НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Ное 24, 2024 6:29 pm Вижте мненията без отговор
ОБЕКТИ НА МЕДИТАЦИЯТА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пет Май 16, 2008 8:05 am
МнениеЗаглавие : ?????? ?? ???????????
Отговорете с цитат

Малцина между образованите хора,не знаят че физическото тяло не изчерпва съдържанието на човешката същност !

В процеса на медитация практикуващия трябва не само да се освободи от веригите на видимото тяло,но заедно с това да преодолее привързаността към своите мисли и чувства!

Всеки от тези инструменти(носители) на съзнанието има свой собствен живот и поради това за тяхното подчиняване са необходими огромни усилия.Само тогава те ще могат да се синхронизират в един общ инструмент за постигане на по-висше състояние на съзнанието.

Още със самото започване на практиката си трябва да имаме пред погледа си тази цел и да отделяме известно време от нашите медитации за всеки един от тях ,тъй като те са каналите,чрез които се осъществяват нашите физически ,емоционални и умствени сфери на действие!

Едва след като сме отделили достатъчно време за изясняване на тяхната същност и на специалната им функция в човешкия организъм можем да започнем да практикуваме медитацията,като цяло.

"Аз не съм моите емоции.Аз съм онова,което ги контролира !Аз не съм моите умствени образи,аз съм онова,което ги създава "

ФИЗИЧЕСКОТО ТЯЛО

Най-напред трябва да се научим да наблюдаваме обективно нашето тяло,за да изучаваме неговите навици ,желания и дори неговите собствени мисли.Всички ние сме се сблъсквали с неговата двойнствена природа :веднъж то е неспокойно и не може да се успокои ,за да изпълни достатъчно добре упражнението,друг път ни се струва страшно трудно да го помръднем от мястото му.

Тялото се нуждае от храна и питие .То се стреми към топлината или студа,към вкусните неща,приятните миризми и сладостното допиране на кожата.Не вие искате да се топлите в гореща вана.Вашето тяло го иска.Така поне три от петте ни сетива се стремят към своето собствено удобство.

По малко по-друг начин стоят нещата със зрението и слуха,тъй като те са близо до сферата на ума.Задълбоченото знание за устройството на нашето тяло ще ни позволи винаги да правим разлика между неговите желания и нашите .

КОНТРОЛ НА СЕТИВАТА

На тази степен на подготовка вече имаме по висок контрол върху поведението на сетивата .Във втората глава на Бхагават Гита се казва "Твърдо стъпил в полето духа е онзи,който,подобно на костенурката съумява да отдръпне на вътре сетивата и да ограничи техните цели и желания".

Дори съвсем малко практика на такова отдръпване би улеснило значително медитацията .Ако за концентрацията е много полезно,то за медитацията е необходимост.

Нашата енергия е склонна винаги да полетява ,като пеперуда към всеки нов привлекателен обект и не може да бъде използвана за самоусъвършенстване.

Наблюдавайте внимателно дверите към ума и помнете ,че многобройните привлекателности на външния свят са напълно ненужно за вас!

ЕМОЦИИТЕ

"АЗ НЕ СЪМ МОЕТО ТЯЛО.АЗ НИКОГА НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАМ.НИКОГА НЕ СЪМ НЕСПОКОЕН,УМОРЕН,РАЗДРАЗНИТЕЛЕН И НЕРВЕН"

След като почувствате смисъла на гореказаното,заемете се със своята емоционална природа и я разучете основно.Осъзнайте дълбоко в себе си,че вие никога не сте ядосан ,ревнив ,уплашен или потиснат и с това започнете изпълняването на трудната задача-контрол върху настроенията.

Не трябва да гледаме на емоциите ,като зло и трябва да ги смазваме.Подобно на примитивните диваци те предизвикват едно постоянно ниво на вечно променящи се вибрации,очевидно вредни за така необходимото спокойствие на ума.

ЗА ТОВА СЕ НАУЧЕТЕ ДА СЕ РАЗГРАНИЧАВАТЕ ОТ ЕМОЦИИТЕ СИ.

Така ще осигурите благоприятна позиция за контрол върху тях.Опасността за ума идва,както от "добрите" ,така и от "лошите" емоции.

Удоволствието от успеха може да наруши баланса толкова сполучливо ,колкото провалът и депресията.Дори една силна и неконтролирана любов,може да ни донесе много неприятности.

НАУЧЕТЕ СЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ ЕМОЦИИТЕ СИ ЧРЕЗ ДЪЛБОКО ДИШАНЕ!

Емоциите функционират чрез нервната система и й въздействат.Оттук е и значението на ритмичното дишане.То успокоява нервите по-добре от всяко друго лекарство.

УМЪТ

След като осъзнаем добре "Аз не съм моите емоции.Аз не чувствам."Насочете се към следващия по-труден проблем -ума.В Западната терминология това понятие покрива такова голямо поле от човешкото същество ,че за нуждите от медитация ние се виждаме принудени да го разделим на по-малки части,като в случая предпочитаме да говорим за "мисловна машина" .

Това е машина което по определен механизъм създава и използва понятия -били те полезни или вредни,заети от някъде или наши собствени .Тук е така да се каже седалището на саккаядиттхи на "ереста на отделното" ,на представата ,че отделната личност е представителна за истинския човек.

Една от основните характеристики на нисшия ум се крие в това,че той е склонен да придава огромно значение на самия себе си,независимо дори и за сметка на другите умове.Тук е гнездото на предразсъдъците и гордостта .

По-голямата част от нас прекарват по-голямата част от живота си именно на това ниво на съзнанието.Ето защо преодоляването му е много трудно.Започнете с утвърждаване на мисълта,че този аспект на ума представлява дома на Омразата,Сладострастието и Илюзиите -трите огъня от учението на Буда,които горят в ума на всеки един от нас и ни пречат да
получим просветление.

Омразата тук означава,цялата възможна антипатия на мисълта ,цялото възможно чувство на отделеност от другите форми на живота.

Желанието пък включва амбицията и всички форми на алчността ,а Илюзията безбройните вериги на невежеството ,които ни карат да правим зло,за да разберем какво е добро. Наблюдавайте появата и изучаването на мисли в полето на вашия ум...

След това се опитайте да откриете разликата между това да мислите за нещо и да се опитате да го разберете отвътре чрез сливането му с вашето съзнание .

Мисленето за обекта е характерно за вашия ум.Сливането му с него -за по-интуитивния висш ум..Опитайте се да разрушите присъщия егоизъм за нисшия ум,като използвате все по-малко и по-малко местоимението "Аз".

Вместо "Аз си мисля за нещо благородно или омразно " ,казвайте "Ето,сега възниква една благородна или гневна мисъл,после се развива и накрая отминава без следа" Оттук до изграждането на едно съвсем ново отношение към външния свят-имущество,идеи и т.н.- има само една крачка.

СТРЕМЕТЕ СЕ ВИЕ ДА ПРИТЕЖАВАТЕ НЕЩАТА,А НЕ ТЕ ВАС.

Ето едно интересно описание на съпруг за начина ,по които жена му си купува шапка: "Те се гледаха една друга -жената и шапката.След това шапката купи жената" .

Съвсем малко ни трябва ,за да осъзнаем ,че АЗ не притежавам костюм или кола,още по-малко притежавам идеи.Те са само придатък на моята личност и като такива на тях трябва да се гледа само с перспективата да се използват с мъдрост за постигането на далечната ни цел-просветлението на целия свят.

Когато постигнем добри резултати в усвояването на тези три подразделения на медитацията върху телата ,трябва настоятелно да ги използваме за постигането на по - високо ниво на съзнанието.

Първоначално можем да си послужим с аналогията на израстването през телата на едно по-високо ниво.Можем да си представяме едно оттегляне на вътре към центъра на нашето същество,преминавайки през центъра на концентрични кръгове

От полза е преминаването все по-нагоре и по-нагоре ,преминавайки в различни царства на материята към далечната цел -космическото съзнание.Каквато и аналогия да изберем,ще дойде време ,когато тя няма вече да ни служи и ние ще се изправим пред един непознат свят.

Пред нас ще се изправи истинската Реалност ,макар и все още обгърната с леката мъгла от фина материя.В по-висшите степени на медитация откриваме ,че "мислите наистина са предмети" . В тези висши състояние се научаваме да боравим с понятията така,както зидарят подрежда
дялания камък.

С нашите мисли ние ще започнем да строим благородния дворец на мъдростта.Идва обаче време,когато самите понятия остават назад.

Тогава именно започва нашето пътуване в мрака,което ще ни доведе в царството на това състояние на съзнанието,където познаващия и познаването ,медитиращия и обекта на медитация се сливат в едно.

Пуснато наПуснато на: Нед Май 18, 2008 6:18 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Как мога да разгранича нуждите на тялото,от моите собствени нужди ?

В текста пише,че повечето мисли и нужди ,които уж имаме,не са наши!
Лесно ми е да разбера ,кои са на тялото , но като искам да разбера какви са истинските ми нужди .... Confused нищо не разбирам!

Това трябва ли да значи ,че всъщност нямаме нужди ,нямаме желания и не се нуждаем от нищо ?

Снощи преди да си легна да спя се замислих от какво наистина се нуждая . Първо помислих за почивка ,защото бях изморена ,е да ама то тялото ми е изморена ,не аз !После помислих ,че имам нужда от любов ,е да ама тя любовта си е в мен ... друг е въпроса дали имам правилното разбиране за нея !

Аз до колкото разбирам ,ние не сме тяло,а сме дух или душа както искате го наричайте .

И още един въпрос .... Тъй като живеем в материален свят ,има хора които губят връзка с духа си... Това ли са ОП-те ?

Чрез медитацията ли ние се свързваме с духа си ?

Мисля си че много не ми е на място поста , съжалявам ако задавам много въпроси и искам да подчертая ,че не желая да заблуждавам никой с мнението си ... !

Една добра дискусия може да разсее доста съмнения и илюзии ,така че включете се ако имате мнение !

Пуснато наПуснато на: Нед Май 18, 2008 10:57 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Според мен, това и да е вярно е нещо по-скоро като цел, към която човек да се стреми. Истината е, че в тези си инкарнации, ние сме зависими от телата си и почти няма как де се дистанцираме от тях. Предполагам, че това е и целта на занятието - иначе нямаше да се раждаме в тела. Ако нещо ме боли, колкото и да си внушавам, че това е само болка на тялото, то все пак си ме боли, нали? Very Happy Вероятно, духовно извисените, могат напълно да се абстрахират от това. Но ние, простосмъртните, не можем. И си ни боли. И имаме нужди - от топлина, от храна, от любов и т.н. Независимо какво и как осъзнаваме. Друг е въпросът, че угаждането на тялото не бива да се превръща в самоцел и в единствния ни стремеж. Но пък не бива, според мен, да се отива и в другата крайност - да си внушаваме, че можем да я караме само на вода и слънце. Като станем феи, Диди, ще се храним с роса. Laughing Засега - имаме други потребности.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Didi

Пуснато наПуснато на: Нед Май 18, 2008 12:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това ми е напълно ясно и никъде в поста си не споменавам,че трябва да пренебрегваме ЧОВЕШКИТЕ си нужди .

По-скоро въпроса ми е дали някой от вас разграничава нуждите на тялото от собствените си нужди ?

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Май 18, 2008 2:00 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Може би понякога. Всъщност зависи дали го осъзнаваме. В тоя смисъл материалите са ни много полезни, защото като не знаем, по инерция все се отъждествяваме с тялото си, не само физически, но с всичките си психически състояния породени от външни или вътрешни фактори - настроения, емоции и т.н. Те също пораждат нужди на физическо ниво - например: " Чувствам се потиснат/а и имам нужда да си вдигна настроението като хапна нещо сладки или пийна алкохол".

Или пък "Ядосан/а съм на някого и трябва да му се скарам и да му се навикам", "Харесвам или обичам някого и искам да прекарвам повече време с него" и т.н.

Може би точно и в такива случаи трябва да сме наясно със себе си - това нашите нужди ли са, или тези на тялото.

Спомням си от лекция на Шибендо Лахири за крия-йога, че едно от положенията беше да не се упражнява насилие над чрез противопоставяне или потискане нуждите му. Тук вече трябва да се работи върху това, да разграничаваме "вредните" от "полезните" нужди, т.е. да осъзнаем , че "вредните"/аз го казвам условно/ всъщност не са истински нужди, а са плод на нашето сънание/ум/ и в действителност не са истински нужди. Стермежът към задоволяването им вреди на само на тялото - чрез него вреди и на нас самите.
Просто трябва да се работи в насока към овлядяването и така, че по естествен начин да престанем да изпитваме такива "нужди", т.е. те да престанат да пребивават в нашето съзнание. Всичко е в наште ръце.

Не знам дали го казах правилно, но ако е неточно, ще ме поправите. Rolling Eyes Wink

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Didi

Пуснато наПуснато на: Нед Май 18, 2008 2:18 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Мисля че си напълно права в мнението си Кати и лично за мен то беше много полезно !

И това ,което е казал Шибендо Лахири дава решение на проблема ,които ме измъчваше !

Благодаря ти че сподели това с нас ! Smile

Пуснато наПуснато на: Нед Май 18, 2008 2:31 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Спомням си от лекция на Шибендо Лахири за крия-йога, че едно от положенията беше да не се упражнява насилие над чрез противопоставяне или потискане нуждите му. Тук вече трябва да се работи върху това, да разграничаваме "вредните" от "полезните" нужди, т.е. да осъзнаем , че "вредните"/аз го казвам условно/ всъщност не са истински нужди, а са плод на нашето сънание/ум/ и в действителност не са истински нужди.

Ами ето аз например се събудих с желанието да хапна шоколад. Без да се чувствам потисната и въпреки че съм отказала рафинираната захар. Обаче вчера си бях взела едно шоколадче с кафява и плодова захар и си го хапнах Laughing Въпреки че по принцип не усещам нужда да закусвам. Rolling Eyes Отчетох го като "полезно" желание, защото все пак мозъка ни се нуждае от захар за добра мисловна дейност. Razz И си ми дойде много добре и засищащо. Чак сега усещам, че няма да е зле да си спретна някоя салатка за обед.
Didi

Пуснато наПуснато на: Нед Май 18, 2008 2:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Уф Confused Confused Crying or Very sad

Пуснато наПуснато на: Нед Май 18, 2008 2:38 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Диди, защо плачеш? Rolling Eyes Embarassed
kati

Пуснато наПуснато на: Нед Май 18, 2008 2:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Стига да съм го цитирала и изтълкувала правилно, защото не е изключено и да греша в интерпретацията...

Запомнила съм го, може би защото и на мен ми внесе яснота по едни грешно насадени положения от други пишман-йоги/ бедна ми е била културата по тези въпроси и съм подочула нещо дотогава, а може би и аз грешно да съм го разбрала/, че едва ли не човек трябва да потиска естествените си желания и нужди на тялото. Но там обясниха, че подобен род "насилие" не води до нищо добро, защото поражда затормозяване, което пречи, блокира и т.н. В този смисъл се отрича и проповядвания от религиите аскетизъм - това е начин за манипулация и контрол чрез потискане.

Лично на мен ми хареса идеята, че за да получи човек просветление, не трябва да се "самоизтезава", а да се остави на природата си така, че по естествен път да я овладее...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Нед Май 18, 2008 2:48 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Докато се натуткам с писането /отговарях на по-горния пост на Диди wink:/, вие включихте и по-конкретни неща. Та да добавя и друго - щом ви се е прияло шоколадче, значи сте имали нужда от него, т.е.тялото, и тази нужда не трябва да се игнорира. По принцип организма е устроен така, че щом ни се прияде нещо, значи си иска определени вещества, които са му нужни за момента. Има разлика между задоволяване на такава нужда и злоупотреба, която има вече вреден ефект. Така, че спокойно си хапнете шоколадчето, без чувство за вина, защото това чувство вреди на други нива.

Didi

Пуснато наПуснато на: Нед Май 18, 2008 2:51 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Виж колко простичко било ! А аз се измъчвах с тези ми нужди,като се опитвах да ги подтискам , после се чудя защо нищичко не става и се чувствам зле .... !

Пуснато наПуснато на: Нед Май 18, 2008 2:53 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

radea написа:
Диди, защо плачеш? Rolling Eyes Embarassed

Ами спомена шоколад и ми се дояде и на мен ... Тичам до магазина Laughing Laughing Laughing

Пуснато наПуснато на: Нед Май 18, 2008 2:57 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
Виж колко простичко било ! А аз се измъчвах с тези ми нужди,като се опитвах да ги подтискам , после се чудя защо нищичко не става и се чувствам зле .... !

Ами да, простичко е Smile Но както казва Кати, трябва да се внимава с мярката и да не се злоупотребява.

От другите ти постове съдя, че ти си доста интуитивен човек. Опитай се да се оттърсиш от разни предписания и препоръки, които си чула, чела, или са ти били налагани, и просто да се вслушаш в тялото си. Ще се убедиш, че не е трудно Very Happy
Didi

Пуснато наПуснато на: Нед Май 18, 2008 2:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Докато се натуткам с писането /отговарях на по-горния пост на Диди wink:/, вие включихте и по-конкретни неща. Та да добавя и друго - щом ви се е прияло шоколадче, значи сте имали нужда от него, т.е.тялото, и тази нужда не трябва да се игнорира. По принцип организма е устроен така, че щом ни се прияде нещо, значи си иска определени вещества, които са му нужни за момента. Има разлика между задоволяване на такава нужда и злоупотреба, която има вече вреден ефект. Така, че спокойно си хапнете шоколадчето, без чувство за вина, защото това чувство вреди на други нива.

Ето Кати именно за това говоря ... Според теб защо има вина в задоволяването на нуждата (примерно това с шоколадчето) ?И да разбирам ли че злоупотреба е ако изям 4-ри ? (имам предвид онази злоупотреба ,за която ти спомена по -горе в поста си)

Къде е границата и как да ги разграничаваме ?

Уф много въпроси ,много нещо .Извинявай ... но ми стана интересно !

Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта