НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Ное 24, 2024 9:15 am Вижте мненията без отговор
Канцерогенното E 250 най-често в колбаси, вафли и хляб
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Мар 04, 2010 7:20 pm
МнениеЗаглавие : Канцерогенното E 250 най-често в колбаси, вафли и хляб
Отговорете с цитат

Най-често добавката Е 250 се среща в колбасите и в храни, с което се цели да се удължи трайността, заяви пред БГНЕС изп. директор на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Вече има достатъчно информация за здравословните проблеми, които причиняват т.нар. Е-та в хранителните продукти - основно алергии. Добавката може да се намери също във вафли и в хлебни изделия, каза още той.

Сред най-критикуваните са подсладителите Е 951, Е 954 и най-вече аспартама. Но най-опасно е количеството им в един продукт.

Хората трудно разшифроват тези Е-та и цифрите им по етикетите и си купуват продукти без да знаят какво реално съдържат те.

Николов смята, че трябва да има по-добра координация по линия на Световната здравна организация /СЗО/.

Когато съществуват данни в една държава, че определена добавка е опасна и забранена, нашите власти трябва да изискат тази информация и практиката да бъде приложена и у нас, категоричен е Богомил Николов.

/БГНЕС/



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Мар 04, 2010 7:30 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

250 : Натриев нитрит (Sodium Nitrite)


Нитрозамините са химични съединения, които се получават при взаимодействието на нитрити с вторични амини. Образуването на нитрозамините става при определени условия – висока киселинност на средата (като тази в стомаха), високи температури (като при пържене) и др.

Нитрозамините са силно канцерогени. Присъствието им е най-голямо в храни (особено в меса), които преди това са обработени с натриев нитрит. Тези нитрозамини са толкова ракообразуващи химикали, че лабораторните изследователи инжектират мишки с нитрозамини когато искат да им причинят рак на гърдата или друга форма рак, която да изучават.

Натриевият нитрит се прибавя към много меса (бекон, шунка, наденици и др.), за да забави развитието на бактерии и да предпази пресните червени меса от потъмняване. Под въздействието на топлина – при готвене на месото, натриевият нитрит взаимодейства с амините, които винаги присъстват в него и се образуват химически съединения – нитрозамини, като това често води до рак на стомаха.

Селитрата (натриев нитрат) “Sodium Nitrate-Е251″ има за цел да запази розовия цвят на колбасите. Вместо селитра може да се употреби натриев нитрит. Той има солен вкус и трудно може да се различи от натриевия хлорид /готварската сол/. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции и е потенциално канцерогенен. Забранен е в много държави като NACSG препоръчва да се избягва.

Тази добавка (нитритна сол) може да я намерите почти във всеки пакетиран продукт от месо в супермаркета, независимо дали е салам, наденичка, кренвирш или бекон. Може да си купите нарязана шунка, нарязано пиле, пакетирана шунка, всякакво нарязано месо, пеперони, месото което се слага за супи, или месо подготвено в кутийки за обяд… всичко за което се сетите и е пакетирано месо, и е в супермаркета има от токсичната добавка в себе си.

Ежедневната консумация на обработени меса в момента клинично произвежда 6 700% нарастване на риска от рак на панкреаса!


==========================
otrova.org
сеп.21, 2009

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Мар 04, 2010 8:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

С една дума ядем ли си ядем сода каустик, която я има и в сирената...

Напоследък няма да ви казвам колко народ ми се оплака как в българските мандри доставят мляко със съдържание на сода каустик... Shocked Shocked Shocked

Вече си купувам само вносно сирене или пък ям само домашно и то от сигурен производител.

Дори имам намерение сама да взема да си заквасвам сиренцето в къщи...

Познавам една жена, която живее в София-град и си ...отглежда крава в къщата където живее само с единствената цел да си храни семейството с екологично мляко, масло, извара и сиренце.

Няма да ви разказвам как чисти торта от кравата, как я извозва със собствения си мерцедес по планинските сокаци и тори с нея специални местенца.

Има и такива хора ще знаете ... Very Happy

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov