Автор |
Съобщение |
Орлин Баев
|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2007 5:28 pm
Заглавие :
|
|
|
Аз съм сигурен, че зад всяко умствено изменение, било то разстройство или положително такова винаги стоят хормонални и невронни процеси!
Има един италианск ипсихиатър: Роберто Асаджоли, който основава школа в психотерапията. Нарича я "Психосинтез". Този психиатър живо се интересувал от Кабала, Теософия, Йога, Хиндуизъм, въобще от езотерика. Твърде малко съм чел от него, но каквото ми е попаднало - толкова ми допада, че все едно аз съм го писал... Асаджоли твърди, че в процеса на духовн оразвитие много често се наблюдават състояния, които психиатрията с лека ръка би приобщила към менталните заболявания. Например често се наблюдава деперсонализация и дереализация. Според съвременната наука тези състояния са излизане от нормата и се причисляват към патологията.
Сега, аз не съм ясновидец. Това, което знам от скромния си опит, интуиция и от литературата е, че както при психозите, така и при развиване на ясновидство, ясночуване и т.н., се наблюдават сходни явления - чуване на гласове, видения, променени афективни състояния, хормонални и медиаторни промени...
Тук възниква въпросът - къде е границата между реалното свързване с тънкия свят и психозата? И при двата процеса се наблюдават изменения на хормонално, емоционално ниво, както и промени в мозъчните вълни, измерими с ЕЕГ, видими с ядрен резонанс промени в локализацията на мозъчните процеси... Тогава?
Моят никого не ангажиращ отговор е следният - разликата е в Аза, в съзнанието, което присъства или не присъства при двете ситуации (условно и общо казано).
В случая на един духовен ученик, съзнанието се превръща в мощен интегриращ център, волята е силна, светлината на интелекта и умението за емоционална сублимация са негови незаменими инструменти и оръжия. Ученикът контролира страха си като го впряга и използва като гориво в процеса на разширение на съзнанието си!
В случая на развитието на психоза Азът в качеството си на интегриращ център се размива, докато почти изчезне или се разцепи на малки късчета подличности, объркано спъващи се една в друга. Волята, в смисъл на волност, свобода и власт над вътрешнопсихичните процеси отсъства, заменена от ината на настъпващата все по-силно психоза. Сега, с това което ще напиша е възможно да вляза в противоречие с вас, Маг Селена, но го мисля - за мен психозата в голяма част от случаите е това, което преди се е наричало обсебване. Разбира се, не винаги, но често. И зад това обсебване, разбира се, винаги стои силен хормонален дисбаланс, корови и подкорови дегенеративни промени!
За медикаментите при психозите: аз по принцип не ги обичам, но при тежките психози те са нужни - ако психозата не е много напреднала, могат да я спрат и доведат до ремисия (възстановяване). Сега, лекарите обясняват действието на медикаментите с механизмите на фзиологичните, неврохимични, ендокринни и мозъчни промени и са много прави. Ако погледнем на нещата от малко по-високо ниво обаче, от позицията на една визия, коят овключва взаимодействието между този видим свят с цялата останала и много по-обширна, невидима за повечето от нас реалност, нещата биха изглеждали както следва.
Когато връзката с висшето Аз, Селфът (както казват психолозите) на индивида бива изтънена, психиката остава без организиращ център, без връзка с волята, любовта и мъдростта, от които произлизат и по-близките до нас мисъл, чувство и действие. теософите биха нарекли такова сезиране на връзката с източника прекъсване на контакта с Атма, Будхи и Манас, с Истинския Човек в нас. В резултат на такова прекъсване на връзката или просто отслабването и, човек би могъл да развие цялата гама психични отклонения, като се почне от психопатиите (характеропатии), мине се през неврозите и се стигне до психозите, лудостта. При това, разбира се, се променят и физиологичните процеси. Медикаментите в такъв случай, задържайки дегенеративните физиологични промени и стабилизирайки ендокриннат асистема и неврохимията, езотерично погледнато, изпълняват ролята на един химически екзорсист, който на енергийно ниво задържа и отблъсква развитието на въпросното прекъсване с по-висшите нива в нас. Медикаментите, тровейки тялото, в същото време отблъскват и обсебващите същности!
Тук намесих и екзорсизма и медикаментите ...
Като заключение, разликата между шизофренията и ясновидството е в наличието или липсата на ясно съзнание, силна воля, светлина на ума и емоционална интелигентност!
Тези разсъждения са лично и никого неангажиращо мнение!
Бъдете здрави! ОМ |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Местожителство: София
|
Пуснато на: Сря Сеп 12, 2007 12:11 pm
Заглавие :
|
|
|
Орлин Баев написа: | Сега, с това което ще напиша е възможно да вляза в противоречие с вас, Маг Селена, но го мисля - за мен психозата в голяма част от случаите е това, което преди се е наричало обсебване. Разбира се, не винаги, но често. И зад това обсебване, разбира се, винаги стои силен хормонален дисбаланс, корови и подкорови дегенеративни промени!
За медикаментите при психозите: аз по принцип не ги обичам, но при тежките психози те са нужни - ако психозата не е много напреднала, могат да я спрат и доведат до ремисия (възстановяване). Сега, лекарите обясняват действието на медикаментите с механизмите на фзиологичните, неврохимични, ендокринни и мозъчни промени и са много прави. Ако погледнем на нещата от малко по-високо ниво обаче, от позицията на една визия, която включва взаимодействието между този видим свят с цялата останала и много по-обширна, невидима за повечето от нас реалност, нещата биха изглеждали както следва.
Когато връзката с висшето Аз, Селфът (както казват психолозите) на индивида бива изтънена, психиката остава без организиращ център, без връзка с волята, любовта и мъдростта, от които произлизат и по-близките до нас мисъл, чувство и действие. теософите биха нарекли такова сезиране на връзката с източника прекъсване на контакта с Атма, Будхи и Манас, с Истинския Човек в нас.
В резултат на такова прекъсване на връзката или просто отслабването и, човек би могъл да развие цялата гама психични отклонения, като се почне от психопатиите (характеропатии), мине се през неврозите и се стигне до психозите, лудостта.
При това, разбира се, се променят и физиологичните процеси. Медикаментите в такъв случай, задържайки дегенеративните физиологични промени и стабилизирайки ендокринната система и неврохимията, езотерично погледнато, изпълняват ролята на един химически екзорсист, който на енергийно ниво задържа и отблъсква развитието на въпросното прекъсване с по-висшите нива в нас. Медикаментите, тровейки тялото, в същото време отблъскват и обсебващите същности!
Тук намесих и екзорсизма и медикаментите ...
Като заключение, разликата между шизофренията и ясновидството е в наличието или липсата на ясно съзнание, силна воля, светлина на ума и емоционална интелигентност!
Тези разсъждения са лично и никого неангажиращо мнение!
Бъдете здрави! ОМ |
Грешиш, значи, Орлине!
Не сме в никакво противоречие точно тук. В ПЪЛНО ЕДИНОГЛАСИЕ СМЕ И ДВАМАТА!!!
Но ... когато един човек не си дава сметка за собствените действия и демонстрира отвявлена суперагресивност и арогантност, и най-вече нападателност, тук вече става въпрос за определен вид патология, граничеща със сериозно психиатрично отклонение.
Имам впредвид и характерните, придружаващи подобно поведение халюцинации, относно това девойче ... то е само на 18 год.
Ако наистина прочетеш постовете му и мненията му в един друг форум, където аз я провокирах по доста начини, за да се види именно елемента на характерното поведение при подобно болни личности, няма начин да не се съгласиш с мен!
Знаеш, че има всякакви психохватки, чрез които можеш да си извадиш заключение за какво иде реч всъщност ... психично разстройство или ... само една невроза. |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Пет Сеп 14, 2007 5:17 pm
Заглавие :
|
|
|
Специално за г-жа toncheva9001 качвам темата по-горе в "класацията". |
|
|
|
|
|
penka
|
Пуснато на: Сря Окт 03, 2007 12:27 pm
Заглавие :
|
|
|
Орлин, не разбрах вие психотерапевт ли сте?Интересувам се, защото мой много близък човек има нужда от подобна помощ.Или поне аз така предполагам. |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Сря Окт 03, 2007 12:55 pm
Заглавие :
|
|
|
Да, със сигурност е психотерапевт ...
При това млад и ... твърде надежден! |
|
|
|
|
|
Орлин Баев
|
Пуснато на: Сря Окт 03, 2007 3:53 pm
Заглавие :
|
|
|
Ами щом казвате ... |
|
_________________ Бъдете здрави! |
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|