Банер
10922548_1607587916119366_6379954884693221898_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ПРАНАЯМА
Написано от Маг Селена   
Понеделник, 17 Март 2008 00:00
Упражнения в йога Преди да се започнат упражненията в Йога, запомнете, че здравето и хигиеничния живот са основата, без която цялата постройка ще бъде градеж върху пясък. Тук се отнася също и умереността в храна и пития (въздържание от месна храна и алкохолни напитки) и полово въздържание.

Не се измъчвайте напразно, като се стараете да седнете в “позата” на Йога. Положенията на Асана за европееца са много неудобни, ако въобще са достъпни. Затова съвършено достатъчно е да се седне в кресло или диван, като се държи врата и гърба на естествената отвесна линия. Прекарайте пръста си по прешлените на гръбначния стълб: ако можете да ги напипате, вие седите свити и трябва да се изправите.

Спазвайте това правило и скоро ще се научите да седите съвършено право. Някои препоръчват лежащо положение, но против него може много да се възрази: неестествено извиване на гърба от тежестта на тялото, неспособност за дълбоко съсредоточаване, напротив, склонност към сънливост и пр.

Кръстосайте краката си – десния върху левия – и преплетете пръстите на ръцете си, като допрете големите пръсти един до друг (това ви дава своеобразно усещане за устойчивостта ) и сложете ръцете си в края на тялото си. Ще се убедите, че упражнения с разделени крака или ръце не ви дават чувство за пълно сключване на силите, тъй като магнетизмът изтича през краищата и се съсредоточава само при заключената система.

Това е всичко. Нищо повече за позата. Съществува цяла наука за преплитане на пръстите, но всичко това, поне в началото, е несъществено.

И така, осенете целия свят с шестокрайния “кръст на Будда”: пратете благословия на всички същества, обръщайки се към Изток, Юг, Запад и Север, горе и долу.

Това е най-хубава предпазваща мантра.

Преди да продължа, аз съм длъжен да предпазя по най-решителен начин всекиго от желанието да започва с упражнения по най-интересното, като изоставя постепенното приближаване към него.

В Йога, както никъде другаде, е необходим ритъмът – сиреч, планомерно и систематично повтаряно усилие. Ако вие не започнете отначало, ще се бавите с упражненията цели години, и ще постигнете само нищожни резултати. А при планомерната работа, успехът идва в течение на дни, а дори и по-рано.

Спомнете си индийската басня за хлебарката и затворника във високата кула. Хлебарката, която пълзяла нагоре по стената на кулата, мъкнела след себе си копринена нишка, към която била привързана най-напред тънка нишка, след това здрав канап, а накрая дебело въже и затворникът, заключен на върха на кулата, изтеглил последователно всичко това, спуснал се от кулата и се освободил. Ако вие започнете да се упражнявате от средата или от края, това е все едно да заставите хлебарката да мъкне въжето.

Първото упражнение в дишане, което е основа на цялата Пранаяма, е така нареченото пречистване на нервите.Всичките упражнения на Пранаяма имат за цел пречистване на нервите, като се започва с особени упражнения и се завърша именно с Пранаяма. Без нея, сиреч без пречистване на нервите, не може да се постигне Пратяхара, сиреч поглъщане на обекта. Само онзи, който още при раждането си притежава способността поглъщане, може непосредствено да пристъпи към Дхарана. Но за това ще се говори по-късно.

И така, като седите право, със затворени очи, започнете да дишате ритмично, равномерно, като вдишвате и издишвате с двете ноздри.Представете си разклатено махало: един негов размах ще бъде вдишване, друг – издишване. Старайте се по възможност по-осезателно да чувствате тия размахвания. При всеки размах разтягайте думата Om (А-У-Ммм) и мислете, че ставате единни с необятната вселена.

Само след няколко секунди от започването на това упражнение ще почувствате мир, после – ясно осезаемо усещане, че някъде около ларинкса се търкаля към гърлото нещо, подобно на буца. Това усещане е признак, че упражнението е успешно. Ако това или прилично нему усещане не се яви ще значи, че упражнението е неправилно и губите време.

Отначало повтаряйте по едно OМ в течение на един размах, когато забележите, че усещането в гърлото започне да отслабва (организмът изработва съпротива за всяко раздразнение, както външно, така и вътрешно и с течение на времето това усещане при обикновените условия започва да отслабва. Обаче, продължавайте упражненията.), разтегнете размаха на дишането на две OМ, след това на три и четири.

Най-същественото в това е строгата равномерност на размаха. Колкото по-ясно си представяте тоя полукръгъл размах, толкова по-ритмично е дишането и толкова по-силно е въздействието.
Преди да се мине по-напред, нужно е да се е достигнало до там, че тоя ритъм на дишане да е станал за вас съвършено естествен. Трябва по възможност постоянно, а не само в определени часове, да се упражнявате, макар, както казва и опита, то да действува по-силно от другите, защото само по няколко пъти в ден това дишане е недостатъчно.

Когато пристъпвате към редовните упражнения, направете още една крачка – прибавете към упражнението някой много важен мисловен образ. Това, което вършат в този случай индусите, е много трудно за неподготвените към сложно мислено съсредоточаване, умове на Запада. Описването, макар на един мисловен образ, употребяван на Изток, би запълнило цели страници.

Постарайте се да си представите в края на гръбначния стълб горящ триъгълник, който свети като разтопено злато. Той е обкръжен от пламък, а вътре в него има змия, свила се на пръстен. След няколко секунди вие ще почувствате ясно това място в тялото си.

Тогава затворете дясната си ноздра с големия си пръст и през лявата вдишайте въздух в продължение на четири повтаряния на думата OМ, като мислено изпращате тока на Прана през тази ноздра по лявата страна на гръбначния мозък до самия горящ триъгълник (Муладхара).

След това запушете двете ноздри, като задържате дишането до 16 повтаряния на думата (Хуммм) – мистичен звук, употребяван по указанието на Тантрите за събуждане на Кундалини – и при всяко повтаряне на думата "ХУМ" със сила удряйте с този мислен ток от прана по главата на свилата се змия, като мислите, че с това я пробуждате.

След това, без да прекъсвате тоя мисловен образ, отворете дясната ноздра, като притискате лявата, издишайте въздуха в течение на 8 повтаряния OМ и си представяйте, че извеждате тока на прана по дясната страна на гръбначния мозък през дясната ноздра.

“Колкото е по-силно въображението, толкова по-скоро ще има резултат” - казва по този повод Вивекананда.

Втората Пранаяма направете в обратен ред – като вдишвате през дясната, и след задържането, издишвате през лявата ноздра. Правете това упражнение с редуване, ту в лява, ту в дясна страна.

Трябва да се достигне до сто и осем Пранаями в ден, упражнявани четири пъти в ден по 28 Пранаями наведнъж . Но, разбира се, отначало трябва много да се внимава и да се увеличава бавно и постепенно числото и продължителността на Пранаяма.

Важна е строгата ритмичност, а не продължителността, която при задържане на дишането, може да се отрази вредно върху белите дробове и дори да доведе до ненормално разтягане на белодробните тъкани (емфизем на белите дробове). Затова не трябва да се пълнят белите дробове до краен предел. Много е полезно да се научим да разширяваме диафрагмата и отчасти страничните части на корема.

Повтарям: важен е строгият ритъм, а не продължителното задържане на въздуха. Индусите обикновено употребяват ритъма 16-64-32. Не трябва да престъпвате половината от това съотношение.

Свами Вивекананда препоръчва също така друго упражнение, при което дишането се задържа след издишване и белите дробове остават без въздух. Но опитът казва, че поне за европееца, това е по-трудно от първия способ. Впрочем, трябва да се упражняват и двата, ако е възможно, за да се добие пълна власт над вдишването и издишването.

Целта на тия упражнения е да се пробуди Кундалини, което ще стане само при настойчиви редовни упражнения не по-малко от 4 пъти на ден, и при условие, да се спазва строга диета. Ако тия правила се не спазват, упражненията само изработват издръжливост, в смисъл преодоляване на глада, жаждата, съня и умората, забележително подобрение на общото самочувствие, успокоение на нервите и изобщо действат много благотворно на организма.

Като правите тия упражнения, ще се натъкнете на препятствие, което може отначало много да ви смути. То е – дишането не всякога преминава еднакво през двете ноздри и обикновено едната от тях е много или малко запушена, което препятства упражненията. От това не бива да се плашите, тъй като в това се проявява действието на естествения закон за обновяване на дишането на всяка живина.

В продължение на цялото време, когато луната се пълни, дишането на всички живи същества, начиная от изгрева на слънцето, става главно чрез лявата ноздра в течение на два часа, следващите два часа – чрез дясната ноздра и т.н. всеки ден. След пълнолунието, през времето, докато луната се нащърбява, дишането почва при изгрева на слънцето с дясната ноздра, менява се всеки два часа и така до самото новолуние.

Такъв е естествения процес и всяко отклонение от тая норма показва недостатъчна хармония с природата. В промеждутъците между всяка смяна на дишането, двете ноздри, в течение на няколко минути, са еднакво проходими и това е най-доброто време за упражнение.

Обаче, при условията на съвременния живот, не винаги е удобно да се чака настъпването на такива моменти. Необходимо е умение да се предизвиква проходимостта на двете ноздри по желание.Затова най-добре е да се легне на страна така, че тази ноздра, през която дишането в тоя момент се извършва според природния процес, да бъде отдолу и така да се полежи няколко минути.

Много скоро ще се забележи, че кръвообращението в носа е изменило проходимостта на ноздрата и по такъв начин леко ще регулирате направлението на дишането. Обаче,приведеният начин не винаги действа достатъчно бързо, особено ако сте се простудили и имате хрема. Впрочем, упражнявайки се в Пранаяма, вий скоро ще забравите какво нещо е хрема.

Не ви съветвам да се опитвате да пиете с носа си вода, както правят индусите. За европейците това е мъчно и след няколко секунди облекчение може да доведе към още по-лошо раздразнение на слизистата обвивка на носа. Кратко гимнастическо упражнение е много полезно за прочистване на ноздрите, ако не го доведем до ускорено сърцебиене, при което ритмичността на дишането, необходима при Пранаяма, се затруднява. Още по-добре е малка разходка, която изведнъж прочиства ноздрите.

Препълненият стомах също много затруднява ритъма на упражнението и пречи на задържането на дишането. Старайте се да се упражнявате преди или, в краен случай, половин час след ядене и бъдете особено грижливи в поддържане на реда и чистотата на храносмилателната система.
Събиращите се в дебелото черво газове също пречат на упражненията. Чревната сонда и промиванията ще ви окажат в това отношение неоценима услуга.

Впрочем една от последиците от упражняването на Пранаяма ще бъде забележителното намаление на отделянията на организма.

Упражненията в Пранаяма трябва да ви доведат до такъв психизъм, който без усилена тренировка в съсредоточаване на мисълта може да произвежда магнетични влияния без помощта на паси, само със силата на мисълта и, - което е най-главното – да извиква състоянието (Пратяхара), сиреч, способност за пълно потопяване в своя собствен вътрешен свят, така че нищо външно, да не е в сила да ви изведе от това състояние, докато сами не пожелаете това.

Тогава ще настъпи времето да се заемете с упражнения за съсредоточаване на мисълта.

"Йога без учител"
Борис Сахаров


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2021 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .