Автор |
Съобщение |
Didi
Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
|
Пуснато на: Нед Ное 29, 2009 5:44 am
Заглавие : Кивито, витаминна бомба
|
|
|
Мъхестият плод дължи своето име на националната и гербова птица на Нова Зеландия. От там растението е пренесено в Южна Америка, Курилските острови, Италия, Франция, Русия.
У нас киви е внесено от Франция преди десет години и се отглежда в някои сортово-изпитателни станции във Варна и Петрич, както и от любители овощари.
То представлява дървообразен висок храст, тип лиана, който прилича на лозата по особеностите на растежа.
Плодовете зреят през есента – месец октомври. Смята се за зимен плод, който издържа на студ, и се съхранява до половин година при нула градуса, а в хладилник до пролетта.
На пазара в последните години е целогодишно.
Консумира се в свежо, в изсушено състояние, консервиран в конфитюри или сладка.
Под кафявата обвивка се намират многобройно цени вещества за нашето здраве – захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р, и най-вече витамин С.
Съдържанието на витамин С е много по-голямо от който и да било друг цитрусов плод, 100г от този плод осигуряват необходимостта от този витамин за една седмица.
Плодовете на кивито помагат при много болести: при всички кръвотечения, при заразни и незаразни болести, температура, простуди, грип, пневмония, анемии, инфекции, фрактури на костите, трудно зарастващи рани, умствена и физическа умора.
Не бива да се отминава и неговото съдържание на калий, калций и желязо.
Един превъзходен плод за тези които спазват диета, тъй като кивитата са бедни на калории и лесно смилаеми от организма. |
|
_________________ |
|
|
|
Didi
Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
|
Пуснато на: Нед Ное 29, 2009 5:49 am
Заглавие :
|
|
|
Новозеландски специалисти са открили доказателства за голямата полза от този плод за здравето, съобщи БТА, цитирайки в-к The New Zeland Hearld.
Професор Робин Фрейзър от университета на Отаго смята, че богатият на витамин С плод може да крие ключа към дълголетието.
Специалистът е установил, че кивито е идеалната храна за предпазване от чернодробни проблеми, както и че е много важно за здравето на белите кръвни клетки.
Фрейзър сравнява черния дроб със сито, което, когато функционира правилно, ефективно филтрира преносителите на холестерол. Когато обаче дупките на ситото се запушат в резултат на злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на мазни храни, тютюнопушене и стрес, може да се развие атеросклероза и да се увеличи рискът от инсулт, инфаркт, гангрена и аневризъм на аортата.
Благодарение на всекидневната консумация на киви обаче, в комбинация със здравословен начин на живот, дупките на ситото могат да бъдат отпушени отново, обяснява специалистът. Той допълва, че витамин С, който се съдържа в големи количества в кивито, е необходим на белите кръвни клетки, за да унищожават бактериите.
================
log.bg ; actualno.com |
|
_________________ |
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|