НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Ное 24, 2024 1:42 pm Вижте мненията без отговор
Толерантността - красивото име на безразличието и интересите
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 20, 2008 11:16 am
МнениеЗаглавие : ?????????????? - ????????? ??? ?? ????????????? ? ??????????
Отговорете с цитат

Ами да поговорим и за толерантността?! Отдавна ме сърбят пръстите да кача това материалче, но все не намирах време или повод.

Е, сега го имам. Единствено Диди като най-редовен наблюдател има реалната представ какъв е повода ми. Затова я привестствам!!!

И за да не бъда голословна ще ви кача едно друго мнение, което сякаш аз съм писала.

Тази статия, която ще прочетете е едно типично и ярко доказателство как под прикритието на толерантността се крие най-отявлено двуличие и лицемерие - двуличието вече го коментирахме на едно друго място, в една друга група с едни други так наречени нормални хора. Sad Cool

Някои от вас, които четат в този миг постинга ми няма начин да не се сетят за кои величия става въпрос.

Но ... изрично ще ги помоля имена, сайтове и портали да не споменават. Нека въпросните индивиди не се чувстват толкова важни, колкото си представят, че са!

И ... на вашето внимание ...по-долу ...

--------------------------------------------------------------
Едно от големите постижения на човешкото развитие е хората да са толерантни един към друг, да се приемат със своите индивидуални особености и с различието в характери и темпераменти, с различните си цветове на кожата, националности, религии, убеждения.

Само че зад тази толкова красива фасада често се крие нещо много грозно, наречено безразличие.

Да, аз ти казвам, че разбирам това, което ми говориш. Ти разпалено защитаваш своето убеждение. Ако живеехме във времената на нетолерантността, щяхме да се сбием и да се удряме, докато единият признае, че греши. Или щях да ти обявя дуел. Но ние живеем в други времена и аз те изслушвам учтиво, казвам ти: „Имаш право да мислиш така” и разговорът приключва мирно и тихо. Само че между нас вече има една стена. Ние вече не сме ония приятели, които сме били, защото приятелството се гради върху сходни разбирания за живота. Не можеш да събереш чалгаджия и ценител на истинската музика. Ако ги събереш, те ще се търпят един друг, но няма да са истински приятели, защото имат различни философии.

Едно време хората са се борили за убежденията си. Това е причинило много войни, революции, бунтове, преврати и т.н. Сега вече са толерантни. Никой не се пали да защитава своите идеи, не се впряга, че те не са приети от обществото. То и какви ли идеи има вече. Идеята е една: печели пари и си гледай живота.

Толерантност е на пазара всеки да защитава своя интерес.

Купувачът признава правото на търговеца да слага надценка. Търговецът признава правото на купувача да иска по-евтино. Отношенията им са толерантни, което значи хладни, ледени даже. Няма място за разговори. Всичко е ясно. Ближният се превръща в леден стълб, в дърво, в неодушевено същество, с което не можеш да имаш връзка.

Толерантност е когато двама души се скарат за нещо и скъсат отношенията си, да се правят, че другият не съществува. По-добре е, отколкото да се сбият, но е по-лошо от това, което трябва да направят: да говорят, да се опитат да спасят приятелството си. Това ни учи Господ Исус. Ако брат ти съгреши, иди и му покажи вината насаме. Ако не те послуша, вземи двама или трима. Ако пак не послуша, кажи на църквата. Не бъди толерантен, а нещо повече, обичай, не отписвай брат си, не убивай дружбата. Направи всичко възможно да се разберете. Толерантният обръща гръб и си заминава. Не го интересува, че брат му греши, че се заблуждава, че върви по лош път. Интересува го да е толерантен. Ледено толерантен.

В толерантната църква никой не се кара с никого. Няма клюки, няма скандали. Хората идват, сядат, толерантно обърнали гръб един на друг и толерантно си заминават. От толерантност е ледено като във фризер. Не че клюките и скандалите са нещо хубаво. Не, те са отвратителни. Но все пак са по-добри от мъртвилото на толерантността.

Толерантно е заможният да позволи на бедния да е беден. Какво ще му се меси в живота? Защо ще го унижава, предлагайки му помощ? Точно това има предвид Яков, като казва, че с „иди си, дано бъдеш стоплен и нахранен” не става, а трябва нещо повече, много повече, ако искаме да живеем истински живот.

Толерантно се разделят мъж и жена, свързали се в семейство, създали деца. Не е като едно време мъжът да я убие с камъни или да я зареже без пукната пара. Толерантно всеки си намира друг и се мъчи да започне отначало. А децата се разкъсват между двата полюса и се питат защо е тая драма...

И тъй нататък. Безброй примери могат да се дадат за толерантност, от която ти замръзва душата. Усмихнати лица, вежливи слова, клатене на глави – и всичко с един подтекст: „махни ми се от главата, остави ме на спокойствие”.

Така толерантно си живеем самотни, зазидани зад стените, които сами сме си издигнали. Не се бием, не се караме. И стенем от мъка по някой, който да ни разбере, да разруши нетолерантно килията и да дойде с всичките си кусури, само и само да не сме така сами.
------------------------------------------
Данаил Налбантски

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 20, 2008 11:20 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Както е видно статията е написана от богослов.

Няма значение кой я е писал. Важното е, че е казал всичко много точно и правдиво.

Важното е, че не е бил така толерантен, както едни наши познати на едно друго място в нет пространството, нали така Диди! Wink

А сега на който от вас му държи и не му пука какво ще кажат толерантните индивиди нека си каже мнението ... моля, ако обича! Very Happy

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 20, 2008 11:34 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всъщност ... нека поясня какво означава думата толерантност.

Съществително нарицателно име олицетворяващо: Уважение и Разбиране на чуждото мнение

Неговите синоними са: търпимост, свобода, либералност, човечност.

А сродните й думи са: свобода на действието, волност, широта.

Жалкото само е, че когато се събират на едно място индивиди, които не приемат нито едно друго чуждо мнение, а само и единствено това на един измислен техен "лидер" убиват най-животворните истини за да пребъде безумието им, да се наложи като съответен казус на ... подчинение в смисъл: всяка жалба да си знае гьола.

Кой печели от това?! Sad

Хайдддееее ... май не ви държи да коментирате?!
Cool

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 20, 2008 12:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Не знам какъв е повода ти Селена , но няма значение ... темата е много инетересна !

Няма нищо лошо в това да уважаваш и цениш чуждото мнение ,но лошото идва когато не си съгласен и го премълчиш .Това говори за обезличаване ... за мен поне .Подобни хора ,които изказват мнение ,но само в мислите си са хора без характер .

Какво ти пука кой какво ще си помисли ... "В спора се ражда истината" , но за да има спор то трябва да участват най-малко двама човека .Не казвам "Спорете " , по -скоро твърдя че е добре да се обсъждат нещата,та дори това да породи спор .

Когато човек открие себе си ,то тогава тои е напълно свободен и не робува на никои ,нито на мнението и оценката на хората ,нито на някакви граници ,които ума му поставя ,тогава тои си казва всичко което иска ... просто защото се чувства свободен да го направи и то по начин по които няма да засегне другия !

Цитат:
"Жалкото само е, че когато се събират на едно място индивиди, които не приемат нито едно друго чуждо мнение, а само и единствено това на един измислен техен "лидер" убиват най-животворните истини за да пребъде безумието им, да се наложи като съответен казус на ... подчинение в смисъл: всяка жаба да си знае гьола."

Неприятно е да ... та дори и глупаво .Кажи си мнението свободно ,после наблюдавай ,помисли прав ли си ,не си ли ... къде сбърка ,къде не ... поправи се или бъди още по ясен ,но защо пък да робуваш на някои си дето казал еди какво щото било еди как си ?!

Щото нямаш собствено мислене и мнение ,ето така хората се сливат с тълпата ... ходи им обясняваи ,после си с отклонения и те изкарват луд !

Никои не печели Селена.Единия остава на същото място където е бил ни крачка напред ,ни назад ,а другия дето се е поддал губи !

Ми това ми е мнението за сега ... Embarassed

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 20, 2008 1:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Права си!

Някъде "там" се говореше за хамелионщината като вид самозащита.

Как може се питам аз, човек който ти се "пише" приятел и само преди минути се е изказал съвсем мотивирано в положителен смисъл за теб, че е намерил точния човек, който му е помогнал, а само миг след това или ден-два да каже, пригласяйки на съдещата и определяща поведението на дадени личности тълпа: "Хм, ами че всяка жаба да си знае гьола!"

На това ли му викат всъщност "хамелионщина"?! Sad

Защото според мен си е чисто предателство спрямо човека. То не е само обезличаване за да те приемат в съответната дадена среда.

Ами, че защо да не се обезличават пък?! Толкова е удобно!

Нали така не поемат личните си отговорности и пригласят в хор на тези, които пък се правят, че ги поемат!!!

Изпадам в тотален потрес от подобни индивиди. Crying or Very sad

Изпадам и в още по-голям потрес от факта, че поне 10 човека четяха темите докато ги качвах, а се изказваш само ти!

Страшно е. Confused

Но ме радва факта, че поне един от тях е буден и разбран!

Останалите явно са ... без мнение. Confused Rolling Eyes Т.е ....... Sad

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 20, 2008 1:30 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Понякога двуличието се покрива под маската на "толерантност" - "не съм съгласен с теб, но няма да опонирам, щото съм толерантен, нека си мислиш, че съм съгласен", а може - "моето мнение е различно - то е такова и такова" . Колкото до спора - не винаги се ражда истината, зависи от спорещите - доколко всеки от тях е способен да изслуша другия и вникне в неговото становище, осмисли казаното. Ако всеки настоява за своето,считайки се за най-правия, като е глух и сляп за чуждите мнения - това е отсъствие на толерантност и няма обща и взаимна полза. Същото е и ако нападаш инакомислещите агресивно, обидно или подигравателно /няма значение как/. С индивиди действащи по този начин не си заслужава да хабиш енергията си за да спориш и отминаването им не е нито проява на толерантност или нетолерантност, нито е мълчаливо съгласие, нито двуличие - не можеш да бъдеш полезен нито на тях, нито на себе си. Аз съм изказала свои нения на онова място не толкова заради такива като тях, а заради много други четящи и търсещи, считайки, че бих могла да им бъда полезна.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 20, 2008 1:35 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Цитат:
"На това ли му викат всъщност "хамелионщина"?!

Защото според мен си е чисто предателство спрямо човека. То не е само обезличаване за да те приемат в съответната дадена среда."

Ама защо да продължава да е мил и любезен с теб ,като вече е получил това,което иска ?

Има хора ,които са толерантни един към друг заради интерес или общ интерес !

После като са постигнали това ,което искат се обръщат и почват да злословят зад гърба ти ! Crying or Very sad

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 20, 2008 1:56 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Аз съм изказала свои мнения на онова място не толкова заради такива като тях, а заради много други четящи и търсещи, считайки, че бих могла да им бъда полезна.

Сигурно е така, само дето никой не ти обръща внимание и не те включват в диалога си. Confused

Но с мен не постъпиха тъй, защото това са същите онези хора, които непрекъснато висят в нашите форуми и дебнат интригата.

Още повече аз съм потенциална заплаха за тях. Другите не ги нтересуват.

Много елементарно е да констатираш това, като надникнеш най-долу на първата страница на портала.

Там ще намериш рекламите им! Казвам го, защото са много убедителни, че не знам кои са.

Неприятно е, но знам повече отколкото трябва. Имам предвид онова място ...

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Чет Яну 01, 2009 4:38 pm; мнението е било променяно общо 1 път

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 20, 2008 2:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
Ама защо да продължава да е мил и любезен с теб ,като вече е получил това,което иска ?

Има хора ,които са толерантни един към друг заради интерес или общ интерес !

После като са постигнали това ,което искат се обръщат и почват да злословят зад гърба ти ! Crying or Very sad

Виж ... за това не бях се сетила! Wink Laughing

Разбира се, че всичко е за интереси.

Аз отидох там също от ... интереси. Интересите ми се схождат обаче до тава ,че там някой вреди на някого с всичка сила и не само ... просто промива мозъци и внушава пси-команди. Отидох да ги предупредя.

Хъммм ... пак с моето тъпо желание да помогна на хора, които хич не ги е еня за самите себе си или ... които са вътре в играта на манипулирането на човешки психики.

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 20, 2008 3:04 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хм,толерантността....наистина най-често употребяваната дума на съвремието. И аз съм в среди, където всички се наричат толерантни,отворени,общуват с всички, интересуващи се от всичко, но тази толерантност не може да бъде безгранична. Второ,ако не влагат никакви човешки чувства в тази "толерантност", тя може би не е истина. Но ако влагат някакви човешки чувства в тази толерантност, то тя не може да бъде безгранична. Не знам дали с тези си разсъждения съм разбрана правилно. Давам пример за толерантност в общия мащаб - ако даден човек е например престъпник или с изключитело лошо поведение в дадено общество, работен екип и т.н. и всички са базкрайно толерантни (безразлични) с него до къде би довело това?
Може би не беше много удачен примеер, нядявам се да съм разбрана Embarassed
От друга страна колкото и да ми се правят на толерантни, аз винаги усещам, че това, което го говорят всъщност не е истинско. Може би имам силно развита чувствителност и когато им кажа истината, остават изключитено учудени. Те не могат да разберат, че това е просто един усет. Че аз усещам техните чувства. А тези, които правят изказвания в които влагат някакви чувства (положителни или отрицателни), те са лошите и те не са считани за толерантни и демократични хора. Поне това са моите наблюдения.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 20, 2008 4:04 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:

Сигурно е така, само дето никой не ти обръща внимание и не те включват в диалога си. Confused

Но с мен не постъпиха тъй, защото това са същите онези хора, които непрекъснато висят в нашите форуми и дебнат интригата.

Още повече аз съм потенциална заплаха за тях. Другите не ги нтересуват.

Много елементарно е да констатираш това, като надникнеш най-долу на първата страница на портала.

Там ще намериш рекламите им! Казвам го, защото са много убедитлени, че не знам кои са.

Неприятно е, но знам повече отколкото трябва. Имам предвид онова място ...

Аз и не съм очаквала да ме включат в диалога си, защото нямам особено желание да влизам в ненужни дебати, които няма да допринесат за нещо познавателно за другите. Обаче съм убедена, че който трябва ме е разбрал, който не е - проблемът си е негов. А от теб се плашат, защото знаят нивото ти и че знаеш кои са и какви са - затова действат спрямо теб на принципа - "най-добрата защита е нападението". Все пак има и други здравомислещи хора, които са ги усетили и не си мълчат Wink

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 20, 2008 7:47 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всъщност ... матрицата е навсякъде.

Така, че каквото и да говоря, където и да го говоря аз съм все в матрицата, както и всички ние.

Извън матрицата обаче нещата не стоят така. Ама на кой му стиска да излезе извън нея?!

По-добре ще е да бъдем "толерантни" с цялото си прекрасно двуличие и лицемерие, за да не ни разпознават "толерантните лидери" и да не ни настиснат копчето "delete", защото ще сме извън класациите на "нормалното".

Страх!Страх! Страх!

Според мен именно това е днешната толерантност. Страх и маскировка в страха.

Така е, как би могло да бъде иначе?! Та в един толкова голям портал поне едно 70% от потребителите му говорят, че им е омръзнало да им натрапват там някакво си самоусъвършенстване!!! Изумях като го прочетох ... Sad

И всичките тези 70% (ако щете ми вярвайте - изчислявах ги цели два дни!! - ми нали съм с няколко психиатрични диагнози поставени ми от присъстващата така наречена група там Sad ) мислят и виждат света по един-единстевн начин - безсмислени забавления, освобождаване от всякакво пси-натоварване, поквара, еротични актове и тотално вихрене на фантазии от този род, подклаждани от хормонално неуравновесени изблици, чувства, емоции и т.н. все от този род.

За такива ограничени простакеси като мен няма място! Там всички са интелектуалци от върха на космите на главата си до края на ноктите на стъпалата си. Къде съм тръгнала и аз?! Sad Барабар Петко с мъжете! Laughing

А здравомислещите хора там са поне 10%, но и тях ги е сполетила моята съдба - повечето са принудени да напуснат насилствено, някои просто са изтрити, а третите фигурират безмълвно като мен. Е, ми поговорих си с тях извън "системата" ... много налудно звуча, нали?!

А всички останали просто са изпълнени с толерантност до зъбите си!

За жалост така е навсякъде около нас.

Докога ли?! Sad

Как мислите вие?! Cool Razz

Пуснато наПуснато на: Чет Ное 20, 2008 8:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз видях и много нетолерантност в апелите за "толерантност" - захапване, заяждане, ирония към инакомислещите, щото не им резонират и високомерие. Протестиращите срещу духовните напъствия пък инстинктивно се бранят - някои защото защото се усещат, че са зациклили в някакво заслепение и се боят да не би някои да се опита да ги извади от там и може да "видят" неприятни неща, а в техната си реалност си им е по-комфортно, други възприемат някои писания като проповеди и предписания и се бунтуват - "кой си позволява да ги поучава и и им отваря очите".

AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Сря Дек 31, 2008 1:02 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
Хъммм ... пак с моето тъпо желание да помогна на хора, които хич не ги е еня за самите себе си или ... които са вътре в играта на манипулирането на човешки психики.

Глупости!!!Няма "тъпо желание за помощ"!!!!Желанието за помощ е ВИСШЕ желание!!!
Ама будистите казвали,че трябва да се помага,когато ПОМОЛЯТ за помощ.Тук вече е трудно да разберем кога я искат,защото за едни това е изречение,за други-поглед,а трети се опитват да помогнат още преди да е станала нужда,т.е. преди жертвите да са разбрали,че имат нужда от помощ и дори,че са заплашени

Пуснато наПуснато на: Чет Яну 01, 2009 4:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
Тук вече е трудно да разберем кога я искат,защото за едни това е изречение,за други-поглед,а трети се опитват да помогнат още преди да е станала нужда,т.е. преди жертвите да са разбрали,че имат нужда от помощ и дори,че са заплашени

Преди да разберем трябва да усетим необходимостта или желанието за помощ ... Ей това ми изяжда винаги главата! Confused Усащането ... и не мога да се въздържа! Sad Embarassed

Трябва да се науча и това да контролирам в себе си ... Sad Crying or Very sad

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта