НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 10:09 pm Вижте мненията без отговор
Родни същества и истории с тях
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Сря Юли 04, 2007 8:46 pm
МнениеЗаглавие : ????? ???????? ? ??????? ? ???
Отговорете с цитат

Първата книга,която сам прочетох бе "Крепостта на безсмъртните"-българска фантастика за пътешественик във времето.После се прехвърлих на "МЛФ"-"Марксистко-ленинска философия",защото бе голяма и изглеждаше стара.Пък и вътре пишеше за звездите,планетите и елементарните частици.Но най-любима ми беше една наистина стара книга със стария правопис от преди 9.IX.1944г.Липсваха доста от пожълтелите й страници,но успях да науча заглавието от колите-"Най-хубавите български народни приказки'...или нещо от тоя род.
Вътре имаше нашенски си самодиви,таласъми и караконджоли.
Затова,който е чул някаква история от родния си край с такива същества или особени случаи,то нека заповяда и да пише.
За мен ще бъде удоволствие да чета.

Стига чужденците са се хвалили с троли ,елфи и незнам какво още!И ний си ги имаме тези.Маг Селена разказа туй-онуй,ма искам още!Smile

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Юли 04, 2007 8:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Ти като си по тази част сигурно знаеш повече и едва ли ще те изненадаме с нещо ново и непознато.За много такива съм чела.ама сега нищо интересно не си спомням.Ще се поразровя... Smile
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Сря Юли 04, 2007 9:02 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А междувременно AUDAN може да разкаже нещо интересно. Някоя история например.

Пуснато наПуснато на: Сря Юли 04, 2007 9:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Като си пада по МЛФ,пък мога да му разкажа "Капиталът"/ама сигурно и него е прочел от любознателност/.А като конспектирахме на времето томовете на Ленин,нещо нищо не помня вече. Sad
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Сря Юли 04, 2007 9:08 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

На полтъргайста Маркс,съм доошлифовал известна сентенция и сега звучи така:

"Всяко количествено изменение,предизвиква или преминава в качествено"

Пуснато наПуснато на: Сря Юли 04, 2007 9:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Пролетариатът беше гробокопач на капитализма,а ние в Института викахме:"Капитализмът гние и мирише на "Кристиян Диор",а социализмът цъфти и мирише на "Духи"/или "Мaки"/ Laughing
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Сря Юли 04, 2007 9:16 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

"...(не поня какъв си) призрак броди из европа"

kati,да оставим модерните леви и да се заловим за таласъмите и самодивите,а?Щот' аз истории с тях не зная,но ми се ще да чуя...или прочета тук

Пуснато наПуснато на: Сря Юли 04, 2007 9:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Ти пренебрегваш най-големия призрак.Ама той поброди,поброди,па уйде,та се не виде.ОК,по-натаtyк,че в момента не се сещам,а и нямам под ръка материал. Smile
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Сря Юли 04, 2007 9:24 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati,не търси в нета!Там има,но ценното е да напишеш какво са разказвали твоите пра-прабаби.Сиреч попитай роднини и съседи.Все някой нещо ще да е чувал

Пуснато наПуснато на: Сря Юли 04, 2007 9:32 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Добре,ще го имам предвид.Сега се сетих,ако си чел Радичков,или гледал негови пиеси,за Северозап.Б-я е популярен персонажа на т.н."тенец".Нещо като домашен дух.в пиесата "Януари" героите /едни селяни/ си разказваха на маса и чашка как тенецът им вършел домашната работа,много услужлив и добър дух бил. Smile
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Сря Юли 04, 2007 9:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ахъ-ххъ-хъ-хъ ... дай, дай, дай ... щото аз имам да пиша за вестника, там свързано с едно интервю ...

Кат се освободя - може да ви хвърля едно оченце!

Този Радичков е невероятен прост!!!

Кати, ама ти не си ли гредала от него "Суматоха"?!

Там ги има същите изпълнения ... ееейййй имаше много добри писатели едно време, а сега има само консуматори нааа ... ъъъъ... няма да говоря на какво пък ...

Пуснато наПуснато на: Сря Юли 04, 2007 9:53 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Very Happy Гледала съм,още като дете за 1 път,беше в Сатиричния със всичките ни големи любими комици."Мамя,мамя,м..а му и пърлица/прасе/".невероятно беше. Very Happy
penka

Пуснато наПуснато на: Сря Юли 04, 2007 10:02 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Баща ми е от едно село надолу към Македонията и като бях малка всяка ваканция прекарвах там.Това беше чудесно, приказно време!Много обичам селския живот! Та тогава си спомням, че една зима баба ми като гледаше висулките, които се бяха образували под стрехата на къщата от заледяването, ми каза нещо от сорта, че това не са висулки, а са караконджули.Караконджулите били пакостливи духове с един крак, които вършеят и правят бели нощем, а с първите лъчи на слънцето замръзват под стрехите на къщите и дремят там до следващата нощ.Имаше и приказки за вили-мотовили, но за съжаление не си спомням самите приказки. Помня само колко ми беше хубаво и имах усещането, че аз самата живея в приказка.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Чет Юли 05, 2007 6:33 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Чувал съм,че на домашния дух му казвали "стопан" или "стопанин".И ако го уважавате,като му оставяте храна и вода в специални за него съдове,то ви се отблагодарява.

Пуснато наПуснато на: Чет Юли 05, 2007 7:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Утре, не обещавам обаче категорично, просто ще се опитам да ви разкажа за някой невидими същества, който могат както да помагат на човека, така и да му вредят.

Моята баба например ме плашеше пък, като бях малка, с някакъв си ТОРБАЛАН, при което аз тичах през глава за да го видя - посреднощите даже, в студените зимни вечери, със сняг до над коленете.

Казваше ,че той минавал да събира в голямата си торба непослушните и палави малки деца ...

Още оттогава си личеше, че съм си вещица ... не можеха да ме спрат с нищо, станеше ли въпрос за торбалана

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта