НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 8:29 pm Вижте мненията без отговор
ПОЛЕЗЕН ЛИ Е СПОРЕД ВАС СПОРТЪТ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Маг Живин

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 12:23 am
МнениеЗаглавие : ??????? ?? ? ?????? ??? ???????
Отговорете с цитат

Навремето човек е полагал доста физически усилия за изхранването и оцеляването си. Днес в нашето си общество и в нашите си реалии, мнозина се опитват да компенсират обездвижеността със спорт.

От друга страна, в теорията на една интегрална съставна от йогата, а именно пранайога или пранаяма се твърди, че човешкият живот не се измерва в години, а в брой вдишвания и издишвания. Когато дойдеш на този свят имаш определен брой вдишвания и издишвания, след което ти "дръпват шалтера". Всъщност техниките за йога дишане се основават на забавянето на ритъма и т.н., преминаване в ритъм на вътрешно дишане и т.н. Всеки може да се запознае и по задълбочено при желание.

Затова и спортът, който по един или друг начин води да ускоряване на дишането, е вреден според мен поне. И удивително нездравословен. От джогинга се прави Уголемено сърце. От упражненията във фитнес заминават ставите и се уврежда гръбнакът. Какво ни кара да налитаме на спорта и да загърбваме естествените нужди на тялото ни?

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 12:54 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

За Чърчил няма да говоря.Той е ясен.Но що се отнася до йогите,аз съм по-фен на тибетците,дето казват,че чрез определени упражнения,не толкова сложни,колкото е в индийката система,може да се регенерира човешкото тяло.Което ми се струва много вярно и естествено.
азсравнявам "даденото време живот" с акумулатора на автомобила.Ако не динамото не го зарежда-отива си за нула време.И все пак не го изхвърляте,а...просто го зареждарте с нов електролит.
Някои акумулатори издържат2,други 5,трети-много повече години.

Сиреч,според мен,ако правим определени упражнения и спазваме прости хранителни и др.правила,бихме могли да сме теоретично безсмртни или поне да живеем с лекота 300-400г.Казвам го съвсем сериозно!

Спортът,обаче,в повечето случаи е пренатоварване,което всеки прави в аварийни ситуации.Тогава хора от място са скачали на 2,5м височина или с една ръка са задържали падаща върху бебе стрена.И двата случая са документирани,но не са ми под ръка,за да дам линкове.
Според мен с едно изречение нещата са обяснени в:
"Дозата прави лекарството!"

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 11:12 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

По отношение на натоварванията и възможностите на човешкото тяло и психика, ще се опитам по-късно да ви дам един линк към нещо, снимано /с доста лошо качество е - обяснимо защо/ за тренировките на "спецназ" в Русия.Там включително показват и безконтактния бой - ушу /доколкото знам/.Просто трябва да се появи Илия, за да го пусна, защото той е в една негова папка и аз не знам точно къде в PC-то.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 12:47 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Движението е много хубаво нещо, раздвижването на място - също!

Но грубият спорт уврежда тотално физическото здраве на човека, особено когато става въпрос за ПОБЕДИ , ЗА СЪСТЕЗАНИЯ, ЗА ДОКАЗВАНЕ НА СПОСОБНОСТИ в тази област ... както впрочем е навсякъде по света ...

ЦИ ГУН спорт ли е?!

Но е красив, зареждащ, плавно и премерено раздвижващ и ... носещ живителна и жизнена сила!!!

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 12:51 pm
МнениеЗаглавие : Re: ??????? ?? ? ?????? ??? ???????
Отговорете с цитат

Маг Живин написа:
Какво ни кара да налитаме на спорта и да загърбваме естествените нужди на тялото ни?

СЕБЕЛЮБИЕТО, СЕБЕДОКАЗВАНЕТО, ЕГОЦЕНТРИЗМА В НАС ... ЕГОИЗМА В НАС, ЖЕЛАНИЯТА НИ ДА СЕ СДОБИЕМ С КРАСИВО И ПРИВЛИКАТЕЛНО ТЯЛО, ЗА ДА СЪБЛАЗНЯВАМЕ, ЖЕЛАНИЕТО ДА ПОБЕДИМ ЕДВА ЛИ НЕ ВСИЧКИ /желанието да доказваме собственото си величие/ ... и т.н., и т.н. нещица от този род ни тласкат да се правим на това, което не сме!

А не на това, което СМЕ ...

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 1:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Не мога да се произнеса до колко е полезен спортът и доколко не е.Мисля,че липсата на движение трябва да се компенсира по някакъв начин,но може би не трябва да се прекалява,за да не се получат нежелателните ефекти за здравето.За всеки човек е индивидуална нуждата и възможностите.Аз съм от тези дето ги мързи да спортуват,но съм забелязала,че макар и редки, посещенията ми във фитнес залата ми се отразяват добре на цялостната кондиция,вкл.и на психиката,след приключване на заниманията.ако не ме мързеше щях да ходя и по-често,ако времето ми го позволява.Помага и за самочувствието и чувството за по-добра форма не е за пренебрегване.За някои хора е добре и за регулиране на теглото,слава Богу такъв проблем нямам,/сигурно тогава щях да се "изтезавам" повече/,но при други просто е наложително,само да се морят от глад с някакви безумни диети не мисля,че е най-доброто.Не става въпрос само за естетиката на външния вид,въпреки,че и това не е маловажно.но и предотвратяване на рисковия фактор за здравето.Иначе за най-мързеливите си има и уреди дето им ваят телата и мускулите без да си мърдат пръста,чрез специални масажи.Не съм им привърженик,щото мисля,че усещането е по-приятно след едно "поизпотяване",което в момента може и да не е много приятно. Не бива обаче да се стига до мазохизъм.Като вляза в залата е пълно с млади момчета дето дигат ли дигат щанги - "лежанка,стоянка" не знам каква "изчанчанка".Все пак по-добре това,отколкото други,по-"нездравословни" занимания,стига да не се тъпчат с разни стероиди и анаболи,че напоследък зачестиха случаите на инфаркти със здрави-прави деца,активно занимаващи се с бодибилдинг.Много съм чела за цялостната полза от заниманията с йога,но съм доста невежа по този въпрос.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 3:32 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Аз съм от тези дето ги мързи да спортуват,но съм забелязала,че макар и редки, посещенията ми във фитнес залата ми се отразяват добре на цялостната кондиция,вкл.и на психиката,след приключване на заниманията.ако не ме мързеше щях да ходя и по-често,ако времето ми го позволява.Помага и за самочувствието и чувството за по-добра форма не е за пренебрегване.

Тялото ти много добре си знае дозата.какво е "мързел"?Да не правиш нещо,когато не виждаш смисъл да го правиш!Ми какво по-нормално от тази реакция?!

А Маг Селена Ци Гун не помня дали е спорт,но че Айкидо не е съм сигурен.Когато през 1988-ма почнах тренировки,ми обясниха,че Айкидо е бойно изкуство,в което няма противник,а само партньор,който ми помага да напредна в материата.
Но повечето бойни изкуства имат и спортен раздел-т.е. гонят се резултати и се устройват състезания....И има мнооого,мнооого пари... и Зло!
При Айкидо няма състезания,няма състезатели и няма победени.В Айкидо ВСЕКИ е ПОБЕДИТЕЛ!!!Т.е. хармонизирал е себе си с околните и околността.
Така че правете разлика между изкуство и спорт!Физическа култура-да!Физически спорт-не!Това е мнението ми и не подлежи на промяна,поне в това ми прераждане! Cool

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 3:48 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Е,да може би за професионален спорт не става дума.Преди бях споменала,че и дъщеря ми тренираше Айкидо,2-3 г. взе син колан и не продължи поради липса на време/кандатстудентски изпити и т.н./Гледала съм тренировки,имаше и деца там.Красиво е.Не знам дали мързелът е наистина индикация,че не го иска тялото ми,щото след това се чувствах добре,ама аз не се презорвах повече,отколкото ми стигаха силите и издръжливостта,даже по-малко,докато усетя,че ми писва и доскучава.Мисля,че в малки и умерени дози не вреди.В крайна сметка не трябва да ставаме мазохисти.Виж,за професионалистите е друго.А от суетата за тялото и аз не съм пощадена.За собствено самочувствие,не да прилъгвам някого,щото се убедих,че и хубавата дори перфектна визия не е гаранция за лично щастие,ако от медиите ни втълпяват обратното.Това мисля,че е подходящо за някоя друга нова тема,ще видим.На разни мисли ме беше въвело и предаването"Пълна промяна".Как едни жени са били убедени,че всичките им проблеми и несполуки се коренят във външността им до такава степен,че сами са скапали и първоначално успешния си личен живот."Промениха" ги външно,та стигнаха и до нещо като "конкурс" за красота",май имаше и психолози да поработят с тях,че да се променят и "вътрешно".Може би самочувствието и самооценката влияят доста на успеха във всички аспекти на живота,но това трябва да обхваща всичко,а не само да се цикли на визията.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 5:33 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati,пак стигнахме до древната мъдрост за дозата...
То,че е хубаво малко движение като грижа за тонуса-да.Като се оджакпотя и аз ще се стегна малко...ама малко.И смятам ония 5 тибетски неща да видя що за чудо са.(кой знай-да си трай!)А ако излязат истина,ще ви "осветля" Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 5:41 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Може да пробваш и в къщи да се постегнеш/ако и теб не те мързи,щото мен напоследък много,преди правех някакви измъчени домашни опити/.А кварталната заличка хич не е скъпа,направо без пари,при условие,че няма да ползваш личен инструктор,да се пъхаш на солариум,на джакузита-макузита,масажи,сауни и други "глезотии"/шегувам се/.Виж за тибетските чудеса много хубаво си го решил,дай Боже да можеш някога.
Smile
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 5:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
...Но що се отнася до йогите,аз съм по-фен на тибетците,дето казват,че чрез определени упражнения,не толкова сложни,колкото е в индийката система,може да се регенерира човешкото тяло....

Йога не са само крайностите в хатха-йога или някоя от другите системи.

AUDAN написа:
Сиреч,според мен,ако правим определени упражнения и спазваме прости хранителни и др.правила,бихме могли да сме теоретично безсмртни или поне да живеем с лекота 300-400г.Казвам го съвсем сериозно!

Сигурен ли си, че си струва, чак пък толкова много години Razz

kati написа:
Може би самочувствието и самооценката влияят доста на успеха във всички аспекти на живота,но това трябва да обхваща всичко,а не само да се цикли на визията.

Ето как ми звучи на мен:
Цитат:
Може би самочувствието и самооценката влияят доста на светския успех във всички външни аспекти на живота,но това не обхваща всичко.

Извинявай, че те перефразирах, опитвам се чрез подмяната и триенето на думи да стигна по-близо до смисъла на вътрешното спокойствие, сила и уравновесеност, откъдето иде и красотата, и визията, и всичко останало. Поне според мен. Не искам да кажа, че трябва да сме мръсни, разплути и т.н. А че вътрешното състояние няма да позволи на външното да си прави каквото си иска Rolling Eyes Very Happy

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 6:04 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всичко с мярка...без тютюн и др дроги Razz

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 6:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Може да пробваш и в къщи да се постегнеш

Анджек,де.Ма първо трябва да си купя "къщи",та затуй и викам,"ако се оджакпотя...".

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 6:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ударите под кръста в спорта който не е спорт ли ги изучавахте? Embarassed

Пуснато наПуснато на: Нед Юни 03, 2007 6:10 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Razz

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор