НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 1:00 am Вижте мненията без отговор
ЗА МЪДРОСТТА и още нещо ...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Юни 27, 2007 5:07 pm
МнениеЗаглавие : ?? ????????? ? ??? ???? ...
Отговорете с цитат

Ето какво ще ви цитирам сега, казано от един от Великите Учители, след което бихме могли да побеседваме върху него като:

"Ти трябва да различаваш не само полезното от безполезното, но и по-полезното от по-малко полезното.

Да нахраниш бедните е добро, благородно и полезно дело, но много по-благородно и по-полезно е да нахраниш техните души.

Всеки богат човек може да нахрани тялото, но само онзи, който има знание, може да нахрани душата.

Ако ти притежаваш знание, твой дълг е да помогнеш и на другите да го придобият.

Колкото и мъдър да си по този Път, ти имаш още много да учиш; толкова много, че и тук трябва да има различаване, и ти трябва грижливо да отсъждаш кое заслужава да се научи.

Всяко познание е полезно и един ден ти ще притежаваш цялото знание, но докато обладаваш само част от знанието, гледай поне то да бъде най-полезното.

Бог е и мъдрост, и любов, и колкото повече мъдрост имаш, толкова по-добре ще може Той да се проявява чрез теб.

И така изучавай, но първо изучи онова, което най-много ще ти помогне, за да помагаш на другите.

Изучавай търпеливо и събирай знания, но не за това - да те мислят хората за мъдър, нито пък за рядкото щастие да бъдеш мъдър, но защото само мъдрият
човек може мъдро да помага.

КОЛКОТО И ДА Е СИЛНО ЖЕЛАНИЕТО ТИ ДА ПОМАГАШ, ТИ ЩЕ НАПРАВИШ ПОВЕЧЕ ЗЛО, ОТКОЛКОТО ДОБРО - АКО СИ НЕВЕЖА!"

Тук всяка дума просто е безценен дар за цялото човечество, стига то да прочете тези редове ... или пък те да бъдат прочетени поне от няколко човека ... понякога и това само стига ... стига за създаването на баланса в духовното равновесие на Земята, не мислите ли?!

Прекрасна тема за размисъл и дискусии ...

Просто тези невероятни бисери на Джиду Кришнамурти не бива да бъдат подминавани в никакъв случай без интерес ... те не могат да бъдат подминати от когото и да било просто ей така ...

Чакам с нетърпение вашите мнения, защото няма да си събеседвам в никакъв случай сама със себе си ...
Rolling Eyes Wink

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 27, 2007 5:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Притежаването на ннякакви знания или познания не носи достатъчно удовлетворение,ако не не са споделени.Проблемът идва когато споделянето среща неразбиране,или още по-лошо - отрицание.Трябва да се търси и подходящия начин за предаването им,поне даването повод за размисъл у другите е нещо,малка крачка към успех.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 27, 2007 7:38 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Абсолютно си права!

Но както виждам, както и да поднеса подобна тема, всички бягат от нея като дявол от тамян!

И не мисля, че е чак толкова от неразбирането, колкото от нежеланието да си губят времето хора, както и да се товарят в размисли и най-различни духовни главоблъсканици пред компа, вместо да излязат на разходка по хладовина или пък да поразпуснат забавлявайки се пред ТВ екрана с разтоварващ алкохолен коктейл ... е, може и с нещо друго, де ... зависи от предпочитанията ...

Но ... ако не в този жинот, което е за предпочитане естествено, то в следващ някой все ще им се наложи да направят това, т.е да си побеседват с този или онзи на духовна тематика, нали така?!

Избора не е чак толкова голям и си е единствено техен, само дето се губи ценно време ... Laughing

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 27, 2007 7:46 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Rolling Eyes някои може да са на работа,аз по едно време бях до 9 веч.,прибирах се към 10.А и по това време в къщи...особено ако цял ден е трябвало да се стои на закрито заради горещините,трудно се стои.Пък тв-то може да се комбинира и с компа. Сигурно ще се включат по-късно или пък през деня.То темите си искат и повече размисъл. Rolling Eyes Wink
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
merigi

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 27, 2007 8:14 pm
МнениеЗаглавие : ?????
Отговорете с цитат

Когато станах студентка, дядо ми каза така: "Не забравяй за какво си отишла да учиш!Учи се не да знаеш повече, а за да знаеш нешата пр-добре, да гледаш не резултата, а смисъла най-вече, за да мога да бъда полезна на другите.
Но...винаги има едно "но" ...виждам, че, когато се опитваш да си философски настроен, срещам и неодобрение и укори.Различно се възприемат от хората едно и също нещо. Rolling Eyes
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 27, 2007 8:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Не е нужно да се настройваш философски, нужно е да се научиш да виждаш нещата правилно, така, както ги е виждал да речем твоя дядо!

Защо си мислиш, че аз не търпя непрекъснати критики и жестоки нападки по отношение на духовните си изяви, ако мога така да се изразя?!

Това ли е нещото, което може да спре даден човек да се развива в правилното направление за него?!

Първото нещо, което трябва да бъде осъзнато от един човек е, че той не е роб на хорското мислене и закостеняло, и ограничено схващане за живота, че не то диктуват живота му, не то трябва да контролира мислите му, не то е критерия за постиженията му в духовната област.

По-скоро те са пречката за духовното му развитие! Никога не бива да позволяваме някой да контролира свободната ни воля и право на избор!!!

Така вредим не само на себе си, но и на онзи невеж заблуден, който не знае за какво изобщо иде реч ... защото живее като слепец в заблужденията си.

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 27, 2007 8:38 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Оооо Маг Селена, сигурна съм, че търпите много критика! Но важното е как я възприемате! А наистина както казвате, за да си свободен трябва на нищо да не робуваш, на никаква нужда, случайност, защото тогава духът се развива.
Но мисълта ми беше, че аз за мене си съм си права, но другите не мога да ги убедя в правотата ми, защото са заблудени и мислят елементарно.Не могат да видят нещата под друга светлина.. А и когато се стремя към доброто, мисля, че се отучвам от пороците си.
kati

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 27, 2007 8:43 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

То и насила не става убеждаването.Всеки подход според случая и човека.А който не може,или не иска,може би не му е дошло времето.Понякога се случва драматично,след лошо преживяване,понякога и това не помага.При всички случаи се научава като житейски урок,ако сега не се усвои,има следващи животи...
merigi

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 27, 2007 8:46 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това ли е нещото, което може да спре даден човек да се развива в правилното направление за него?!

Значи, когато Вие учите другите , духът е такъв, че там винаги е безоблачно и непобедим за външния свят.Така че сами да творим живота си! Smile
kati

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 27, 2007 8:49 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Не го схванах добре.Не го спъва,поне не би трябвало.Страданията са изпитания и уроци,естествено не е задължително да ги има,че човек да се развива,но понякога помагат. Smile
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 27, 2007 8:59 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

merigi написа:
Оооо Маг Селена, сигурна съм, че търпите много критика! Но важното е как я възприемате! А наистина както казвате, за да си свободен трябва на нищо да не робуваш, на никаква нужда, случайност, защото тогава духът се развива.
Но мисълта ми беше, че аз за мене си съм си права, но другите не мога да ги убедя в правотата ми, защото са заблудени и мислят елементарно.Не могат да видят нещата под друга светлина.. А и когато се стремя към доброто, мисля, че се отучвам от пороците си.

Просто не възприемам критиката като такава ... кой критикува?! Ами този, който не е наясно със себе си, защото ако беше наясно, просто щеше да знае наистина какво точно прави и нямаше да го прави.

Не е нужно да убеждаваш никого в собствената си правота!

Всеки сам трябва да стигне до истината, без каквито и да било странични убеждения. Лошото е, че по Пътя към нея повечето хора просто се затриват като личности из страничните пътеки на нелицеприятните им заблуждения.

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Чет Юни 28, 2007 8:41 pm; мнението е било променяно общо 1 път

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 27, 2007 9:07 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

merigi написа:

Значи, когато Вие учите другите , духът е такъв, че там винаги е безоблачно и непобедим за външния свят.Така че сами да творим живота си! Smile

Никой не може да научи на каквото и да било когото и да било!!!

Той може само да направи опит да предаде познанието, с което се е сдобил в някаква степен.

И по Пътя към Познанието няма тихи и безоблачни местенца, там бушуват невероятни бури и циркулират извънредно опасни течения, които могат да пометат дадения индивид, ако той не се съобразява със стихиите на природните закономерности в духовния си Път.

Там има водовъртежи от невероятно силни изпитания, които могат така да те подведат, че да потънеш като гвоздей на дъното и в най-дълбоката тиня ... откъдето излизане няма!

Външния свят е несъстоятелен свят, той е такъв какъвто е вътрешния свят на човека! Затова е добре да опознаем най-напред себе си и това е първата стъпка по Пътя към духовното ни познание и усъвършенстване. Very Happy

Пуснато наПуснато на: Чет Юни 28, 2007 3:22 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Нещо напоследък силно ми се увеличава скептицизма спрямо възможността да научиш нещо другите, или пък - дори - не да ги учиш, а просто да им предадеш част от своята мъдрост, поне да им повдигнеш завесата, че да се позамислят.Струва ми се, че първото правило в този случай е не да има налице мъдър човек, който е готов да сподели своята мъдрост, а преди всичко - да има хора, които са готови и искат да я чуя т и разберат.В противен случай и сам Христос да слезе от небето /образно казано/ и да им говори - все тая.Най-много да го разпънат още веднъж.А и всъщност, като се замислим, какво е научил Христос хората?Дали са станали по-добри, по-мъдри или са запретнали ръкави и са спретнали една /а после и повечко/ църкви, които хубаво да ги накичат и да си имат аристокрация, парички, власт и т.н.Колко хора са избити в името на Христос, който е любов? Каква по-голяма гавра с един учител и делото му от това?Така че по линията на тези разсъждения неизбежно ще стигнем до извода, че ако мъдростта води към вътрешно желание да бъде споделена, то тя е равна на саможертва и мъченичество и граничи с абсурда и безсмислието.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Чет Юни 28, 2007 8:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
ако мъдростта води към вътрешно желание да бъде споделена, то тя е равна на саможертва и мъченичество и граничи с абсурда и безсмислието.

... ако мъдростта води към вътрешно желание да бъде споделена, то тя е равна на саможертва и мъченичество ...

Това е самата истина, но за това тук /...и граничи с абсурда и безсмислието./ не съм съгласна.

Защото след Исус е имало много други Учители, които са били негови последователи и до ден-днешеш пък техните ученици и последоветели разнасят Учението за йога или духовните науки, разспространявани от Исус, и го правят твърде успешно.

Тук нямам впредвид нито една религиозна институция!

Там, където има саможертва и мъченичество в служенето на Бога, винаги има смисъл, защото труда, който е положен в тази насока не е напразен, тъй като Учителя и проводник Божи и негов служител, т.е. все едно е да се каже, че Бог е абсурден и безсмислен.

Отречението винаги носи беди и непреодолими страдания, за да вразуми заблудилият се, защото в отречението си той не е синхронен с вибрационните полета на Божествената субстанция.

Пуснато наПуснато на: Пет Юни 29, 2007 9:45 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Трудно е да обясниш на "слепия" как изглежда зората или залеза. Но това съвсем не означава, че човек трябва да се откаже. Някои хора не искат да размърдат мозъците си - четат книги свързани с решаване на проблеми и какво ли не, а остават там където са. Трудно срещам хора, които да искат и да могат да говорят на теми които разисквате тук във форума и съм щастлива че Ви открих. Всяко нещо което учи човек в годините в един момент му идва от полза. Живота физически е предпоределен в едни параметри, но духовната му част, това което запълва и дава смисъл е важното и зависи от душата и потребностите и.
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта