Автор |
Съобщение |
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Местожителство: София
|
Пуснато на: Чет Ное 20, 2008 11:59 am
Заглавие : ?????? ? ??????? ???????? ??? ???? ??
|
|
|
Какво означава двуличието?!
Странна работа, но ... за двуличието няма никакво точно определение.
Обаче има синоними, които означават конкретно:
* двойственост, лицемерие, притворство, престореност, лъжа, маска, фалш, подлост, неискреност
* измама, предателство
* нечестност, невярност, вероломство, изневяра
За сметка на това, че липсва конкретното определение за двуличието намерих и ето тези умни цитати на забележителни личности:
* „В общността на глупаците има една част, наречена лицемери, които непрестанно се учат да лъжат себе си и другите, но повече другите, а в действителност лъжат повече себе си, отколкото останалите.“ — Леонардо да Винчи
* „Прави сте, той не е двуличен, но единственото му лице е така отвратително.“ — Чарлз Пърси Сноу
* „Лицемерът е човек, който, след като е убил родителите си моли за снизхождение, с основанието, че е сирак.“ — Ейбрахам Линкълн
---------------------------
Именно поради липса на точно и конкретно определение що е това двуличие ви пействам и един ярък, и показателен пример що е то!!!
"Малко остана да ми зашият устата днес
Или за лицемерието, което май трябва да се впише като самостоятелен член в длъжностната характеристика на всеки с началници...или други подобни ...
Май бях споделяла, че при нас се прави голям ремонт. Изхвърлиха се всички стари мебели - секции, чинове, дъски, катедри. В учителската стая се намести нова секция и нова маса. Старата беше от 70-те години - масивна дървесина, много тежка, широка и удобна (около нея сме сядали и по 15 души). Но стара и заемаше много място.
Новата маса е от два модула и се получава нещо подобно на отрязана в краищата елипса. Нормално до нея могат да се настанят 4+4=8 души от двете страни. Ако на челата се сберат още двама, на никого няма да му е удобно да пише. А ние трябва да сядаме и да пишем 11 души+ директора=12. Да ама посредата, където се съединяват двата модула, е тясно и за краката на седналия и за писане.
Днес всички колежки сме се заели да почистваме учителската стая и кабинетите, за да се приготвим за учебната година. Прахоляк, мръсотия, не ти е работа. Пристига един господин и пита харесва ли ни и доволни ли сме от новите мебели. Отговорихме дружно , че сме доволни... Но аз се изцепих, казах, че не сме доволни от масата.
Изтъкнах недостатъците и предложенията на колегите как може да се удължи масата и да стане по-удобна. Господинът не остана доволен от прямотата ми. После се накарал на директорка за неблагоразумните ми думи.
Е, питам аз, за какво идват да ни вземат мнението, като не ги интересува; защо трябва да лицемерничим, щом истината не е такава, каквато са очаквали? Не е ли по-добре да си кажем какви са недостатъците на мебелите, ремонта, поръчаните вещи, за да се знае по-нататък как и откъде да се поръчват новите неща?
Дали не е късно да се науча да лицемернича, или е по-добре само да си премълчавам, сякаш не ме засяга нищо? Принципно смятам, че е редно да защитаваме интересите си и не се замислям, ако съм сигурна, че казвам истината. "
Текста е взет от: azkenkal.blogspot.com
-----------------------
И аз се питам: дали пък не е късно да се науча в крайна сметка да лицемернича като някои мними, тънкообидни "колеги", дето са се насъбрали на куп в "онова място", на което ме "пребиха" с удоволствие, че си изказах мнението?!
Онези "толерантни колеги" дето сме ги коментирали до един тук, в нашия форум!!!
Да имате да кажете нещо относно двуличието?! |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
Didi
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
|
Пуснато на: Чет Ное 20, 2008 1:03 pm
Заглавие :
|
|
|
Не Селена ... не е крайно време да ставаш такава !
Те са такива лицемери и реагират на истината и на този дето им казва истината такава каквато е ,защото за тях това не е нормално ! Те са свикнали да заблуждават себе си ,сами да се самонавиват ,да лъжат другите и естествено и другите да ги лъжат .Създали са си свят пълен с илюзии и изведнъж някои се появява и разбива на пух и прах всичките им илюзии ... Ти какво очакваше ?Това е реакцията на един заблуден човек !
Двуличието се забелязва от километри ,но само будните хора го усещат това .За другите двуличника е най-добрия им приятел ,защото тои най -добре им подхранва илюзиите ! |
|
_________________ |
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Чет Ное 20, 2008 1:04 pm
Заглавие :
|
|
|
Който е наясно със себе си, заобикалящия го свят и другите не може да бъде двуличен. Не му е нужно да манипулира другите, чрез представяне на фалшива същност.
|
|
_________________ Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Чет Ное 20, 2008 1:41 pm
Заглавие :
|
|
|
Didi написа: | Те са свикнали да заблуждават себе си ,сами да се самонавиват ,да лъжат другите и естествено и другите да ги лъжат .Създали са си свят пълен с илюзии и изведнъж някои се появява и разбива на пух и прах всичките им илюзии ... |
Точно това направих, разбих тихото гнезде на потенциални егоисти, които не дават пиле да прехвъръкне над него, защото току-виж е цвъкнало нещо на зализаните му илюзорни конструкции и то вземе, че се разпадне.
То така и стана!
"Онова там" било експеримент, и "групата на Шаро в тройка на разсъмване" се настанила на същото това бойно поле и жъне ли жъне, и експерементира ли, експериментира ... с тях, ... а те Великите, лапат мухи и се кефят в собствената си "духовна" смрад през това време играейки си на интелектуалщина.
Че как да не съм заплаха за тях?! Така е, естествено.
И то се видя. Моят малък експеримент в експеримента на "интелектуалеца", в експеримента на "онова място", а "онова място" в един друг експеримент, който пък е в есперимента на експериментището го доказа.
И всеки се изживява като нещо най-велико и знаещо в конфигурацията на цялата тази "матрьощина", докато не мине онова птиченце, дето им се изцвъка в "тихото и топло гнезде" на заблудите им.
И ... о, ужас!
Гаргите се събраха и изкълваха очичките на "лудата/лудият", защото е имало и преди мене много други такива, които са били изхвърлени от тамошната свита, и които после са се регистрирали отново под друг никнейм.
Защо ли?!
Аммммииии ... сигурно защото в тази група цари незавидно двуличие |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|