НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 11:31 am Вижте мненията без отговор
ОПАСНОСТИТЕ В ДУХОВНИЯ ПЪТ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Фев 28, 2009 5:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

taniuga написа:
... животът е илюзия ...

Кой живот е илюзия?! Shocked

Точно животът не е илюзия!!! Confused Cool

Илюзия са нашите представи, че живеем живота, и че живуркането си го възприемаме като реален живот ... Rolling Eyes

Да, животът трябва да се живее, но кой живот и как трябва да се живее?!

Защото ... нещо, като че ли липсва в диалога ви?! Confused Sad Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Съб Фев 28, 2009 5:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

taniuga написа:
...ние сме тук и сега - в илюзията.

"Тук и сега" е битието и не-битието, в които пребиваваме цялостно и всеобхватно!

"Тук и сега" и цялото множество Вселени и Свръхвселени събрани в Единно Начало и ние сме в това начало.

Така, че "тук и сега" не е илюзия, а истинския живот в Безкрайната и необозрима видима и невидима реалност!

Пуснато наПуснато на: Съб Фев 28, 2009 6:14 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Съжалявам, ако не съм разбрана добре. Сигурно неточно съм се изразила. В изречението "Ние сме тук и сега - в илюзията " имах предвид точно привидната реалност за която Кати говори, че не е истинска реалност, а илюзия на нашия ум. Съгласна съм, че илюзия на ума, но ние я възприемаме като реалност. И от там нуждата от съобразяването с тази привидна реалност, защото нашия ум така вижда нещата.
Исках да кажа в контекста на целия си пост, че това според мен е една от опасностите на духовното развитие. С осъзнаването, че нещата са илюзорни може да се изпадне в безразличие към ставащото около нас.
Разсъждения от типа "Животът е илюзия /или привидна реалност/..." може да ни вкара в капана на бездействието или безразличието. Затова казвам, че трябва да сме балансирани - да разбирамече сме в привидната реалност и същевременно да сме активни участници в нея.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Нед Мар 01, 2009 10:22 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това вече е съвсем друга работа ... ясно и подчертано разбрано! Wink

Пуснато наПуснато на: Нед Мар 01, 2009 2:30 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Току що гледах един страхотен документален филм за това как науката, пробуждайки се и излизайки от догмите, започва да обяснява нещата, за които си говорим в тоя форум - паралелни светове, телепатия, въздействието на концентрацията и медитацията, как формираме реалността чрез мислите си, защо религиите имат толкова силно въздействие върху нас. Филмът се казва "What the bleep do we know? Down the rabbit hole", но за съжаление досега ми е попадал само в оригинал, без превод на български.

В този филм също се казва, че нашата собствена несигурност и липсата на знание за тези неща ни докарва проблемите и ни прави жертва на догми, които ни обещават спасение. А всъщност ключа е в това да победим страховете си и да поемем отговорността за собственото си съществуване.

Това ме навежда на следната мисъл: дали всъщност изобщо някой е в състояние да изброи всички опасности, които крие духовния път? Не е ли "духовният път" точно пътят към познанието и победата над страха и не е ли той индивидуален, очертан от личните ни страхове? Като цяло, всяко едно отклонение от универсалните принципи ни излага на опасност. И колкото по-малко наясно сме с това, че сме се отклонили, толкова по-голяма е опасността. Мисля, че подробния отговор на въпроса кои са опасностите по пътя се крие в себепознанието. Опознай себе си, страховете си, съпостави ги с универсалните принципи и ще видиш опасностите.

Пуснато наПуснато на: Нед Мар 01, 2009 10:47 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

При мен една от опасностите преди време беше чувството за вина.
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Вто Мар 03, 2009 12:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

radea написа:
В този филм също се казва, че нашата собствена несигурност и липсата на знание за тези неща ни докарва проблемите и ни прави жертва на догми, които ни обещават спасение...

Това тук е много добре казано, но по-скоро можем да говорим за липса на познание, а не точно на знание (знания и науки наспорил Бог) и стига да не гледаме на цитираните универсални закони като на догма.

radea написа:
...А всъщност ключа е в това да победим страховете си и да поемем отговорността за собственото си съществуване.

Това тук е също много добре казано, стига да изключим "победата" над страховете, защото звучи прекалено войнствено и мимолетно. Повишаването на равнището на осъзнатост, ни предоставя възможност да провидим нищожността на страховете ни. Ако това е "победа", може. Ако победата е някаква люта борба със страховете от равнището, на което човек се страхува, борбата е обречена на крах и неуспех. Можем да си внушим, че не ни е страх от нещо, но тогава страхът ще се прелее към друго. Confused

radea написа:
...Като цяло, всяко едно отклонение от универсалните принципи ни излага на опасност. И колкото по-малко наясно сме с това, че сме се отклонили, толкова по-голяма е опасността. Мисля, че подробния отговор на въпроса кои са опасностите по пътя се крие в себепознанието.

Вселенските закони в този им вид не са точно директиви, които да следваме. Те не са нещо за постигане. Те са нещо за осъзнаване, като двигателни процеси в проявения ни свят. Няма как да се отклоним от тях, защото това би означавало да излезем извън света, в който пребиваваме. Въпросът е дали ги съзнаваме, защото това би могло да промени световъзприятието ни. Те са просто повод за повишаване на осъзнатостта, а не цел или догма за следване. Няма смисъл да заменяме една догма с друга, която да следваме, за да постигнем нещо. Всичко, което можем да постигнем като духовност е вече в нас и може да се каже, че няма какво да постигаме... Трябва само да го осъзнаем. Именно така постигаме целостта си. Просто е, но е трудноRolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Вто Мар 03, 2009 6:57 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Пуснато наПуснато на: Нед Мар 08, 2009 2:34 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

В една статия беше писано следното:"Не се вземайте съвсем на сериозно. Прекалено задълбаване в някакви житейски ситуации пречи на процеса на израстване."На времето ми помогна разглеждането на проблемите ми от гледна точка на проблемите на целия свят.Толкова нищожни ми се видяха, че малко по малко започнах да проглеждам.Да не разглеждам проблемите си като световен проблем.

Понякога, четенето на книги и гледането на такива клипчета като това на Ошо за брака и семейството толкова много разтърсват изградената ми с години нагласа, че имам, чувството, че ще полудея.Тогава просто чакам да отминат няколко дни, за да отлежи наученото.Даже в такива дни спирам да чета или чета по малко.Затова сигурно е по-добре йога и всякакви практики от този тип да се практикуват под наблюдението на учител, за да не се чалнеш. Smile Sad Но аз съм си избрала да уча пътя сама, все пак ми предстоят и други животи Smile Е, тук си имам учители в изобилие и не съм чак толкова сама. Smile
Yordan Petkov

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 10:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Каквото и да правиш трябва ти да имаш контрол над него,а не то над теб.Трябва да има мярка във всичко.Има и специфични опасности,но те са свързани с конкретни практики и поведение.
В началото,когато четях срещах много предупреждения за опасностите по пътя на духовното,но бяха общи и повече ми попречиха,защото страха не е достатъчно добър учител.Днес знам при какви обстоятелства са били давани тези напътствия,но вече е друго.Добре е да ви съветва някой който знае защото тогава тези предупреждения са свързани с вас и е добре да се съобразявате.В противен случай човек може да се заблуди.
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта