НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 8:12 am Вижте мненията без отговор
Динамичната медийна информация уврежда личността
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Апр 24, 2009 5:27 am
МнениеЗаглавие : Динамичната медийна информация уврежда личността
Отговорете с цитат

За потопа от информация, заливащ съвременния човек, и за екранното насилие са изговорени много неща, при това твърде противоречиви.

На единия полюс е обяснимата тревога за ефекта върху психиката, особено при децата. На другия – безметежното схващане, че нещата не зависят от ставащото на екрана.

Доста психолози твърдят, че всичко се определя от възпитанието, реалните взаимоотношения, ценностите...

Оказва, се че точно ценностите са най-уязвими в съвременната медийна среда.
Изследване, публикувано в научното издание Proceedings of the National Academy of Sciences, показва, че твърде голямата динамика се отразява на психиката и най-вече на моралната преценка за ставащото.

Учени от университета в Южна Каролина са установили, че динамичните потоци от информация в телевизията и интернет медиите имат негативен ефект, тъй като не дават достатъчно време на хората за изработване на емоционална реакция.

„Ние различаваме добро и зло, като в голяма степен се опираме на съчувствието или възхищението, които се пораждат у нас. Това е свързано с дълбока физиологична реакция, за протичането на която е необходимо време.” – отбелязва Хана Дамазио, която участва в изследователския екип.

Емоционалният отклик на дадено събитие е свързан с физиологични процеси в базисни нервни възли.

В определени житейски ситуации за пораждането им е достатъчна част от секундата.

Новинарската информация обаче предполага реакция на възхищение, възмущение и т. н., опираща се на система от ценности, подчертават учените.
Затова, за да реагират хората на моралните качества на „персонажите” от новините, е необходимо повече време. Ако междувременно ги „бомбардира” нова информация, те не успяват да формират емоционална реакция.
Това неизбежно се отразява на моралния облик на човека, категорични са изследователите.

„Особено негативен е ефектът върху психиката на децата, тъй като при тях мозъкът е в процес на развитие. Най-вредни за тях са новинарските програми и видеоигрите, в които се редуват сцени на насилие.” – коментира изследователката Мери Елън Имордино-Янг.

Учените са представили пред доброволци няколко истории, основани на реални събития, които би трябвало да предизвикат възхищение или състрадание заради моралните качества или физическите способности на участващите тях хора.

По време на експеримента мозъчната активност на участниците е била изследвана чрез функционална магнитно-резонансна томография.

Установено е, че съчувствието на чуждата болка или възхищението от нечии физически възможности възникват практически мигновено. Същевременно за появата на реакция по отношение на моралните качества на човека, или душевното му страдание, са необходими между 6 и 8 секунди.

Продължителността на такива чувства обаче е значително по-голяма, отколкото при съчувствие или възхищение, предизвикани от физически качества или състояния.

Това играе важна роля при формирането на моралния облик на хората, отбелязват учените.

„Медиите трябва да дават необходимото време за изработване на адекватна емоционална реакция към социалните ситуации, в които попадат другите.” – препоръчва Имордино-Янг.
----------------------------------------------
health.bg

Пуснато наПуснато на: Пет Апр 24, 2009 7:39 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Много добра тема!Браво!!!!
Моето лично мнение е,че медиите промиват мозъка,новините са тъжно отражение на реалният живот/затова не ги гледам Laughing /,но да не забравяме,че те са нечии поглед върху нещата,уж обективен, все пак няма едно мнение,понякога са манипулативни...потопи,финансови кризи,болни деца...тръпки ме побиват
А като се замислиш,светът е това което се върти около теб,хората,които обичаш...вселената е безкрайна,а бъдещето не ясно...
Онзи ден една колежка ми показва във Ви бокса,какво щяло да стане със Земята АКО я удари астероид...Тя вярва,че това е възможно и по принцип е,но когато в едно изречение има АКО...защо трябва да се тревожим за това какво ще стане?
Ако нещо трябва да се случи,то ще се случи...може и ей сега като изляза да ми падне някоя керемида на главата,нали?!?Трябва ли тая мисъл да ме прави по тъжна?!?
Laughing Laughing Laughing Laughing
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Пет Апр 24, 2009 4:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А аз вече почти нищо не мога да гледам. Crying or Very sad Не че много ми липсва, ама понякога се чувствам като изкопаемо, слушайки разговорите и коментарите около мен. А не мога да гледам по една много проста причина. Повечето новини и филми са пълни с насилие, или дават някакви операции, или катастрофи, или други страдания и т.н. Изключения има рядко. От някое време /около година и нещо/, като гледам подобни кадри, изпитвам много неприятно, болезнено усещане - нещо като удар и изтръпване в областта на корема, под пъпа. Ужасно е неприятно. И просто гледам да си го спестявам.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 26, 2009 1:22 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А пък аз изобщо не гледам телевизия, единствено изключение правят "Анимал планет", понякога д-р Хаус - той определено ми е интересен, понякога криминале, но от тези, които не са заляти с кървища - нещо леко и поносимо.

Имам приятелка, която е в Англия в момента и често си говорим с нея по скайпа. Изненадващото е, че тя е информирана много по-добре от мен какво става в мръсната ни столицата, какво говорят за Бойко Борисов, къде е имало земетресение и т.н., и т.н.

Нищо не искам да знам, нито да чувам, нито да виждам ... и без това виждам достатъчно на улицата, в магазините, аптеките, във входа, в квартала ... навсякъде е все едно и също, защото хората са едни и същи.

ОП-ове със зомбита ... вече не е интересно.

Вестници също не чета, нито блудкави списания, но ... си имам достатъчно интересни книги.

GSM-а го използвам единствено и по предназначение за водене на делови разговори.

На компа просто работя и колкото по-малко, толкова по-добре.

Знам как ще започне всичко и как ще завърши. Елементарният начин на живуркане е безумно прогнозируем, скучно е просто ... Но с радост скитам из горите!

Ровя се из билките и цветята, дишам, радвам се на птиците, на буболечките, на живота в природата, ама и там има какво да ме огорчи винаги ...

Човешкият почерк е направо отвратителен - боклуците от ремонтите изринати и изсипани в речните корита, поляните измачкани с тия грозно ревящите ATV-та чудовища, дето си правят офроуд с тях ... просто са отвратителни ... ама човешката простотия няма граници ... нито пък почивка.

В крайна сметка всичко опира до адреналина на ОП-а и емоционалните му изживявания ...

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 26, 2009 2:35 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Много добре си правите вие. Wink Аз уж все гледах да не изпускам новините, ама нещо напоследък дори и за информиране не стават - уж дават най-важните събития за деня "безпристрастно", а прозира тоталната манипулация. А в нета е пълно "анализи и коментари" на злободневните теми - напоследък са много актуални блоговете, т.н. блогосфера се има за "Мека"-та на свободното слово" където си чешат езиците, пръстите и клавиатурите известни и неизвестни журналисти, интелектуалци и обикновени що-годе мислещи, немислещи и мислещи се за свободомислещи хора. По-едно време ми беше интересно, но вече само като видя заглавието или автора и знам какво ще пише. Не, че не са истини, ама вече си ги знаем. Само става тъжно... Sad Rolling Eyes

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 26, 2009 3:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

... че чак безнадеждно, нали Кати?! Wink Razz

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 26, 2009 4:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
... че чак безнадеждно, нали Кати?! Wink Razz

Точно, точно... Sad Rolling Eyes Razz Wink

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта