НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Май 23, 2024 5:19 pm Вижте мненията без отговор
ПЕТИЦИЯ ЗА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Маг Живин




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 1558
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Мар 28, 2010 12:20 am
МнениеЗаглавие : ПЕТИЦИЯ ЗА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
Отговорете с цитат

ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ ЗА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

До ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
До МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
До ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
Дo ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИТЕ ПАРТИИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
До КМЕТОВЕТЕ НА ВСИЧКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
До НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
До БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
До ГРАЖДАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ
за промяна на Закона за Защита на Животните

Стартира на 24/03/2010

Ние, българските граждани, настояваме за незабавен отговор на въпроса
Кога ще бъдат прекратени безнаказаните жестокости към животните в България?

В България, ако някой отреже лапите на здраво куче с две голи ръце и нож, не носи никаква наказателна отговорност. Ако убие животно чрез чупене на гръбнака и със сатър, не носи никаква наказателна отговорност. Ако осакати животно и го остави да агонизира по особено жесток начин, не носи никаква наказателна отговорност.

Финансова глоба в случай, че животното има собственик и извършителя е доказуем. Дали това е достатъчно? Защото ако е, то подобни издевателства над живи същества няма да се случват толкова често. Примерите по горе са реални истински случаи. Ако извършителите са заплашени от затвор, дали ще си позволяват да посягат на животни дори не с цел убиване, а с цел мъчение? Човек способен на това, не се ли счита за човек, опасен за обществото като цяло? Ако някой може да държи куче и докато то реве от болка да му реже лапите това дали е психически здрав и не-агресивен човек? Не!

Ние, БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ
Ние, ГРАЖДАНИТЕ НА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА НАСТОЯВАМЕ ЗА:

• Незабавно преработване на Закона за Защита на Животните и Закона за Ветеринарномедицинска Дейност в частите им за глобите и реалното изпълнение на предвидените в него санкции. Въвеждане на специални състави в Наказателния кодекс, които да отчетат особената степен на обществена опасност на деянията свързани с изключително жестоки (произволни и агресивни) мъчения на животни (домашни, безстопанствени и диви). При особено тежки случаи или при повторност наказанията да са от 1 до 5 години затвор. Тези предложения отразяват разбирането на общоевропейските законодателства, че хуманното отношение към животните е част разбирането за нормално обществено поведение. Затова отклонението от това поведение, което е извършено с особена дързост и жестокост трябва да се наказва строго, за да не се допуска подобни прояви. При повторно извършване на престъплението от същият човек – втората присъда да е удвоена на първата.

• Прозрачност при усвояване на всички постъпващи средства от наши и чужди спонсори по програмите за издръжка и лечение на животните.

• Поощрение на отделни граждани и/или организации, които да се заемат с приютяване и отглеждане на съществуващите в момента бездомни животни. Поощрителните мерки могат да включват: малки суми, които се отпускат целево за храни и медикаменти за приютеното животно. Да бъдат задължени да полагат съответните медицински грижи за животните – кастрация, обезпаразитяване, лечение при нужда. Поетите от тях задължения да се контролират от съответните органи - общинските съвети и инспекторатите към тях.

• Създаването на Зоополиция в 5 регионални точки в страната. Пример: един в Северозападна България; един в Североизточна България; Югозападна България; Югоизточна България; Централна България. Служителите да следят за прякото изпълнение на ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ и ЗАКОНА ЗА ВЕТЕРИНАРНО - МЕДИЦИНСКА ДЕЙНОСТ. Да организират ежемесечно патрули до различни обекти, по време на които да следят за наранени/болни/малтретирани животни. Освен налагането на глоби, в техните правомощия да се предвиди отнемането на животни, отглеждани по неподходящ начин. Подходящият начин е дефиниран в европейските и световни модели на хуманно отношение към животните, което възприемане е жизнено необходимо за едно цивилизовано общество.

• Денонощно открита национална телефонна линия на Зоополицията, на която гражданите могат да сигнализират за нередности и/или проблеми. Зоополицията да разполага с помещения във всеки от гореизброените региони, където да има оборудване с възможност за лечение и оказване на помощ на наранени животни, както е в САЩ, Австралия и Европа.

• Съдебна отговорност за стопаните на животни, нападнали и причинили телесни повреди на други животни.

• Съдебна отговорност за хората, които изоставят или малтретират животни (кое се счита за малтретиране?), както и за тези, които не полагат необходимите грижи за животното, което стопанисват – обезпаразитяване, лечение при нужда, изхранване.

• Определяне достатъчно места, предназначени за разхождане на домашни любимци в жилищните квартали, парковете и градинките.

Всички наши искания са напълно законни и съобразени със съществуващото понастоящем в Република България законодателство. Единственото, което искаме, е тяхното изпълнение.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПЕТИЦИЯТА

ПЕТИЦИЯТА МОЖЕТЕ ДА ПОДПИШЕТЕ ТУК

_________________
"Всекиму своето!"
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
radea




Регистриран на: 01 Май 2008
Мнения: 586
Пуснато наПуснато на: Вто Мар 30, 2010 10:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Садизъм над животни ще се наказва със затвор
30 март 2010
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще внесе предложение за промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на проявите на жестокост към животните.


Цитат:
Садизъм над животни ще се наказва със затвор


30 март 2010 / News.dir.bg
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще внесе предложение за промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на проявите на жестокост към животните.

Това стана ясно след срещата му с организации за защита на животните, която е била по разпореждане на премиера Бойко Борисов по повод случай с кучето с отрязаните лапички в Дряново, предаде "Фокус".

Обсъжда се вариант наказанието да бъде от 1 до 5 години лишаване от свобода, според европейската практика. При всички случаи ще държим да има ефективно наказание, каза министърът.
„С последния случай на отрязаните крака на кучето в Дряново нещата стигнаха до точката, в която трябва да реагираме като общество. В крайна сметка възпитаваме деца и даваме пример на следващите поколения. Това е поредната демонстрация на проява на жестокост към животните”, коментира министърът.

Промените в НК ще бъдат подготвени от работна група, в която ще участват с неправителствните организации и НВМС, юристи от МЗХ, депутати.

Ежемесечно в България има сигнали за садистични сигнали с животни, обясниха от неправителствените организации. Често става дума за обесени кучета и котки. Иначе няма официална статистика колко са случаите на човешката жестокост към животните, казаха от земеделското министерство.

Министър Найденов повдигна и темата за бездомните животни. Има кметове в страната, които не работят изобщо по този проблем, смята той.
„Затова ще разпоредя на директора на НВМС след празниците да започнат проверки и да санкционират кметове, които не изпълняват закона за защита на животните”, каза министърът.
Общините нямат адекватни програми за справяне с проблема за бездомните кучета, каза още той.

Случаят с отрязаните лапи на Мима

Вчера фондация „Четири лапи” поиска съдействието и на министрите Цветан Цветанов и Маргарита Попова за инкриминиране на проявите на жестокост към животни. Последният случай на проява на жестокост към животно е случаят с 5-годишното куче Мима в Дряново, на което садист отряза четирите лапички.

За уличното куче се грижел бащата на Добромир Дончев от Дряново, пише в. "Труд". Взел го да му пази вилата извън града. Преди време видял, че единият крак на кучето липсва и помислил, че животното е пострадало докато обикаля из горите. Но преди две седмици стопанинът открил кучето в безпомощно състояние - и другите му три крака били отсечени. Окървавеното животно било в шок, прехапало езика си от болка. Пряка опасност за живота на Мима няма, защото навреме е заведена на ветеринар, но тя не може да се изправи и е принудена е да лежи само по гръб.

След случая жена от Русе заяви, че ще отглежда осакатеното животно, като едно от условията е да не го евтанизира, тъй като ще се търси възможност за поставяне на протези на кучето, каза областният координатор на националната мрежа "Справедливост за животните" Пенчо Рашков, цитиран от БНР.

По думите му към 500 дряновци до момента са подкрепили подписката с искане за инкриминиране на деянията на хора, причинили страдания или смърт на животно.
Петицията, която ще бъде изпратена до държавните власти и неправителствени организации, набира поддръжници и в интернет. В социалната мрежа "Фейсбук" над 160 000 души са се присъединили към искането за затвор за злосторника, отсякъл лапите на кучето. Неговата самоличност не е разкрита, макар че стопанинът на животното казва, че знае кой е, но не може да го докаже.

_________________
Поймите, всё в жизни должно быть заработано. И ценная информация - в первую очередь, - иначе она не усвоится...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Маг Живин




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 1558
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Мар 30, 2010 11:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Добра новина! Very Happy

_________________
"Всекиму своето!"
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
penka




Регистриран на: 04 Яну 2007
Мнения: 1488
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 31, 2010 10:04 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Рядко вече ме обземат такива чувства, но на този специално, който е рязал крачетата, докато кучето го е гледало безпомощно в очите, му пожелавам в следващия живот той да няма крака. Twisted Evil
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Маг Живин




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 1558
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 31, 2010 12:49 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А да си представим какво е вършил в предходния си живот, за да се роди тук и сега без мозък и без сърце Sad

_________________
"Всекиму своето!"
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
penka




Регистриран на: 04 Яну 2007
Мнения: 1488
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 31, 2010 2:07 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ами сигурно е бил чалгаджия, умрял при пиянско сбиване във фолк-клуб. Ще ми се да престана вече да виждам снимката на това кученце, но не мога...Не ми се иска да изпадам в крайности, но си мисля , че тази снимка вече може да замести лъва на герба ни. До там се докарахме. Гнус ме е, че живея в една държава, в едно време, в една вселена с това същество /не мога да го нарека човек/.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov