НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 9:48 pm Вижте мненията без отговор
Откровено: Фанатично вегетарианство и...балансирано хранене
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 19, 2009 3:32 pm
МнениеЗаглавие : Откровено: Фанатично вегетарианство и...балансирано хранене
Отговорете с цитат

Темата за вегетарианството е доста коментирана и твърде противоречива. Това е и основната причина да открия темата за нея. Още повече, че много хора се допитват до мен "за и против" вегетарианството...



Над 10% от населението на света - са вегетарианци. Така например, в Индия, те представляват повече от 80% от населението, във Великобритания - около 7%, докато в САЩ - около 5%.

Точни данни за България няма. Въпреки това, в нашата страна, вегетарианството е добре познато и доста популярно. И не малко от нас, по каквато и да било причина, понякога мислим: дали да не стана вегетарианец?



Когато кажем "вегетарианец", повечето хора разбират човек, който не яде месо. Обаче има различни видове вегетарианство.

1. "Лактоововегетарианци" - те приемат храни от растителен произход плюс мляко, млечни произведения и яйца. Повечето вегетарианци се причисляват към тази група.

2. "Лактовегетарианци" - изключват от харната си и яйцата, освен месото.

3. "Веганци" (англ. - vegans) - строги вегетарианци, които приемат само храни от растителен произход.

4. Най-малобройната група вегетарианци са наречени "суровоядци". Те се хранят с всякакви растения и мляко, които не са обработени.


Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Пет Яну 07, 2011 5:11 pm; мнението е било променяно общо 5 пъти

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 19, 2009 3:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Вегетарианството съществува още от древни времена. Не са консумирали месо Питагор и древноегипетските жреци, участвали в определени мистични ритуали. Европейците "откриват" вегетарианството през 40-те години на 20 век, макар първото вегетарианско общество да се появява още през 1847 г. във Великобритания.

Често вегетарианството е следствие на определени религиозни, мистични или философски убеждения. В много страни то се практикува и като оздравителна практика, лишена от идеологическо натоварване. Но дори в този си вид вегетарианството предизвиква много спорове и въпроси.



Вегетарианците най-често посочват следните аргументи:

• Витаминно-минерален
Главното предимство на този вид хранене се състои в това, че в организма постъпва голямо количество минерални вещества и витамини от група С и Р, бета-каротин, магнезий. Затова вегетарианците за разлика от любителите на месото като правило по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.

• Енергетичен
При заседналия начин на живот, който съвременният човек води, е напълно достатъчна енергията, която вегетарианците получават от зеленчуците. При балансирано хранене организмът получава необходимото количество витамини и минерални вещества и без месо.

• Етичен
"Ако хората знаят какво става в кланиците, те никога не биха яли месо", твърдят вегетарианците. От чисто икономически съображения животните наистина често са поставени в антихуманни условия. Тук обаче става дума за здравословно или не хранене.

• Физиологичен
Този аргумент е един от най-спорните. Особеностите на човешката анатомия и физиология показват, че човекът е по-близо до тревопасните животни, отколкото до хищниците. Липсата на животински нокти и слабата концентрация на солна киселина в стомаха може да се приеме за аргумент, че природата е лишила човека от "инструментариум" за усвояването на месото. Освен това, дължината на червата на хищниците е 3 пъти по-дълга от дължината на тялото, докато при човека и тревопасните - 6 пъти и повече. Затова от организма на хищниците месото се извежда по-бързо, като не се отделят токсини и не се затруднява работата на бъбреците.



Разбира се, противниците на вегетарианството също поставят редица въпроси, свързани със здравословното състояние на човека.

Във вегетарианската храна липсват определени вещества. Ако недостигът на белтъчини може да се компенсира с употребата на орехи и бобови култури, то това е невъзможно да се постигне при недостиг на аминокиселини. Поради отказването от млякото и млечните продукти, организмът не получава витамин В2. Възрастните вегетарианци изпитват и недостиг на йод.

От голямо значение е и климатът. Все пак вегетарианството се е зародило в южния топъл климат. Колкото по на север живеят хората, толкова по-малко плодове и зеленчуци ще употребяват те по чисто климатични причини.

Освен това, вегетарианството е подходящо само за здравия човек. То не е подходящо за спортистите, бременните, децата и подрастващите или за възрастните хора с определени заболявания. Затова, ако решите да се присъедините към вегетарианците, задължително се консултирайте с диетолог.



Видове вегетарианство:

• Строго вегетарианство - то не допуска употребата на месо, риба, яйца, хайвер и мляко."Недопустимо е да се яде това, което има очи", е заявил Питагор.
• Лактовегетарианство - то позволява употребата на млечни и киселомлечни продукти, а това осигурява калций на организма.
• Оволактовегетарианство - освен употребата на мляко, то допуска и употребата на яйца. По този начин организмът получава необходимото количество калций и витамин В12.
• Младовегетарианство - макар и рядко при него могат да се употребяват риба и бяло птиче месо.
• Фрукторианство - то разчита на плодовете, но допуска и кълнове, орехи, домати и патладжани.
=================================================
lifestyle.ibox.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 19, 2009 4:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Заставайки на страната на привържениците на вегетарианството, нека се опитаме да разберем защо месото е вредно или не се препоръчва.

Широко разпространено е мнението, че месото е токсичен продукт. Животните се тъпчат с хормони, които ускоряват угояването им. Дори и най-нетлъстото месо съдържа от 15 до 30% мазнина.



И все пак, месото е безценен продукт.

То ни носи протеини, които са основата на храненето, азотни съставки, от които се нуждаем всекидневно. Протеините или белтъчините са символ на живота.

Подобно на мозайка, те представляват съвкупност от аминокиселини, около двадесетина, които са изключително необходими за организъма ни. Колкото по-богат е един продукт на аминокиселини, толкова по-хранителен е той.

Диетолозите са класифицирали белтъчините по биологичната им стойност.
На първо място са поставени яйцата, следвани от кравето масло, свинското месо, говеждото, рибата. Едва тогава, от шеста позиция надолу се подреждат зеленчуците, като първи са житото, оризът и ръжта, следвани от картофите и зеления грах.

Месото е и изключително важен продукт поради това, че доставя на организъма безценния витамин В12, известен като най-доброто средство за борбата с анемията.



Как да се откажем безопасно от месото?

Като начало би следвало постепенно да промените хранителните си навиците, за да не усетите липсата и да запазите качеството на храната, която поемате.

1. Намалете животинските протеини в храната си: започнете на вечеря, докато сведете консумацията на месо до 2-3 пъти седмично, и то преди всичко бяло месо (крехко телешко или пилешко).
2. Ако усетите глад за месо, не се ограничавайте хапнете си. В противен случай ще се почувствате възбудени, агресивни.
3. Ако искате да се откажете от месото, не издевателствайте върху организъма си, пригоден към месото.
4. Купувайте рядко, но от най-хубавото.
5. Лишавайки се от едното, за да не се получи срив, следва да компенсирате с друго. Наблегнете на зърнените и бобовите храни.
6. Естествено в основата на новото хранене задължително трябва да присъстват млечните продукти и яйцата, поне веднъж на ден.

И все пак знайте, че растителните протеини са по-бедни от животинските.



Липсват им една или повече аминокиселини, които обаче могат да се наваксат с увеличено количество мляко и яйца.

Най-богатите на белтъчини зърнени култури са оризът, ръжта и овесените ядки, които изобилстват на витамините В, Е и А, както магнезий, фосфор и желязо.

Ориза яжте като гарнитура към яйцата или с доматен сос.

Овесените ядки, в добавка със сушени плодове и ядки, са отлична закуска, сварени с прясно мляко.

Включвайте в менюто си бобови растения поне два-три пъти седмично. Предварително ги накисвайте в студена вода, за да набъбнат, което съществено ще облекчи храносмилането.

Редувайте леща със зрял и зелен боб, бакла и грах.

При отказ на месото наблегнете повече и на всички сезонни плодове и зеленчуци. Консумирайте ги пресни, на сок или варени.

Не се лишавайте от така апетитните ядки кашу, бадеми, фъстъци, дори и слънчогледови семки.

В процеса на раздяла с месото не прекалявайте с мазнините и захарта. За да са по-вкусни продуктите ви, не жалете подправките. Соевият сос е добре дошъл и за салата, и за ориз.

Не пийте, докато се храните. По този начин хранителните сокове се размиват и храносмилането се утежнява. В краен случай си позволете една-две чаши, но не лимонада. Чаша бира, или вино или вода.



Вегетарианството не предотвратява риска от рак и сърдечни заболявания.

Диетите, богати на плодове и зеленчуци, и ниската консумация на мазнини често се смятат за панацея от всички болести. Нови изследвания обаче поставят под съмнение ефективността на този тип хранене по отношение на най-опасните заболявания, специално при жените.

Три едновременни проучвания, проведени в рамките на американската програма "Women Health Initiative", са обхванали над 50 хиляди жени и са показали, че дори храненето да е предимно със зеленчуци и плодове, това в никаква степен не намалява риска от инфаркт, инсулт, рак на гърдата и яйчниците.

Осемгодишното наблюдение над доброволките, включили се в програма, не е намерило никакви доказателства, че храната с ниско съдържание на мазнини дава някаква защита против изброените заболявания, независимо от теорията колко вредна може да бъде редовната употреба на висококалорични и съдържащи животински мазнини храна.

Изследването, публикувано в "Journal of the American Medical Association", твърди, че засега изводите не могат да бъдат считани за окончателни, тъй като за тази цел е необходимо да се проследи целия жизнен цикъл на човешкия организъм, храната, която всеки приема през целия си живот, както и да се вземат предвид редица други неблагоприятни по отношения на различните заболявания фактори.

Въпреки това учените смятат резултатите за недвусмислени и препоръчват да се обърне по-голямо внимание на цялостния начин на живот и най-вече на психическото състояние.



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 19, 2009 4:13 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Вегетарианството не е за всеки! Явно има хора, които като че ли са родени за вегетарианци. Може би показател за такава предразположеност е фактът, че тези хора просто нямат влечение към месото. Но не може един човек, който до вчера не е сядал на масата без месо, изведнъж да го остави напълно.

По-точно, не че не може, но би било доста рисково, особено ако говорим за т.нар. строго вегетарианство (вегетализъм). Медицината изобилства от истории на хора, постигнали трайни и необратими увреждания по този начин, като не малко са завършили фатално. Мисля, че по-добрият и по-мек вариант е умереното вегетарианство, при което се допуска прием на бяло месо и риба; или лакто- ово-вегетарианството, при което се консумират млечни продукти и яйца.



Илюзията, че едва ли не всеки може безнаказано да стане вегетарианец, идва от това, че сравнително дълго време човек може да експериментира с тези неща, както и с разни диети, преди да се усложнят нещата и да се стигне до заболяване или някакъв дефицит на хранителни вещества. Такъв е случаят и с вит. В12, чийто дневни потребности са много малки. След прекратяване на приема му с храната, човек може да преживее с резервите от него няколко години.

Едно малко пояснение: Външната форма на вит. В12 (външен фактор на Кесъл), която се внася с храната (месо, черен дроб, бъбреци, сърце, яйца, млечни продукти), не е активна. Едва след взаимодействието му със специфичен протеин, наречен гастромукопротеин (вътрешен фактор на Кесъл), което става в стомаха, и след последваща резорбция на витамина в червата, в черния дроб се образува т.нар. антианемичен фактор, който стимулира кръвотворенето.



Колкото за оптималния прием на месо - това съм го писал в статията "Една здравословна дневна програма": той е максимум 3 приема на седмица, по 80-90g - бяло пилешко или пуешко месо (по възможност домашно).

Много вегетарианци се прехранват с въглехидрати, особено рафинирани, а добре известно е, че излишъкът от тях лесно се преобразува в мазнини.

Като цяло, най-общо казано, без да обиждам никого, мисля, че при съвременните условия на живот, експериментирането с вегетарианството, както и с другите форми на алтернативно хранене, най-малкото е физиологично неоправдано!

Това мнение е на един лекар, името на когото така и не можах да открия във въпросния форум откъдето го взех ... съжаявам!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 19, 2009 4:16 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Според ново австралийско проучване, вегетарианството може да бъде опасно за здравето, защото води до намаляване на костната плътност

Изследването е проведено с над 2500 души и резултатите показват, че при вегетарианците има по-ниска костна плътност, която може да бъде предпоставка за развитие на остеопороза и увеличава риска от фрактури. Костната плътност при вегетарианците е с около 5% по-ниска, но за радост според данните те не страдат по-често от фактури.

Епидемиологът и водещ автор на проучването д-р Туан Нгуйен от Института за медицински изследвания в Сидни, заяви, че има четири основни фактора, които оказват влияние върху костната плътност - генетика, хормони, упражнения и хранителен режим.



Ако разгледаме вегетарианството като цяло, то е полезно за здравето, защото намалява риска от хипертония, други сърдечно-съдови заболявания и увеличава дълголетието. Все пак има и други фактори, които оказват влияние на костната плътност. Тютюнопушенето и начинът на живот също имат огромно значение. А и изследването не отчита фактора Витамин Д, от чийто недостиг страдат много хора.

Отново нежният пол е ощетен. Резултатите показват, че жените са по-застрашени от мъжете и при вегетарианките костната плътност намалява още по-силно. При възрастните хора, 70% от фрактурите се случват на жени. Причината за това не е ясна, но учените предполагат, че може би се крие в действието на естрогена и намаляването му след менопаузата, тъй като той е много важен за костите.

Нгуйен смята, че и калцият играе важна роля, макар че е само един от многото фактори. Всичко зависи от цялостния хранителен режим. Както вегетарианството, така и консумирането на месо могат да бъдат полезни и здравословни.
=========================================
Автор: Елена Георгиева

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 19, 2009 4:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Вегетарианството води до... затъпяване

Оксфордски учени установили взаимовръзката между употребата на месни продукти и дейността на главния мозък. Според тях вегетарианството води до влошаване на умствените способности.

Ето и причините, които посочват учените. На първо място е недостигът на витамини, а най-добър източник за тях са месото, черният дроб, млякото и рибата.

Недостигът на вит. В12 уврежда централната нервната система.

Става дума най-вече за витамин В12, който организмът може да извлече точно от тези продукти.



Недостигът на този витамин може да доведе до нарушаване процесите на храносмилане и кръвообращение. А уврежданията на централната нервна система, предизвикани от дефицита на витамин В12, както и нарушенията в гръбначния мозък, в редица случаи водят до парализа.

Вегетарианците могат да получат този витамин единствено от някои видове квасни гъби (мая), но те не могат да осигурят на организма достатъчно количество от него.

Използвайки тестове за памет, общи изследвания на организма и сканиране на главния мозък, учените провели изследване сред 107 човека на възраст от 16 до 90 години. Повторили изследването след пет години и открили, че тези от участниците в експеримента, които имали понижено ниво на витамин В12, показали влошена дейност на главния мозък. Така се потвърдила взаимовръзката на атрофията на мозъка с ниското ниво на този витамин.

Специалистите напомнят, че най-простият и действен начин да се получи витамин В12 е употребата на месо, риба и мляко. Само така няма да се допусне влошаване на мозъчната дейност и паметта.

Ето и нещо любопитно...

Терминът вегетарианство е латинска дума и означава бодър, силен, действен. Но виждате, че в този случай едва ли може да се говори за бодрост и сила. Съществуват различни видове вегетарианство и всеки един от тях по различен начин е опасен за организма. В този смисъл най-голямо впечатление прави т.нар.

веганизъм или веганство. То отрича употребата на всеки продукт от животински произход. Включително мляко и мед.

Антрополозите твърдят, че някога на територията на Африка съществували две разновидности австралопитеци. Едните водели тревопасен начин на живот, другите употребявали не само растителна храна, но и месо. Първите ставали все по-масивни, но за сметка на това намалявал мозъкът им. Вторите демонстрирали обратния процес и скоро придобили абсолютно превъзходство.

Най-разумно, разбира се е ... балансираното хранене.



Като контрапункт на казаното дотук ще посочим, че и прекалената употреба на месо и прочее животински продукти може да окаже негативно влияние.

Например наднорменото тегло. Изследвания на шведски учени показали нарушения на работата на мозъка при жени, страдащи от наднормено тегло или затлъстяване. Медиците стигнали до извода, че при много висок индекс на масата на тялото мозъкът започва да работи с 15 % по-слабо.

Естествено, не трябва да пренебрегваме растителната храна. Знаем ползата за здравето от нея. Тя съдържа целулоза, която помага на функцията на червата и изхвърля токсичните вещества от организма.

И ще завършим пак с вегетарианството.

Проповядването против месото е проповядване против самата човешка природа и минимум четири милиона години еволюция, от австралопитеците до днешни времена.

Изводът е ясен - спазвайте мярката във всяко отношение.

===================================================
blitz.bg


Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Пет Ное 20, 2009 11:05 am; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 19, 2009 4:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Балансирано хранене

Колкото и да е полезна една храна тя трябва да се консумира разумно. Не може да се приемат само плодове повече от 5 дни или протеини, както това е в диетата на Дюкан.

При нормално хранене трябва да се стремим към следния баланс:

белтъчини - 13% - 90-100 гр белтъчини;
въглехидрати - 57% - 250-400 гр въглехидрати;
мазнини - 30% - 90 гр мазнини.

Когато сме на диета и сме си поставили за цел да отслабнем основното правило е пропорционалното намаляване на количествата!

Диеталозите препоръчват на хората с наднормено тегло да ограничават количеството храна, а не да гладуват, защото чувството за глад е враг â„–1 на решилите да приложат диета и да отслабнат.

Грубо твърдение като “Глад му е майката, да си видял в Освиенцим дебели” не е приложимо в нашето натоварено ежидневие.

Ако все пак изпитвате глад, най-добре е да го задоволите с въглехидрати - 1 ч.л. пчелен мед. Пчелният мед е богат на въглехидрати (70-80% глюкоза и фруктоза, дизахарида захароза) и ще ни зареди с необходимата енергия

Когато тялото привикне към новия хранителен режим и той стане всекидневие, организмът вече няма да иска повече храна и ще се справя с пропорционално намалените количества.

Трябва да бъдем много внимателни с отклоненията, които си позволяваме по празниците, когато сме във ваканция.

Основнf правило в балансираното хранене е да не компенсираме един ден гладуване в офиса с обилна вечеря.
=====================================================
gotvarstvo.georgievi.net

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 19, 2009 4:35 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Балансираното хранене е задължително

Според Световната здравна организация състоянието на човешкото здраве основно зависи от начина на живот и хранене. Менюто ни трябва да бъде балансирано по отношение на белтъчините, мазнините и въглехидратите. Трябва да бъде обезпечено с витамини и минерали. Знаем, че витамините са жизненонеобходими за организма.

Дефицитът им може да доведе до сериозни заболявания.



Витами А

Съдържа се основно в черния дроб, млякото, маслото, морковите, тиквата, доматите. Необходим е за имунната защита, за развитието на организма в детска възраст и за образуването на еритроцити и желязо. Причините за дефицит на витамин А са стрес; инфекция или операция; тютюнопушене и злоупотреба с алкохол; въздействие на слънцето; работа с компютър; лекарства, понижаващи холестерола, слабителни и сънотворни; диабет и намалена функция на щитовидната жлеза.

Дефицитът на витамин А може да доведе до кокоша слепота; сухота, сърбеж и обрив на кожата; чупливост на косите и ноктите; намалено обоняние и апетит; намаляване броя на еритроцитите в кръвта; понижаване на репродуктивната функция; камъни в бъбреците.



Витамин D

Образува се под въздействието на ултравиолетовите лъчи и обезпечава растежа и развитието на костите, предпазва от рахит и остеопороза. Спомага за развитието на левкоцитите и отлагането на минерални соли в костите. Причините за дефицита на витамин D са недостатъчната слънчева светлина; вегетарианската храна; напредналата възраст; болести на бъбреците. Дефицитът на витамин D може да доведе до загуба на слуха; до мускулна слабост; риск от рак на червата; рахит при децата; късна смяна на зъбите и разрушаването им. Съдържа се в рибата, млякото, яйцата.


Витамин Е

Този витамин подобрява кръвообращението и предпазва клетъчните мембрани. Освен това участва в синтеза на хормоните и обезпечава функционирането на мускулите. Причините за дефицита на витамин Е са: употреба на тестени изделия; физическо натоварване; усвояемостта на мазнините. Дефицитът на витамин Е може да доведе до безплодие, нарушения на сърцето, стесняване на стените на еритроцитите. Витамин Е се съдържа в орехите, семките, в житото.



Витамин К

Витамин К е мастноразтворимо вещество, отговарящо за съсирваемостта на кръвта и образуването на структурните протеини. Причините за дефицит на витамин К са заболявания на черния дроб; злоупотреба с алкохол; употреба на антибиотици. Дефицитът на витамин К може да доведе до продължителни кръвоизливи, предразположеност към хематоми, проблеми в костната система. Съдържа се в черния дроб, яйцата, млякото, зелето (бяло, цветно, кисело), шамфъстъка, шипковите плодове, спанака.



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 19, 2009 4:53 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Какви храни трябва да съдържа балансираното хранене?

Същността на балансираното хранене е да приемате правилните количества и видове храни и напитки, нужни за поддържането на телесните клетки, тъкани и органи, и нормалният растеж и развитие.



Хранителни групи:

Млечна група(мляко и млечни продукти)
* Сирене
* Мляко
* Кисело мляко

Месо и бобови продукти
* Бобови растения(боб и леща)
* Месо (пилешко, свинско, риба)
* Ядки и семена

Плодове
* Ябълки
* Ягоди, малини
* Грозде
* Праскови

Зеленчуци
* Зеле
* Маруля
* Спанак
* Тиква

Зърнени продукти
* Тестени изделия(макарони, спагети)
* Ориз
* Пълнозърнест хляб

Масла
* Леко овкусяване на салатите
* Майонеза
* Зеленчуково масло



Препоръки

„Балансирано” означава просто, че храненето угажда на хранителните ви нужди, като в същото време не ви захранва прекалено много. За да може да се каже, че поддържате балансирано хранене, трябва да ядете разнообразни храни от всички хранителни групи.



Три важни съвета:

* Не пропускайте закуската
* Яжте поне три пъти на ден
* Гледайте при всяко ядене да консумирате храни от всяка хранителна група.

Най-важното нещо, което трябва да направите, за да започнете балансирано хранене е да се образовате за това, от какво се нуждае тялото ви. Нужно е също да четете обстойно етикетите на всичко, което купувате.



Някои основни препоръки

* В храненето ви, наситените и транс мазнините, холестерола, захарта, солта и алкохола трябва да са със слабо присъствие.

* Уравновесете приема на калории с упражнения. Бавно намаляйте количеството калории, които ядете, като в същото време увеличавате упражненията. Тренирайте редовно и ограничете заниманията, в които стоите седнали(като гледането на телевизия).

* Яжте два плода и два-три зеленчука или салата всеки ден(при диета с около 2000 калории дневно).

* Яжте 100гр. или повече, пълнозърнести продукти всеки ден.

* Пийте около 3 чаши обезмаслено мляко или същото количество млечни продукти дневно.

* Набавяйте си по-малко от 10% от калориите от наситени мастни киселини.

* Избягвайте транс-мастните киселини.

* Ограничете холестерола до 300мг/дневно.

* Ограничете приема на мазнини до 20-35% от дневните калории. Избирайте „добрите” мазнини, като например риба и ядки, които съдържат поли и моно ненаситени мастни киселини. Предпочитайте крехките, ниски на мазнини меса, домашно производство, както и млякото и млечните продукти. Приема на мазнини може да достигне 35% от дневното количество калории, само ако мазнините са „добри”.

* Стойте далеч от добавени захари и подсладители.

* Приемайте по-малко 2,300мг(чаена лъжичка) натрий дневно – не добавяйте много сол, когато готвите.

* Не пийте повече от 50гр. алкохол дневно.




Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Чет Ное 19, 2009 6:20 pm; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 19, 2009 5:19 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Винаги съм твърдяла, че храненето трябва задължително да бъде съобразено преди всичко с личната конституция на човека и неговата метаболитна обмяна.



Колебанията и разбалансираната функция на тези два фактора са основните и водещи във всяко едно заболяване.

Ето ТУК можете да прочете нещо интересно ...

Говорили сме не един път за аюрведа и ... дошите в нея. Сега отново ще спомена накратко за тях ...



Доши в Аюрведа

Аюрведа разделя хората на три различни типа или доши: Вата, Питта и Кафа.

Във всеки от нас присъстват елементи и от трите доши, като някои от тях са преобладаващи. Комбинацията от дошите е уникална заради съотношенията, които са различни при всеки от нас. Ние се раждаме под знака на една доша, тя е като зодията ни и би могла да се определи от Аюрведа лекар. Но поради начина си на живот ние често преминаваме от една доша в друга доша.

Дошата определя конструкцията на тялото ни, метаболизма ни, предпочитанията ни към различни храни, характера ни, както и преразположението ни към болести и продължителността на живота ни.

Едно от основните неща в Аюрведа е откриването на твоята доша.



Вата Доша

Вата доша се образува от елементите Етер и Въздух. Хората с Вата доша са слаби, трудно трупат килограми и лесно ги свалят. Често са много високи или много ниски. Склонни съм към прегърбване. Ръцете и краката им са винаги студени. Кожата им е суха. Движенията им са бързи и насечени. Вата са непостоянни, леки, с бърз и жив ум. Притежават развито въображение и фантазират с лекота. Имат способността лесно да печелят пари и бързо да ги харчат.

Излязлата от равновесие Вата доша страда от безпокойство, безсъние, запек.. За да бъде балансирана, се препоръчва да консумират храни, които са топли и влажни. Хората с Вата доша трябва да избягват студени храни и напитки, сухи храни като чипс, солети, както и горчивите, лютивите и стипчивите храни. Но пък могат да хапват сладки, солени и кисели храни. Всичко да е сготвено и топло, с достатъчно мазнина, тъй като Вата доша е лека и суха. Походящо е за тях да следват определен дневен режим, за да регулират склонността си към импулсивност. Тези простички изисквания помагат на хората с Вата доша да бъдат в балансирано състояние, да имат по-спокоен сън, да са по-организирани и по-здрави.




Питта Доша

Питта доша е съединението на елементите Огън и Вода или Огнената доша. Хората с водеща Питта доша са добре сложени с правилни черти на лицето. Нямат резки промени в теглото. Кожата им е топла. Лесно се потят. Имат проницаетелни очи и трудно издържат на силна светлина. Питта доша имат остър ум и са творчески натури. Обичат реда. Целенасочени са. Притежават съзтезателен характер. Лидери. Обичат лукса и да харчат пари.

Излязлата от равновесие Питта се проявява като гняв, раздразнителност, критика, деспотизъм, гордост, агресия. За да бъде Питта доша балансирана, се да препоръчва да избягва прекалено лютите, кисели и солени храни, да спазва умереност във всичко и да консумира повече охлаждащи храни. Никакъв алкохол и тонизиращи напитки. Благоприятни за Питта са сладките, горчивите и стипчивите храни, които не са прекалено горещи и са сготвени с умерено количество мазнина.



Кафа Доша

Кафа доша е образувана от съединяването на елементите Вода и Земя или Устойчивата доша. Хората с изявена Кафа доша имат плътно тяло, гладка кожа, гъсти коси, големи и красиви очи, здрави зъби. Кафа дошите трудно излизат от равновесие. Мразят промените. Спокойни са, не обичат да се движат. Къщата и домашният уют са важни за тях. Обичат да готвят, гастрономи са. Качват лесно килограми. Любвеобилни и състрадателни са.

Излизането на Кафа от равновесие води до напълняване, хормонални нарушения, а любвеобилността се превръща в силно развито желание за притежание, алчност, скъперничество. За да бъде балансирана Кафа доша, се препоръчват физически натоварвания, топлина, намаляване на сладкото. Кафа доша трябва да избягва и киселото, и соленото. Подходящи за тях са горчивите, лютивите и стипчивите храни, които трябва да са топли и с много малко мазнина.



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 19, 2009 5:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Покъртена и отвратена съм от фанатичното насилие на определени хора, които демонстрират на всеослушание вегетарианското йога хранене, защото определено то може и да ви ... убие.

Мога да ви кажа под "секрет", че повечето Гуру-вци умират от ракови заболявания. Не напразно в Индия туберкулозата е царица - както споменах там 80% от населението са вегетарианци.

Ако туберкулозата бъде излекувана на нейно място веднага се настанява "заместител" - в един от случаите това е емфизем, който на един по-късен етап от развитието си в повечето от случаите води до раково заболяване на белите дробове.

А както знаем туберкулозата е вирусно заболяване. Всъщност обаче ... преди да се настани туберкулозния вирус в тялото преди него са се настанили различни видове хронифицирани бактериални инфекции поради отслабена имунна защита.

Затова си позволявам да ви посъветвам да не се ръководите никога от подобни изтъпления на фанатизирани йоги, които пропагандират месоядството едва ли не като най-висшето престъпление.

То трябва да бъде умерено и съобразено с вашата лична конституция и метаболизъм.

Отделен е въпросът как се убиват животните за да се храним с тях, отделен е въпросът как се и хранят, но ... нека не забравяме, че вегетарианството преди всичко е свързано с генно модифицирани плодове и зеленчуци, с високо съдържание на нитрати, пестициди и какви ли не още химични отрови неизвестни нам.

Качвам ви за нагледен пример една тема от един нов "йогически сайт", близнак на този, който бяхме направили ние за йогата на Свами Дев Мурти.

Никога не се отдавайте на подобна насилствена ексцесия над вашия организъм, защото тя ще завърши определено и най-малко в ... болница, а може да завършите и с летален изход.

Прочетете за това, което не бива да приемате като истина на 100 %, а още повече да следвате безрезервно ...




"Вегетарианството – ключ към истинското здраве

Модерната медицина е доказала, че голяма част от болестите в модерната цивилизация се причиняват от пикочната киселина. Тя се образува в мускулната
тъкан и чрез ядене на месо тялото получава допълнителна пикочна киселина. То
трябва да се освободи от пикочната киселина, която произвежда, а освен това трябва да се освободи и от извънредното количество, което получава от консумацията на месо.

Понеже човешкият черен дроб и бъбреци са неспособни да отстранят толкова
много пикочна киселина, затова тя остава в тялото и се проявява като подагра,
ревматизъм, главоболие, нервозност и липса на енергия. Лечението на тези болести може да бъде само временно докато човек продължава да яде месо.

Човек обикновено яде плътта на вегетарианските животни. По този начин той
получава хранене втора употреба, защото хранителната стойност и съдържанието на енергия в месото е само 10-20 процента, а останалите 80 процента са съставени от остатъци и токсини. Повече от половината от хранителната стойност на месото веднага изгаря в храносмилателния процес, минимално количество енергия се складира в тялото за останалите процеси в него, а също и за нормална физическа и умствена активност.

От другата страна, от пресните зеленчуци тялото асимилира 80-90% от хранителната стойност, като те дават много малък остатък от целулоза, която пък прочиства червата. Апетитът също лесно се задоволява, достатъчно енергия се складира и храносмилателният процес е по лесен.

Месото се разваля лесно и бързо. Когато млякото и зеленчуците остареят те
ферментират и в случая с киселото мляко стават даже по-здравословни. А
остарелите и загнили зеленчуци не са толкова опасни колкото разваленото месо.
Животинският протеин загнива два пъти по-бързо от растителния. Заразеното месо причинява глисти в червата, които пък докарват най-различни заболявания.

Печенето на месото е необходимо, за да се запази свежо, защото след смъртта мускулните влакна на животните се вкочаняват. Разложеното месо съдържа много отрови и то продължава да се разлага в червата на човека, защото при нашия модерен заседнал живот понякога остава частично смляно. Изследванията показват, че смъртта причинена от рак, нараства в страните където се увеличава употребата на месо.

Месоядството е навик и не е необходимо. През Първата и Втората световна война
имаше недостиг на месо и хората бяха по-здрави с малкото вегетарианска храна и
даже диабетът се лекуваше от тази семпла диета.

Всички храни произхождат от растенията, които абсорбират и складират енергия от Слънцето. Обичайната месна диета на хората е недостатъчна и освен това съдържа твърде много протеин, а не й достигат важни основни съставки, които първоначално идват от растенията. Поради това човешкото тяло не може да произвежда достатъчно свежа кръв, а тази, която произвежда, е гъста и токсична поради асимилацията на стара и мръсна кръв от месото и от други нежелателни продукти.

Само естествената диета на човека гарантира здравословен живот и поддържа съпротивителните сили срещу болестите. Тя трябва да е съставена главно от продукти и растения, характерни за района, където човек живее, защото те съдържат важни елементи и лечебна сила, отговаряща на техния климатичен регион. Тази естествена диета е съставена само от напълно вегетарианска храна.

Зеленината може да бъде отрязана отново и отново, а тя отново ще пораства все по-силна. Ако откъснеш цвете и го сложиш във вода във вазата то ще остане свежо известно време и даже ще разнася аромат. Ако обаче отрежеш част от някое животно и я поставиш във вазата с вода, ще започнат веднага процеси на разлагане, а миризмата ще е отблъскваща.

Зеленчуците, житните култури, плодовете, ядките и млечните продукти като млякото и сиренето, са най-важният източник на витамини, минерали и протеини.
Аминокиселините например могат да се набавят прекрасно от прясното
мандраджийско сирене. Повечето зеленчуци могат да се ядат сурови. Не трябва да се ядат сурови бобовите растения с изключение на малката зелена Мунги соя, която се накисва 24 часа и се бели.

Разгледахме вредните ефекти от месото от физическа и медицинска гледна точка. Но сега трябва да ги видим от етична гледна точка. Месото е лекарство, а не всекидневна потребност и може да го ядем само ако не можем да намерим никаква друга храна.

Ненужното унищожаване на животни ще изчезне, ако хората се върнат към тяхната естествена диета. Ние обичаме животните, как може да ги убиваме? Щом нямаме силата да връщаме живота отново, ние нямаме също право да убиваме. Животните инстинктивно усещат когато ги откарваме към кланиците и дълбоко страдат.

Исус е казал: „Каквото направите на един от вашите най-малки братя, го правите на мен”. Повечето от нас не разбират напълно значението на това просветлено изказване и не обичат и не защитават нашите братя животните. Всичко, което ние вършим в мисълта и чувствата, както и в действията, се връща към нас „Каквото посеете, това и ще ожънете”. Колкото повече разрушаваме природата във всичките й проявления, толкова повече страдания и разрушения ще има между хората, убеден е Свами Дев Мурти."
-------------------------------------------------------------
Из "Хималайската йога на Свами Дев Мурти"
Автор: А.Атанасов




Странното обаче по отношение на махасамадхи-то на Свами Дев Мурти, т.е факта, който се премълчава за напускането му на този триизмерен свят е ... именно болестта на неговите ... бели дробове!!!

За това се премълчава и ... защо ли?!

Всъщност ... никога не се връзвайте на такива красиви слова, защото зад подобни винаги се крие нещо много лошо, за което ние ... не знаем нищичко. Още повече, че всичко в тази статия е достатъчно успоримо, например като факта, че от гниенето на цветята във вазата с вода се носи не по-малко отвратителна миризма - същата като от трупно месо, че дори и по-лоша ...

Впрочем темата за вегетарианството е много-много дълга. Затова предлагам да продължим дискусията като поговорим по-нататък да речем за унищожаването на незаменимите аминокиселини чрез него в организма ни и какви са последиците от този факт?!

Какво мислите вие по този въпрос ...?!



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Ное 20, 2009 4:28 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А сега нещо и за аминокиселините, които са изключително важни за човешкия организъм - особено незаменимите аминокиселини.

При стрес повечето от тях могат да бъдат изчерпани окончателно. Какви са последиците?! И за това ще поговорим по нататък!



Какво знаем за аминокиселините (АК) в храната?

Колко са незаменимите аминокиселини за спортуващи хора?
Какво е това амино киселина? Възможно ли е да сме изградени от киселини? Нима те изграждат мускулите ни? Предлагам Ви, да разберете сами по-долу!
Какво знаем за аминокиселините (АК) в храната?Какво са аминокиселините (АК)?


Аминокиселините са градивните елементи на белтъците в човешкото тяло. Те играят важна роля за развитието на мускулите. Основните аминокиселини са 20 на брой. Всяка от тях съдържа специфична аминогрупа (NH2), карбоксилна група (СООН), въглероден атом свързан с амино киселинен остатък ("R" група) и един водороден атом.

Съществуват още над 150 аминокииселини, но в състава на белтъчините се срещат само основните 20.

Няма еднакви аминокиселини. Всяка се различава от другата, заради състава си, заради страничната група, или заради веригата (R), в която се намира. В зависимост от вида на веригата, аминокиселините биват два вида - незаменими и заменими.

Незаменимите аминокиселини са осем на брой - метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилалнин и валин.

Наричат ги незаменими или още есенциални, защото не могат да бъдат произведени в тялото, а се поемат от хранителните продукти (или от спортните препарати и лекарства). Другите 12 аминокиселини са заменими (не есенциални), т.е. тялото може да си ги произведе, ако има нужда от тях.

Левцинът, изолевцинът и валинът се наричат "верижно разклонени аминокиселини" (ВРАК/BCAA's). Важни не есенциални аминокиселини за атлетите са аргининът и глутаминът. Те могат да се произвеждат от тялото, ала спортистите, стараещи се да увеличат мускулната си маса и издръжливост само биха спечелили от допълнителния им прием.

В кои храни се съдържат най-много АК?

Най-богатите на аминокиселини храни са тези, които имат голямо съдържание на белтъци - месо, риба, млечни продукти, бобови храни, яйца, соя, ядки и др.

В белтъците на животинските храни се съдържат повече незаменими (есенциални) аминокиселини, отколкото в тези на растителните продукти и затова често биват предпочитани за употреба.

Не отдавна бе открит подход за повишаван е на биологичната ценност на белтъците в различните храни. Това става, чрез различни комбинации от хранителни продукти с допълващи се аминокиселинни състави.



По какво се различават аминокиселинните групи?

Поети от храната, аминокиселини се разпределят според пропорциите на едни АК спрямо други. Така се оформят аминокиселинни групи. Според произхода на белтъка в храната те биват - млечни, яйчни, соеви, говежди или други в зависимост от вида на хранителния продукт, чиито белтък изграждат.

Какви функции изпълняват аминокиселините?

Аминокиселините спомагат за възстановяването на мускулните влакна. Те участват в растежа и развитието на мускулатурата. Когато организмът усвои нужните му аминокиселини, той може да произвежда над 50 000 различни белтъка и още над 15 000 ензими.

Но аминокиселините не само произвеждат молекули в тялото, те оказват влияние върху концентрацията, агресивността, сексуалния нагон и всички останали човешки настроения, както и върху паметта и съня. Съществуват препарати с по-високо съдържание на не свързани (свободни)аминокиселини.

Преобладаващата част от аминокиселините в състава им, обаче, са свързани в белтъчини - това са протеиновите концентрати. Има и препарати със свободни (не свързани в молекули) аминокиселини в състава си. Разликата по между им е в скоростта на навлизане на аминокиселините в кръвообращението. При протеиновите концентрати това става след часове, докато при свободните аминокиселини за минути.

Когато белтъчините навлязат в храносмилателната система, те биват разграждани до аминокиселини, които пък биват всмуквани в тънките черва. След този процес отделните аминокиселини се използват за синтеза на необходимите белтъчини и ензими във всяка клетка от тялото, като биват свързвани една с друга.

Така белтъчният синтез (съответно и строежът на мускулите) се развива едва след разпадането на белтъчините от храната на аминокиселини. Ето тук идва и разликата между традиционния прием и поемането чрез препарат.

При приемането на аминокиселини във вид на препарат, строежът на мускулите започва веднага, тъй като строителният материал е налице в готов вид. Ето затова аминокиселините - препарати имат по-силен и ясно изразен ефект от протеиновите концентрати на прах.

Как да си набавим нужните аминокиселини?

Храните със съдържание на свободни АК са предимно кълновете и пониците на семената, соята и бобовите храни. Добавяйки кълнове в салатите или основните си ястия ще си набавите свободни АК, които бързо ще бъдат използвани от клетките на тялото Ви за синтез на белтъци.



Свързани АК можете да си набавите с консумацията на белтъците в храната. Най-често белтъчният прием се равнява на 1,7 - 2,5 гр. на килограм телесно тегло при мъже и 1,5 до 2 гр. белтък на килограм телестно тегло при жени.

Количеството зависи от това, каква е целта на "приемащия" ги и какъв е хранителният режим, който спазва. Някои "момчета" взимат и над 3 гр. (3-4 и дори 5) на телесно тегло, но това не е препоръчително.

Тъй като получавате аминокиселините от хранителните продукти, не са ви необходими големи дози при употребата им като препарати.
===================================================
bb-team.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пет Ное 20, 2009 4:31 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хората, които не консумират месо, са изложени на по-малка опасност да се разболеят от рак, но това не се отнася за всички форми на това заболяване, показват резултатите от изследване на над 60 хиляди души, съобщи Би Би Си.



Специалисти от британски и новозеландски университети са установили, че сред вегетарианците по-рядко се срещат левкемия, рак на пикочния мехур и на стомаха. В изследването, което е публикувано от списанието British Journal of Cancer, се казва, че защитният ефект от вегетарианството, както по всичко личи, не се разпространява върху рака на дебелото черво, от който умират голям брой хора.

А вероятността да се разболеете от рак на шийката на матката е даже два пъти по-голяма при вегетарианците и тези, които консумират риба в сравнение с любителите на мръвките. Според публикуваните данни, ако средно 33 души на 100 се разболяват от рак на един или друг етап от живота си, при тези, които не се хранят с месо, този показател е 29 души на 100.

Например, вегетарианците са с 75% по-малко изложени от опасността да се разболеят от множествена миелома, доволно рядко срещан рак на костния мозък, в сравнение с хората, консумиращи месо.

Професор Тим Кей, ръководител на изследването, заяви, че само въз основа на него не трябва да се правят еднозначни извод. "Към момента фактите, установени в хода на изследването, са недостатъчни, за да се стремим към внасянето на особено сериозни промени в хранителния режим на тези, които се придържат към средна балансирана диета", заключи той.

====================
Източник: БГНЕС

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Ное 20, 2009 4:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

И още за аминокиселините ...

Аминокиселините са градивните блокове, от които са изградени протеиновите молекули. Има 17 аминокиселини, които са биологично важни. Всяка от тях има "азотна" част и "въглероден скелет".

Азотната част е една и съща за всички аминокиселини, но въглеродната се различава във всяка аминокиселина. Протеиновата молекула е една дълга последователност от тези аминокиселини чиито краища се свързват един с друг.

Има осем незаменими аминокиселини - изолевцин, левцин, лизин, метионин, фениланин, треонин, триптофан и валин. Хипотетично, ако сте на диета, богата на тези аминокиселини тялото Ви ще може да произведе всички останали аминокиселини нужни за нормален мускулен растеж и образуване на хормони и ензими.

Това е почти вярно - тялото Ви трябва да разполага с тези осем аминокиселини набавени чрез храната - те са незаменими, но ние сме убедени че има поне четири аминокиселини които са "незаменими" за спортистите: глутамин, таурин, аланин, аргинин. Тоест могат да бъдат наречени условно незаменими.

Протеиновия спектър, считан за пълен от диетолозите е всъщност непълен, когато става въпрос за спортисти, тъй като те имат недостиг на най-важните аминокиселини, изчерпани поради стреса от високо интензивните тренировки.



Това ще рече, че дори диета богата на протеини като яйца, пилешко и телешко не биха задоволили напълно нуждата на тялото ви от незаменимите аминокиселини. За това използването на аминокиселини под формата на суплементи би било от изключителна полза за вашия успех в спорта, който практикувате.

Вероятно сте запознати със значението пълен и непълен протеинов спектър. В случай че не сте, пълният е този които съдържа незаменими аминокиселини; такива протеини могат да бъдат набавени от мляко, меса, риба и яйца.

Непълният от друга страна е този които не съдържа незаменими аминокиселини - това са храните които съдържат някои незаменими аминокиселини но не всички -например зърнени храни и зеленчуци.


Незаменимите аминокиселини

Метионин - тази аминокиселина се среща в храни като телешко, птиче, риба, свинско, I яйца, соя, сирене и мляко. Тази аминокиселина играе важна роля за формирането на РНК и ДНК същo така и мощен антиоксидант и е доста активна в борбата със свободните радикали чието освобождаване е предизвикано от алкохол.

Метионина увеличава усвояването на селений, който е мощен антиоксидант. Тази аминокиселина е и една от трите нужни за формирането на креатин в тялото.

Фенилаланин - Освен в храните, в които се среща и метионина тази аминокиселина « може да бъде открита в ядки, семена и леща. Фенилаланина вземан на празен стомах (200-500 мг.), Е може да играе като подтискащ апетита агент по два начина: първо, като стимулира норадреналина и I1 второ като освободи повече холецистокинин.

Това е съединение, освобождавано в тънкото черво при» преминаването на хранителни вещества през него, като той изпраща сигнали към мозъка, които да 1 съобщят че достатъчно храна е била консумирана, след което човек се чувства сит.

Фенилаланинът играе ролята на болкоуспокояващо като блокира разпада на ендорфините (естествените болкоуспокояващи в тялото). Малък процент от населението страда от болест наречена фенилкетонория, като организмите на тези хора не могат да набавят ензим в черния дроб, който метаболизира фенилаланина приеман с храната.

Треонин - Недостигът й пречи на нормалното формиране на хиляди протеинови структури в тялото. Разбира се тя се намира във всеки пълноспектърен протеин.

Триптофан - Тази аминокиселина е доста интересна. Както повечето аминокиселини, и тази има изключителна роля при изграждането на мускули и доброто здраве. Когато вземете триптофан той преминава чрез кръвта в мозъка и играе ролята на предшественик на серотонина, невротрансмитер, който Ви помага да заспите.

Интересното, е че повечето протеинови източници не съдържат толкова триптофан, колкото бихте открили във въглехидратните храни (особено банани). Има някой доказателства в подкрепа на това,че триптофана може да подтиска апетита като намали желанието за въглехидрати.

Триптофана е отличен начин да подобрите естествения си сън.(сънят разбира се е много важна част от възстановяването на интензивно-трениращи спортисти, така че триптофана би могъл да има непряк ефект).



Валин - Тя е една от верижно разклонените аминокиселини. Валина и други две верижно-разклонени аминокиселини (ВРА) изолевцин и левцин са интересни съставки, които образуват една трета от мускулния протеин. От трите ВРА изчерпването на валина е с най-неясен произход.

Упражненията "изяждат" толкова много от тази незаменима аминокиселина, защото заедно с изолевцина и левцина са важен източник на други две аминокиселини - глутамин и аланин които се освобождават в големи количества по време на интензивни упражнения.

В допълнение можем да кажем че ВРА се използват директно за гориво от мускулите и това предпазва други аминокиселини от разграждане. Няма нужда да използвате свободната форма на валин под формата на суплемент, въпреки, че използването на суплементи на основата на ВРА не би било напълно безполезно. Добрата новина е, че посредсвтом консумацията на две дози качествен суроватъчен протеин ще ви доставят грамови количества (високи дози) от всичките ВРА.

Лизин - Тази незаменима аминокиселина се използва от тялото за образуването на карнитин, друга такава която играе важна роля за транспортирането на мастни киселини в мускулните клетки, където могат да бъдат използвани като източник на енергия.

Ако нивата на карнитин са под оптималните това вероятно ще забави метаболизма на мазнини, което ще допринесе за увеличаване нивата на кръвни липиди и евентуално ще попречи на усилията ви да изгорите телесни мазнини.
=========================================================
bigboyshop.hit.bg


Цялата тази информация естествено не важи единствено за атлетите-спортисти - тя важи за всички хора и предимно за тези, който не се хранят пълноценно и балансирано - в това число и вегетарианците.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Ное 20, 2009 5:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

При малокръвие забравете за вегетарианската храна

Диетата при анемия включва продукти, съдържащи желязо. Най-богати източници на този микроелемент са говеждото месо, бъбреците, сърцето и свинският черен дроб. 25-30% от желязото в червеното месо се усвоява от организма, докато от храните с растителен произход се усвояват едва 2-10%. Включете в менюто си още яйца, сушени плодове, бобови растения, мая, соя, коприва, спанак, орехи.

Трябва да се знае, че желязото е водноразтворим елемент, затова водата, в която сте варили продуктите, не бива да се изхвърля. Приемът на витамин С ускорява абсорбцията на желязо.

Заради високата си усвояемост прясно изцедените сокове са много полезни при анемия. Първенец сред плодовете, помагащи при малокръвие, е нарът. Сокът от цвекло също ускорява образуването на червени кръвни телца. Преди да го пиете обаче оставете го да престои в хладилника няколко часа. В никакъв случай не посягайте към сока на пълен стомах.

Листните зеленчуци също повишават количеството на желязо в организма. Не забравяйте редовно на трапезата ви да има лук, чесън, боб, грах и пълнозърнести храни.
============================================================
health.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov