НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 21, 2024 11:04 am Вижте мненията без отговор
Кивито, витаминна бомба
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 29, 2009 5:44 am
МнениеЗаглавие : Кивито, витаминна бомба
Отговорете с цитат

Мъхестият плод дължи своето име на националната и гербова птица на Нова Зеландия. От там растението е пренесено в Южна Америка, Курилските острови, Италия, Франция, Русия.

У нас киви е внесено от Франция преди десет години и се отглежда в някои сортово-изпитателни станции във Варна и Петрич, както и от любители овощари.

То представлява дървообразен висок храст, тип лиана, който прилича на лозата по особеностите на растежа.

Плодовете зреят през есента – месец октомври. Смята се за зимен плод, който издържа на студ, и се съхранява до половин година при нула градуса, а в хладилник до пролетта.

На пазара в последните години е целогодишно.



Консумира се в свежо, в изсушено състояние, консервиран в конфитюри или сладка.

Под кафявата обвивка се намират многобройно цени вещества за нашето здраве – захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р, и най-вече витамин С.

Съдържанието на витамин С е много по-голямо от който и да било друг цитрусов плод, 100г от този плод осигуряват необходимостта от този витамин за една седмица.

Плодовете на кивито помагат при много болести: при всички кръвотечения, при заразни и незаразни болести, температура, простуди, грип, пневмония, анемии, инфекции, фрактури на костите, трудно зарастващи рани, умствена и физическа умора.

Не бива да се отминава и неговото съдържание на калий, калций и желязо.

Един превъзходен плод за тези които спазват диета, тъй като кивитата са бедни на калории и лесно смилаеми от организма
.

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 29, 2009 5:49 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Новозеландски специалисти са открили доказателства за голямата полза от този плод за здравето, съобщи БТА, цитирайки в-к The New Zeland Hearld.



Професор Робин Фрейзър от университета на Отаго смята, че богатият на витамин С плод може да крие ключа към дълголетието.

Специалистът е установил, че кивито е идеалната храна за предпазване от чернодробни проблеми, както и че е много важно за здравето на белите кръвни клетки.

Фрейзър сравнява черния дроб със сито, което, когато функционира правилно, ефективно филтрира преносителите на холестерол. Когато обаче дупките на ситото се запушат в резултат на злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на мазни храни, тютюнопушене и стрес, може да се развие атеросклероза и да се увеличи рискът от инсулт, инфаркт, гангрена и аневризъм на аортата.

Благодарение на всекидневната консумация на киви обаче, в комбинация със здравословен начин на живот, дупките на ситото могат да бъдат отпушени отново, обяснява специалистът. Той допълва, че витамин С, който се съдържа в големи количества в кивито, е необходим на белите кръвни клетки, за да унищожават бактериите
.


================
log.bg ; actualno.com

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov