НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 21, 2024 8:11 pm Вижте мненията без отговор
ЧЕСЪНЪТ - ВЪЛШЕБНИТЕ ФИТОНЦИДИ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 5:11 pm
МнениеЗаглавие : ??????? - ?????????? ?????????
Отговорете с цитат

През последната година много хора прекараха тежки бактериални инфекции, наречени "грип". Грипът се предизвиква от вируси и той не се лекува с антибиотици.

А всички знаем, че поне 95% от лекарите, ни лекуват с антибиотици!!!

Така, че не е никак трудно да се досетим, че става въпрос за бактериални инфекции.

Последните вълни от тях увредиха слуха на доста хора.

От скоро отново се разпали поредната бактериална инфекция, която също "удря" в ушите. Ето една рецепти за помощ в подобни случаи:

ЧЕСЪНЪТ съдържа етерични масла, ароматен е, загряващ, горчив и лютив - идеален за лечение на бактерии от всякакъв вид. Действа газогонно, стимулира резорбцията на хранителните вещества в червата и е добро подмладяващо средство.

Много духовно развити хора твърдят, че чесънът в действителност подтиска духовното развитие и не би трябвало да се приема от хора, които изпълняват духовни практики. Чесънът възбужда сексуалната енергия и не се препоръчва на хора, които се въздържат от полов живот.

Независимо от изложените дотук противопоказания, чесънът е подходящ за всички хора. Поради загряващото му въздействие, той е полезен в дъждовния сезон и през зимата.

Облекчава болките в ставите!

Той обаче не е подходящ за хора, които вече имат проблеми с язва или гастрит, защото е лютив и загрява!

Това растение притежава антиревматично действие, може да се употребява още при суха кашлица и задръстване на организма,т.е. замърсяване.

Чесънът е изключително ефективен и при главоболие, дължащо се на заболяване на околоносните кухини, при болки или шум в ушите.

ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА УШНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ се накапват 3-4 капки чесново масло.

Може да се използва и сместа със чеснов сок, и сусамово масло. Счукват се 2 скилидки чесън, смесват се с 1 супена лъжица сусамено масло и се оставят да заврят на тих огън. Прилагат се топли като се слагат 5 капки в болното ухо, като се запушва с памуче.Сусамово масло можете да намерите на всеки вегетариански щанд по магазините - най-вече.

Може да се използва също така и сместа от 1 ч.л. сок от чесън и 1/2 ч.л. мес. Смесват се добре и се слагат в болното ухо от 5 до 10 капки!

На сутринта болката със сигурност ще е изчезнала, а така няма да рискувате да си загубите и слуха от бактериалната инфекция!

Лечението продължава до пълно възстановяване.

Чесънът помага и при зъбобол. Чувствителните зъби или болният венец могат да се масажират с чесново олио.

Всички знаем, че пресния чесън може да се използва при готвене. Той прави храната по-вкусна и по-лесно смилаема.

Ако някой друг от вас знае подобни рецепти за чесъна той може да пусне също своите рецепти в темата.

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 5:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

От хилядолетия древните българи също знаели за лечебните му свойства.Паднели ли са есенните мъгли,които "носят болести"казваше баба ми,предците ни почвали да носят муски.Това били малки торбички,в които имало чесън,здравец,мушкато,индрише и/или други от този род растения.
Носели се на врата.Ароматният облак унищожавал повечето микроби и дедите ни дишали пречистен от гадинките въздух.Като добавим и разните отвари и запарки(сега им казваме все "чай"),то е ясно защо тия хора са доживявали здрави и пълноценни 90-100г.

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 6:00 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Чувала съм за чесъна и че смъква кръвното налягане,което значи,че се препоръчва и при хипертония.За съжаление не помня точната рецепта - колко капки изцеден чеснов сок се смесват с прясно мляко и по колко пъти на ден се пие./сигурно някой друг ще се сети/Аз до неотдавна бях хипотоничка и съм усещала как още повече ми падаше кръвното след консумация в по-големи количества при положение,че се консумира счукан/обикновено вечер у дома,защото много го обичам/.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 8:31 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз също много го обичам ... те затова "някои особи" ме пращат на село да си вадя лука, ама като нямам отдавна такова село, щото си дадох наследството на подобни граждани, каквито ме пращат на село ... затова искам малка къщичка в гората ... ... за да си насадя лука, дееее ... та да мога най-после и аз да си извадя нещо читавко за ядене от таз майка-земя.

Ти остави другото, Кати, ама то е явно щото съм "селянка", ама така обожавам и миризмата на чесъна ... и по принцип миризмата на всякакви луци!!!

Просто от тях струи невероятно здраве ... пък ония префърцунените нека ядат вносни домати и т.н., и т.н. ...

Дай ми тука лука!

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 8:34 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всъщност ... аз се лекувам именно с тези рецепти, които ви препоръчвам тука.

И трябва да ви кажа ,че ефекта просто е поразителен - лекарствата ряпа да ядат, те не вършат никаква работа ... но за сметка на това пък ти увреждат окончателно здравето, вместо да те лекуват!

Човек трябва да уважава и обича природата, за да го уважава и обича, и тя!

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 8:51 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз уж съм "гражданка",ама от малка съм "закърмена" с чесън,та не бих се отказала.Като някой има проблем с миризмата, му се намира цаката и на това. Wink
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 9:12 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

На мен чесънът ми е основното лекарство в аптеката. Laughing В това отношение приличам малко на казармените лекари, дето лекуват всичко от кръста нагоре с аспирин, а от кръста надолу - с аналгин.Аз пък - с чесън. Използвам го при първи признаци на простуда, при главоболие, при преумора, при нерви и подозрение че вдигам кръвно и т.н. Страшно е ефективен и вкусен. А на който не му харесва миризмата - няма вкус. Laughing
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 9:35 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Правилно ... тази вечер така се натъпкахме с чесън, че сигурно чак при вас мирише ... на хубаво!

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пон Юни 04, 2007 5:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Влязох за едно,но докато кликвах да пиша,се сетих друго(стана ми навик) и първо него ще разкажа.
Та историята е от преди няколко века.Върлувала чума.Малцина смелчаци извозвали труповете до мястото на изгаряне.Ширело се мародерство,макар смъртната опасност.
Обаче се оказало,че някакъв от мародерите си шетал,а никаква чума не го косяла.Станал интересен за властите и решили да го заловят и разберат как така е жив и здрав.
Речено-сторено.Човекът наистина изгледал в цветущо здраве,но много уплашен,разбира се.След успокоението,че нищо няма да му се случи,ако,обаче,разкаже за тайната,той склонил.И ето какво разказал.

Бил бездомник,но откакто почнала чумата имало доста свободни къщи,а на него вече му било все едно дали ще живее или не,та влизал и вземал храна,вода и завивки.Но от съображение за сигурност,спял в мазетата.
Не след дълго богатството на хора секнало и единствената му храна била мариновани глави чесън.Явно това му помогнало да остане без конкуренция-другите починали от чума.

А това,заради което влязох,бе една страра рецепта на чесън в спирт, и прясно мляко.Била тибетска,много силна и можела да се повтори едва след години.
Който знае истината,да казва!

Пуснато наПуснато на: Пон Юни 04, 2007 8:00 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Имах я накъде ,но честно да си призная, макар че и на мен ми трябва, не мога да я намеря все още.

За сметка на това обаче, мога да кажа друга такава /също тибетска/.

Вземате един буркан от 800 мл и го напълвате с нарязан див чесън, яко натъпкан до горе.

След това го заливате със 95 градусов етилов спирт така, че леко да покрие нарязания чесън и го оставяте, разбира се, затворен плътно с капачка /от тия дето се завъртат/ да престои на слънчева светлина 40 денонощия.

След това го прецеждате и пиете от него по 5 до 10 капки с малко вода - да речем 100 мл. Пие се сутрин, 30 мин. преди ядене.

Пуснато наПуснато на: Пет Юни 22, 2007 8:32 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ето какво ми изпрати Аудан за чесъна:

Известни личности от италианския шоубизнес и медии откриха война на чесъна и по-точно на използването му в ресторантите, разказва българското електронно издание за новини от Италия "ПронтоСофия".

Според в. "Кориере дела сера" Allium sativum, както е латинското наименование на растението с остра и специфична миризма, е в центъра на жестока битка, която се разгаря в момента по страниците на италианските медии.

Инициатор на "кръстоносния поход" срещу растението е Карло Росела, шефът на тв канала "Canale 5", който е собственост на бившия италиански премиер Силвио Берлускони.

Известният като изискан естет Росела се кани да публикува подробна карта на всички ресторанти в страната, където не се използва чесън.

Чесънът мирише лошо и не го понасям,

затова се пазя от него като вампир, призна той. Отявлен противник на една от основните съставки в Средиземноморската кухня е и самият Силвио Берлускони, който по времето, когато беше министър-председател, бе забранил използването му в готварницата на премиерския дворец.

Сред противниците на чесъна са и актьорите Моника Белучи, Раул Бова, Мануела Аркури.

Оказва се, че чесънът разделя Италия и по географски принцип. Ако на Север е много по-лесно да се открият ресторанти, които не го използват, то на Юг това е почти невъзможно.

Същевременно в някои части на света, например в Северна Америка, се организират ежегодни фестивали на чесъна, където сервират дори чеснов сладолед и чеснови пържени картофки, чесново суши и чеснови хамбургери, поливани обилно с чесново вино. Една от най-големите такива прояви е в калифорнийския град Гилрой (Gilroy Garlic Festival).

Родината на чесъна най-вероятно е Средна Азия, Кавказ и Източното Средиземноморие,

т.е. почти същите райони, където се предполага, че се е развила и човешката цивилизация. Отглеждали го и в Древен Египет (глави чесън са открити в гробницата на Тутанкамон), в Гърция, Рим и Индия.

В древния Китай освен в кулинарията, чесънът е имал вече познатото приложение - да прогонва злите духове по време на погребалните церемонии.

В Гърция не допускали в храмовете на Афродита лица с чеснов дъх, но в същото време вярвали, че растението пропъжда зли духове и често поставяли скилидки в муски против уроки и разни болести.

Питагор го нарича цар на подправките, а кулинари от времето на Римската империя изобилно са подправяли с него ястията си. От Рим той трайно се е установил в кулинарните навици на италианци, испанци и французи и изобщо на цяла Европа.

По нашите земи чесънът винаги се е радвал на голяма почит не само в кухнята, но и в народната медицина. Теофилакт Охридски (XI в.) пише, че българите ядели много чесън. Изображения на глави и стръкове от зеленчука се срещат често в средновековни иконографски изображения.

Чесънът широко се използва и в народната медицина

Препоръчва се против атеросклероза, бронхит, астма, треска, глисти, както и срещу краста, косопад, ревматизъм и други болести.

На основата на чесъна да създадени редица съвременни лекарствени препарати за профилактика и лечение на артериосклероза, укрепване на имунната система и забавяне стареенето на организма.

Забележително е неговото присъствие в българските народните вярвания. Смята се, че има магическа сила да гони злите духове. Затова на Бъдни вечер задължително на празничната трапеза се кади и чесън. Вярвало се, че който носи в пазвата си скилидка, няма да го закачат караконджули.

Странни противоречия ... някой би ли жилал да ги коментира?! Sad

Пуснато наПуснато на: Пет Юни 22, 2007 8:41 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Sad Горкият чесън - без вина виновен.Противниците на чесъна не знаят явно какво губят.Който не иска да го консумира,може да си поръчва в ресторант ядене без чесън,ама да го изключват тотално от менюто в ресторантите...Разни хора,ама да не налагат вкусовете си на другите,още повече,че е с доказани ползи,не е нещо дето е доказано вредно.По-лошо е от снобизъм.Освен в нашите вярвания и в митовете за вампири от рода на Граф дракула и пр.чесънът е средствоза прогонването им.Трудно бих се отказала от него,освен ако нямам медицинска забрана,а тогава колко ще ми липсва,не е истина. Crying or Very sad Smile
penka

Пуснато наПуснато на: Пет Юни 22, 2007 10:19 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

"Изисканите естети" ядат само марули и пият нещо като амброзия. Wink Laughing Пък ние си нагъваме чесън и ни е хубаво - всеки с предпочитанията си, нали. Laughing
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Съб Юни 23, 2007 10:51 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Не само с предпочитанията си, но и със здравето си ... Wink

Пуснато наПуснато на: Съб Юни 23, 2007 10:55 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Защото чесънът не само убива всякакви микроби, но и дава много сили. Wink