Банер
БАБА ЯГА.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Свами Дев Мурти напусна физическото си тяло
Написано от Екипа на Окултен център Селена   
Вторник, 29 Септември 2009 08:29

„Най-големият учител е любовта. Да обичаш, означава да забравиш за себе си, чак тогава можеш да обичаш. Любовта е всичко."

 

Свами Дев Мурти - един живот, посветен на здравето на хоратаС дълбоко прискърбие съобщаваме, че вчера след обяд 28.09.2009 год. Свами Дев Мурти напусна физическото си тяло!

Това се случи точно на 28. 09. 2009, когато започваг големите религиозни празненства и ритуали на Дусехра (известен още като Виджаядашами).

Смята се, че на този ден бог Рама се завръща след 14 годишния поход за унищожението на демона Равана и спасението от плен на съпругата си Сита.

 

В източна Индия празникът се почита като Дурга пуджа и почита победата на богинята Дурга (Кали) на богинята Кали над демона Махишасура.

Великите йогини си тръгват винаги във велик момент.

108-годишният йога е роден в древния индийски град Чаниот, днес на територията на Пакистан, във фамилия на потомствени йоги.

Още като 5-годишен е заведен от баща си в Амар Нат Ятра в Кашмир. Това е най-голямата пещера в Хималаите, където според легендата Шива е предал тайната на безсмъртието на съпругата си Паравати.

В нея и до днес се намира най-голямата школа по хималайска йога, преподавана от столетници. На тази възраст среща и първия си учител Арджуна Дев, който го учи на медитации, крии (очистващи упражнения) и пранаяма (дихателни техники). Изучава санскрит, йога техники, аюрведа (индийска медицина) и джотиш (ведическа астрология).

След отделянето на Пакистан от Индия семейството загубва своята собственост, която притежава от поколения, и се установява в Делхи. Тук Дев Мурти продължава своето учене и образование. След години на интензивно обучение на двадесет и пет години Дев Мурти вече е усвоил многобройни йога техники и медитации.

Изучил е в оригинал свещени книги на Индия като Ведите, Упанишадите, Махабхарата, Рамаяна и други древни текстове и с помощта на учителите си е извлякъл от тях дълбоко разбиране за живота. Намерил е своят вътрешен мир в дълбока медитация и е овладял напълно духа и тялото си. Придобил е духовните титли Махариши и Свами. Достатъчно съзрял той се оженва и на практика показва, че един йога може да поеме отговорност за семейство и поколение.

През 1958 г. учителят на Свами Дев Мурти - Ятиджи Махарадж, го изпраща да разпространява йога не само в Индия, но и в Европа. За Стария континент той тръгва пеша, без пари. Прекосява Пакистан, Иран, Турция, Гърция, Югославия, Австрия и се установява в Германия, където впоследствие купува замък близо до Аахен в планината Шварцвалд и открива свой ашрам. В него сега преподава синът му, а самият той е бил преподавател по йога на Индира Ганди и Джавахарлал Неру.

Самият той казваше, че целите и мисията му в западния свят са да преподава древната индийска философия на йога; да показва значението на физическото и духовното развитие за живота на хората и да обучава интересуващите се от такова развитие; да лекува заболяванията на хората с йога упражнения и природосъобразни методи; да открива йога центрове и институти за физическа култура по цял свят; да работа за благоденствието, прогреса и мира на човечеството.

Посещението му след 40 годишно прекъсване в България можем да определим най точно с едно негово изказване от първото му посещение:

„От 12 години искам да посетя България, защото тя е мостът между Европа и Азия. Имам йога училища в четири страни в света и искам да отворя йога училище и в София. Това е целта на моето посещение в България. Аз редовно отивам далеч от моето училище в Баден-Баден чак в Щутгарт, за да си купувам български плодове, зеленчуци и билки.

Отдавна исках да дойда в България и сега виждам, че това е една прекрасна страна. По изобилие на плодове, зеленчуци и билки тя е на второ място в света след Хималаите. Но видях също, че хората тук много пушат, пият и боледуват. Вие просто се тровите с цигари, кафе и алкохол, а искате да бъдете здрави, спокойни и щастливи“.

В тогавашните условия той не успява да изпълни намеренията си да открие йога център и вегетариански ресторант, където да се преподават неговите уникални техники за здравословен живот и хранене.

При последното си посещение, той сподели в интервю пред БНТ:

"Тук има много добра енергия. Има честност. Говори се истината. Българите са много много добри и честни хора, но средата им е много много трудна. Йога може да промени всичко това. Всичко да е добре. Задава се нов живот. Нов път. Искаме България да е силна и чудесна. Да помага на другите и на света".

Свами не криеше, че ще се радва здравословните му съвети и гимнастика да бъдат въведени като част от терапията при някои заболявания и в българските болници, както това се практикува в Швейцария, Холандия, Белгия и Франция. Хималайският йогин така и не се отказа да създаде свой център за обучение на тези техники и вегетариански ресторант в България.

Повече за целите на Свами Дев Мурти в България можете да прочетете във форумите ни.

На какво ни учеше Свами, освен на Хималйските йога-практики:

„Най-големият учител е любовта. Да обичаш, означава да забравиш за себе си, чак тогава можеш да обичаш. Любовта е всичко."

„В мислите си пожелавайте добро на всеки. Вслушвайте се в болките на другите, помислете как да помогнете на другия"

Опитваше да ни каже, че човещината е също толкова важна за физическото ни здраве, колкото и йога упражненията. Дано посланието му да е достигнало до възможно най-много българи!

Делото на един живот посветен на физическото и духовно здраве, и дълголетие на хората остава и ще остане живо!

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

 

В тази публикация е използвана информация от следните източници:
sanovnik.bg
yoga-bf.com
bnt.bg


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .