НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 3:45 pm Вижте мненията без отговор
Традициите, които трябва да се спрат
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
avb

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 28, 2010 11:51 am
МнениеЗаглавие : Традициите, които трябва да се спрат
Отговорете с цитат

Здравейте,

Повод да отворя тази тема беше обсъждането на промишления улов на китове в раздела за екология. Както казах китовете продължават да се ловят, въпреки силно намалената квота за улова им и по магазините в Скандинавия продължава да се продава китско месо. Хората го обясняват с "това е нашата традиция и ние трябва да си я пазим". Само, че много от нещата, които са били традиция вече трябва да престанат да бъдат традиция....

Традициите са хубаво нещо, но извинете ме, някои са толкова брутални (или хората стигат до крайности в изпълнението им), че според мен те трябва незабавно да престанат. Има един израз, който се използва "традиция, запазила се през вековете", което означава, че някои традиции са оцелели, а други са изчезнали. А защо са изчезнали? А може би още традиции трабва да изчезнат.....

Не ме разбирайте погрешно. Аз не съм против традициите, напротив и аз си ги спазвам. Дори и да живея в чужбина аз и другите българи си правим постните ястия и питката за Коледа, боядисваме си яйца и месим козунаци за Великден и връзваме мартеници дори и на чужденците....но така изброените традиции са оцелели през времената и ще продължават да живеят. Но аз искам да обърна внимание на онези другите традиции, които са оцелели, но трябва незабазно да бъдат прекратени. Една от тях е уловът на китове.

Други такива традиции се наблюдават в някои райони на Индия. След смъртта на съпруга например вдовицата бива изгаряна жива.. Confused питам аз каква е тази "изкривена" представа за традиция? Обяснението е "така е редно" или така сме правили всички....извинете ме, но аз не го разбирам.

Друга такава традиция е женското обрязване, което се практикува в Централна Африка. Искам да поясня, че това няма нищо общо с религията (а и без това тук не се обсъжда религията). Женското обрязване е древен берберски обичай . Берберите са местното население на Африка. Според Световната Здравна Организация женското обрязване се разглежда като "генитално осакатяване" и е тотално забранено.

Понеже в страните от Централна и Западна Европа има много емигранти от Африка тези страни са издали закон с който се преследват лекарите, които извършват такъв вид обрязване и родителите,които са го поръчали. След като това не става те изпращят детето на ваканция при баба си в Африка, където те намират тамошна жена, което да извърши обреда. Начина по който се извършва е абсолютно първобитен.

Изрязването става с ножове.....няма да го доописвам...защото го преживявам. Възрастта на момичетата е около 10- 14 години. При много от така извършените "обреди" след това се получават сериозни инфекции и не рядко се стига до смърт. И след като детето се върне в Европа, тогава развива инфекция и тамошните власти установяват случая...

Ако попиташ тези хора защо го правят, те ще отговорят " така е редно" или така сме го правили аз, моята майка, баба и сие...така трябва да правя и аз Rolling Eyes
Мога да дам още примери за такива традиции, но по-добре да си замълча тук и да остава коментарите на вас...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Апр 28, 2010 1:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ще бъда кратичка...за сега...

Всички традиции, които са свързани с жертвоприношенията са "оправдани убийства", ненужни никому -нужни са единствено на изродените представи и вкусове на деградирали люде.

Бих могла да оправдая съответно жертвоприношение единствено тогава, когато то е спасение за болен човек - т.е. болният въпиющо се нуждае от съответно месо, което може да го излекува от нелечима болест, или да поддържа живота му в здравословно отношение.

Но...лично аз не бих могла да нараня дори, камо ли да убия животинка, с която да се лекувам. Ако някой стори това вместо мен...и въпреки всичко страданието ми било неизмеримо голямо при мисълта, че е прекъснат живот за да живея аз... Crying or Very sad

За обрязването - това е пълно осакатяване. Личната хигиена може да се поддържа винаги и без тази процедура, сексуалните желания могат винаги да бъдат контролирани също.

Това е проява на невиждана жестокост върху човешко същество от обезумели фанатици, поклонници на някаква си садистична традиция.

Болестите на ума и мозъка край нямат в това отношение...

Всъщност...традициите са нещо измислено, изопачено - всички до една. Те отдавна са изкривени до такава степен, че нищичко не е останало от начина на живот съотнесен и синхронизиран с естествеността на природата.

Правилното разбиране на Живота е неприсъщо за извратеностите на човека наречени традиции.

Това се отнася както за Коледата, така и за Великдена, защото Възнесение и Раждането са понятие твърде далечни от боядисаните яйца, омесените козунаци и Христовата кръв, далече са и от Раждането на Христовото Съзнание.

В сайта ни има достатъчно статии в които се говори за тези неща.

Така, че аз съм на мнението всички традиции да бъдат заличени от паметта на органичените невежи човешки умове и да се наложат правилните духовни тенденции на разбиране и синхронизирано живеене с естествеността на природата съотнесена към всички царства - минерално, растително, животинско, човешко и...високо развито духовно.

Защо мълчите?!

Страхът ви да изразите лично мнение по-различно от моето говори за нещо друго, не е точно за практично съображение...!!!

Вашите мнения не са балсамно гъделичкаторче за Егото ми, те са коректор за погрешният начин на човешкия живот...ако е живот, а не жално съществувание... Confused Rolling Eyes

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Нед Май 02, 2010 11:55 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 28, 2010 2:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Здравейте! Това, което днес наричаме традиция, навремето е било начин за оцеляване. Не само скандинавските страни като Норвегия и Исландия, не само Гренландия (която официално все още се води част от Дания, въпреки че си има автономно правителство и свои закони), но САЩ, Канада, Русия, Япония и Индонезия също са имали/имат същата традиция на китолов.

Там в студените земи, покрити с лед са нямали агънцета и телета, а са имали китове, които тези племена/общности като ескимосите в Гренландия, инуитите в Аляска и племето Мака в щата Вашингтон, са избивали в количеството, което им е трябвало и са раздавали месото на кита във всяко семейство. За тях китът е било свещено животно, защото е продължавало живота им, в Япония например китът се смята за инкарнация на бог Ебису.

Грозотата на традицията днес е тясно свързана с факта, че традицията се комерсиализираq и че месото се консумира от хора, които могат да се прехранват и по друг начин.

Ако бяхме оставили ескимосите, инуитите и други племенни общности да си продължат лова, нямаше да има нарушения в екологичния баланс, защото те от хилядолетия живеят в хармония с природата (ако не им пречим!) и убиват само за собствена консумация.

Проблемът е в това, че и другите искат да вкусят екзотични меса като кита, кенгуруто и т.н., които се продават по магазините в някои страни. Това вече не е необходимост, от която зависи живота ти, а глезотия. Комерсиализацията е проблемът!

Четох статия, в която един японец (Япония е най-големия консуматор на китско месо и делфини) казва защо като му се прияде китско месо да няма право да си хапне?! Та нали лова на китове бил хилядолетна традиция?!

Този човек надали разбира с какво чувство и отношение неговите прадеди са се отнасяли към всичко живо. Този японец, както много други по света си мисли сигурно, че щом веднъж хората са го правили (за да оцелеят обаче!), правото му да прави същото е родствено обусловено. Сега обаче му се хапва китско месо не за да оцелее, а за да си насити чревоугодничеството.

Аз пък не мога да разбера друго: С какво животът на едно китче е по-значим от живота на едно агне или теле? Защо не говорим за животните изобщо и за това в какво количество трябва да се консумират, за да не се наруши природния баланс и за да не гледаме на тях само като на поредната вечеря?
Красимира

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 28, 2010 2:44 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Относно други традиции като обрязването и изгарянето на жените-вдовици от ясно по-ясно е, че почиват на религиозен, патологичен светоглед. Някой беше казал, че религиозният ум е болен ум. Животът на една жена обезценява ли се когато загуби мъжа си?!!! Тя просто аксесоар ли е била, докато той е бил жив? Не ме учудва изобщо, защото инквизицията продължава, тя просто никога не е спирала. Трябва обаче да се замислим защо жената е била винаги обект на страх от страна на мъжа. Какво се крие в женското съзнание, което е неудобно за нашия патриархален свят?
avb

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 28, 2010 2:47 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз съм напълно съгласна с това,което казва Красимира. Едно време това е било начин на оцеляване, а в днешни времена трябва да спре да бъде. А какво ще кажем за изгарянето на вдовици в някои райони на Индия и за женското обрязване? И това ли е начин на оцеляване....аз не го доумявам, недоумявам въобще и появата му....
Красимира

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 28, 2010 3:48 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Не знам изобщо дали може да се обясни такова зверство като обрязването или изгарянето на вдовици. За мен обрязването е израз да се контролира сексуалността на жената, за да се превърне тя в по-лесна плячка, в собственост на мъжа.
taniuga

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 28, 2010 7:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да си кажа и аз мнението за традициите.
Според мен традициите са налагани с цел да се идентифицира групата, респ. обществото - племе, етнос, религиозна група и т.н. Те са това, което е било строго специфично и е отличавало от другите, като е обединявало групата.
С течение на времето са притуряни ритуални действия за да се усили внушението за важността на съответната традиция.Съгласна съм с Маг Селена, че това е служело и служи за манипулиране съзнанието. Човешкото его с цел да се докаже е подтиквало хората да се показват и така много традиции са се изродили до показност и снобизъм. В повечето случаи консумацията на екзотични храни е чиста проба снобизъм.
Мисля още, че когато човек е по-млад и все още търси собствената си идентичност, в по-голяма степен е податлив да спазва традициите. С течение на времето виждаш и усещаш, че спазването на някякви измислени правила е излишно, натрапено и даже подтискащо. Това го казвам от личния си опит. Като част от групата спазвам някои традиции, характерни за обществото в което живея, но съм изчистила почти всичко което ме затруднява или отблъсква и се стремя да живея както ми е удобно.
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 28, 2010 7:46 pm
МнениеЗаглавие : Re: Традициите, които трябва да се спрат
Отговорете с цитат

avb написа:
...Други такива традиции се наблюдават в някои райони на Индия. След смъртта на съпруга например вдовицата бива изгаряна жива.. Confused питам аз каква е тази "изкривена" представа за традиция? Обяснението е "така е редно" или така сме правили всички....извинете ме, но аз не го разбирам...

Винаги съм се чудил на тази традиция и попрочетох това онова на времето. Мога само да кажа едно кратко обобщение от проучването - самоизгарянето след смъртта на съпруга далеч не е задължително. Има жени, които отказват да го правят, но животът на такава жена, според силата на традицията е такъв, че по-добре да го е била приела четири пъти подред.

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Сря Апр 28, 2010 7:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Една традиция има смисъл да съществува, докато помага на обществото да живее по - добре.

Не знам с какво обрязването на берберските момичета помагало на обществото. Навярно са се надявали да опазят по - лесно девствеността им. Или Така да се презастраховат от изневяра? Не знам... Знам само, че и в съвеменен Египет бръснарите също извършватсъщото престъпление.

А сега да се върнем към животните.
Не съм вегетарианец и ям телешко, но съм твърдо против коридата!!!

Според мен това е изроден спомен на древните "Игри с бикове". Да, имменно игра,а не гавра с животното.

Ето какво е било някога.

"Фреска на бик от минойската цивилизация на остров Крит.

Както е известно според легендата минотавърът, обожествяван на остров Крит притежава човешко тяло и глава на бик.
Определено може да се твърди, че образът на бика заема важно място в религиозно-митолигическата система на минойската цивилизация, преживяла своя разцвет именно в ерата на Tелеца"

--------------------
Автор : Цap Изpoд ll, forum.abv.bg

Моята версия.
Някога добреобучени атлети ИГРАЯТ с биковете. Не забелязах да имат ножове, копия и каквито и да било човешки изобретения. Там просто бикът и хората - такива, каквито са.
Те ловко избягвали летящата тежест.@I, а рогата ползват за дръжки при премятанията.
Тази фреска не ви ли напомня за прескок "коза" или "кон"?Явно някога пастирите така са се забавлявали.После всичко се е преместило в града и е служело за забавление. Но едвали животните са страдали така, както сега страдат биковете в Испания днес.

За щастие вече и там хората осъзнават, че на това престъпление - коридата, е време да се сложи край.
Испанци призоваха за забрана на коридата
19 октомври 2007. 09:19 ч.

Група испански политици, интелектуалци, артисти и еколози се обявиха днес за забрана на борбите с бикове, тъй като те представляват пречка за защитата на правата на животните, съобщи ДПА.

Испания няма закони за защита на правата на животните въпреки съществуването на форми на малтретиране като коридата, бесенето на ловни кучета, които вече не вършат работа, или селски традиции като хвърлянето на кози от църковни камбанарии, се казва в манифеста на известните личности.

Документът бе подписан в парламента по време на събитие, организирано от Зелената партия в кампанията й за правата на животните. Бикоборството не се ползва с особено голяма подкрепа в Испания, въпреки че мнозина го смятат за белег на културна идентичност, каза депутатът от Зелените Франсиско Гаридо.

Авторите на манифеста настояха за национално законодателство за защита на правата на животните, които сега са закриляни предимно от регионални закони. БТА

----------------
yellow.bg

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 28, 2010 9:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

В статия за Ватикана и Йезуитите четох, че борбата с бикове е свързана с много древни тайни общества. Убиването на бика от божеството Митра (което е божество почитано не само от Римската Империя, а и преди това) се следва от изяждането на месото от куче и змия, докато скорпион кастрира бика. Символиката е свързана с това да се покаже надмощието на елита над "обикновения човек". Друг въпрос е, че въпросният "елит" се идентифицира със змията, скорпионът и хищното куче.
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 29, 2010 5:17 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Красимира написа:
В статия за Ватикана и Йезуитите четох, че борбата с бикове е свързана с много древни тайни общества. Убиването на бика от божеството Митра (което е божество почитано не само от Римската Империя, а и преди това) се следва от изяждането на месото от куче и змия, докато скорпион кастрира бика. Символиката е свързана с това да се покаже надмощието на елита над "обикновения човек". Друг въпрос е, че въпросният "елит" се идентифицира със змията, скорпионът и хищното куче.
За да се изтълкува нещо древно сега, би трябвало да се разбира какво са разбирали тогава под тези символи. Защото едно и същоживотно за различни народи или прослойки от обществото и в различен период, са означвали различни неща .

Например до появата на онова ... нещо вкафява униформа и типичен арийски външен вид, свастиката мнавсякъде, вкл. в САЩ , е била символ за щастие. А сега нарисувайте свастика и ако не сте будисти в Азия, ще си имате проблеми с щастието.

И още един пример.
Символ на България сега е лъвът, а на Франция - петелът. Ако някой след 1 000 години чете за битка между лъвове и петли, ще си помисли, че или има грешка в превода или авторът е прекалил с леките наркотици . И няма да си обясни нищо, докато не се порови в история и неразбере, че битката била под формаа на футболен мач и че са играли хора.

По същия начин е добре да не прибързваме с бързите изводи - наши и чужди, а да помислим.
Бикът в тази стория може да е символ на старата епоха - традиции, закони, вярвания, кръх хора и т.н.
Кучето и змията може да са съратници в битката. Кучето е ловен и боен помощник открай време, а змията, ако не е символ, на човек или група хора, то е символ на хитростта и мъдростта.

Или моето тълкувание е следното. Става дума за битка на нещо ново с нещо старо чрез физически (кучето) и умствени(змията) средства, което да сложи край на съществуването на старото (стерилизация чрез скорпион).

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 29, 2010 11:18 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Здравейте, AUDAN. Прав сте. Наистина прибързах с тълкуването на символи, които не съм разучила. Беше ми интересно да прочета Вашето мнение и да се замисля. Навярно трябва да намаля количеството конспираторска информация, която чета в момента (Дейвид Айк и Еленко Ангелов и тълкуването им на змийските символи). Confused
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 29, 2010 7:00 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Красимира написа:
Навярно трябва да намаля количеството конспираторска информация, която чета в момента (Дейвид Айк и Еленко Ангелов и тълкуването им на змийските символи). Confused
Съвсем не твърдя, че всичко, което твърдят е лъжа. Но някои неща си ги е имало ипреди тях. А други тайните общества са си ги присвоили, което не значи, че трябва да се откажем от тях. Така, както е станало със свастиката.

Пуснато наПуснато на: Пет Апр 30, 2010 7:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да, AUDAN. Важно е не само информацията като такава, а към какво и кого тя се отнася в съответния исторически контекст. Символиката затова си е символика, защото в нея се крият времеви, пространствени, културни и други там феномени и е погрешно да я тълкуваме по един и същи начин. Между другото прочетох, че самоизгарянето на вдовици е възприето като сериозен криминален акт в Индия (не че не се практикува в някои райони), дано поне "страхът" от закона позволи на такива жени да се избавят от общественото мнение.
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Съб Май 01, 2010 11:27 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Красимира написа:
...Между другото прочетох, че самоизгарянето на вдовици е възприето като сериозен криминален акт в Индия (не че не се практикува в някои райони), дано поне "страхът" от закона позволи на такива жени да се избавят от общественото мнение.

Съмнявам се да стане бързо или скоро. Предразсъдъците и традициите, особено в Индия, където религията и кастовите закони и предписания не са измислица, а начин на живот и действителен светоглед, са много трудно и бавно изкореними, както и промяната на отношението и общественото мнение към тези, които отказват да се подчинят на "светлите идеали". Rolling Eyes

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта