НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 21, 2024 5:22 pm Вижте мненията без отговор
ПОДПРАВКИТЕ - ХРАНА И ЛЕКАРСТВО
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 28, 2007 5:01 pm
МнениеЗаглавие : ??????????? - ????? ? ?????????
Отговорете с цитат

Подправките се разделят на две групи - ароматно-вкусови подправки, вкусови и други подправки към самите тях. В случая други подправки се разбират главно тези, които променят цвета на ястията.

В първата група влизат подправките, при които основната действаща съставка е етеричното масло. С тях трябва да се борави особено внимателно - да се използват малки дози.

За разлика от тях количеството на подправките от втората група /сол, оцет, сусам, соев сос/ се определя от индивидуалния вкус. Разбира се, и тук има изключения.

Растителните подправки се използват в прясно и сухо състояние. Изсушените подправки се използват в количества, около 2,5 пъти по-малки от пресните, тъй като при сушенето губят от теглото си и процентното съдържание на съставките им се изменя.

Те трябва да се пазят на сухо и хладно място в добре затворени съдове /порцеланови, стъклени/. Срокът на съхранение на сухите подправки е 2 год., а за съдържащите дъбилни вещества - до 3 год.

Не се препоръчва използването на полиетиленови опаковки за съхранение на подправки, съдържащи етерични масла, тъй като те пропускат летливите им съставки.

С малки изключения всички подправки се поставят в края на приготвянето на храната. В противен случай при високата темпуратура на кулинарната обработка може да се промени ароматът или вкуса им.

Като правило несмлените растителни подправки се постатят по-рано в храната, отколкото смлените.

Подправките като правило се използват в малки количества, но приети в големи дози и при продължителна употреба, могат да предизвикат тежки поражения главно на храносмилателната, отделителната и нервната системи.

Въпреки безспорната полза от тях с употребата им не бива да се прекалява. Към подправките трябва да се подхожда както към лекарствата - да се спазват точно препоръчаните дози.

И тук именно искам да ви кажа, че подправките са незаменимо лекарство. В тази тема на форума - за здравето - ще продължа да пиша за тях и техните лечебни свойства.

Като начало мога да ви кажа следното: например кимьонът, ментата и резенето засилват секреторните функиции на черния дроб и задстомашната жлеза; чесънът, кромидът, карамфилът и хрянът действат антисептично в малки количества; чубрицата, копърът и анасонът са добри средства против газове и колики; канелата пък е кръвоспиращо и антибактериално средство; шафранът има тонизиращо действие; индийското орехче се прилага за стимулиране на организма; копърът и девисилът действат благоприятно на сърцето и кръвоносните съдове; магданозът и керевизът пък са диуретици.

Оттук нататък мога само да предложа както много рядко срещани лечебни рецепти, така и да дам възможност на вас самите да проявите въображение и творчество, като споделите също какво знаете за подправките като лечебно средство и дори да предложите някои изпитани рецепти от самите вас!

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 29, 2007 2:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Здравейте. Никога преди не съм писала в този раздел, но днес ще го направя. Една от любимите ми подправки е босилекът. За него съм чувала какво ли не, но странно, че това ме кара да го харесвам още повече. Вкусът му е много приятен (според мен), а действието му е основно нервноуспокоително. Знам също че се слага "на умряло" (с извинение) и затова някои се отвращават от вкуса му. А не трябва да бъде така. Все пак билката си е билка с всичките си лечебни и полезни свойства, и това че хората по селата я слагат "на умряло", говори още повече за свойствата й. Но може би има защо да я слагат, знам отнякъде че босилекът гонел и зли духове. Доколко това е вярно не знам. Neutral Помня че в селото ми едни хора се оплакваха че нощем им тропало нещо като полтъргайст и някой ги посъветвал да сложат китка босилек в стаята си и силния му аромат щял да прогони полтъргайса. Беше преди доста години. А тия хора определено бяха на себе си. Бяха си съвсем нормални като всички нас и само това чудо им липсваше на главата. Rolling Eyes
Не мислете, че си измислям. Просто говоря по памет всичко което си спомням. Ако не ми вярвате, ще ви разбера. Smile Neutral
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Мар 29, 2007 4:30 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всичко може да е билка,сиреч-да лекува.А билките са концентрирана храна.Използват се при дифицит на определени вещества или като средство за извличане,ако сме се предозирали.
В Аюрведа пише че на всяко растение за храна имало антидот-нещо,което неутрализира неблагоприятните въздействия върху организма ни.А идеално в това отношение растения няма.
Какво беше учудването ми,когато на боба антидотъ бил...джодженът.Предположих,че на лещата е чубрицата и се оказах прав.Т.е. излиза,че нашите баби използват модното сега учение ежедневно,но не им обръщаме внимание.

Друго,на което да обърнем внимание е името на всяко растение на колкото семоже езици и диалекти.То не е случайно.Обикновено е свързано с външен вид,действие,място на виреене или друг важен факт.
Например всеки е виждал живовлека.Мислех че3 името му идва от "жила",т.е. че е жилаво,но хне намерих потвърждение.Имаше диалектни форми"попътниче","подрумниче''...т,е, среща се покрай пътя,друма.Същият смисъл е в ложен и в руските варианти.
Но веднъж в пръст от ръката ми се заби шип от крушево дърво.След седмица-две нещата станаха ужасни и...листо от живовлек ме спаси.Не помнех как се слага,но правех така:
измивах листото.После гo облизвах по лицевата,горната по-зелена и лъскава страна и го слагах на раната.След няколко часасменях с ново листо.
Най-обикновения лист от живовлек направи това,което няколко дена се мъчех-да махна гнойта и пръстът ми да престане да е голям колкото палец...както и да не се събуждам посред нощ от болки.
Тогава се сетих защо се нарича ЖИВО-ВЛЕК-защото ВЛЕЧЕ ЖИВЕЦА,жилото на глойната рана.

Замислете се и над други имена-очеболец(ясно,че е за болки в очите),здравец(прави ни здрави,явно е общоукрепващо имунната система),дилянка(на български ДИЛЬ е сърце,т.е. билка за сърдечни болести),маточина(предполагам за болести на матката и въобще за репродуктивната система при жената),страшниче(лек срещу уплах) и т.н. и т.н. Всеки може сам да продължи нататък.
Като писах за здравеца се сетих,че Червения/Кръмния/Кръвния здравец може да лекува от лъчевя болест и ще потърся статия за това.

Та,хора,полюбопитсвайте за името и произхода му на растенията около нас.Те може да се окажат вашето съдбовно лекарство!

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 29, 2007 5:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хайде тази тема да си я направим за дъдрене кой какво знае , какво е чувал и т.н., пък аз отделно в друга тема ще давам по-пълна информация за отделните билки, за които ще споменаваме тук!

Много ви благодаря!

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 29, 2007 7:19 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Преди години аз си оправих един много досаден здравословен проблем със смрадлика /тетра/.Имахме нападение в офиса и за лош късмет аз бях сама /всички колеги ги нямаше/, та го отнесох.Няма да изпадам в подробности, но в следствие на стреса получих рани по ръцете и по краката, които не искаха да зарастнат над 4-5 месеца, въпреки, че докторите изпробваха доста лечения над мен.Тогава един възрастен доктор ме посъветва да си правя бани със смрадлика - сварява се и си киснеш ръцете и краката два пъти дневно. Оправих се за 4-5 дена.След това дъщерята на една моя позната /пак в следствие на силен стрес/ получи рани по ръцете и аз /разбирайки случайно за това/, я посъветвах да направи същото. Помогна изцяло и на нея, така че явно действа.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Чет Мар 29, 2007 7:33 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Знаеш ли Пенке, че най-простичките и съвсем елементарни билкови рецептички помагат най-много понякога?!

Пък и са съвсем безплатни понякога, а в повечето случаи съвсем евтини ... не като някоиииии ... дето продават едно пакетче билкови смески за по 40 лв. Онзи ден видях едни такива, дето висяха в една квартална аптека, която аптека се намира точно до "5-та многопрофилна болница" в София, естествено ...

Аз искрено се радвам, че тук хората могат да прочетат за тези неща и да се избавят сами от здравословния си пролем, щотооооо ... аааааа, няма да говоря нищо против ония 99% набедени лекари!

Пуснато наПуснато на: Сря Окт 31, 2007 11:13 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

В продължение на темата:
Много от подправките,които подобряват вкуса на ястията, са едновременно и лекарство

Розмарин: регулира храносмилането,зарежда с енергия,забавя стареенето,подобрява паметта.Помага при главоболие и стомашночревни проблеми.Действа спазмолитично на жлъчния мехур.Стимулира детосксикиращата функция на черния дроб.Прилага се успешно при атеросклероза,хронична кандидоза,рематоиден артрит,нарушения в храносмилането.

Коендро: подобрява храносмилането,оказва отхрачващ ефект.

Риган: подпомага отхрачването,успокоява кашлицата,премахва спазмите при болки в стомаха и червата.Действа тонизиращо.

Копър: действа газогонно,спазмолитично,покочогонно и противоглистно.Наджемната му част оказва антибактериален ефект,повишава съпротивителните сили на организма,подобрява апетита.Прилага се при хронична коронарна недостатъчност,като профилактично средство срещу пристъпи на стенокардия,както и при спазми на гладката мускулатура на органите в коремната кухина.Употребява се и като нервоуспокояващо средство,особено при кърмачета.Семената се използват при безсъние,стомашни болки,болести на жлъчката и далака,хълцане,за повишаване количеството на млякото у кърмачките.И още при кашлица,главоболие,за укрепване на кръвоносните съдове,при камъни в бъбреците и пикочния мехур,болезнено уриниране.

Майорана: подобряваапетита,действа обезболяващо и противовъзпалително.Употребява се при колики,кашлица и бронхит при децата.

Мента: подобрява храносмилането,действа противовъзпалително,успокоява стомашните болки.

Маточина: действа успокояващо,прилага се при сърдечна невроза и безсъние.Стимулира секрецията в стомаха,червата и жлъчката.Подобрява апетита.Разширява кръвоносните съдове.

Магданоз: стимулира храносмилането,освежава дъха,действа дюретично и спазмолитично,особено при камъни и пясък в бъбреците.В големи количества лекува анемия.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта