НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 11:31 am Вижте мненията без отговор
Просветлението.
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
penka

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 01, 2009 12:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Very Happy Колега, нещо не се разбираме, ама това е нормално при този тип общуване първоначално. Аз не те обвинявам в нищо и не се сърдя за нищо. Сръдливи и обидчиви тук няма да намериш, щото не виреят дълго. Това кой как се казва и дали така се казва пък няма абсолютно никакво значение. Важното е какво изразяваш с това, което пишеш и най-вече какво всъщност търсиш и дали го намираш.
За моята интуиция хич не ми се говори, щото Embarassed , така че няма как да я използвам. Спор няма, има само обмен на мнения /веднъж Маг Живин беше постнал, че в спора се раждал само спор Wink /. Обидени и заплахи пък - хич.
Хората, пишещи тук, не са на еднакво ниво, така че няма нищо странно в това, че не всички и веднага могат да се отзовават на твоите мисли, а пък някои просто в момента са на друга вълна и съвсем други неща са им в главата. Моя милост, макар че съм от старите участници тук, както може би вече си забелязал, хич не е толкова духовна, така че да може да си контактува на това ниво. Това не значи, че някой ме мери и/или съди. Моят път аз си го вървя и това, че е по друг начин, или с други темпове касае единствено мен. Давам себе си за пример, не за да се самоизтъквам, а защото ми направи впечатление , че смяташ написани от мен неща за изразяване на мнение или ниво от страна на целия форум. Не изпадай в подобна заблуда. Аз съм "гайдата" тук. Very Happy
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Yordan Petkov

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 01, 2009 2:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Тук съм поради големия си егоизъм.Исками се,когато се прибера да не съм много чужд сред свои.Нивото на знания на тези,с които се срещам не ме интересува.Всеки е това,което е.Не съм тук да се съревновавам,а да споделя.Четенето за мен беше и е удоволствие,но обичам и практиката.и практиката ми показва,че четящите са много,а познаващите малко.
Например в повечето религии алкохола е забранен.Но,ако ти си в повишено съзнание,ако осъзнаваш поне малко повече от обичайното не можеш да употребяваш алкохол.Или да ядеш месо,няма нужда да ти забраняват-не можеш.
Или темата любов.Когато понатрупаш енергия,ти обичаш,не защото някой го е казал,че трябва.Ти не можех да не обичаш,чувството извира и се разнася около теб,трябва да го споделиш иначе се превръща в болка.
Когато знаеш повече,когато си познал повече,трябва да го споделиш,това не е избор,това е чувство,което търси реализация.Няма нищо общо с логиката,по близо е до глада или жаждата.
penka

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 01, 2009 3:09 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Yordan Petkov написа:
Исками се,когато се прибера да не съм много чужд сред свои.

Разделението на чужди и свои е само в твоята глава. Ако поставяш граница, то границата започва да съществува. По този начин където и да отидеш, с който и да контактуваш, все ще си чужд.
Маг Живин

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Апр 01, 2009 7:31 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Yordan Petkov написа:
... Например в повечето религии алкохола е забранен.Но,ако ти си в повишено съзнание,ако осъзнаваш поне малко повече от обичайното не можеш да употребяваш алкохол.Или да ядеш месо,няма нужда да ти забраняват-не можеш.
Или темата любов.Когато понатрупаш енергия,ти обичаш,не защото някой го е казал,че трябва.Ти не можех да не обичаш,чувството извира и се разнася около теб,трябва да го споделиш иначе се превръща в болка.
Когато знаеш повече,когато си познал повече,трябва да го споделиш,това не е избор,това е чувство,което търси реализация.Няма нищо общо с логиката,по близо е до глада или жаждата.

Цитирането на класиците е добро, а моженето е според необходимостта. Вярно е, че тя е според осъзнатостта, но и според тялото, което си приел и състоянието до което си го докарал. Другаде из форумите бях споменал за това, че познавам доста вегетарианци и веганци, които не вкусват друго месо, освен човешко (в преносния смисъл на думата, разбира се). Така че и въздържанието от алкохол, и въздържанието от месо могат да са висш егоизъм. Можем да си създадем дълбоко убедителна програма за всичко, включително и за нетърпимост към нещо. Умът е коварен. Въпросът е с радост и благодарност да приемаме нещата по пътя си. Останалото идва от само себе си (ако идва). Защото, ако се спрем на същите класици, именно в приемането е номерът.

Колкото до любовта, не смятам, че някой обича, защото са му казали или подсторили, че трябва. Или обичаш, или не. Колкото по-всеобхватна и по-всечовешка, а не конкретна е обичта, толкова по-малка е като изпитание и вътрешен ръст. Всеки може да обича бедно етиопче от снимка. Трудно е да обичаш мъжа си пияница, шавливата си съпруга, котето, което се изхожда на пода или кучето, което не го е еня нито за теб, нито за командите ти. Това са малките спънки, които биха могли да дадат на човека голям растеж. Ако не ги е минал, пак според същите класици - липсва дълбочината и убедителността в любовта, в поведението, в посланието... Ако е минал и преодолял спънките, просто избягва да го казва опростено, защото може да въведе някого в заблуда, че като обича етиопчето е решил въпроса с егоизма.

Когато си узнал, познал, осъзнал повече отпреди, да речем, три седмици или две години, или десет години идва трудността да го споделиш с всички - защото споделянето се поражда от необходимостта. А необходимостта при споделянето, както вече намекнахме тук и там може би трябва да е двустранна. И общуването да е адекватно. Далеч не е нужно да засукваме като китайски мъдреци цялата мъдрост на живота в едно изречение, а не е необходимо и да громим невежите папуаси с истината си подобно на християнски мисионери. Всеки път си има своя истина, съотвестваща на релефа и трудността на пътя. И е трудно да се прецени кой път е по-добър и ценен като средство за сдобиване с познание. Rolling Eyes Поне според мен.

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 01, 2009 7:51 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Yordan Petkov написа:
Тук съм поради големия си егоизъм.Исками се,когато се прибера да не съм много чужд сред свои.

Ако ти си изпълнен с егоизъм тогава, когато се прибереш (независимо дали тук, в България или някъде другаде!) ти няма да намериш любов и разбиране поради простата причина, че не другите са преизпълнени с егоизъм, а поради това, че ти си неговия носител.

Струва ми се, че изобщо не е нужно да ти казвам: сходното привлича сходното! Confused

Yordan Petkov написа:
Нивото на знания на тези,с които се срещам не ме интересува.Всеки е това,което е.Не съм тук да се съревновавам,а да споделя.Четенето за мен беше и е удоволствие,но обичам и практиката.и практиката ми показва,че четящите са много,а познаващите малко.

Нито знанието, нито познанието са критерий. Под маската им в повечето случаи дреме съвсем друго нещо, друг индивид, друг човек ...

Коя практика?! Житейската или ... професионалната, или ... престорено духовната?!

... защото на последните две съм се нагледала и наслушала прекалено много, чак до пълно втръсване ...

Както четящите, така и познаващите винаги могат да те научат на много полезни неща - зависи какво ще възприемеш от тях, зависи отново от твоите скрити вътрешни нагласи, а не от тези привидните и външно показните ...

Yordan Petkov написа:
Например в повечето религии алкохола е забранен.Но,ако ти си в повишено съзнание,ако осъзнаваш поне малко повече от обичайното не можеш да употребяваш алкохол.Или да ядеш месо,няма нужда да ти забраняват-не можеш.

Какво значи повишено съзнание?!

Ако човекът не се е о-съзнал, че е частица от Единното, той няма да е свободен от веригите на ограничения си ум.

Ако не се чувстваш свободен просто живееш в подчинение от страх - независимо дали го правиш явно или не.

А когато един човек не се чуства свободен страда от огризения на съвестта, че нарушава въпросното Единение с вредните си привички, с пороците си.

Алкохолът е създаден за лечение, а не за злоупотреба. Тогава защо трябва да страдам, ако пия греяно вино, ракия или спиртен извлек?!

Ако трябва да се сдобия с белтъчини, протеини или други подобни компоненти спешно или наложително необходимо, защо трябва да се чувствам като престъпник или убиец?! За всичко си има начини и подходи.

Всичко останало просто са крайности, правила криворазбрани и наложени от фанатици на ... фанатици.

Yordan Petkov написа:

Когато понатрупаш енергия това означава, че не можеш да я контролираш правилно и си се ... предозирал с нея. Тогава ти не обичаш, а се нуждаеш от разтоварване и изпадаш в определен вид емоционално състояние - обикновено еуфория.

Емоцията извира на талази и гейзерови изблици до тогава, докато не се изразходваш под необходимите стойности и изпаднеш в дисбаланс ... т.е. дисфория.

Тогава вече няма начин да не се докоснеш до болката.

На останалото просто му се казва баланс, урегулирани емоции, контролирани чувства или по-простичко казано ... правилен начин на живот. Няма нищо сложно - в него няма надценяване, горделивост, високомерие и чувство изпълнено с претенциозност за различие от другите - ограничените глупаци.

На това му се вика хармонизирана Личност.

А всяка хармонизирана Личност се е докоснала и Е докосната от ... Любовта.

Под Любов не се разбира вид сексуален изблик под формата на ... съвъкупление.

Yordan Petkov написа:

Кога знаеш повече и от кого знаеш повече?!

Дори само да имаш такова усещане, дори да е така, това също не е никакъв критерий, а надценяване над другите, граничещо с тотално високомерие и горделивост само поради това, че се чувстваш по-висш, по-различен от всички и всичко останало.

Но ... говори, че не си разбиращ човек и балансирана Личност - поне това.

С кого трябва всъщност да споделяш?! Нека не забравяме, че знаещият мълчи, а не-знаещия говори.

Чувството, което търси реализация е измамно, то не се побира в измеренията на правилно разбиращия човек, а се намира единствено в ограниченията на ума на не-разбиращия.

Стремежът на реализация не е избор, а е стремеж към задоволяване на Егото.

Действието, водено от усещането да помогнеш на някого, на нещо, за нещо, някъде си вече е избор. Изборът да го сториш в повечето случаи е избор на ... саможертва.

Правиш го не защото ще бъдеш възнаграден, не защото ще изпаднат във възхита от теб, не защото ще се реализираш, а защото намираш за нужно да го сториш - независимо от факта дали ще те залеят с качествена помия, дали ще те съсекат чрез присмех, обиди и подигравки, независимо дали ще те наранят по някакъв друг начин ... или дори убият. Това няма никакво значение.

Правиш го просто от състрадание към някого, към нещо си. Правиш го без да имаш каквито и да било очаквания, правиш го с пълното съзнание, че няма ненаказано добро.

Правиш го навярно ... защото просто в тебе има Любов.

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 01, 2009 8:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Явно е,че не намираме общ език.Спирам коментарите си.Ако не ви преча ще остана при четящите,ако и това предизвиква отрицателни реакции имате си правила.Благодаря за вниманието.
kati

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 01, 2009 9:13 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Тук сме различни хора, също не мислим еднакво и често и езикът ни не е общ, но и това допринася да се учим един от друг. Понякога отнасяме някоя и друга забележка или корекция, няма негативизъм. Та не бързай да се обезсърчаваш, дори привидно да ти се струва, че не си разбран. Wink Но ти си решаваш... Cool

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Yordan Petkov

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 01, 2009 10:32 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Не съм обезсърчен.Общо взето аз съм позитивно настроен човек.Вече ми е като професионално изкривяване да тествам хората,а и ми харесва.Когато открих този сайт насочих приятелите си към него,но някои от тях вече познаваха Селена и влязохме в кратка схватка.Трябваше да разбера какво става.След тези откровения наистина не мога да се върна,но бях предизвикан,а аз не обичам да си оставям магарето в калта.Селена ми хареса още на първо гледане,но ще се отдръпна защото никой няма да спечели от конфликта.Професионално се занимавам със строителство,нямаме конфликт на интереси,но не се чувствам желан.
taniuga

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 9:21 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Йордан Петков, ще ти кажа и аз моето мнение, защото все пак сме във форум.
За 10 дни ти имаш тук 48 поста, значи си изпитал необходимост да споделиш нещо, което те вълнува. Всъщност аз намирам за много положително такива изяви на нови хора във форума, които внасят свежест и раздвижване с присъствието си, независимо дали съм съгласна с изложените от тях мисли и разсъждения. Това са различни гледни точки и има полза да чуем нещо различно от това, което мислим. Такива неща ме карат да се замисля и „сверя собствения си часовник”, всъщност затова лично аз съм в този форум.
За схватки и конфликти тук изобщо не може да става дума, това е просто несъгласие с някои изказани тези и мнения. Все пак, когато човек се включи във форум, той очаква дискусия, а не някой да му дава одобрение. Нали сме тук да израстваме, а не да задоволяме Егото си.
Ти казваш :„Не съм обезсърчен.Общо взето аз съм позитивно настроен човек.Вече ми е като професионално изкривяване да тествам хората,а и ми харесва….” Мисля, че трябва да си даваш сметка, че този тест е измислен от теб и Методиката на тестването си е лично твоя, което значи, че и резултатите ще са отражение на твоите възприятия и усещания, което пък няма нищо общо с това какви са хората в очите на другите. Ако си позитивен както казваш и резултатите за хората ще са позитивни, ако резултатите не са позитивни, то тогава не си чак толкова позитивен човек. Мисля, че резултатите от твоите тестове пък ще са резултат за теб самия.
Колкото до това дали трябва да „оставиш си магарето в калта” бих ти казала, че калта има много полезни свойства, даже е лечебна, така, че понякога за магарето е добре да поседи в калта.
И накрая дали ще останеш тук е твое решение, но не е случайно, че си влязъл и си казал и чул това, което ти е било нужно. Поздравявам те, че го направи! Smile Smile
penka

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 9:25 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Yordan Petkov написа:
Вече ми е като професионално изкривяване да тествам хората,а и ми харесва.

Very Happy Какво съвпадение! И на мен ми харесва. Само не ми харесва, когато мен ме тестват. Ама май и на теб не ти харесва. Wink
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 10:22 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Yordan Petkov написа:
Явно е,че не намираме общ език.Спирам коментарите си.Ако не ви преча ще остана при четящите,ако и това предизвиква отрицателни реакции имате си правила.Благодаря за вниманието.

Отрицателни реакции? Shocked По-скоро отклик, както улучва точната думичка чичко Ошо. Не виждам нищо отрицателно. Че разбирането е трудно е факт. Ще се опитам да обясня как виждам корена на проблема. Чудя се как да го онагледя, но ще използвам едни твои думи за живота на макс - в крайното ляво и газ до дупка. Трудното в случая е, че повечето от постоянните ни участници са офроудъри (разбирай хора, дето карат извън пътя, по стръмни и кални черни пътища и горски пътеки). Превозните им средства са по-други - одраскани, натиснати тук-таме и окаляни джипове, които на магистралата са нищо, колкото и да даваш газ до дупка, но свърнат ли извън пътя са всичко. Бавни, но мощни и всипроходни по пресечен и груб терен.

Ако разделим пътищата на велики (утъпкани, прокарани, асфалтирани магистрални), в които има място за много хора и на не чак толкова велики, разбирай черни (диви, неутъпкани, едва забележими сред треволяка и растителността), в които има място единствено за твоето превозно средство (а понякога и това място е малко, та се налага да се остържеш яко в скалата) можем да кажем, че тук май предпочитаме да караме по вторите.

Добре е да спомена, че лош път няма, както и че всички пътища водят до една цел. Но не можеш да изперкаш по магистралата набързо до целта - да я зърнеш и да се върнеш да разправяш на офроудърите. Защото те не се интересуват толкова от целта, колкото от това как да се изкатерят до нея. Не че не съзнават, че някъде по-натам има цел, не че не си дават сметка каква е, но ги вълнува повече как да преминат следващата бабуна или овраг. Никой на никого не помага без изрично призоваване за помощ, защото сме излезли встрани от магистралата, не за да ни дърпа някой или да ни сменя гумите, а за да изпитаме собствените си сили в пътя, който сме избрали. Викне ли обаче някой, всички се притичват. Иначе - уважение към всеки път и ненатрапване.

Не че при нас не се отбиват лимузини, но като подрапат долу с гуми, и им закачи един два пъти, дават заден и хайде по пътя си - те не са за драскане и мачкане.

Отбиват се и "градски джипове", едни такива дето изглеждат като джип, но само горят повече бензин от лимузините, а всъщност са за "лявата лента и газ до дупка". Те се качват донякъде и не само носят благата вест - "има цел, има връх, има плод", но се изкушават да дават и съвети относно пътя и кормуването. Това добре, но техниката на шофиране е доста различна и ако посъветваш някой неукрепнал джипар да резне тоя дето му се пречка отпред и газ до дупка, после трудно вадим неукрепналия от пропастта вляво.

Та разликата и неразбирането са май оттам - не от общата насока, а от фокуса на обзора. Никой не е тук, за да те обича или за да те мрази, нито пък, за конфликува с теб. Не сме тук да се гушкаме, не сме да се бием - откликваме без да се налагаме. Ако искаш пиши, ако искаш стой сред нащипаните и се цупи, но все пак, ако решиш да пишеш, имай предвид горното. Сега като го чета, надали е най-точното описание, но за интелигентен мъж като теб няма да е проблем да схване общата насока. Смятам, че всеки може да е от полза на себе си и на другите. Колкото до останалото, решаваш сам. Wink

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 12:06 pm
МнениеЗаглавие : Сега като го чета, надали е най-точното описание,
Отговорете с цитат

За мен е достатъчно точно.Няма да ти връщам комплимента,но ако беше по ясно щеше да е обидно точно.
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 12:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Very Happy Wink

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 12:51 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Нещо май за лъскавите градски Жипки, а?! Ха да не се обиждаме на жипки! Laughing Пък и ние си знаем възможностите и съвети на старите джипари не даваме. Ние сме нещо като комуникационна служба - ставаме и за магистралата донякъде, ставаме и за гората пак донякъде. Бе така като го написах и го прочетох, май излезе че не ставаме за никъде, ама не е баш така. Very Happy
Yordan Petkov

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 12:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Пропуснах да отбележа,че не съм съгласен с половината ти твърдения.Само да си знаеш,това е лично,не споря.
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта