НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 5:09 am Вижте мненията без отговор
Професия психотерапевт. Кой е психотерапевт?
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Орлин Баев

Пуснато наПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 5:28 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз съм сигурен, че зад всяко умствено изменение, било то разстройство или положително такова винаги стоят хормонални и невронни процеси!

Има един италианск ипсихиатър: Роберто Асаджоли, който основава школа в психотерапията. Нарича я "Психосинтез". Този психиатър живо се интересувал от Кабала, Теософия, Йога, Хиндуизъм, въобще от езотерика. Твърде малко съм чел от него, но каквото ми е попаднало - толкова ми допада, че все едно аз съм го писал... Асаджоли твърди, че в процеса на духовн оразвитие много често се наблюдават състояния, които психиатрията с лека ръка би приобщила към менталните заболявания. Например често се наблюдава деперсонализация и дереализация. Според съвременната наука тези състояния са излизане от нормата и се причисляват към патологията.
Сега, аз не съм ясновидец. Това, което знам от скромния си опит, интуиция и от литературата е, че както при психозите, така и при развиване на ясновидство, ясночуване и т.н., се наблюдават сходни явления - чуване на гласове, видения, променени афективни състояния, хормонални и медиаторни промени...

Тук възниква въпросът - къде е границата между реалното свързване с тънкия свят и психозата? И при двата процеса се наблюдават изменения на хормонално, емоционално ниво, както и промени в мозъчните вълни, измерими с ЕЕГ, видими с ядрен резонанс промени в локализацията на мозъчните процеси... Тогава?

Моят никого не ангажиращ отговор е следният - разликата е в Аза, в съзнанието, което присъства или не присъства при двете ситуации (условно и общо казано).

В случая на един духовен ученик, съзнанието се превръща в мощен интегриращ център, волята е силна, светлината на интелекта и умението за емоционална сублимация са негови незаменими инструменти и оръжия. Ученикът контролира страха си като го впряга и използва като гориво в процеса на разширение на съзнанието си!

В случая на развитието на психоза Азът в качеството си на интегриращ център се размива, докато почти изчезне или се разцепи на малки късчета подличности, объркано спъващи се една в друга. Волята, в смисъл на волност, свобода и власт над вътрешнопсихичните процеси отсъства, заменена от ината на настъпващата все по-силно психоза. Сега, с това което ще напиша е възможно да вляза в противоречие с вас, Маг Селена, но го мисля - за мен психозата в голяма част от случаите е това, което преди се е наричало обсебване. Разбира се, не винаги, но често. И зад това обсебване, разбира се, винаги стои силен хормонален дисбаланс, корови и подкорови дегенеративни промени!

За медикаментите при психозите: аз по принцип не ги обичам, но при тежките психози те са нужни - ако психозата не е много напреднала, могат да я спрат и доведат до ремисия (възстановяване). Сега, лекарите обясняват действието на медикаментите с механизмите на фзиологичните, неврохимични, ендокринни и мозъчни промени и са много прави. Ако погледнем на нещата от малко по-високо ниво обаче, от позицията на една визия, коят овключва взаимодействието между този видим свят с цялата останала и много по-обширна, невидима за повечето от нас реалност, нещата биха изглеждали както следва.

Когато връзката с висшето Аз, Селфът (както казват психолозите) на индивида бива изтънена, психиката остава без организиращ център, без връзка с волята, любовта и мъдростта, от които произлизат и по-близките до нас мисъл, чувство и действие. теософите биха нарекли такова сезиране на връзката с източника прекъсване на контакта с Атма, Будхи и Манас, с Истинския Човек в нас. В резултат на такова прекъсване на връзката или просто отслабването и, човек би могъл да развие цялата гама психични отклонения, като се почне от психопатиите (характеропатии), мине се през неврозите и се стигне до психозите, лудостта. При това, разбира се, се променят и физиологичните процеси. Медикаментите в такъв случай, задържайки дегенеративните физиологични промени и стабилизирайки ендокриннат асистема и неврохимията, езотерично погледнато, изпълняват ролята на един химически екзорсист, който на енергийно ниво задържа и отблъсква развитието на въпросното прекъсване с по-висшите нива в нас. Медикаментите, тровейки тялото, в същото време отблъскват и обсебващите същности!
Тук намесих и екзорсизма и медикаментите ...

Като заключение, разликата между шизофренията и ясновидството е в наличието или липсата на ясно съзнание, силна воля, светлина на ума и емоционална интелигентност!

Тези разсъждения са лично и никого неангажиращо мнение!
Бъдете здрави! ОМ
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 12:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Орлин Баев написа:
Сега, с това което ще напиша е възможно да вляза в противоречие с вас, Маг Селена, но го мисля - за мен психозата в голяма част от случаите е това, което преди се е наричало обсебване. Разбира се, не винаги, но често. И зад това обсебване, разбира се, винаги стои силен хормонален дисбаланс, корови и подкорови дегенеративни промени!

За медикаментите при психозите: аз по принцип не ги обичам, но при тежките психози те са нужни - ако психозата не е много напреднала, могат да я спрат и доведат до ремисия (възстановяване). Сега, лекарите обясняват действието на медикаментите с механизмите на фзиологичните, неврохимични, ендокринни и мозъчни промени и са много прави. Ако погледнем на нещата от малко по-високо ниво обаче, от позицията на една визия, която включва взаимодействието между този видим свят с цялата останала и много по-обширна, невидима за повечето от нас реалност, нещата биха изглеждали както следва.

Когато връзката с висшето Аз, Селфът (както казват психолозите) на индивида бива изтънена, психиката остава без организиращ център, без връзка с волята, любовта и мъдростта, от които произлизат и по-близките до нас мисъл, чувство и действие. теософите биха нарекли такова сезиране на връзката с източника прекъсване на контакта с Атма, Будхи и Манас, с Истинския Човек в нас.

В резултат на такова прекъсване на връзката или просто отслабването и, човек би могъл да развие цялата гама психични отклонения, като се почне от психопатиите (характеропатии), мине се през неврозите и се стигне до психозите, лудостта.

При това, разбира се, се променят и физиологичните процеси. Медикаментите в такъв случай, задържайки дегенеративните физиологични промени и стабилизирайки ендокринната система и неврохимията, езотерично погледнато, изпълняват ролята на един химически екзорсист, който на енергийно ниво задържа и отблъсква развитието на въпросното прекъсване с по-висшите нива в нас. Медикаментите, тровейки тялото, в същото време отблъскват и обсебващите същности!
Тук намесих и екзорсизма и медикаментите ...

Като заключение, разликата между шизофренията и ясновидството е в наличието или липсата на ясно съзнание, силна воля, светлина на ума и емоционална интелигентност!

Тези разсъждения са лично и никого неангажиращо мнение!
Бъдете здрави! ОМ

Грешиш, значи, Орлине!

Не сме в никакво противоречие точно тук. В ПЪЛНО ЕДИНОГЛАСИЕ СМЕ И ДВАМАТА!!!

Но ... когато един човек не си дава сметка за собствените действия и демонстрира отвявлена суперагресивност и арогантност, и най-вече нападателност, тук вече става въпрос за определен вид патология, граничеща със сериозно психиатрично отклонение.

Имам впредвид и характерните, придружаващи подобно поведение халюцинации, относно това девойче ... то е само на 18 год.

Ако наистина прочетеш постовете му и мненията му в един друг форум, където аз я провокирах по доста начини, за да се види именно елемента на характерното поведение при подобно болни личности, няма начин да не се съгласиш с мен!

Знаеш, че има всякакви психохватки, чрез които можеш да си извадиш заключение за какво иде реч всъщност ... психично разстройство или ... само една невроза.

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 14, 2007 5:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Специално за г-жа toncheva9001 качвам темата по-горе в "класацията". Rolling Eyes Wink

Пуснато наПуснато на: Сря Окт 03, 2007 12:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Орлин, не разбрах вие психотерапевт ли сте?Интересувам се, защото мой много близък човек има нужда от подобна помощ.Или поне аз така предполагам.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Сря Окт 03, 2007 12:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да, със сигурност е психотерапевт ... Wink Very Happy

При това млад и ... твърде надежден!
Very Happy

Пуснато наПуснато на: Сря Окт 03, 2007 3:53 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат