НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Ное 24, 2024 3:30 pm Вижте мненията без отговор
Ошо и радостта в съществуването без установеност
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Май 31, 2010 3:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Красимира написа:
Получава се обаче така, че когато съм осъзната и мислите ми не бушуват чувствам душевна мъка, която се проявява като голяма топка страдание в гръдния ми кош.

Краси, това може да означава предимно следното: все още не си осъзната, а просто се пробуждаш и вървиш към осъзнаването си.

При пълното осъзнаване душевната мъка и болка...липсват. Те не се отчитат от подсъзнанието и съзнанието.

Красимира написа:
И въпреки, че и позволявам да бъде и съм напълно осъзната относно тая болка, тя не се разтваря и не изчезва. Така, че при мен осъзнаването е свързано с много страдание.

Когато настъпи и се изрази пълното ти осъзнаване всичко това ще отзвучи! Very Happy

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Вто Юни 01, 2010 1:52 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти

Пуснато наПуснато на: Вто Юни 01, 2010 12:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
Краси, това може да означава предимно следното: все още не си осъзната, а просто се пробуждаш и вървиш към осъзнаването си.

При пълното осъзнаване душевната мъка и болка...липсват. Те не се отчитат от подсъзнанието и съзнанието.

Така е, Маг Селена, не съм осъзната още, в началото на Пътя съм. И сега разбрах, че трябваше да напиша, че неосъзнатостта ми е свързана с много страдание, а не обратното Smile
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Вто Юни 01, 2010 1:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Няма значение, Краси! Very Happy

Всички сме тук за да се учим. Wink

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 13, 2010 10:13 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Според думите на Ошо:

"Този, който търси истината всъщност никога не я търси. Напротив; той се опитва да се изчисти от всичко, което е невярно, неистинско, неискрено - и когато сърцето му е готово, пречистено, гостът сам идва. Гостът не можеш да го намериш, не можеш да тръгнеш след него. Той идва при теб. Ти просто трябва да си подготвен за това, да си правилно настроен."

След този цитат ми остава само да кажа (по-скоро на себе си): Не търсете абстрактни понятия, колкото и възвишени да ви се струват. Най-възвишените идеологии създадоха най-коварните режими. Време е да бъдем много практични, несантиментални и да търсим удовлетворение само в този единствен ден. Това не изключва жестока борба - било за децата ни или за себе си (има ли разлика?!) Това не е апатия, а действие по същина и само по същина - без страх за бъдещето ни, защото това прословуто бъдеще се създава на базата на станалото в сегашния момент. Освен сега, няма друг момент. Ако истински почувстваме сегашния момент, бъдещето изобщо няма да ни занимава. То е само понятие.
Красимира

Пуснато наПуснато на: Пон Юни 14, 2010 12:46 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Прочетох поста си отново и отново, за да разбера дали съм била напълно искрена. Притеснява ме това особено усещане, че всеки Божи път, когато поствам нещо във форума, го правя за себе си. Уж пиша, за да допринеса с нещо в живота на всички тези хора, които четат форума, но същевременно чувствам, че всички тези думи се отнасят за мен. Как може един обикновен човек като мен да "просветли" с нещо другите?! Не може, естествено. Само споделям житейски опит. Или порицавам, или подкрепям, или заедно с другите се учудвам. Чувствам голяма дистанция от словото си, вътрешният ми глас (не умственият) ми казва, че е все тая какво ще напиша, защото всичко изразено с думи е фалшиво. Трудно ми е дори да говоря със супруга ми, защото всяка дума я чувствам като лъжа - дори когато изразявам истината. С всяка минута осъзнавам, че всички думи са фалшиви. И ме побиват тръпки, защото не знам вече кое е истина и кое - лъжа.
radea

Пуснато наПуснато на: Пон Юни 14, 2010 9:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Думите създават реалност. Ако ги чувстваш фалшиви, може би наистина е по-добре да не ги изричаш...

Пуснато наПуснато на: Пон Юни 14, 2010 9:40 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А може би не самите думи, а подбудите ти да ги изречеш са фалшиви...

Пуснато наПуснато на: Вто Юни 15, 2010 11:57 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Здравей, Радеа. Чувствам, че тази реалност, която думите създават е фалшива. Освен това чувствам, че и подбудите ми да говоря също са фалшиви. Така, че си права и за двете неща. Навярно е период, през който преминавам.
penka

Пуснато наПуснато на: Вто Юни 15, 2010 12:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всъщност повечето хора, да не кажа - почти всички, пишат за себе си и заради себе си. Така че в това няма нищо странно, нито пък осъдително. Нали това е и същността на един форум - обмяна на мнения, а мненията винаги са лични. Не мисля, че някой от потребителите тук, има самочувствието, че неговото слово става за поука, или за просветление. Работата е по-скоро като "клуб на анонимните виртуални алкохолици" Very Happy - сега да не се засегнете! Влизаме тук, четем, понякога пишем, имаме възможност концентрирано, на едно място, да се докоснем до части от човешката мъдрост, или просто - до различни съдби, мнения и проблеми. За човека, който иска да започне пътя, това е едно добро начало.
Що се отнася до фалшивостта на думите - те са просто един много несъвършен изразител на мисълтта. Но друг няма, защото не сме телепати. Така че, явно при теб има сериозно разминаване между мисъл и словесен израз, затова ти се струва фалшиво.
radea

Пуснато наПуснато на: Вто Юни 15, 2010 12:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Всъщност повечето хора, да не кажа - почти всички, пишат за себе си и заради себе си. Така че в това няма нищо странно, нито пък осъдително. Нали това е и същността на един форум - обмяна на мнения, а мненията винаги са лични. Не мисля, че някой от потребителите тук, има самочувствието, че неговото слово става за поука, или за просветление. Работата е по-скоро като "клуб на анонимните виртуални алкохолици" Very Happy - сега да не се засегнете! Влизаме тук, четем, понякога пишем, имаме възможност концентрирано, на едно място, да се докоснем до части от човешката мъдрост, или просто - до различни съдби, мнения и проблеми. За човека, който иска да започне пътя, това е едно добро начало.

Абсолютно съм съгласна Smile

Пуснато наПуснато на: Вто Юни 15, 2010 9:02 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Здравейте, Пенка и Радеа. И аз съм съгласна - точно така ги усещам нещата. Мисля, че всичко това, което ме тревожи по отношение на думите и езика е поредният трик на егото ми да се почувства важно като контролира всяка дума и да ме възпре да бъда свободна и да говоря от сърцето си. Може да има абсолютна реалност, но засега чувствам само субективната и явно това ме дразни. Важно е да не забравям, че всяко едно мнение е вярно само за момента и ситуацията, за която се отнася и че не е абсолютната истина.
radea

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 16, 2010 8:45 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хората страдат поради политически, социални и религиозни причини. Цялата ни психика е объркана и ние не можем да разчитаме на нашите политически, социални и религиозни водачи. Всички книги са загубили своето значение. Може да се обърнете към Бхагавад Гита, към Библията или към последните трудове в областта на политиката или психологията и ще откриете, че те са загубили своето звучене, своята истина, че са се превърнали просто в думи.

Самият вие, който повтаряте техните думи, сте объркан и несигурен. Простото повтаряне на думи не ви казва нищо. Поради тази причина думите и книгите са загубили своята стойност. Или казано по друг начин, като цитирате Библията, или Маркс, или Бхагават Гита, когато самият вие сте неси­гурен и объркан, думите, които повтаряте, се превръщат в лъжа, написаното в книгите се превръща просто в пропаганда, а пропагандата не е истината.

Така, че когато повтаряте думи, вие преставате да разбирате какво е състоянието ви. Вие просто прикривате зад авторитетни думи собственото си объркване. Онова, което се опитваме да направим, е да разберем това объркване, а не да го скрием зад цитати. Какво е вашето отно­шение към това? Какво е отношението ви към този необикновен хаос, към това объркване, към това несигурно съществуване. Мислете по този въпрос, докато го разискваме.

Следете не моите думи, а живата мисъл у вас.

Из "Първата и последна свобода", Джиду Кришнамурти

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 16, 2010 9:15 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

"Пеперуда той никога няма да стане...
Напразно трепери червей, под есенен вятър..."
японско хайку от не знам си кой век, ама - отдавна
Често си го припомням, когато се усетя, че всъщност живеем в собствения си личен затвор, който самите ние си изграждаме за себе си. С думите се опитваме да разчупим този затвор. Най-често - не става.
Красимира

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 16, 2010 10:42 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Оо, Радеа и Пенка, благодаря! Ей за това трябва да се използват думите - да хвърлят светлина върху състоянието ни, а не да укрепват вътрешния ни затвор. Доколкото разбирам Джиду Кришнамурти опасността не се крие в думите, а в това за каква цел ги използваме - дали ги използваме за да прикрием объркването си и да избягаме от себе си...Аз съм от този тип хора, дето постоянно анализират себе си - мисли, чувства, посстъпки, движения - и колкото по-често го правя, толкова по-силно осъзнавам, че не съм свободна. А когато не се чувствам свободна, каквото и да правя всичко ми изглежда фалшиво.
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 16, 2010 6:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Красимира написа:
...Аз съм от този тип хора, дето постоянно анализират себе си - мисли, чувства, посстъпки, движения - и колкото по-често го правя, толкова по-силно осъзнавам, че не съм свободна. А когато не се чувствам свободна, каквото и да правя всичко ми изглежда фалшиво.

Извинявам се, че се намесвам в разговора, но имам едно превратно и трудно приемливо предположение. Ако се приемеш, т.е. ако се приемеш на доверие и изцяло, може би ще осъзнаеш, че си свободна.

Анализите обикновено не са чисти, а са съотнасяне към идеал, стандарт, догма или изискване, а не към осъзнатото правилно действие, което произтича от чистата радост. Това обикновено е потискащо и ни пречи да изпитаме радост от самите нас.

В този смисъл няма как да не изпитваш усещане за фалшивост. Само обясни ми, ако можеш кое е истиското, с което сравняваш - идеала, стандарта или каквото и да е непостижимо, което си избереш... или си си избрала... Веднага ще се преубедя или предубедя, което в случая си е едно и също, и ще вляза със смели крачки в твоето недоволство... Ако мога, де... Very Happy

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта