НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 11:27 am Вижте мненията без отговор
РЕЛИГИЯТА КАТО ВЛАСТ
Създайте нова темаТази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Valia

Пуснато наПуснато на: Съб Мар 06, 2010 4:43 pm
МнениеЗаглавие : РЕЛИГИЯТА КАТО ВЛАСТ
Отговорете с цитат

Когато свързваме процесите на концентрация[самовглъбяване- бел.ред.] с точно определени религиозни и обществено-политически концепции, даваме възможност на трети сили да заемат определящо място в нашия дух. Това може да има поощряващо, но след време и ограничаващо въздействие в зависимост от това, как тази сила използва отреденото й място; за съжаление, най-често за да създава зависимости, които могат да се използват материално.

Ако тази трета сила се грижи за това, спиритуалността да може да си служи с точно определени ритуали и обекти, на преден план излиза въпросът: какво има извън тези ритуали, обекти и пространства? Дали там вече няма спиритуалност? Само там ли, където нещо е обявено за свято, има Бог, Аллах или Буда природа - а извън тях нищо ли няма?

------------------------------------------------------------------------
Клеменс Куби, "По пътя към следващото измерение; Моето пътуване към лечители и шамани"
от spiralata.net

Пуснато наПуснато на: Съб Мар 06, 2010 5:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Дай на хората идол, контролирай идола и човека се превръща в покорна овчица от кротко блеещо, послушно стадо... И с лекота това стадо може да бъде манипулирано и насъсквано срещу избрани от контролиращите идола цели. Именно така сме си записали в човешката история какви ли не джихади, насилствени покръствания и зверства!

"Истината" за човека не може да бъде определена отвън, не може да бъде вкарана в границите на определен ритуал или "свещена" личност. Истината е вътре, и пътя към нея човека може да извърви единствено сам. Разните духовни практики и духовни учители биха могли да са от помощ, но в никакъв случай не бива да вземат надмощие дотолкова, че вътрешният глас на човека да се погуби.

Изгуби ли се вътрешния глас, това вече не е пътуване към себе си, а веща манипулация!

Ако хората не се възприемаха като самотни отделни индивиди, изобщо нямаше да имаме проблеми с религиите. Смея да твърдя, че и религии изобщо нямаше да има. В религията човек търси допир с изгубената в нашия материалистичен свят духовност, и търси общение със себеподобни, което да притъпи усещането за самотност. Религиите обаче налагат на поклонниците си една много ограничена и едностранчива представа за света, която лесно влиза в конфликт с други също толкова ограничени и едностранчиви представи за света. И става бой Confused

Според мен мир и щастие ще видим само когато се сложи край на тоя пагубен индивидуализъм. Всички сме свързани в голям, жив, взаимнозависим организъм. Ако ръката ти удари крака, то и ръката като част от целия организъм страда от причинената болка. Така и ако един човек причини зло на друг, всички страдат от това, включително и причинителя!

А вие мили приятели, какво мислите по въпроса?

Пуснато наПуснато на: Съб Мар 06, 2010 5:38 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Когато възприемам развитието на моето съзнание като цяло, аз го виждам като поход в планината до върха на щастието. При това обикновено виждам само моя път и тези, които пред и зад мене искат да се качат на върха. Онези, които са преди мене, викат непрекъснато отгоре: оттука се минава, а аз от моя страна казвам на следващите къде да вървят, сякаш се катерим само в тъмното.

Ако поискам да се отклоня от пътя си, цялата колона ми предрича сигурно сгромолясване в пропастта. Ставам предател. Прави се всичко възможно, за да ме върнат в пътя - линията на моята бивша група. Ако собственият път се обяви за догма, избухват кавги относно посоката, насажда се нетърпимост, шири се фанатизъм, насилието няма дълго да се чака, семето на войната е посято.

Ако догматиците бяха в състояние поне веднъж да огледат планината, биха видели, че от всички страни водят пътища към върха на щастието. На всеки път има указателни табели с различни наименования на върха. При едните той се нарича просветление, при другите - Бог или Аллах, да си в единение, да намериш мир, висшето или вътрешното си аз и така нататък. Едва когато стигне горе, човек вижда, че е връх, на който можеш да се изкачиш от всяка една страна. Отвсякъде идват хора. Само малцина, които са започнали да се изкачват нагоре, виждат нещо повече от своя собствен път.

За мен е шокиращо, когато гледам информационната страница на Хайделбергския институт по изследване на конфликти или на Института за политическа наука (IPW) в Хамбург: двата института протоколират барометъра на военните действия, сочещ всички водени в момента войни и въоръжени стълкновения - Тези информации ясно показват, че навсякъде става дума за религиозни войни. Тези войни наистина се подклаждат от икономическите изгоди, за които се воюва, но мотивацията за това идва от съзнанието, че се защитава по-висша истина от тази на противника. Не можеш да накараш един войник само чрез материални облаги да убива, изнасилва и руши - за това е необходимо вероизповедание, подхранвано чрез една общовалидна истина. Воюващият войник трябва да вярва, че е представител на единствената истина, която ще го направи блажен, и че истината на противника е погрешна.

------------------------------------------------------------------------
Клеменс Куби, "По пътя към следващото измерение; Моето пътуване към лечители и шамани"
от spiralata.net

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Мар 06, 2010 9:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Темата е прекрасна, Валя!

Благодаря ти!

Но явно утре ще й отделя нужното внимание за да я обсъдим по-подробно. Confused Embarassed

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 25, 2010 10:49 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз Валя..вярвам в себе си и в Бога вътре в мен.
В нито една духовна книга няма готови модели и омраза...ние сме си ги измислили.
От малка баба ме водеше по църкви и на неделно училище, което /уж/ ме възпита като християнка.
Няма да забравя обаче един път нашата учителка по "Религия" събра децата от дома за сираци на тържество с нас.Някакви хора бяха пратили сладки неща и имаше десертчета/нещо тип сникерс/, а дамата ги смота в една чанта и не ги раздаде на децата.Аз и едно мое другарче заслужихме, защото я видяхме, а тя се оправда"Няма да стигнат за всички"
Тогава не разбрах, каква е грешката в системата, но нещо "не ми беше таман".
Обичам вярата, защото тя е живот....религията носи много символи на вярата, но и много грешки.
И все пак ми се ще след време моето дете да учи "Религия" или по-скоро"Религии"Smile
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 25, 2010 11:09 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kokiche написа:
Аз Валя..вярвам в себе си и в Бога вътре в мен.
В нито една духовна книга няма готови модели и омраза...ние сме си ги измислили.
От малка баба ме водеше по църкви и на неделно училище, което /уж/ ме възпита като християнка.

Хм, християнство!

Нека да не забравяме, че Инквизицията в името на християнската вяра е избила неимоверно много хора стигайки до най-жестоки извращения в изтезанията сипородени от умопомрачителния им фанатизъм.

Религията сее абсолютни разделения, а разделенията винаги пораждат жестоки и изтребващи войни изпълнени открай до край не само с унищожителна омраза.

А Бог е един и същи за всички...

Къде остават тогава чистата Вяра и Любов, за която проповядва всяка една религия?!

Хората трябва да изучават йога - открай до край в цялото й проявление.

От йога са взети повечето неща, които са изопачени в...религия.

kokiche написа:
Обичам вярата, защото тя е живот....религията носи много символи на вярата, но и много грешки.
И все пак ми се ще след време моето дете да учи "Религия" или по-скоро"Религии"Smile

Вярата не се обича, тя просто е проявление и израз на...Любовта.

Детето ти няма да научи нищо истинско в религията, но от йога ще научи много - стига да попадне на подходящия Учител за целта.

Нека не забравяме, че йога е основата на всички религии, които са я изопачили до пълно безумие... Confused Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 25, 2010 11:16 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Знаете ли....много ще е хубаво, ако всички религии се обединят в една, която дава пълна свобода на любовта и никой не търси "Бога от своята книга"
Може би по-близка до нас е философията на Дънов....
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 25, 2010 11:31 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Дънов е взаимствал от Рудолф Щайнер, пък Рудолф Щайнер е изцяло въведен и посветен в...йога.

Религите никога не могат и няма да се убединят в една.

Просто ще бъде измислена и наложена една нова религия, която ще е израз най-вероятно на...всички останали, но не и обединени.

Ако новата религия е израз на йога това вече ще е нещо, което си струва определено.

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Съб Мар 27, 2010 2:06 pm; мнението е било променяно общо 1 път

Пуснато наПуснато на: Пет Мар 26, 2010 7:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Благодаря ти Валя, че ме насочи към тази книга. В момента я чета и мисля, че автора иска да ни каже, че всяка религия може да посочи пътя към просветлението стига вярващия наистина да търси просветление. Но трябва да се отсява зърното от плявата.
За съжаление сентенцията, заложена в създаването на различните учения/ а това според мен са универсални знания за строежа и законите на Вселената/, много скоро бива изместена от желание и стремеж към властване. Религиите, от средство за повишаване духовността на хората се превръщат в инструмент на манипулиране на огромни групи хора от някаква върхушка, самоназначила се за "водач" на цели общества.
Мисля, че все повече хора осъзнават, че религията не е еквивалент на духовност и смятам, че няма да има нова всеобща религия. По-скоро всеки, който има нужда от тези знания, сам ще стигне до тях и ще започне да ги прилага лично за себе си. Ако такъв човек, издигнал се духовно иска насила да "ограмотява" останалите, той би се превърнал в същия манипулатор и с духовността му е свършено. Тогава той прави от своите разбирания религия, коята има манипулативен и подчинителен характер.
Valia

Пуснато наПуснато на: Пет Мар 26, 2010 11:18 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

taniuga написа:
В момента я чета и мисля, че автора иска да ни каже, че всяка религия може да посочи пътя към просветлението стига вярващия наистина да търси просветление.

Мисля, че целта на автора е само да ни покаже, че духовността има много форми. На мен страшно ми хареса метафората с планината - има много пътища до върха. Ако се хванеш с някоя дружинка, изпитваш някаква сигурност от това че пред и зад теб има други хора и ходиш по утъпкан път. Но така оставяш много неизследвани възможности, и всъщност далеч не е сигурно, че този утъпкан път изобщо ще те заведе до крайната цел на пътуването ти. Авторът отдава предпочитание на подхода, при който сам си определяш пътя - на моменти си разсичаш път с мачете през девствена джунгла, на моменти вървиш с някоя групичка и се поучаваш от тях, после от друга. Но другите хора по пътя са просто другари, за компания, от които избирателно може да се научи нещо. А пътешественикът сам определя маршрута си, вместо да се вкара в една група и навсякъде да се мъкне само с тях...

taniuga написа:
Религиите, от средство за повишаване духовността на хората се превръщат в инструмент на манипулиране на огромни групи хора от някаква върхушка, самоназначила се за "водач" на цели общества.

Не мисля, че религиите някога са били средство за повишаване духовността на хората. Религията изгражда система от догми, с които определя какво е правилно и какво не. Системата предполага йерархична структура, в която малцина водят, а много биват водени. Където има много власт, съсредоточена в малко ръце, има и корупция на властта. Тези малкото си правят каквото искат, пък онези многото блеят като овце... Религията прави хората уязвими, защото те стават зависими от водачите си. Така дори и когато водачът е добър и честен човек, ползата за хората от паството му е малка, защото те са насърчавани да мислят по точно определен начин, а не да търсят и изследват кое е най-правилно за тях самите. Накратко - религиите винаги правят един общ калъп и се опитват да го наложат на всички. Индивидуалността на всеки един човек се пренебрегва, а тя е много важна при работа с цел неговото духовно усъвършенстване.

taniuga написа:
Мисля, че все повече хора осъзнават, че религията не е еквивалент на духовност и смятам, че няма да има нова всеобща религия. По-скоро всеки, който има нужда от тези знания, сам ще стигне до тях и ще започне да ги прилага лично за себе си. Ако такъв човек, издигнал се духовно иска насила да "ограмотява" останалите, той би се превърнал в същия манипулатор и с духовността му е свършено. Тогава той прави от своите разбирания религия, коята има манипулативен и подчинителен характер.

Колко хубаво казано! И аз мисля, че на религиите времето им е изтекло. Новите хора имат нужда от духовност, но такава, която се основава на любов и взаимно разбирателство - не на някакви системи, догми и религиозни учения. А истински издигналите се духовно според мен никога няма да тръгнат да се налагат на околните - такова налагане говори за нетърпеливост и жажда за власт, които са несъвместими с високата духовност. Според мен Просветените са като добрите учители в училище - умеят да наблюдават и да съветват - но не налагат своето виждане, а помагат на учениците си да развият собствено такова.

Пуснато наПуснато на: Съб Мар 27, 2010 1:56 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

taniuga написа:
Благодаря ти Валя, че ме насочи към тази книга. В момента я чета и мисля, че автора иска да ни каже, че всяка религия може да посочи пътя към просветлението стига вярващия наистина да търси просветление.

Нито една религия не може да те доведе до Просветлението, защото тя не разкрива истинските неща за Живота в пълната им истинска светлина.

Нещата там са замазани и завоалирани, преиначени, скрити, сложени така, че да са удобни на религиозните фанатици, които по този начин властват над заслепените хора.

А йога не е религия - тя е Наука за Живота, която не те задължава с нищо, която не те кара да се стряхуваш от Бога, а ти отваря вратите към Него - без страх.

Пуснато наПуснато на: Съб Мар 27, 2010 2:04 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Другото, което искам да кажа е, че тук във форума не се коментира нито религията, нито политиката. Cool

Моя е грешката, че го позволих...

Това са двете неща, които убиват желанието за Живот, които убиват на всички нива и всичко.

Танюга, нима ислямистите с техните убийствени и самоубийствени атентати са Просветлението?!?!?!?! Това е религия тяхното, нали?!?!?!?! Или аз нещо не съм в час, а?! Shocked Confused

Тук коментираме обикновено как човека може сам да се справи със себе си, сам да се грижи за себе си и как би могъл да живее в пълен синхрон не само със себе си, ами с цялото Мироздание изпъстрено с присътвието на най-различни светове в него и прилежащите му обитатели съответно.

Съжалявам, но темата се затваря.

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаТази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта