НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 7:43 am Вижте мненията без отговор
Честит празник!
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Shirinan

Местожителство: Варна
Пуснато наПуснато на: Вто Мар 03, 2009 5:48 pm
МнениеЗаглавие : Честит празник!
Отговорете с цитат

България днес чества 131 години от Освобождението си от Турско робство.

Искам да честитя празника на всички родолюбци!

От 2-3 години празнувам този празник, понеже съвпада с рождения ми ден и доскоро неосъзнавах що за празник е.

Сега съм във Велико Търново и тази нощ от 19:00ч. ще има "Звук и светлина" на Царевец. Това според мен е най-доброто място в България, кадето може да се прекара този празник.

Който неможе да присъства може да се наслади на запис. http://www.bgvip.tv/play.php?vid=5533

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Мар 05, 2009 2:24 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

"Исихия" - 1393

1878г. е Новото начало на България - естествен и логичен резултат от Възраждането.

Но нека помним и 1393 г. , когато българи и ромеи разединени допускат 500-годишното "присъствие".

Историята е учителка за Живота.Нека се поучим тогава!

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Мар 05, 2009 12:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
.Историята е учителка за Живота.Нека се поучим тогава!

Колко мъдро звучиш само!

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Мар 05, 2009 8:31 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
Историята е учителка за Живота.Нека се поучим тогава!

Коя история?!

Тази фалшивата ли, измислена за да хранят човешките заблуди?! Cool

Тази с измислените празници, чрез които да ни държат в още по-голяма заблуда за да се чувстваме по-многозначителни ли?!

Айде бе!

Някой увековечил някакъв си миг, само защото друг някой е допуснал един цял народ да живее под робство 500 години?!

Че 99% от човечеството живее под робството на ограничения си ум, а никой не иска да отбележи някаква дата за освобождаването от тази тегоба!

Дори не иска да обърне кратък взор към Учителите, които са постигнали това освобождение!!! Камо ли да ги последва ...

Та сега какво?!

Да вдигам националния флаг и да викам : "Ура! Българинът вече от свободен!"

От кого всъщност е свободен?!

От собствените си обвързаности и безумна алчност в желанията си?! Или какво ...?!

Чакам отговор!!!

Моля ................

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Съб Мар 07, 2009 12:22 am; мнението е било променяно общо 1 път

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 05, 2009 8:53 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
Коя история?!
Тази фалшивата ли, измислена за да хранят човешките заблуди?! Cool

Тази с измислените празници, чрез които да ни държат в още по-голяма заблуда за да се чувстваме по-многозначителни ли?! [

Някой увековечил някакъв си миг, само защото друг някой е допуснал един цял народ да живее под робство 500 години?!

Че 99% от човечеството живее под робството на ограничения си ум, а никой не иска да отбележи някаква дата за освобождаването от тази тегоба!

Дори не иска да обърне кратък взор към Учителите, които са постигнали това освобождение!!! Камо ли да ги последва ...

Та сега какво?!

Да вдигам националния флаг и да викам : "Ура! Българинът вече от свободен!"

От кого всъщност е свободен?!

От собствените си обвързаности и безумна алчност в желанията си?! Или какво ...?!

Чакам отговор!!!

"Силата на Лъжата е в бързината! На Истината - в издържливостта !"
Все някога идва Видовден и се разбира кой кого и колко е заблуждавал. Сигурен съм в това !!!

Но все някога е имало подобни ситуации в миналото, от решаването на които можем да се поучим. Иначе ще продължаваме да повтаряме грешките на предците си.

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 05, 2009 8:56 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
...Иначе ще продължаваме да повтаряме грешжите на предците си.

Докато примерно можем да правим чисто нови Wink

Пуснато наПуснато на: Пет Мар 06, 2009 11:35 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Абсолютно съм съгласна с Маг Селена. Историята се пише от историците и е пречупена от техния мироглед, позиции в обществото, интереси от всякакъв род. Едно и също историческо събитие може да изглежда съвсем различно в зависимост кой го описва.
Също съм против вторачване в някакви дати и натоварването им с разни послания.
Всъщност обичам историята, но предпочитам, когато някакво историческо събитие ме впечатли да погледна от различни гледни точки - така си изграждам собствена теория по какви причини и как са се развили събитията. Не приемам литературните произведения и филмите за чиста монета и даже ми е смешно, когато някой се позовава на филм или роман - историческите факти в тях са като основа за сюжет, а тълкуването им показва позициите на автора, което винаги е субективно.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Пет Мар 06, 2009 1:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

taniuga написа:
Абсолютно съм съгласна с Маг Селена. Историята се пише от историците и е пречупена от техния мироглед, позиции в обществото, интереси от всякакъв род. Едно и също историческо събитие може да изглежда съвсем различно в зависимост кой го описва.
Също съм против вторачване в някакви дати и натоварването им с разни послания.
Всъщност обичам историята, но предпочитам, когато някакво историческо събитие ме впечатли да погледна от различни гледни точки - така си изграждам собствена теория по какви причини и как са се развили събитията. Не приемам литературните произведения и филмите за чиста монета и даже ми е смешно, когато някой се позовава на филм или роман - историческите факти в тях са като основа за сюжет, а тълкуването им показва позициите на автора, което винаги е субективно.

Историята се пише от историци, когато никой не я помни. Но могли ли са каквито и да било историци да променят предаваната от поколение на поколение памет ? До 30-те години на века., например, българите от някогашна Волжска България са знаели предците си по име чак до Кубрат !!!

Когато се откажем от миналото си, ТОГАВА идват историци, политици и др. , които да запълнят празните ни глави откъм знание какво е било.

Ами ... ние решаваме - сами ли да се интересуваме или да се доверяваме на други, които да мислят вместо нас!

Гробницата на кан Алмуш

Пуснато наПуснато на: Пет Мар 06, 2009 2:33 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Разбира се, че трябвало да се погрижат успехите /разбира се успехите / да бъдат съхранени за поколенията. Не искам да се задрънчвам, но наред с успехите има и неуспехи - загубени територии, предателства, съглашателства... Къде са те описани от историците и запазени за поколенията.
Да се интересуваш от "суровите" факти, личностите няма лошо. Това исках да кажа - и аз се интересувам, но "напудрени" от историците факти въобще не представят историческите такива, а създават невярна представа за нещата, най-често обслужват нечии интереси.
Много ми е забавно, когато някой историк твърди, че някой владетел мислел еди какво си и постъпил еди как си и то преди векове...Сякаш е бил там и го е чул с ушите си.
Така се създава история с комерсиални цели. Според мен истинската история е факти, факти, факти... Да се влагат емоционални оттенъци и пристрастия вече е друго нещо. Ще кажеш с възпитателна цел...
Сиреч - промиване на мозъка. Повтаряне само на успехите за да се знае колко сме велики... А къде е истината? ...
И каква е истината например за завладяване на Българските територии ? Да се гордеем ли, като наследници на Прабългарите, че сме дошли и завоювали тази земя? Да съжаляваме ли като наследници на местното население, че са ни завладяли нашественици? Защото аз се чувствам така - и наследник на завоеватели и наследник на покорени.
Затова не влагам емоции, а приемам фактите. Едни хора дошли от далече, заселили се тук и заживяли с местните. Никой не може да ме убеди, че е било мирно и тихо и са ги приели с радост, както историята иска да ни го представи...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Пет Мар 06, 2009 2:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

И да се интересуваме - кой може да ни каже обективно? - Никой.
Историците са си историци - и те са хора и си имат гледни точки. Обикновените хора, които са били свидетели на някои събития и тенденции също тълкуват нещата според собствените си разбирания и най-вече според това от "коя страна" са били, ако е имало някакъв конфликт на интереси и как им се е отразило на живота. Пример за това е как на днешно време едни казват колко по-хубаво е било по времето на соц-а в битов план, а други - колко е било зле поради маса ограничения.

А да не забравяме, че "историята се пише от победителите" или властимащите за момента.

Мен в момента хич не ме грее, че някога България била на 3 морета. А в един новоизлюпен сайт, на който попаднах случайно днес, където една доста лансирана напоследък от стар познайник на домакините "глухоняма пророчица" /съмнявам се, че наистина съществува реално/ предсказва, че България в близките години щяла да изгуби Родопите и Добруджа, не се разбра точно как, пердполага се по мирен път, чрез продажби. Това как ви звучи, а? Rolling Eyes

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Пет Мар 06, 2009 2:51 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Точно така! Например компартиите по света (вкл. в Бълхария) са считали Хитлер за "наш човек" до 22.06.1941г. А за 09.06.1923 г. "Работнически вестник" на първа страница изказва задоволството си от преврата.
Затова Петър Добрев пише :"Аз ви давам фактите. Изводите всеки сам ще си направи."

Пуснато наПуснато на: Съб Мар 07, 2009 12:34 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Мен в момента хич не ме грее, че някога България била на 3 морета. А в един новоизлюпен сайт, на който попаднах случайно днес, където една доста лансирана напоследък от стар познайник на домакините "глухоняма пророчица" /съмнявам се, че наистина съществува реално/ предсказва, че България в близките години щяла да изгуби Родопите и Добруджа, не се разбра точно как, пердполага се по мирен път, чрез продажби. Това как ви звучи, а? Rolling Eyes

Това ми звучи точно така:

Глухоняма пророчица няма, но има един наш стар познайник, който обича да си присвоява авторски права на най-различни книжки - включително и моята!!! - така, че това са лично негови думи, а не на въпросната липсваща и измислена от него глухоняма пророчица.

Освен това не само Родопите и Добруджа ще бъдат продадени, цяла България вече е продадена.

Този натирен отвсякъде "журналистически феномен" взе, че откри топлата вода май, а ...?!

Пуснато наПуснато на: Съб Мар 07, 2009 12:42 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
Затова Петър Добрев пише :"Аз ви давам фактите. Изводите всеки сам ще си направи."

Дънов е говорил за съвсем друго нещо - относно фактите.

А ние говорим за фалшива и измислена история, пред която някой по време на тоталитаризма ни караше да коленичим ничком долу, а сега просто други пък ни хвърлят пепел в очите за да ни отклонят вниманието от много по-глобални и катастрофални проблеми.

А един ден историята ще ги констатира и квалифицира като едни от най-благотворните процеси на преобразяване и приобщаване на България към лоното на Европа, а от там в системата на световната мрежа за ... тотално зомбиране и манипулиране.

История и ... историци под диригентството на най-различни политици ... екшън и половина, а?! Cool

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта