Автор |
Съобщение |
Маг Живин
Местожителство: София
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 12:23 am
Заглавие : ??????? ?? ? ?????? ??? ???????
|
|
|
Навремето човек е полагал доста физически усилия за изхранването и оцеляването си. Днес в нашето си общество и в нашите си реалии, мнозина се опитват да компенсират обездвижеността със спорт.
От друга страна, в теорията на една интегрална съставна от йогата, а именно пранайога или пранаяма се твърди, че човешкият живот не се измерва в години, а в брой вдишвания и издишвания. Когато дойдеш на този свят имаш определен брой вдишвания и издишвания, след което ти "дръпват шалтера". Всъщност техниките за йога дишане се основават на забавянето на ритъма и т.н., преминаване в ритъм на вътрешно дишане и т.н. Всеки може да се запознае и по задълбочено при желание.
Затова и спортът, който по един или друг начин води да ускоряване на дишането, е вреден според мен поне. И удивително нездравословен. От джогинга се прави Уголемено сърце. От упражненията във фитнес заминават ставите и се уврежда гръбнакът. Какво ни кара да налитаме на спорта и да загърбваме естествените нужди на тялото ни? |
|
_________________ "Всекиму своето!" |
|
|
|
AUDAN
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 12:54 am
Заглавие :
|
|
|
За Чърчил няма да говоря.Той е ясен.Но що се отнася до йогите,аз съм по-фен на тибетците,дето казват,че чрез определени упражнения,не толкова сложни,колкото е в индийката система,може да се регенерира човешкото тяло.Което ми се струва много вярно и естествено.
азсравнявам "даденото време живот" с акумулатора на автомобила.Ако не динамото не го зарежда-отива си за нула време.И все пак не го изхвърляте,а...просто го зареждарте с нов електролит.
Някои акумулатори издържат2,други 5,трети-много повече години.
Сиреч,според мен,ако правим определени упражнения и спазваме прости хранителни и др.правила,бихме могли да сме теоретично безсмртни или поне да живеем с лекота 300-400г.Казвам го съвсем сериозно!
Спортът,обаче,в повечето случаи е пренатоварване,което всеки прави в аварийни ситуации.Тогава хора от място са скачали на 2,5м височина или с една ръка са задържали падаща върху бебе стрена.И двата случая са документирани,но не са ми под ръка,за да дам линкове.
Според мен с едно изречение нещата са обяснени в:
"Дозата прави лекарството!" |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
penka
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 11:12 am
Заглавие :
|
|
|
По отношение на натоварванията и възможностите на човешкото тяло и психика, ще се опитам по-късно да ви дам един линк към нещо, снимано /с доста лошо качество е - обяснимо защо/ за тренировките на "спецназ" в Русия.Там включително показват и безконтактния бой - ушу /доколкото знам/.Просто трябва да се появи Илия, за да го пусна, защото той е в една негова папка и аз не знам точно къде в PC-то. |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 12:47 pm
Заглавие :
|
|
|
Движението е много хубаво нещо, раздвижването на място - също!
Но грубият спорт уврежда тотално физическото здраве на човека, особено когато става въпрос за ПОБЕДИ , ЗА СЪСТЕЗАНИЯ, ЗА ДОКАЗВАНЕ НА СПОСОБНОСТИ в тази област ... както впрочем е навсякъде по света ...
ЦИ ГУН спорт ли е?!
Но е красив, зареждащ, плавно и премерено раздвижващ и ... носещ живителна и жизнена сила!!! |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 12:51 pm
Заглавие : Re: ??????? ?? ? ?????? ??? ???????
|
|
|
Маг Живин написа: | Какво ни кара да налитаме на спорта и да загърбваме естествените нужди на тялото ни? |
СЕБЕЛЮБИЕТО, СЕБЕДОКАЗВАНЕТО, ЕГОЦЕНТРИЗМА В НАС ... ЕГОИЗМА В НАС, ЖЕЛАНИЯТА НИ ДА СЕ СДОБИЕМ С КРАСИВО И ПРИВЛИКАТЕЛНО ТЯЛО, ЗА ДА СЪБЛАЗНЯВАМЕ, ЖЕЛАНИЕТО ДА ПОБЕДИМ ЕДВА ЛИ НЕ ВСИЧКИ /желанието да доказваме собственото си величие/ ... и т.н., и т.н. нещица от този род ни тласкат да се правим на това, което не сме!
А не на това, което СМЕ ... |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 1:05 pm
Заглавие :
|
|
|
Не мога да се произнеса до колко е полезен спортът и доколко не е.Мисля,че липсата на движение трябва да се компенсира по някакъв начин,но може би не трябва да се прекалява,за да не се получат нежелателните ефекти за здравето.За всеки човек е индивидуална нуждата и възможностите.Аз съм от тези дето ги мързи да спортуват,но съм забелязала,че макар и редки, посещенията ми във фитнес залата ми се отразяват добре на цялостната кондиция,вкл.и на психиката,след приключване на заниманията.ако не ме мързеше щях да ходя и по-често,ако времето ми го позволява.Помага и за самочувствието и чувството за по-добра форма не е за пренебрегване.За някои хора е добре и за регулиране на теглото,слава Богу такъв проблем нямам,/сигурно тогава щях да се "изтезавам" повече/,но при други просто е наложително,само да се морят от глад с някакви безумни диети не мисля,че е най-доброто.Не става въпрос само за естетиката на външния вид,въпреки,че и това не е маловажно.но и предотвратяване на рисковия фактор за здравето.Иначе за най-мързеливите си има и уреди дето им ваят телата и мускулите без да си мърдат пръста,чрез специални масажи.Не съм им привърженик,щото мисля,че усещането е по-приятно след едно "поизпотяване",което в момента може и да не е много приятно. Не бива обаче да се стига до мазохизъм.Като вляза в залата е пълно с млади момчета дето дигат ли дигат щанги - "лежанка,стоянка" не знам каква "изчанчанка".Все пак по-добре това,отколкото други,по-"нездравословни" занимания,стига да не се тъпчат с разни стероиди и анаболи,че напоследък зачестиха случаите на инфаркти със здрави-прави деца,активно занимаващи се с бодибилдинг.Много съм чела за цялостната полза от заниманията с йога,но съм доста невежа по този въпрос. |
|
|
|
|
|
AUDAN
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 3:32 pm
Заглавие :
|
|
|
kati написа: | Аз съм от тези дето ги мързи да спортуват,но съм забелязала,че макар и редки, посещенията ми във фитнес залата ми се отразяват добре на цялостната кондиция,вкл.и на психиката,след приключване на заниманията.ако не ме мързеше щях да ходя и по-често,ако времето ми го позволява.Помага и за самочувствието и чувството за по-добра форма не е за пренебрегване. |
Тялото ти много добре си знае дозата.какво е "мързел"?Да не правиш нещо,когато не виждаш смисъл да го правиш!Ми какво по-нормално от тази реакция?!
А Маг Селена Ци Гун не помня дали е спорт,но че Айкидо не е съм сигурен.Когато през 1988-ма почнах тренировки,ми обясниха,че Айкидо е бойно изкуство,в което няма противник,а само партньор,който ми помага да напредна в материата.
Но повечето бойни изкуства имат и спортен раздел-т.е. гонят се резултати и се устройват състезания....И има мнооого,мнооого пари... и Зло!
При Айкидо няма състезания,няма състезатели и няма победени.В Айкидо ВСЕКИ е ПОБЕДИТЕЛ!!!Т.е. хармонизирал е себе си с околните и околността.
Така че правете разлика между изкуство и спорт!Физическа култура-да!Физически спорт-не!Това е мнението ми и не подлежи на промяна,поне в това ми прераждане! |
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 3:48 pm
Заглавие :
|
|
|
Е,да може би за професионален спорт не става дума.Преди бях споменала,че и дъщеря ми тренираше Айкидо,2-3 г. взе син колан и не продължи поради липса на време/кандатстудентски изпити и т.н./Гледала съм тренировки,имаше и деца там.Красиво е.Не знам дали мързелът е наистина индикация,че не го иска тялото ми,щото след това се чувствах добре,ама аз не се презорвах повече,отколкото ми стигаха силите и издръжливостта,даже по-малко,докато усетя,че ми писва и доскучава.Мисля,че в малки и умерени дози не вреди.В крайна сметка не трябва да ставаме мазохисти.Виж,за професионалистите е друго.А от суетата за тялото и аз не съм пощадена.За собствено самочувствие,не да прилъгвам някого,щото се убедих,че и хубавата дори перфектна визия не е гаранция за лично щастие,ако от медиите ни втълпяват обратното.Това мисля,че е подходящо за някоя друга нова тема,ще видим.На разни мисли ме беше въвело и предаването"Пълна промяна".Как едни жени са били убедени,че всичките им проблеми и несполуки се коренят във външността им до такава степен,че сами са скапали и първоначално успешния си личен живот."Промениха" ги външно,та стигнаха и до нещо като "конкурс" за красота",май имаше и психолози да поработят с тях,че да се променят и "вътрешно".Може би самочувствието и самооценката влияят доста на успеха във всички аспекти на живота,но това трябва да обхваща всичко,а не само да се цикли на визията. |
|
|
|
|
|
AUDAN
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 5:33 pm
Заглавие :
|
|
|
kati,пак стигнахме до древната мъдрост за дозата...
То,че е хубаво малко движение като грижа за тонуса-да.Като се оджакпотя и аз ще се стегна малко...ама малко.И смятам ония 5 тибетски неща да видя що за чудо са.(кой знай-да си трай!)А ако излязат истина,ще ви "осветля" |
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 5:41 pm
Заглавие :
|
|
|
Може да пробваш и в къщи да се постегнеш/ако и теб не те мързи,щото мен напоследък много,преди правех някакви измъчени домашни опити/.А кварталната заличка хич не е скъпа,направо без пари,при условие,че няма да ползваш личен инструктор,да се пъхаш на солариум,на джакузита-макузита,масажи,сауни и други "глезотии"/шегувам се/.Виж за тибетските чудеса много хубаво си го решил,дай Боже да можеш някога.
|
|
|
|
|
|
Маг Живин
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 5:52 pm
Заглавие :
|
|
|
AUDAN написа: | ...Но що се отнася до йогите,аз съм по-фен на тибетците,дето казват,че чрез определени упражнения,не толкова сложни,колкото е в индийката система,може да се регенерира човешкото тяло.... |
Йога не са само крайностите в хатха-йога или някоя от другите системи.
AUDAN написа: | Сиреч,според мен,ако правим определени упражнения и спазваме прости хранителни и др.правила,бихме могли да сме теоретично безсмртни или поне да живеем с лекота 300-400г.Казвам го съвсем сериозно! |
Сигурен ли си, че си струва, чак пък толкова много години
kati написа: | Може би самочувствието и самооценката влияят доста на успеха във всички аспекти на живота,но това трябва да обхваща всичко,а не само да се цикли на визията. |
Ето как ми звучи на мен:
Цитат: | Може би самочувствието и самооценката влияят доста на светския успех във всички външни аспекти на живота,но това не обхваща всичко. |
Извинявай, че те перефразирах, опитвам се чрез подмяната и триенето на думи да стигна по-близо до смисъла на вътрешното спокойствие, сила и уравновесеност, откъдето иде и красотата, и визията, и всичко останало. Поне според мен. Не искам да кажа, че трябва да сме мръсни, разплути и т.н. А че вътрешното състояние няма да позволи на външното да си прави каквото си иска |
|
|
|
|
AUDAN
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 6:04 pm
Заглавие :
|
|
|
Всичко с мярка...без тютюн и др дроги |
|
|
|
|
AUDAN
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 6:06 pm
Заглавие :
|
|
|
kati написа: | Може да пробваш и в къщи да се постегнеш |
Анджек,де.Ма първо трябва да си купя "къщи",та затуй и викам,"ако се оджакпотя...". |
|
|
|
|
Маг Живин
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 6:06 pm
Заглавие :
|
|
|
Ударите под кръста в спорта който не е спорт ли ги изучавахте? |
|
|
|
|
AUDAN
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 6:10 pm
Заглавие :
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|