НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 1:36 am Вижте мненията без отговор
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КЛЮКАРСТВОТО или одумването?!
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юли 08, 2007 8:45 pm
МнениеЗаглавие : ????? ???????????? ???????????? ??? ???????????!
Отговорете с цитат

"То започва с лоша мисъл, а това само по себе си вече е престъпление. Защото във всеки човек и във всяко нещо има добро, във всеки човек и във всяко нещо има зло.

Ние можем да засилваме което и да е от тях, като мислим за него и по този начин можем да подпомагаме или спъваме еволюцията.

Можем да вършим волята на Логоса /Бога/ или да му се противим. Когато мислиш за злото в другия, ти вършиш едновременно три лоши неща:

1. Изпълваш пространството около себе си със зли мисли вместо с добри и по този начин увеличаваш страданията в света.

2. Ако мислиш за злото в другия, ти храниш това зло и го засилваш, и така правиш своя брат/сестра по-лоши вместо по-добри. Но обикновено не точно в него е злото, а ти просто сам си го въобразяваш. И тогава твояш алоша мисъл ги изкушава и ги въвежда в грях, защото ако те не са съвършени, то можеш да ги направиш такива, за каквито ги мислиш.

3. Ти изпълваш своя собствен ум със зли мисли вместо с добри, а така ти спъваш своет особствено духовно израстване и вместо да облагородиш душата си, ти правиш от нея - за тези, които могат да виждат - грозно и отвратително зрелище.

ИНТРИГЪНТЪТ, незадоволен от злото, кот ое сторил на себе си и на совята жертва, се опитва с все сила да направи и други хора съучастници в своет опрестъпление.

Той ревностно им съобщава своята злоумишлена сплетня, като се надява, че те ще й повярват. И тогава всички се съюзяват с него, за да разпространяват лоше мисли за бедния страдалец.

И това продължава ден след ден и се преви не от един човек, а от хиляди хора!!!

Никога не говори лошо за когото и да било; откажи се да слушаш, когато някой говори лошо за другиго без каквото и да било основание; кротко го прекъсни: "Това може би не е вярно, а дори и да е вярно, по-добре е да не се говори за него."

Това са мъдри думи, произнесени от Джиду Кришнамурти.

В темата предстои също така да подискутираме и върху ЖЕСТОКОСТТА, БЕЗРАЗСЪДСТВОТО, СУЕВЕРИЕТО ...

Бих се радвала, ако дадете коментар относно вашия опит и наблюдения свързани с клюкарството и одумването!

Коментарите си можете да ги подкрепите с примери от вашия живот.

Благодаря!

Пуснато наПуснато на: Нед Юли 08, 2007 9:04 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Винаги съм мразила интригите.Що се отнася до клюките,случвало се е и аз да го правя,не съм светица.Но обикновено за хора,които са ми навредили по някакъв начин и съм правила оценка на конкретно поведение или постъпки,които пряко или косвено са ме касаели.Когато човек пребивава в някаква общност,примерно колектив,особено като е голям,това е неминуемо,обект обикновено са хора,които не са пряко в миниобщността,а в друга,съседна такава.Понеже не съм живяла в малък град или село,само съм гостувала,не съм свикнала с този маниер на обсъждане и кътните зъби на съседи,приятели и т.н.Неприятно ми е било и когато се обсъжда личия жовот на някого и се му прави морална оценка отсрани. Не би трябвало да се мислим за по-добри и по-морални от другите - тяхното поведение си има причини,които не сме сигурни какво поведение от нас биха провокирали.Всеки оже да бъде обект на някакво обсъждане,положително или не,зависи от това как го възприемат другите според собствените си разбирания.И мен са ме коментирали,къде с добро чувство,къде с неприязън,без да съм я предизвикала/поне си мисля/.Не ми е било безразлично,но съм гледала да не обръщам внимание на това.И не е вярно клишето,че жените повече клюкарстват.И мъжете го правят понякога съвсем умишлено и целенасочено.Все пак добре би било преди да обсъждаме някого да си зададен въпроса много ли го превъзхождане,че си позволяваме да го съдим.Както е казано:"Който е безгрешен,нека пръв хвърли камък"
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Нед Юли 08, 2007 9:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Съгласен съм с горенаписаното и то напълно!
Ето един пример с една "обществена личност".
Отива момичето на психотерапевт,който вместо да я пита откакво се оплаква,я пита:
"Какво обичате да правите?"
Тя го погледнала изненадано и се отпуснала.А той й казал:
"Вместо да обръщате внимание на нещата,които мразите,обръщайте на тези,които обичате!"
Оттогава,според дамата,е станала нов човек

Пуснато наПуснато на: Нед Юли 08, 2007 9:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всеки ден се срещам с Клюкарството или интригантството, защото работя в екип и всички се конкурират така да се каже.Това е много изнервящо и е нездравословна среда.Вместо да наблегнат на работата има някои, които избиват комплексите си чрез клюки.Според мен клюките са за хорар които нямат личен живот и се "хранят" от подобни емоции.Но след толкова работа на подобни места едно разбрах, че когато не допускаме личния си живот на работа е много лесно да се тушират интригите.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Нед Юли 08, 2007 9:35 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Като бях малка бях шокирана от следното:Гостувах на роднини в малък град в СИ Б-я.Те не бяха случайни хора-от "елита" на градчето - уважавани хора.Аз през деня,докато бяха на работа си четях книги в беседката им в двора.Вечерта ми направиха забележка - не трябвало така - или да чета вътре,ако няма деца на вън за игра,иначе като ме гледат хората така щели да си помислят,че не ме пускат да стоя в къщата и за това седя от вън.Казвам им,че аз ако трябва да седя между 4 стени,мога и в Сф.,навън е по приятно в двора,в беседката."Да,права си,ние те разбираме,ама хората не го мислят това,знаеш ли какви са,това не ти е Сф.,всеки гледа и слухти и после разнася".А като по-голяма се забавлявах с "разваления телефон"- като отидех на такова място се знаеше като съм излязла из града,всяко моя крачкла в подробности - от къде съм минала и т.н.Мъжът ми го е гледала баба му на село като дете и като отидеше там, в последствие и с мен,разправяше как тези бабички дето едва ходят са успели да донесат до неговата,че е слязъл от автобуса и се запътил към нея.Няма телефон,ама "безжичният" работеше безотказно.Докато стигнеше до къщата и,която не е близо до центъра и автобусн,спирка,тя вече го чакаше на портата.Всъшност клюкарстването е заложено в природата на човек явно.Едно време това им е било развлечението на хората,особено жените,дето са у дома.Мъжете са "бистрили политиката" в кръчмите.Сега за да задоволят тази потребност на хората,особено в големите градове,където си по-анонимен са създадени "жълтите медии".Когато заработих в голямо предприятие и бях млада и неопитна се сблъсках и със злобното клйкарство и интригантство.Когато се оптвах да игнорирам някои прояви на другите,ми обясниха,че не билo зле да давам едно ухо на актуалните клюки,за да съм ориентирана по-добре в обстановката,било в интерес и на работата - кой с кого е близък,кой с кого е на нож,кой е низвергнат,кой на кого е фаворит или протеже,любовни отношения и т.н.Едно такова място е като минидържава.То и без да се интересуваш много все се намира кой да те информира,или пък сам се догаждаш.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
merigi

Пуснато наПуснато на: Нед Юли 08, 2007 9:41 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Кати, аз съм от малък град.Наистина монотоността на живот там благоприятствува клюките.Без това там не може, защото хората си запълват времето.Одумват този или онзи.И аз съм го правила в компания като се съберем и се почва....чак родословното им дърво разнищваме на хората.Обаче с възрастта ли незнам, но не ми е интересно да клюкарствам.Напр.тука моите съседи постоянно гледат къде излизам, с кой и т.н..Чудя се защо? Явно съм им интересна Razz Или искат да спретнат някоя пикантерийка Razz
merigi

Пуснато наПуснато на: Нед Юли 08, 2007 9:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Най-лошото е когато неволно станеш обект на сплетни в работата.Някой казал нещо и...край.Хората си имат едно наум вече за тебе без да е така.Клюкарите са осведомени за всичко, но наистина ти си права, че то им е в природата.
kati

Пуснато наПуснато на: Нед Юли 08, 2007 9:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

е винаги е злoнамерено.За тях е нормално,дори се чувстват длъжни да са информирани,сякаш по този начи ти оказват специално внимание.Това се случва и тук - на съседско ниво понякога.Аз съм израснала в центъра на СФ.,сега живея в панелен комплекс.И на двете места кварталите са като мини градове - преди години в центъра беше така,сега вече не хората се сменят,едните остаряха,ние се пръснахме.Въпреки това имам приятелка от там от едно време,дето знае за много хора от нас/връстниците от квартала/кой на къде и как.Просто ме учудва,а и тя самата вче не живее там.Когато бутахме количките с бебетата около НДК,разговорите често се въртяха около такива теми,като изклячим бебешките подробности,/все суперинтересни разговори/някои се вманиачаваха и на тая тема,цяла дисертация можеха да напишат.Най-добре много да не се впряга човек на тези неща.Не може другите да определят начина ти на живот.Все пак няма те да ти го оправят като имаш проблеми.Въпреки,че въпреки клйкарстването хората от малките селища са по-сплотени и състрадателни,повече могат да разчитат помежду си за помощ ако се наложи.Виждала съм го.
merigi

Пуснато наПуснато на: Нед Юли 08, 2007 9:57 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Very Happy О Кати така е! Аз идвам от дълбоката провинция както биха се изразили софиянци, но хората там наистина повечето си знаят и кътните зъби, но са много по-топли и отзивчиви.И аз се чудя откъде толкова енергия за одумване?!Това все едно им е начин на живот.Между другото всеки малко или много е одумвал някой.Клюкарството според мен опира до несигурност и любопитство, за да се сравняваш непрекъснато с другите.
merigi

Пуснато наПуснато на: Нед Юли 08, 2007 10:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Чудя се напр.на работа като съм по цял ден и няма начин да не се спречкаш с клюките, но напр.като ми звънне телефона и веднага настъпва мълчание в стаята и после се коментира какво съм казала и с кого и т.н.Вече започнах да излизам навън да говоря.Някои много обичат да имат информация за другите и така са доволни от наученото, за да започнат с интригите.Супер стресиращо е!Кой какво казал, защо и изопачават нещата....а бе всеки ден съм свидетел на това клюкарстване.
kati

Пуснато наПуснато на: Нед Юли 08, 2007 11:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile колкото повече му отдаваш значение и това ти личи,толкова повече ги амбицираш да го правят.Ако демонстрираш безразличие,ще спре да им е интересно.Опитай се да бъдеш по-независима и те ще те оставят на мира.Другия вариант е чрез "силово" изясняване на отношение,т.е. по-рязко,но не всеки го може,аз например не.Действала съм по първия начин и има известен ефект.А колкото до градовете,преди по дна тема бях споменала за възрастната ми съседка в центъра на Сф.,дето просто не можеше да живее,ако не знае къде какво става във входа.Като дете ме разпитваше за брака на брат ми/по-голям/,а като бях студентка веднъж каза,че се е досетила,че съм била на изпит,щото пред вратата ни е имало разляна вода./Майка ми ми лиснала,че "да ми върви по вода"/.Шерлок Холмс ряпа да яде. Laughing Laughing Laughing
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пон Юли 09, 2007 12:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Браво на вас, добре сте описали действителната картинка на "привидния" свят, в който пребиваваме ежедневно.

Хората на село клюкарстват, защото има много беден достъп до информация, но това е нещото, естествено, което ги прави и по-сплотени, защото объркването им на ментално ниво /умствено/ е много по-малко от това в големите градове, където човека бива засипван с всякакъв инфо боклук, който е напълно излишен за и без това обърканите им мозъци.

Но ... където и да се прави клюкарстването, то поражда естествено ИНТРИГАТА, а интригата поражда омразата, завистта, озлоблението и т.н.

А всичките тези компоненти пък поражат ЖЕСТОКОСТТА!!!

И всичкото това не става в съзнателния им процес на реакции и мислене, то става в подсъзнателния, че и на още по-дълбоки нива, разбира се ...

Ето какво казва Джиду Кришнамурти относно ЖЕСТОКОСТТА:

Жестокостта е два вида: умишлена и неволна. Умишлената жестокост преднамерено причинява болка на друго живо същество.

И това е най-големият от всички грехове - дело по-скоро на дявол, отколкото на човек.

Вие ще кажете може би, че никой човек не би сторил подобно нещо, обаче хората често са вършили това и всекидневно го правят и днес.

Правили са го инквизиторите и висекторите, също така постъпват и много училищни възпитатели, за които това е нещо обикновено.

Всички тези хора се опитват да извинят своята грубост, като казват, че било обичай, но едно престъпление не престава да бъде такова само заради това, че мнозина го вършат.

Кармата не държи сметка за обичая и кармата на жестокостта е най-ужасната от всички.

В Индия поне няма извинение за такива обичаи, понеже на всички е добре известен Законът - НИКОМУ ДА НЕ ПРИЧИНЯВАШ СТРАДАНИЯ!

Съдбата, която ще постигне жестокия, трябва да падне също и върху всички онези, които излизат нарочно да убиват Божиите създания и наричат това "лов", "спорт"...

Но има и жестокост облечена в думи, както и в дела. Който каже една дума с намерение да обиди някого, е провинен в това престъпление. Понякога само една необмислена дума обижда толкова, колкото и една злобна приказка, тъй че ти трябва да се пазиш и от неволна жестокост."

А сега помислете тези, дето непрекъснато одумват, клюкарстват и интригантстват какво създават около себе си не само като карма, ами и като енергиен фон?!

Помислете само какъв става живота им и докаква степен вгорчават живота на другите около себе си?!

А после се чудят защо животите им са толкова лоши и защо толкова много страдат?!

Дайте коментари ...

Пуснато наПуснато на: Пон Юли 09, 2007 1:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ами доста често сами си усложняват живота,като предизвикват негативни чувства у обектите на одумванията и интригите си,които не може да не им се отразят по някакъв начин.Като сееш неприязън около себе си и към себе си не може да очакваш добронамереност у околните и благополучие в живота си.А и често се случва близките им да започнат да постъпват в определени ситуации като коментираните за същото хора и да си навлекат същите проблеми.Това е най-честото наказание.А и като общуваш с такъв човек логично е да си зададеш въпроса:"Щом така одумва еди-кой си,кой знае дали не го прави и за мен зад гърба ми".Особено ако го прави не защото е засегнат по конкретен повод от съответния човек,а просто за спорта и за удоволствие,от позициите на "съвършен и непогрешим"
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пон Юли 09, 2007 7:15 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Обикновено повечето хора с евъзприемат като критерии и от тази гледна точка "съдят" - съдят неморалното в другия до тях, срещу тях или пък някой дори непознат човек.

Т есчитат, че имат висок морал в направлението, в което обсъждат дадената личност. Те считат, че са много добри и не допускат в живота си подобни грешки.

Хората "осъждат" и от завист, и от злоба, и от безсилие да коригират собствените си грешки. Те "осъждат" дори и от невъзможността да правят това, което прави "осъждания" ... Те съдят и защото мразят света ... мразят собствения си живот или живота въобще ...

Лошото е, че в "осъждането" си те изтъкват личния си морал, /ако го имат изобщо, разбира се/, което пък от своя страна води до претенции, до надменност, до горделивост.

А от там нататък крачката до ЖЕСТОКОСТТА е равна просто на една мъничка стъпка, която може да ги порази така, щото да не могат да се оправят в много поредни прераждания.

Кармата просто е абсолютно безмилостна в това отношение!!!

Пуснато наПуснато на: Пон Юли 09, 2007 8:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да,до голяма степен и яд или завист,че нямат възможността да са или да живеят или постъпват като обекта на клюките.Омаловажаване на успехите или осъждане за нещо си.А тайничко си мечтаят да са на тяхно място.
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта