснаците се оказват ненадминати в способностите си да злоупотребяват с имато на Ванга. След смъртта и през 1996 г. в Русия издадоха /и продължават да издават/ стотици книги за великата българска пророчица, пълни с измислени изказвания от нейно име.

Един от "шедьоврите", излязъл неотдавна, описва "пророчествата" и по години - 0т 2008 до 3780г. Сред измишльотините са, че Ванга предрича трета световна война през 2010 г., обезлюдяване на Европа, превземане на Рим от мюсюлмани...Каквото и да пищат за нея, все ще спечелят.

Колкото до твърдението, че Ванга служи на тъмни сили, подобно мнение изказват и предтавители на Българската православна църква.

Но за църквата не само Ванга, но и всеки, който се занимава с чародейства, гадания, знахарство, магии, разговори с мъртвите, е проводник на тъмни сили.

Нищо, че Библията изобилства с предсказания, правени от пророци и сам Исус Христос е пророк."

А какви са вашите коментари по темата???!!! Не чух, не видях, не прочетох ... очаквам ги!

Пуснато наПуснато на: Пет Апр 04, 2008 4:10 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Tълкувания от гл.т. на религиозни канони винаги предполагат ограничения на разсъжденията. Понеже много е говорено тук за религиите по принцип, не ми се впуска в подробности - знае се, че каноните са измислени от хора за да държат в подчинение и страх и да манипулират други хора, защитавайки нечии интереси. И противопоставяне на истинското познание, поставяне на таван, отвъд който не трябва да се мисли, да се разсъждава, защото това застрашава властта над умовете и съзнанието на хората.

Най-лесно е да се каже - "тъмни сили". Ама какви са тези тъмни сили, от къде произлизат и какво представляват, освен че са сигурно "дело на Дявола" както би твърдяла Църквата. Закостенялост и невежество, никакъв опит и усилие да се даде някакво разумно и познавателно обяснение на нещата, всъщност и неспособност за такова.
Не, че науката е успяла да се справи засега с обяснение на явлението /по-скоро хипотези и догадки/, но все пак заклеймяването, отричането или класифицирането като нещо отрицателно едва ли ще задоволи един мислещ съвременен човек или стремящ се към духовни познания.

Всичко е много елементарно, пък и дали описаните случаи са верни, а не изопачени с определена цел - ясно каква... Rolling Eyes

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пет Апр 04, 2008 4:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

За добрите хора винаги ще се намерят лоши думи!

Ванга едва ли някога е поставяла под съмнение целия път на Христос.Всички знаем,че нейната вяра към Създателя е била много силна,помня че стените и бяха отрупани с икони ... та тя построй църква,как може да пишат ,че поставяла под съмнение пътя на Христос.

Това просто са изопачение думи и грешно разбрана информация !
Много пъти сме си говорили за Бог и това което всъщност е Бог!

Просто има алчни и нагли репортери и журналисти ,които се опитват да продават статиите си и вестниците си на всяка цена и то на гърба на утвърдени имена !

Пуснато наПуснато на: Пет Апр 04, 2008 5:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всъщност много шарлатани и лъжефеномени си служат с името на Бог и приемните им са препълни с икони и други религиозни атрибути, някои от тях сигурно искрено си вярват, че са проводници Божии, други демонстрират за пред хората силна вяра и религиозна принадлежност, независимо каква.
Може би предтавителите на Църквата /някои от тях/ се опитват да се преборят и с това, но не е този начинът.

Едва ли Ванга умишлено би искала да постави под съмнение пътя на Христос, по-скоро това е богословска трактовка на думите и. И стемежът да ни се натрапи някаква догматична представа как бихме го видяли - дали трябва да е в човешки образ или не. А и Бог и Христос не е едно и също.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Съб Апр 05, 2008 9:22 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

До сега не съм се включвала в дискусия за баба Ванга, защото съм малко пристрастна. Пада ми се някаква роднина. Били сме заедно на сватбата на първата ми братовчедка. Според мен, доколкото съм чувала от членове на фамилията, тя определено и безусловно е имала дарба, но по никой начин не е била чак такава, каквато я изкарват по медиите. Има го малко и момента стечение на обстоятелствата. На много хора е познала, на много хора е помогнала, но има и обратното. Чак канонизиране в светица ми се струва прекалено. То и майка ми имаше дарба, но не си вярваше сама на себе си, въпреки, че предричаше по-сериозните неща с ужасяваща точност и не е започнала да я използва и да "гледа" на хората. А що се отнася до това дали силите са "тъмни" или "светли" - това също е някаква човешка измишльотина. Не мисля, че могат да се разделят по този начин нещата. Те са много по-сложни. Това не е буквар и ние не сме в първи клас, за да ни се обясняват нещата с ябълки и круши като сравнение, защото не можем да разберем по-абстрактния модел.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 06, 2008 11:05 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Много правилно, Пенка! Много правилно.

Но когато навсякъде по света шевства религиозният фанатизъм, благодарение на който се вихрят зловещи войни, благодарение на който се избиват и са били избити милиони и милиарди хора, благодарение на който се държат в насилствено подчинение още толкова хора, се стига именно до това безумие - разделението.

Да разделяш нещата на добри и лоши това е неразбиране, това е тотална заблуда, това е върха на "великото" невежество ... Confused

В такъв случа този нещастен руски богослов (както и всички подобни български естествено!) защо не каже нещичко за "светата" инквизиция, защо не каже нещо за вихрещите се жестокости на фундаменталния ислямизъм и т.н., и т.н.?!

Защо не каже тези "човешки" проявления в коя категория се класират - тази на Сатанизма или тази на Твореца?! Хмммммм ... "попска" му работа!

Ами се е "зачопкал" с Ванга! ...

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта