НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Ное 26, 2024 9:11 am Вижте мненията без отговор
За БОЗАТА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юни 28, 2007 3:35 pm
МнениеЗаглавие : ?? ??????
Отговорете с цитат

Специално в чест на AUDAN:

БОЗАТА:Освен, че е приятна и вкусна, тя и лекува

Много древни племена, населявали предна Азия, Закавказието и Балканския полуостров са познавали бозата. Старите траки, гърци и славяни са използували просото за приготвяне на боза.

Днес бозата се приготвя главно от просо, но се използува нашироко и ръжта, а дори и царевицата.

Просото от което се прави бозата, има следния химичен състав: белтъци 8,4г% мазнини 2,3г%, въглехидрати 65,42г%, калций14мг%, фосфор 327мг%.Калцият има противовъзпалително действие, магнезият успокоява нервната система, калият оказва пикочогонно действие, натрият е необходим за водното равновесие на организма, фосфорът участва в работата на мускулната и нервната система.

Обикновено се приема от 1 кг просо да се приготвят 5-8 кг боза. При приготвяне на бозата се цели, скорбялата да се разпадне на дикстрин, дизахариди, монозахариди (гликоза) които по-лесно се усвояват от храносмилателната система;белтъците да се разпаднат на пептони, полипептидите до аминокиселини, които именно се усвояват. Казаните изменения стават под влияние на гъбички, които предизвикват спиртна ферментация, млечно-кисели бактерии и др.

Химическия състав на бозата след 48 часа ферментация е следният:вода 87,96г% сухи в-ва 12,04г%, мазнини 0,41г%, пепел0,27г%, белтъци1,2г%, алкохол0,16г%,въглехидрати9,58г%. Освен това бозата съдържа в променливи неголеми количества витамини от група В( В1,В2,В6, противопелагрен и др.) 100г боза доставя на организма 45 калории.

Бозата бива гъста, рядка и малцова. Гъстата боза трябва да съдържа не по-малко от 10г% захар и 15/17г% сухо вещество. Рядкатабоза трябва да съдържа не по-малко от 8г%захар и 13/15г% сухо вещество.Малцовата боза е тази за приготвянето на която се използува ечемичен малц.

Приготвената боза не бива да стои повече от 3-4 дни неупотребена. Държана дори в хладилника продължително време, тя променя вкуса си,понеже увеличава киселините си,става неприятна за пиене.

Млечнокиселите бактерии, поети с храната под форма кисело мляко или боза, след като достигнат до червата, задържат се там и при благоприятни условия проявяват дейността си, като произвеждат млечна киселина. Тази киселина възпира развитието на гнилостните микроби, които се развиват особено при употребата на храна, обилна на белтъци, и постепенно изпъждат тези микроби. Посредством млечнокиселите бактерии се постига естествена дезинфекция на червата.

С дългогодишни наблюдения с боза, приготвена от просо, при лекуване на диария, дизентерия, ескудативни диатези, кожни болести д-р И.Танев е получил много добри резултати. Особено добре се влияят от лечението с боза диарии, причинени от гнилостни бактерии.

Със своята бедност на мазнини и богатството си на въглехидрати на млечната киселина, бозата е много добро питие за предпазване от стомашно-чревни разстройства особено през горещите летни месеци.

Домашна боза

Продукти: 1кофичка( от к.м.) брашно, 1 кофичка захар, 500мл боза.

Приготвяне:Брашното се препича до златисто и се разбива с 3 кофички студена вода. В 5 кофички вода се слага една кофичка захар да заври. След това се прибавя разбитото брашно. Бърка се, докато започне да завира цялата смес.След като изстине се прибавя шишенцето с боза. Оставя се на топло една нощ да ферментира и е готова за пиене.След известно време започва да се сгъстява и може да и се долива по малко преварена вода.

Как да преместим кварталната сладкарница у дома:

Вземете две чаени чаши пшенично брашно и го препечете до кафяво. Разбъркайте го с две чаени чаши захар и постепенно налейте 1л студена вода, докато получите рядка каша. Сипете в по-голяма тенджера 3л вода и сложете да заври. Добавете кашата и докато ври бъркайте непрекъснато поне 10мин.Сложете бозата да изстине до стайна температура и тогава налейте 1/2л истинска боза за подкваса. Оставете сместа да престои 24часа, после я излейте в бутилки и ги сложете на прохладно място. От тези продукти ще получите около 4л боза.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юни 28, 2007 8:30 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Честно да си кажа, ако днес не бях видяла Аудан в гръб на вратата на магазина, в който работи, щях направо да допусна варианта, че е получил слънчев удар и затова го няма във форума ... Sad Rolling Eyes Laughing

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юни 28, 2007 8:33 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Влиза днес,но пази мълчание по темата.Сигурно подготвя по-компетентни материали.А аз разполагам с още една,по-подробна рецепта за бозата. Smile
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юни 28, 2007 9:12 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Давай я ... нищо, че вече няма истинска боза! Rolling Eyes

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Юни 28, 2007 9:28 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
Давай я ... нищо, че вече няма истинска боза! Rolling Eyes

За съжаление е така Crying or Very sad
kati написа:
Приготвената боза не бива да стои повече от 3-4 дни неупотребена. Държана дори в хладилника продължително време, тя променя вкуса си,понеже увеличава киселините си,става неприятна за пиене.

Ех,Кати,Кати...Ти,поне,знаеш,че в София отдавна няма боза...А на фалшификатите й пише:
"Трайност-10дни"
Как става тоя номер ли?Не знам,но предполагам,че част от отговорът се крие в това,че вместо "захар",се мъдри-"подсладител".Разбирайте Е051,известен като аспартам или нутрасуит.

Наистина подготвям материал,в чиято основа лежи такъв на един виден бозолюб и магодел...
А посвещението не ме кара да благодаря,а да си дам зор за публикациятаWink

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юни 28, 2007 11:02 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Нали писахме,че не трябва да се очаква благодарност,та и аз не чакам, така че no problem.А междувременно докато си подготвиш материала,ето го и другия вариант:

БОЗА

Бозата е типично за България и Балканския регион гъсто, слабоалкохолно питие с възсладък или възкисел вкус. Приготвя се от различни брашна (ечемик, овес, царевица, пшеница), но най-качествена и най-вкусна е бозата от просено брашно.

Предлагаме ви описание за приготвяне на боза в домашни условия. Рецептата е за 5 литра.

БОЗА Необходими продукти

* 5 л вода
* 2 чаши брашно
* 2 чаши захар
* 1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска

Начин на приготвяне:
Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

Закваска за бозата Необходими продукти
* 1-2 лъжици препечено брашно
* 1 чаша хладка вода
* 1 лъжица захар

Приготвяне на закваската:

Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като от време на време леко се разбърква.

Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто (с мая).
Имаме основание да предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода и лъжичка захар и оставена да ферментира.
За да станете добър бозаджия, очевидно трябва да експериментирате.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пет Юни 29, 2007 8:46 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Aн тъй,kati!
Дай рецептата за боза,че хората да почнат да си правят и пият.
А моят мат'риал е по-скоро историко-художествен с нотки на възхвала към оригинала,далеч от кулинарията

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Юни 29, 2007 12:13 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Very Happy Дерзай Ауди,всички ще го очакваме с нетърпение! Very Happy Very Happy Very Happy Wink
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov