НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 2:06 pm Вижте мненията без отговор
Отговорността да бъдеш шеф....
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
avb

Пуснато наПуснато на: Съб Апр 26, 2008 2:46 pm
МнениеЗаглавие : ????????????? ?? ????? ???....
Отговорете с цитат

Такааа...една тема в която искам да споделя някои разсъждения. Отговорността да бъдеш ръководител. Какво е да си шеф, било то на голяма компания,на малко предприятие,на един малък или голям колектив? Най-общо казано-ръководител на работници, или по известен в последно време като "шеф"? Много хора си мислят, някои мечтаят да бъдат такива, но защо? Заради слава, пари положение и така нататък... Бих казала, че има много видове шефове. Има такива,които работят много сериозно редом с подчинените си, които се стараят да сплотят колектива, да решават възникналите проблеми,да планират стратегия за развитие на колектива като цяло и за в бъдеще. Това е този,който уважава труда на всеки от подчинените си. Понякога тези същите имат и много "мека политика"стараейки се да не обидят никого. До тук това беше образа на "идеалния" шеф или този който се доближава до това. Ако тези неща са наред,разбира се и коректността в заплащането аз не виждам причина този колектив да не е продуктивен и да върви и съществува занапред.
Но какво става около нас? Какви ръководители имаме ние? Някъде на много малко места се срещат шефове от горепосочения тип и това се забелязва. Мястото просперира,хората се задържат на него и т.н.
Но да видим другия, по-ширико разпространен тип шефове, които нищо не правят, по цял ден висят на главата на подчинените си и дават заповеди,а докато хората работят те само се наслаждават на положението си, парите си и изхвърлят всичките си комплекси върху подчинените си. По този начин не управляват в перспектива,а от ден до пладне. Не бих искала да донарисувам образа на лошия шеф.....Всъшноста това е трагедията на българския народ,че повечето шефове са новопръкнали се и посамозабравили се... Помислета само ако повечето от шефовете се стремяха да са от първият тип? Бихте ли споделили дали сте срещали такива?
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 27, 2008 4:07 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

@avb, нещо май са те напънали служебни проблеми. Laughing Какво ти пука кой какъв шеф е? То си е за него. Същото важи и за колегата ти, който си описала в другата тема за завистта. Ако не можеш да вирееш в даден колектив - просто си тръгни. Едва ли можеш да го промениш. А ако по някаква причина не можеш, или - не желаеш да си тръгнеш, то тогава недей да съдиш хората, защото и при тях може привидно нещата да изглеждат по един начин, а всъщност да са съвсем други под повърхността. Да се лепят етикети "добър шеф" или пък - "лош шеф" - то е малко детинско, не мислиш ли? Все пак човекът е нещо доста по-сложно от буркан лютеница, че да му слагаме етикети. Very Happy А отговорността...тя си е за всеки персонално. Без значение дали е шеф, или работник.
avb

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 27, 2008 8:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Мила Penka, Страхувам се че тук грешиш в преценката си. Аз рядко се включвам във форума и в стремежа си да бъда лаконична, оставам недоразбрана. Двата ми поста са наистина несвързани. Не бързай да даваш съвети за колектив, в който аз мога или не мога да вирея....Причината да пусна тази тема във форума е точно обратната. Мислиш ли,че ако имах отвратителен шеф щях да опиша толкова добре образа на порядъчния? Wink Напротив, имаме шефове,който всички много уважаваме и сме един доста добър и сплотен колектив. Общувайки с доста хора, които се оплакват от техните некоректни шефове аз просто си мислех,че тези свестните са на изчезване и просто исках и вие да споделите мнения.Имате ли ги и вие? Друго нещо,което ме накара на тази тема е,че наскоро чух за шефове на строителни обекти, които са облечени с работнически дрехи и помагат и работят на строителен обект заедно с подчинените си. Колко други биха го направили? Това не е ли тема върху която да се замислиш? Тук става въпрос за човешкото его,за лоялност,за коректност за добронамереност за добра политика и всички онези качества,за които се говори тук във форума....Някои ръководители управляват така че след тях да не остане нищо,а други управляват така,че да създадат нещо... не е ли това тема за размисъл? Замислете се малко в световен мащаб?Всички ръководители, включително и политици?Дайте пример за един такъв? Постигнал или създал нещо голямо на базата на добра ръководна длъжност и качества.
penka

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 27, 2008 8:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Може. На мен така ми прозвуча и затова така го написах. А съвети не давам, опазил ме Господ! Very Happy Аз себе си трудно мога да посъветвам, та камо ли някой друг. Темата за "шефовете" на мен ми е малко болна. Ние с партньора ми сме нещо такова - собственици на фирма. Не е голяма, но не е и малка. Бачкаме не само наравно с работниците, но и смея да твърдя - повече от тях. На някои от нашите работници заплатата им е по-голяма от нашата. Пускаме ги те да почиват, а ние сме на работа. И мога да изброявам още доста. Но...Това не означава, че сме добри шефове. Даже точно обратното означава в бизнес план. Та преди да дискутирам за добрите и лошите шефове, ми се ще да се уточним това всъщност какво означава? Щото аз вече не знам.Ти знаеш ли?
avb

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 27, 2008 9:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аааа.сега ми е ясно защо така реагираш Smile Лично аз не бих дала класификация "добър" или "лош" шеф. По скоро ми харесва класификация от сорта на "качествен" шеф. Какво е това ли?

Ами от гледна точка на работници и колектив мисля, че вече описах какво е качествен шеф. А по отношение на бизнес партнъори мисля, че ако ръководителя има добри отношения с подчинените си в един колектив, не би трябвало да има трудности и с бизнес партнъорите.

Аз малко идеалист си падам,та не ми се учудвай Wink Но бих казала, че шефовете ми имат такава политика,че с цената на много усилия на духа, решават много деликатно някои възникнали проблеми, колкото и понякога на нас да ни изглеждат абсолютно нерешими.

За едно си права,много е трудно да се опише и обхване изцяло значението на това понятие. Важна е също и гледната точка. Е,те точно това искам да дискутираме Smile

А във вашия случай ако имате колектив на който да разчитате и тези хора работят от много време при вас и си им имате доверие, не виждам причина да се притесняваш.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Апр 28, 2008 2:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

написа:
Аааа.сега ми е ясно защо така реагираш Smile Лично аз не бих дала класификация "добър" или "лош" шеф. По скоро ми харесва класификация от сорта на "качествен" шеф. Какво е това ли?

Но ти даде вече такава класификация, avb ...Sad Confused

Значи ли, че един "качествен шеф" е и качествен човек?! Абсолютно НЕ. Тогава какъв "качествен шеф" може да бъде един некачествен човек?!

В истинските параметри на живота няма разделения, уважаема avb ... сори! Трябваше да го разбереш до сега, ако си чела внимателно из форума и публикациите на сайта ни (а ако не си просто е крайно време да го направиш и едва после дискутирай някои неща!) ...Sad Confused

Няма добри и лоши хора, нито добри и лоши шефове. Те са това, което трябва да са - едни по-отговорни и можещи в дадена сфера, други по-безотговорни.

А какво ти харесва на теб и какво не - също няма никакво значение, защото харесването също е желание, което е в негативните човешки проявления.

Какво е "качествен шеф" ли?! Ами, че няма такова понятие, значи ... сори. Според теб шефовете ти могат да бъдат "качествени", но според мен или другите около теб да не са - всеки гледа от различен ъгъл, това е.

Ти какво сега?! Създаваш идоли в живота си ли?! Ами съдавай си ги, проблема си е твой, но недей да натрапваш твоите виждания и съждения в умовете на другите хора.

Живей си в майя (илюзия), създавай си кумири и каквото си щеш там от рода на "доброто" и "злото", живей си в разделението и ... страдай!

Но не въвеждай в заблуждения хората.

avb написа:
Ами от гледна точка на работници и колектив мисля, че вече описах какво е качествен шеф. А по отношение на бизнес партнъори мисля, че ако ръководителя има добри отношения с подчинените си в един колектив, не би трябвало да има трудности и с бизнес партнъорите.

Никой на никого не е подчинен! Грешно съждение и отново грешни изводи! Всеки съблюдава съответните правила и закономерности в дадена работната система, а и не само в работната система има такива, те съществуват навсякъде около нас самите и ... няма никакво разделение в закономерностите и правилата на йерархичните системи.

А системите, всички до една, в които живеем са какво?! - ами йерархични. Но ... те са системи и са едно единно цяло, един цял организъм. И когато в една йерархична система нещата започнат да се делят на "добро" и "лошо" тя просто загива.

Тогава каква всъщност е твоята роля в работната йерархична система на "твоите качествени шефове"?! Ще ти кажа: напълно деструктивна. Но "качествените ти шефове" едва ли разбират, че ти си слабо звено в системата им, което е твърде жалко за тях.

Та ... я пак да си помислим колко "качествен" е един "качествен шеф" щом не може да забележи къде е слабото звено в работната схема, която е създал?!

avb написа:
Аз малко идеалист си падам,та не ми се учудвай Wink Но бих казала, че шефовете ми имат такава политика,че с цената на много усилия на духа, решават много деликатно някои възникнали проблеми, колкото и понякога на нас да ни изглеждат абсолютно нерешими.

Ти не си идеалистка, avb ... Ти си един човек, който живее в собствените си заблуди и шаблони, човек, който живее в не-разибаране за света около и в себе си, това е.

И какво от това, че ти мислиш, че имаш "качествени шефове"?! Да не би те да са станали по-добри и съвършени от другите хора като се справят така умело чрез подобна "политика" в работната система, която са създали?!

Оше певоче пък като знаем, че всяка политика е манипулация?! Не, не са. Само в човешките привидности изглеждат добри, но в истинските реалии подобни "шефове" са просто "гола вода" .. дори няма да ги коментирам.

avb написа:
За едно си права,много е трудно да се опише и обхване изцяло значението на това понятие. Важна е също и гледната точка. Е,те точно това искам да дискутираме Smile

Трудно е разбира се, как да не е трудно да обхванеш понятие, което просто не съществува в истинските реалности ...

Всъщност ... това е абсолютно невъзможно ... сори ...
Confused Rolling Eyes

avb написа:
А във вашия случай ако имате колектив на който да разчитате и тези хора работят от много време при вас и си им имате доверие, не виждам причина да се притесняваш.

А за "случая" на Пенка е най-добре да си мълчиш, така мисля аз ... Cool

Защото тя и партньора й разчитат преди всичко на себе си, а после на другите, а не като теб - първо разчиташ на "качествените ти шефове", а после на себе си ... и това е факт.

Пък и доверието е относително понятие също ... avb, май е крайно време да вземеш и изтрезнееш от опиума на ограниченията в майя и ако мислиш да дискутираш подобни неща просто, никак няма да бъде излишно преди всичко да бъдеш добре "подкована" в такива дебати ... това е.

Нищо лично ... просто съм "качествен шеф" в системата на форума ... Razz Laughing Wink

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта