НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 9:09 am Вижте мненията без отговор
Има ли зли духове, и могат ли те да обладават хората?
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Valia

Пуснато наПуснато на: Съб Мар 27, 2010 3:42 pm
МнениеЗаглавие : Има ли зли духове, и могат ли те да обладават хората?
Отговорете с цитат

В годините на работата си с клиенти нито веднъж не съм попаднал на човек, обладан от чужд дух, зъл или не. Когато, споделих това по време на лекция, един слушател вдигна ръка и каза: „Много добре, велики гуру, но докато не поставите всеки жител на света под хипноза, не можете да твърдите, че няма демонични сили!" раз¬бира се, че това е разумен аргумент против моите хи¬потези, че неща като вселяване на духове, зли демони, дявол и ад не съществуват. Все пак не мога да направя друг извод, щом всички клиенти, дори онези, които са дошли при мен, вярвайки в демонични сили, отричат съ¬ществуването на такива същества, когато видят себе си като души.
Понякога се случва клиент да се обърне към мен, убе¬ден, че е обладан от чужда воля или някакъв зъл дух. Работил съм с други, които вярват, че носят проклятие заради нещо сторено в предишен живот. Когато чрез хипнотичен сеанс стигнем до свръхсъзнателната същ¬ност на тези хора, обяснението е едно от следните три:
1. Почти винаги страхът се оказва безпочвен.
2. Понякога добронамерена душа, често на починал род¬нина, се опитва да се свърже с тях. Разтревоженият ми клиент погрешно е изтълкувал намеренията на духа, който е искал само да му донесе утеха и да изрази обич. Получило се е недоразумение между подател и получател. Душите почти нямат проблеми с телепа¬тията помежду си, но не всички са умели в общуването с физически живи хора.
3. Много рядко тревожен незрял дух остава свързан със Земята поради неразрешен кармичен проблем. Видях¬ме това в случай 14.
Изследователите на паранормални явления са открили още три причини за убеждението на някои хора, че са обладани от демони, които ще добавя към своите:
4. Емоционално и физическо малтретиране на дете, което го кара да мисли, че жестокият възрастен предс¬тавлява зла сила с пълна власт над него.
5. Различни видове душевни разстройства.
6. Периодично усилване на действащите около Земята електромагнитни полета, достатъчно да наруши мо¬зъчната дейност на психически лабилен човек.

Вярването, че хората могат да бъдат обладани от сатанински същества, се корени в средновековната ре¬лигиозна система. Тя се основава на страх и е резултат от теологическо суеверие, разрушило безброй съдби през това хилядолетие. Много от тези заблуди в последните два века са отхвърлени, но фундаменталистите все още ги поддържат. Някои религиозни групировки продължават да практикуват гонене на духове. Често установявам, че клиенти, които подозират, че в тях са се вселили духове, изглежда, нямат контрол над живота си и са обхванати от различни мании. Хора, които чуват гласо¬ве, подтикващи ги да вършат злини, са по-скоро шизоф¬реници, отколкото обладани.
Въпреки че в нашия свят витаят нещастни или пакостни духове, те не обитават човешките съзнания. В духовния свят има съвършен ред, който не позволява такова вмешателство в живота на душите. Навлизането на друго същество в нечие съзнание не само би нару¬шило жизнения ни договор, но и би унищожило свободна¬та ни воля. Тези фактори са в основата на прераждането и компромисът с тях е недопустим. Идеята, че съ¬ществуват външни за нас сатанински сили, които подвеждат и покваряват хората, е мит, създаден от онези, които са се стремели да контролират съзнанието на другите за свои собствени цели. Злото се е зародило и съществува в злонамерения човешки ум. Животът е жесток, но такъв сме го направили ние, обитателите на тази планета.
Внушението, че сме зли по рождение или че някаква външна сила е обладала съзнанието на зъл човек, прави злото по-лесно приемливо. Това е търсене на оправдание за преднамерената жестокост, щадене на човешкия род и освобождаване от индивидуална и колективна отго¬ворност. Когато разглеждаме случаи на серийни убийци или на деца, отнели живота на други деца, наричаме те¬зи хора или родени убийци, или подвластни на външни демонични влияния. Това ни спестява неудобството да гадаем защо тези злодеи изпитват удоволствие да при¬чиняват страдание на другите, изливайки собствената си болка.

---------------------
Следите на душите, Майкъл Нютън
spiralata.com

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Мар 28, 2010 12:04 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това е един възможен поглед или светоглед. Доста объркваща и подвеждаща мешавица от психиатрия, психология и окултизъм. Изказване в стила - не можеш ли да ги убедиш, объркай ги. Нека всеки вярва в онова, което го успокоява най-много, ако смята, че успокоението е най-важно. Razz

Самото изречение: "Когато чрез хипнотичен сеанс стигнем до свръхсъзнателната същ¬ност на тези хора..." е достатъчно красноречиво и нямам какво да добавя за точно този научен подход в сферата на окултизма...

Колкото до злото - смятам, че самата вяра в съществуването на зло е признак на невежество. Според мен онова, което възприемаме като обективно зло е или патологично психично отклонение, или проявление на най-чисто и неподправено невежество. Най-често в последно време - и на двете. Разделението на добро и зло е чисто оперативно и чисто субективно. Всичко е в очите на възприемащия.

Животът, съвсем не е жесток. Жестоки в повечето случаи са тези които го живеят, защото предпочитат удобството на невежеството. И вместо да се размива отговорността за случилото и случващото се сред обитателите на планетата, ще е най-добре същите "бистри умове", които ни упояват със сладки приказки как след смъртта е супер, и университет за душите, и шпалир от нахилени роднини, а отзад три стройни редици ангели с арфи, да признаят поне пред себе си, че единственият злонамерен и манипулативен ум, е техният собствен.

Останалото е дъра-бъра, за да не заспим или ако все пак се одремем от подобно четиво (което според мен си е неизбежно), поне да не се стряскаме насън.

Пуснато наПуснато на: Нед Мар 28, 2010 12:43 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хм...лично аз съм преживявала клинична смърт и трябва да кажа, че със сигурност всичките тези неща, които изчетох от въпросния автор Майкъл Нютън изобщо нямат нищо общо с това, което преживях и видях в отвъдното.

Първо, не можеш да правиш нищо веднага след смъртта си или скорошната си смърт. Дори не можеш да извикаш, да проговориш - не на тези, които продължаваш да виждаш след непосредствената си смърт и да си около тях още дълго време, а там, в безплътното си тяло вече.

Второ, не срещнах никакви мои познати, а пък за роднини и дума да не става - а според Майкъл Нютън трябваше да видя поне баща си и дядо си, защото те бяха мъртви преди 4 години.

Трето, Живин го е казал много добре в горния негов пост

Цитат:
Животът, съвсем не е жесток. Жестоки в повечето случаи са тези които го живеят, защото предпочитат удобството на невежеството. И вместо да се размива отговорността за случилото и случващото се сред обитателите на планетата, ще е най-добре същите "бистри умове", които ни упояват със сладки приказки как след смъртта е супер, и университет за душите, и шпалир от нахилени роднини, а отзад три стройни редици ангели с арфи, да признаят поне пред себе си, че единственият злонамерен и манипулативен ум, е техният собствен.

Какво би могло да се добави повече... Confused Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Нед Мар 28, 2010 1:33 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
не срещнах никакви мои познати, а пък за роднини и дума да не става - а според Майкъл Нютън трябваше да видя поне баща си и дядо си, защото те бяха мъртви преди 4 години.

Аз не видях никъде в книгата да се твърди подобно нещо за роднините. Пишеше, че обикновено пръв ни посреща духовния водач, а понякога с него е и някоя много близка до нас душа (като сила на връзката, не като време на смъртта). Но това става чак след като душата премине през "тунела".

Не съм сигурна как стоят нещата при клиничната смърт обаче (и в книжките на Майкъл Нютон не съм виждала такива примери все още). Все пак факт е, че си се върнала обратно в тялото си. Допускам, че за да се случи това, част от енергията ти все пак е останала свързана с това тяло - тоест не си го напуснала съвсем изцяло. Тогава може би и процесът по отделянето на душата от физическия свят не е бил завършен при теб, и затова преживяванията ти се различават от описаните.

Съществува разбира се и друг вариант - написаното да е пълна глупост и измислица. Знам ли? Аз само разглеждам различни варианти от интерес, пък като му дойде времето, ще го видим всеки за себе си Smile

Маг Живин написа:
Животът, съвсем не е жесток. Жестоки в повечето случаи са тези които го живеят, защото предпочитат удобството на невежеството.

Съгласна!

Маг Живин написа:
И вместо да се размива отговорността за случилото и случващото се сред обитателите на планетата, ще е най-добре същите "бистри умове", които ни упояват със сладки приказки как след смъртта е супер, и университет за душите, и шпалир от нахилени роднини, а отзад три стройни редици ангели с арфи, да признаят поне пред себе си, че единственият злонамерен и манипулативен ум, е техният собствен.

Пък аз не видях в книжката някъде да се обяснява как след смъртта е супер. И ангелчета, и арфи също няма Smile Пишеше, че душите се възстановяват след уморителния си земен живот, правят ревизия на постъпките си, интегрират наученото и се подготвят за следващото си прераждане. На мен ми се струва много естествено и ми "пасва в картинката", ама кой знае - може пък картинката да ми е объркана.

Та да се върнем обратно на обсебването от "зли сили". Най-добре ми пасва обяснението, че това тяло си е мое и никой не може да ме измести от него. Аз го контролирам. И ако се държа като побъркан пиян лемур, то това не е демонична сила или магия, а чиста проба собствена проклетия. И никакви (само)заблуждения, приписващи отвратителните ми постъпки на сили извън моя контрол не биха могли да оправдаят такова поведение...

Няма какво да си измиваме ръцете със "злите сили", за да се отървем от собствената си отговорност!

Пуснато наПуснато на: Нед Мар 28, 2010 11:02 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Valia написа:
... Пишеше, че душите се възстановяват след уморителния си земен живот, правят ревизия на постъпките си, интегрират наученото и се подготвят за следващото си прераждане...

Ако не буквализираме казаното от мен по повода, говорим за едно и също нещо. Именно това са успокоителните и упокоителни, и романтични представи за следсмъртието, които ти помагат да заспиш почти просълзена от умиление пред Висшата справедливост и ред.

И честно да ти кажа следсмъртието е тема, която би трябвало да ни вълнува малко по-малко от предисмъртието. Тук сме, за да живеем и да направим съвършеното, на което сме способни. След като умрем ще се занимаваме с това да направим съвършено смъртното състояние. Или тогава ще обсъждаме дали душата се преражда и отпочива и се възстановява след уморителната си земна смърт, ще правим ревизия на непостъпките си и ще се подготвяме за следващата си смърт...

Единствено животът и смъртта са естествени, а не схващанията ни за тях. Лошото е че приемаме схващанията си, а не живота или смъртта. Оттам идат и всички тези умозрения и умопомрачения.

Valia написа:
Та да се върнем обратно на обсебването от "зли сили". Най-добре ми пасва обяснението, че това тяло си е мое и никой не може да ме измести от него. Аз го контролирам. И ако се държа като побъркан пиян лемур, то това не е демонична сила или магия, а чиста проба собствена проклетия. И никакви (само)заблуждения, приписващи отвратителните ми постъпки на сили извън моя контрол не биха могли да оправдаят такова поведение...

Няма какво да си измиваме ръцете със "злите сили", за да се отървем от собствената си отговорност!

Не зная какво ти пасва най-добре. В повечето случаи търсенето на обсебване е наистина бягство от отговорност или диагноза в романтиката на окултното. Но разширяването на този брой случаи до 100% говори за липса на всякакъв окултен опит. Не всичко в книгите е наш собствен опит. Знанието не винаги (всъщност рядко) е познание. Едно е да четеш, разглеждаш и да знаеш всичко наизуст за айкидо, кокто и да си си изградила трайна и приятна или неприятна представа за него, но съвсем друго е да го владееш.

Сложно, дълго и тегаво е за обяснение, но ще се опитам да го обясня най-просто така - когато си на определена честота на вълната, ставаш проводник на именно тази честота. Като радио - рамката ти резонира на станцията на която си включен. Ако си включен към радио "Хоризонт" например, всеки, докопал се до микрофона в студиото може да "чете каквито реши новини" чрез теб. Това което зависи от теб донякъде е да избереш станция с по-малко агресивни спикери. Но това, освен от свободната воля, зависи от кармичния и съдбовен път и т.н. Нещата не трябва да се гледат на парче, защото рискуваме да получим подвеждаща и дори романтично-мазна картина.

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Нед Мар 28, 2010 12:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Живин написа:
... това са успокоителните и упокоителни, и романтични представи за следсмъртието, които ти помагат да заспиш почти просълзена от умиление пред Висшата справедливост и ред.

И честно да ти кажа следсмъртието е тема, която би трябвало да ни вълнува малко по-малко от предисмъртието.
Да ти се прииска да умреш Rolling Eyes

"Междусмъртие" за "живите" е като "междупреставлението' за актьора.
Сещате се, че "предсмъртие"- то е същността, самото представление за което всеки си подгоотвя ролята ( благодарско на бай Уйлям за страхотната хрумка!).

А като слезем от сцената = умрем, какви критици ще найдат не знам, но ... именно щото не знам със сигурност, то се опитвам да съм читав и в ситуации, когато няма свидетели. Защото най - големият критик / съдник е ... собствената ни съвест. И тъй като от себе си не мож' избяга, то ... живей/ играй Живота си достойно ( надявам се, че няма да се налага да обяснявам последната дума, нали? Rolling Eyes ).

Пуснато наПуснато на: Нед Мар 28, 2010 12:57 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
Да ти се прииска да умреш Rolling Eyes

Мисля, че съвсем погрешно сте ми разбрали идеята. Отворих тема за смъртта не за да противопоставям ставащото преди и след нея и да показвам колко по-хубаво е после. Нищо подобно! Исках да дам илюстрации, че смъртта не е край на всичко - а само преход към ново начало. И не се опитвам да я романтизирам, а само да я наместя някъде в общата картинка.

AUDAN написа:
"Междусмъртие" за "живите" е като "междупреставлението' за актьора. Сещате се, че "предсмъртие"- то е същността, самото представление за което всеки си подготвя ролята ( благодарско на бай Уйлям за страхотната хрумка!).

Съгласна съм, естествено! Но си мисля, че много хора биха се отнасяли далеч по-отговорно към живота си, ако знаят че не всичко свърша със смъртта. И че животът им тук е част от нещо много по-голямо. И начинът, по който го изживеят има значение не само за тези 70-80-90-100 години тук и сега, а оказва влияние в много по-глобален план върху тяхното развитие като души и върху света като цяло.

Много от обърканите хора, дето от време на време минават транзит покрай форума, са точно на принципа "Веднъж се живее" и "Каквото станало, минало-заминало". Според мен точно на такива хора ще е полезно да прочетат малко от историйките в книгата и да видят как ненаучените им уроци ще се повтарят отново и отново, и болката причинена на другите ще се връща обратно върху тях.

Пуснато наПуснато на: Нед Мар 28, 2010 1:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Valia написа:
...Много от обърканите хора, дето от време на време минават транзит покрай форума, са точно на принципа "Веднъж се живее" и "Каквото станало, минало-заминало". Според мен точно на такива хора ще е полезно да прочетат малко от историйките в книгата и да видят как ненаучените им уроци ще се повтарят отново и отново, и болката причинена на другите ще се връща обратно върху тях.

Надявам се, особено като прочетат как вещо и жежко някой утешава съпругата си Razz

Пуснато наПуснато на: Нед Мар 28, 2010 3:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Valia написа:
Аз не видях никъде в книгата да се твърди подобно нещо за роднините. Пишеше, че обикновено пръв ни посреща духовния водач, а понякога с него е и някоя много близка до нас душа (като сила на връзката, не като време на смъртта). Но това става чак след като душата премине през "тунела".

Според ограничените представи и образования, възприятия и разбирания за естеството на неща от този род, човекът след смъртта си вижда онова най-скъпо за него същество, което е загубил преди смъртта си чрез смъртта му.

Това е така, защото въпросния мъртъв се е страхувал от самотата си, и от това, че сам няма да се справи в живота и т.н. глупави обяснения. А истината е, че е бил привързан до безумие към тях и поради свидливото му Его не е искал да се разделя с любимите си същества.

Какво по-голямо робство на ума породено от заблудите на Егото?! Какво по-голямо обсебване може да съществува?!

Освен това позволи, ми мила ми Валя, да съм се докосвала до истинските измерения на отвъдните светове, където след смъртта цари невероятен покой във възцарилата се безкрайна тишина на необятната пустота изпълнена единствено и само с тихо преливащи се ненаситени, нежно феерични цветове на...дъгата.

Там няма никакви измислени тунели и всякакви простотии от рода, които биват описвани от всеки един ограничен и страхлив ум на невежи хорица, в мозъците на които бъркат и изцеждат из основи чрез най-долните манипулации наречени хипноза, НЛП, и различни похвати на пси-корекции, всякакви жаждащи слава, известност, власт и пари майкълнютоновци...

Valia написа:
Не съм сигурна как стоят нещата при клиничната смърт обаче (и в книжките на Майкъл Нютон не съм виждала такива примери все още). Все пак факт е, че си се върнала обратно в тялото си. Допускам, че за да се случи това, част от енергията ти все пак е останала свързана с това тяло - тоест не си го напуснала съвсем изцяло. Тогава може би и процесът по отделянето на душата от физическия свят не е бил завършен при теб, и затова преживяванията ти се различават от описаните.

Пси-манипулатори като Майкъл Нютон, обсебващи чужди умове, наспорил Бог.

Клиничната смърт си е просто...смърт. Нарича се така понеже винаги съществува вероятноста човекът отново да събуди жизнените си функции по необясними с нищо поне допреди 20-30 години в допотопна и невежа - все още! - България.

Не съществува частично отделяне на Духа от ...тялото. Но...той може да остане свързан за известно време само и единствено чрез животворно пренасящата енергийна нишка или още въже - все едно е как ще го кажеш.

Няма незавършен процес на съответното отделяне не на Душата, а на Духа, Валя, но има не-нарушаване на структурата на енергийната нишка (въже), непрекъснат процес изцяло проявяващ се по време на нашия сън.

Същото се отнася и за процеса при медитацията!!!

Какви са тези глупотевини, за които говориш изобщо?!

Valia написа:
Съществува разбира се и друг вариант - написаното да е пълна глупост и измислица. Знам ли? Аз само разглеждам различни варианти от интерес, пък като му дойде времето, ще го видим всеки за себе си Smile

Написаното е едно брилянтно изпълнение за хващане и обсебване на умове, които не искат да приемат съответни истини, които едва ли разбират за жалост, истини от които се страхуват, и които изобщо не са им удобни!

Това са блуждаещи умове, провокирани от затворите на Егото им, които се изпълват от край до край с утешителни и ласкателно-романтични преживявания, ограничаващи ги още повече в личните им затворите.

Какво по-прелестно обсебване от това - хем се изживяваш, че си ти, хем се възприемащ като вездесъщ и всеразбиращ, хем си се утешил, че няма такива страшни страшки като обсебването, докато в този момент вече изобщо не принадлежиш на .... себе си, мислейки си, че ти командващ парада на живота си.

Това е най-идеалното обсебване с личностово изживяване на...фалшива свобода!!!

Valia написа:
На мен ми се струва много естествено и ми "пасва в картинката", ама кой знае - може пък картинката да ми е объркана.

Разбира се, че ще ти "пасне в картинката", а как иначе - Егото ти е задоволено, Умът успокоен, че е стигнал до нелепото заключение, че ти си си Ти и никой не може да те измести от тялото ти, за да те обсеби.

Каква красива илюзия само, как да се разделиш с нея?!

Мила моя Валя, тялото рядко бива обсебвано, но умът - ВИНАГИ. И това е така, защото човекът търси най-удобното за него обяснение, резониращо на фалшиво изграденото спокойствие на ненаситното му и манипулативно Его.

Това се нарича и обозначава по модерному с термина "пси-корекция", т.е. промит мозък...

Продължавай да четеш още такива книжки, можеш да стигнеш още по-далече в заблудата си - нямам нищо против. Твоя воля...

Valia написа:
Та да се върнем обратно на обсебването от "зли сили". Най-добре ми пасва обяснението, че това тяло си е мое и никой не може да ме измести от него. Аз го контролирам.

По предназначение това тяло наистина си е твое, този ум - също, както и това Его. Именно те са онази благодатна почва върху която всеки друг може да посее това, което пожелае, стига да знае как да го направи - това се нарича обсебване.

Ти хем си в тялото си, хем не си ти, защото не следваш правилния си Път и духовно развитие, защото умели пси-манипулатори като въпросния Майкъл Нютон знаят как да се възползват от ограниченията на човешкия ум, контролиран изцяло от непреодолимото Его изпълнено с желания, и емоции, породени от различни видове страхове и чувства.

Тук бих казала...ми добре, живей си в заблужденията и техните удобства, нищо лично, това си е твоя работа, а не моя - ти разполагаш със себе си, а не аз. Аз не обсебвам чужди умове!!! Нито пък контролирам...бърррррррррр...

Valia написа:

Съществуват и такива привързаности, Валя...вманиачаване към отговорностите. Човек трябва да умее да различава кои отговорности са негови и с какво, и с кого са свързани, защото винаги зад завесите има скрити действащи зли сили, които обикновено се възползват именно от човешките мании и други подобни неосъзнати тяхни слабости. Cool Confused Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Вто Мар 30, 2010 9:13 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
Това са блуждаещи умове провокирани от затворите на Егото им, които се изпълват от край до край с утешителни и ласкателно-романтични преживявания, ограничаващи ги още повече в личните им затвори.

Какво по-прелестно обсебване от това - хем се изживяваш, че си ти, хем се възприемащ като вездесъщ и всеразбиращ, хем си се утешил, че няма такива страшни страшки като обсебването, докато в този момент вече изобщо не принадлежиш на .... себе си, мислейки си, че ти командващ парада на живота си.

Това е най-идеалното обсебване с личностово изживяване на...фалшива свобода!!!

...Егото ти е задоволено, Умът успокоен, че е стигнал до нелепото заключение, че ти си си Ти и никой не може да те измести от тялото ти, за да те обсеби.

Както обикновено, намирам много истина в думите ти. Макар и поднесени по не особено мил и приятен начин Confused

Не знам доколко книгите на Майкъл Нютън са пси-манипулация. Дори да са лъжа, то лъжата също може да е част от духовното израстване на един човек - в контраст с нея много по-лесно се забелязва истината. Но само тогава, когато човек има верен вътрешен компас за отличаването на лъжата от истината.

И тук вече напълно си признавам - имам голям пропуск. Все още търся знание и мъдрост отвън в книгите, но информацията от там се пресява през призмата на Егото ми... И се получава така, че искам да се хвана сама за косата и да се издърпам от блатото, като барон Мюнхаузен от приказката Smile

Виждам само един начин... Ще трябва да си победя мързела и да почна редовно да си правя йога практиките. Четенето на книжки е по-лесно, но само трансформацията отвътре е трайна и истинска...

Пуснато наПуснато на: Вто Мар 30, 2010 10:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Споко Valia. Никой не се родил научен. Информацията в книгите е също ценна и полезна. Но има един пласт псевдоокултна или ерзацокултна литература, през който минават повечето от търсещите нещо по различно от новините или биг брадър.

Именно този пласт е много лепкав, защото ти предлага "цялата ти необходима духовна информация", за да не се ровиш там където в действителност би намерила нужното ти. Този лепкав пласт се заиграва с емоциите и предпочитанията на средния читател като го подвежда с научната си популярност и терминология. Прочиташ - всичко "духовно" ти е ясно, ако се надигне тема, имаш мнение, което звучи вещо и научно и т.н. и продължаваш нататък по същество. Тук включвам и ню ейдж щуротиите и всякакви книги за духовна, квазирелигиозна и психична самопомощ и т.н. Понякога не са лоши като начало, стига да не се превърнат в краен етап на светогледа (което си е факт в 90% от случаите - наистина е доста лепкаво).

Затова тръскаме по-силно и грапаво, за да успеем да издърпаме човека отвъд плаващите пясъци. Ако очакваш галене и насърчение в лутаниците - забрави. Не си длъжна да следваш нещо, предложено от нас или от друг като кутре, без да го разбираш или приемаш. Но доколкото общуваме сме длъжни да ти кажем къде обикновено прави джъс. В зависимост от решителността и устрема ти да пипнеш поредния котлон идва и темперирането на отклика ни.

В този смисъл практиките са една чудесна възможност да отвориш онази врата навътре към себе си и да започнеш голямото пролетно разчистване и хармонизиране...

Защото влияем на външния свят и го променяме единствено чрез вътрешната промяна. Не чрез наизустяване на чужди истини и опити да бъдем съвършени, не чрез корекции на външото. Не чрез надежди, не чрез отлагания. Живеем тук и сега. Това е начинът. И не е свързан точно и единствено със забавлението, разнообразяването и кефа, а с радостта, дълбоката вътрешна радост, която съпътства промяната.

Не можеш например да направиш отвратителния човек симпатичен, освен ако не промениш възприятието си за него, а можеш да промениш възприятието, ако промениш възприемащия. Просто е и трудно. Особено ако не знаеш какво да промениш или пък дали изобщо да променяш нещо.

А можеш да останеш и на равнището на изпълнител на практики, няма да си изключение. Укрепват здравето и уравновесяват.

Пуснато наПуснато на: Сря Мар 31, 2010 9:01 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Живин написа:
Понякога не са лоши като начало, стига да не се превърнат в краен етап на светогледа (което си е факт в 90% от случаите - наистина е доста лепкаво).

Затова тръскаме по-силно и грапаво, за да успеем да издърпаме човека отвъд плаващите пясъци. Ако очакваш галене и насърчение в лутаниците - забрави. Не си длъжна да следваш нещо, предложено от нас или от друг като кутре, без да го разбираш или приемаш. Но доколкото общуваме сме длъжни да ти кажем къде обикновено прави джъс. В зависимост от решителността и устрема ти да пипнеш поредния котлон идва и темперирането на отклика ни.

Не следвам казаното от вас сляпо. Винаги много мисля над думите ви, преди да реша дали да ги приема. Преди да отговоря на последното мнение на Селена, го прочетох около 15 пъти - първите три само за да спра да се възмущавам от това защо пък ще ми говори така като че ли нищо не разбирам Smile И после като си свалих малко бариерите на голямото самочувствие видях, че всъщност имам какво да науча от написаното, колкото и да не ми харесва стила. Всъщност, ако не беше така рязко и директно, твърде e възможно да не му бях обърнала изобщо внимание...

Високо ценя казаното от вас, защото в повечето случаи ме насочва към неща, за които не съм се сетила сама в конкретната ситуация. Както в случая с Майкъл Нютън - толкова ми допадна, че почнах жадно да лапам без дори и да се замисля какво точно в тези книжки ми допада толкова много.

Дори и сега, аз няма да спра да ги чета. Ей така от любопитство, искам да видя и тази гледна точка. Просто вече няма да чета със същата еуфория и стопроцентово приемане на всичко написано, а ще си имам "едно наум" (така да се каже, ще пипам котлона с намалена температура и намокрено пръстче Smile).

Маг Живин написа:
В този смисъл практиките са една чудесна възможност да отвориш онази врата навътре към себе си и да започнеш голямото пролетно разчистване и хармонизиране...
...
А можеш да останеш и на равнището на изпълнител на практики, няма да си изключение. Укрепват здравето и уравновесяват.

Аз вече съм доста любозначелно човече, и ми е трудно да остана на едно място, да приема нещо за най-високата точка на развитието си и да се задоволя напълно с него. Енергия бол. Но я разхвърлям хаотично из пространството. Липсва ми дисциплина и насоченост. Дори само на това да се науча с помощта на йога практиките, ползата за мен ще е огромна, защото ще ми предостави много по-благоприятна почва за развитие от песъкливата в момента...

Пуснато наПуснато на: Сря Мар 31, 2010 10:31 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Валя, извинявай за намесата ми, но е напълно добронамерена - губиш си времето с книжки от този тип. Обърни се към себе си, виж хората около теб, слей се с дърветата /толкова са хубави и нацъфтели сега/, цветята, небето - уф! почнах да звуча ужасно май. Very Happy Почувствай света! Тук сме за да живеем, а не да четем за това как ще е като умрем. Като стане - ще разберем как е. Останалото са измислици. А пък ако ти се ще фентъзи - то има и по-приятни и безобидни четива. Wink
Сега се сещам, че при подобни "прозрения" за задгробния живот, винаги ми е светвала червената лампичка на следната тема - ако допуснем, че животът и смъртта са част от един кръговрат, свързани са и са всъщност преливане от едно състояние в друго, с определена някаква крайна цел, то от това следва извода, че така както животът на всеки човек е по своему уникален, то и състоянието, което наричаме смърт, също би трябвало да бъде такова. Е, със сигурност има известни общи и задължителни моменти, но всичко останало би било логично да бъде индивидуално. Останалото е просто разхищение на материала Smile , а пък подобни "разхищения" природата, естеството, вселената - не толерират.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Valia

Пуснато наПуснато на: Сря Мар 31, 2010 12:41 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хич даже не звучиш ужасно! И имаш право... тя моята стана малко като онзи дето цял живот бързал да намери смисъла на живота. И като срещнал един мъдър монах, го запитал за смисъла. И той му казал, че смисълът е в избора...
- Благодаря ти за беседата! - казал човекът, поклонил се на мъдреца и продължил пътя си почти бегом.
- ... избора или да живееш, или да загубиш целия си живот в търсене на същия този смисъл - завършил Хинг Ши, но гласът му прозвучал в пустота.
Пътникът бил вече далеч. Той бързал.

Ще взема да си направя една разходка днес в това хубаво време при цъфтящите дръвчета. Сигурно по-мъдри мисли ще ми дойдат докато седя и ги гледам, и ги вдъхвам, отколкото докато чета каквото и да било...

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 01, 2010 1:04 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Valia написа:
Както обикновено, намирам много истина в думите ти. Макар и поднесени по не особено мил и приятен начин Confused

Думите ти не ме ласкаят изобщо!

Който не е готов да приеме истината, както и да му я поднесеш, винаги ще му струва, че е брутално и обидно.

Това на мен обаче не ми пречи да бъда откровена, защото просто има мероятност да прозреш заблужденията си, което ще ти бъде от изключителна полза.

Отношението ти към мен не би ме засетнало по никакъв начин - каквото и да е то, било в рамките на тихия гняв и недоволство та чак до индеректното несъзгласие с мнението ми.

Моето мнение не може да бъде естествено твой критерий, нито на когото и да било друг - нормално.

Valia написа:
Не знам доколко книгите на Майкъл Нютън са пси-манипулация. Дори да са лъжа, то лъжата също може да е част от духовното израстване на един човек - в контраст с нея много по-лесно се забелязва истината. Но само тогава, когато човек има верен вътрешен компас за отличаването на лъжата от истината.

Хитрият ум винаги ще намери най-удобната вратичка, през която да мине за да служи вярно и предано на ограниченията на Егото. Дали ще се самозалъгва, дали ще лъже и маже, дали ловко ще се оправдава е...все едно.

Колкото и да е хитър той винаги остава да тъне в заблудата си и да служи вярно на Егото под най-красивите фрази при това.

Верният вътрешен компас не се цензурира нито то ума, нито от неговия господар - Егото.

Той се подчинавя на чистата интуиция, която няма нищо общо нито с ума, нито с експлоатиращото го Его.

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта