НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 21, 2024 10:52 pm Вижте мненията без отговор
:( Възпаление
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
MeGaN_




Регистриран на: 17 Яну 2007
Мнения: 462
Местожителство: Велинград
Пуснато наПуснато на: Нед Апр 15, 2007 11:39 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз намерих една рецепта. Не съм я изпробвала, обаче каквото и да се получи, мисля че със сигурност ще е нещо по-добро от това в магазина Wink !

Рецепта и начин на приготвяне на ябълков оцет: Ябълките се измиват добре с течаща вода, почистват се от повредените, гнилите и червивите части, без да се отстранява сърцевината и без да се белят. Настъргват се на едро ренде и се поставят в голям съд с широко гърло. След това се заливат с топла, предварително преварена вода, докато се покрият напълно. 0.5 л. вода на 0.4 кг. ябълкова каша. На всеки литър вода се прибавя по 100гр. захар, а за ускоряване на ферментацията - по 10 гр. мая за хляб и 20 гр. сух черен хляб. Съдът се оставя на тъмно място. За провеждане на първата фаза на ферментацията температурата в помещението трябва да е 25-30*С. Кашата се разбърква 2-3 пъти дневно с дървена лопатка. След 9-10 дни кашата се прецежда през марля. После към всеки литър получен сок се слага по 100 гр. захар и се бърка до пълното разтваряне на захарта. За провеждане втората фаза на ферментацията гърлото на съдовете/съда се покрива и завързва с марля и се оставят на топло място. Оцетът става за около 60 дни. Най-подходящи са ябълки Петровки, защото температурата на сезона е подходяща.

_________________
Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него!!!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаПосетете сайта на потребителяICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Нед Апр 15, 2007 12:18 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Само да допълня,че е най-добре "големия съд" да е глинен или стъклен.
Ако е метален ще влезе в реакция с киселината.Предполагам,че повечето ще ползват пастмаса,но макара да е "практически неразтворима",то "теоретично"е!Оттам и гадния привкус на зелевия сок в доста домакинства.
Потърсете!Големи делви рядко се търсят,така че може да зарадвате някой грунчар Smile

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Апр 15, 2007 6:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Браво на Вас, само дето мисля, че не бива да се слага нито захар, нито мая във ябълковия оцет, защото това са дрожди, а дрождите предимно хранят паразитите!!!

Иначе Аудан е абсолютно прав за съдовете, в които се приготвя оцета!

Ще проверя все пак как точно стои въпроса с ябълковия оцет, защото акто говорих с моята приятелка тя ми каза, че в него не се слага нищо друго, освен ябълки, нарязани на четири парченца, заедно със семките, като се поливат с вода така, щото да се покрият ябълките.

Ама аз все си миля, че има и някаква друга хватка!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
MeGaN_




Регистриран на: 17 Яну 2007
Мнения: 462
Местожителство: Велинград
Пуснато наПуснато на: Вто Апр 17, 2007 4:59 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А колко време трябва да продължаваме с диетата от мед, оцет и вода? Може би докато преценим, че вече няма нужда Rolling Eyes ?

_________________
Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него!!!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаПосетете сайта на потребителяICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Апр 17, 2007 5:34 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

MeGaN_ написа:
А колко време трябва да продължаваме с диетата от мед, оцет и вода? Може би докато преценим, че вече няма нужда Rolling Eyes ?


Божеееее ... това с оцет+мед+вода можеш да си го пиеш и до края на живота си.

Моята пирятелка го пие вече много години наред и няма никакви проблеми с подобни заболявания и когато влезна в критическата възраст просто изобщо не усети абсолютно никакви смущения!

Така, че сутрин преди да пиийнеш каквото и да било спокойно си изгълтай това елексирче и карай нататък във времето!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov