Банер
post-1361681-1292427983.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Дзен Таро на Ошо
Написано от Маг Селена   
Петък, 11 Декември 2009 20:54

7. Осъзнатостта

Умът никога не е интелигентен - само не-умът е интелигентен. Само не-умът е оригинален и радикален. Само не-умът е революционен - той е революция в действие.

Умът ти причинява нещо като вцепенение. Под тежестта на спомените от миналото и проекциите за бъдещето продължаваш да живееш на нивото на своя минимум. Не живееш със своите максимални възможности. Пламъкът ти едва мъждука.

Веднъж щом започнеш да изоставяш мислите, да се отърсваш от събрания в миналото прах, пламъкът лумва -ясен, чист, жив, свеж. Целият ти живот става пламък, и то пламък без дим. Ето какво е осъзнатостта.

Коментар:
Майа, булото на илюзията, което ти е пречело да възприемаш реалността такава, каквато е, започва да изгаря. Това не е нагорещеният огън на страстта, а хладният пламък на осъзнатостта. Зад булото, което той изпепелява, се показва лицето на много изящен буда с детски облик.

Осъзнатостта, която израства в теб в момента, не е резултат от съзнателно "правене", нито пък трябва да полагаш усилия, за да накараш нещо да се случи. Каквото и чувство да си имал, че се движиш в пипнешком, то вече изчезва или скоро ще изчезне.

Установи се в себе си и помни, че дълбоко в своя център ти си само свидетел, вечно безмълвен, осъзнат и неизменен.

В момента се отваря канал от периферията на действието към този център на безмълвно наблюдение. Той ще ти помогне да възприемаш с не привързаност и една нова осъзнатост ще вдигне булото от очите ти.



8. Смелостта

Семето не може да знае какво ще се случи, семето не познава цветето. То не може дори да повярва, че има потенциала да се превърне в прекрасно цвете. Пътят е дълъг и винаги е по-безопасно да не го предприемаш, защото нищо по него не се знае, нищо не може да бъде гарантирано. Хиляди са опасностите, много са капаните - а семето е на сигурно място в твърдата ядка. То обаче се опитва, прави усилие.

То изоставя твърдата обвивка, която го защитава, и започва да се движи. Това е началото на борбата - с почвата, с камъните и скалите. Семето е било много твърдо, а стръкчето ще е много, много деликатно и опасностите ще са многобройни.

За семето не е имало опасност, то е можело да оцелее хилядолетия, но за стръкчето опасностите са много. То се устремява към неизвестното, към слънцето, към източника на светлина, без да знае къде отива и защо. Неговият кръст е голям, но семето е било завладяно от видение и сега то израства.

Същият е пътят на човека. Той е изпълнен с трудности и ще е нужна много смелост.


Коментар:
Картата показва малко диво цвете, посрещнало предизвикателството на камъните по своя път към светлината на деня. Обгърнато от аура от ярка златиста светлина, то разкрива величието на своята крехка същност. Без да се прикрива, то е равно на най-яркото слънце.

Когато се изправим пред много трудна ситуация, имаме избор - или да негодуваме и да потърсим кого да обвиним за страданията си, или да посрещнем предизвикателството и да израснем.

Цветето ни показва пътя, докато неговото силно желание за живот го води от мрака към светлината. Безсмислено е да се борим с предизвикателствата на живота или да се опитваме да ги избягваме и отричаме. Те съществуват и ако семето иска да стане цвете, трябва да минем през тях. Бъди достатъчно смел да израснеш в цветето, което ти е писано да бъдеш.



9. Самотата

Когато си сам, ти не си сам, а си просто самотен - а между това да си сам и самотен има огромна разлика. Когато си самотен, мислиш за другия, чувстваш липсата му.

Самотността е негативно състояние. Тогава чувстваш, че ще е по-добре, ако до теб има Друг човек - приятел, съпругата, майката, любимият човек, съпругът. Хубаво щеше да е другият да е наблизо, но него го няма. Самотността е отсъствието на другия.
Самотата е собственото присъствие. Самотата е много позитивна. Тя е пр

исъствие, преливащо присъствие. Толкова изпълнен си с присъствие, че можеш да обхванеш цялата вселена и нямаш нужда от никого.


Коментар:
Когато го няма "човека в живота ни", можем или да бъдем самотни, или да се наслаждаваме на свободата, която самотата носи. Когато не намираме подкрепа у другите за истините, които сме усетили дълбоко в себе си, можем или да се чувстваме изолирани и огорчени, или да празнуваме осъзнаването, че визията ни е достатъчно силна, за да победи дори могъщата човешка нужда от одобрението на семейство, приятели или колеги.

Ако си изправен пред подобна ситуация в момента, обърни внимание на това как избираш да погледнеш на своята "самота" и поеми отговорността за направения избор.

Смирената фигура на тази карта сияе със светлина, която се излъчва отвътре. Едно от най-важните неща, с които Гаутама Буда е допринесъл към духовния живот на човечеството, е настоятелното изискване към учениците: "Бъди светлина сам за себе си." Рано или късно всеки от нас трябва да развие в себе си способността да измине пътя в тъмнината без спътници, карти или водачи.



10. Промяната

Животът се повтаря механично - ако не започнеш да внимаваш, той ще продължава да се върти като колело. Ето защо будистите го наричат колелото на живота и смъртта, колелото на времето. Той се движи като колело - раждането е последвано от смърт, смъртта е последвана от раждане, любовта е последвана от омраза, омразата - от любов, успехът е последван от провал, провалът е последван от успех.

Увери се сам! Наблюдавай в продължение на няколко дни и ще видиш как се появява модел, модел на колело. Една прекрасна сутрин се чувстваш добър и щастлив, а Друг ден си толкова мрачен, толкова мъртъв, че започваш да мислиш за самоубийство.

А само преди ден-два си бил толкова изпълнен с живот и блаженство, че си изпитвал благодарност към Бог, бил си в настроение на дълбока признателност, днес обаче ти е много мъчно и не виждаш смисъл да живееш... И това се повтаря отново и отново, но не виждаш модела. Забележиш ли модела, си в състояние да се измъкнеш от него.


Коментар:
Символът на тази карта е огромно колело, олицетворяващо времето, съдбата, кармата. Около това безспирно движещо се колело се въртят галактики, а дванадесетте знака на зодиака са разположени по периферията му.

От вътрешната й страна са осемте триграми на Идзин, а още по-близо до центъра са четирите посоки, всяка от тях осветена от енергията на светкавицата. Въртящият се триъгълник в този момент сочи нагоре, към божественото, а в центъра са китайските символи ян и ин, мъжкото и женското начало, творческото и приемащото.

Често е казвано, че единственото нещо, което не се променя в света, е самата промяна. Животът не спира да се променя, да еволюира, да умира и да се възражда. Всички противоположности играят роля в този необятен кръгов модел. Ако упорито се държиш за периферията на колелото, ще ти се завие свят! Придвижи се към центъра на урагана и се отпусни в осъзнаването, че и това ще мине.



11. Пробив

Трансформацията на срива в пробив - това е цялата работа на учителя. Психотерапевтьт може само да те позакърпи, това е неговата функция. Целта му не е да те трансформира. Трябва ти метапсихология, психологията на будите.

Най-голямото приключение в живота е да изживееш един срив съзнателно. Рискът е огромен, защото няма гаранция, че сривът ще се превърне в пробив. Всеки срив може да се превърне в пробив, но тези неща не могат да бъдат гарантирани. Хаосът в теб е много стар, в продължение на много, много животи си съществувал в хаос.

Той е добил плътност, станал е едва ли не сам по себе си вселена. Затова когато навлезеш в него със своя малък капацитет, разбира се, че има опасност. Без да се изправи пред тази опасност обаче никой никога не е съумял да интегрира своята същност, никой не е станал индивид, вътрешно неделим.

Дзен, или медитацията, е методът, който ще ти помогне да минеш през хаоса, през тъмната нощ на душата, балансиран, дисциплиниран, бдителен. Зората не е далеч, но преди да я стигнеш, трябва да прекосиш мрака на нощта. И колкото повече наближава зората, толкова по-тъмна става нощта.


Коментар:
Преобладаващият червен цвят на тази карта от пръв поглед подсказва, че тя е свързана с енергията, силата. Ослепителната светлина се излъчва от слънчевия сплит, центъра на силата, а позата разкрива живост и решителност.

Всеки от нас стига до момент, когато има чувството: "Стига толкова." В такъв момент сякаш трябва да направим нещо, каквото и да е, дори след време да се окаже грешка, за да отхвърлим товара и ограниченията, които ни тежат. Ако не го направим, има опасност те да задушат и отслабят самата енергия на живота ни.

Ако в момента изпитвате това чувство, позволете си да рискувате и да разбиете старите модели и ограничения, които пречат на потока на енергията ви. Направите ли го, ще се изумите от жизнеността, от вътрешната сила, която този пробив ще внесе в живота ви.



12. Нов поглед

Когато се отвориш за върховното, то мигновено се излива в теб. Тогава вече не си обикновено човешко същество -издигнал си се над това ниво. Прозрението ти е станало прозрение на цялото съществувание. Вече не си отделен -намерил си своите корени.

Иначе всички се движат без корени, без да знаят откъде сърцето им получава безспирно енергия, кой е този, който диша в тях, без да познават жизнения сок, който тече в тях. Това не е тялото, не е умът - това е нещо, което е отвъд всички дуалности и се нарича бхагават- бхагават в десетте посоки...

Когато твоята вътрешна същност се отвори, отначало изживяването е в две посоки - на височина и в дълбочина. После бавно, с установяването на тази ситуация, започваш да се оглеждаш, да се простираш в останалите осем посоки.

А когато стигнеш до момента, в който височината и дълбочината ти се срещнат, можеш да се огледаш до самата периферия на вселената. Тогава съзнанието започва да се разгръща във всичките десет посоки, но пътят е един.


Коментар:
Фигурата на тази карта е изживяла възраждане, издигайки се от земните си корени, за да полети със своите нови криле към безкрая. Геометричните форми около тялото показват многото измерения на живота, до които този човек има едновременен достъп.

Квадратът олицетворява физическия свят, проявеното, познатото. Кръгът е символ на непроявеното, духа, чистото пространство, а триъгълникът - на тройната природа на вселената - проявеното, непроявеното и човешкото същество, което ги съдържа.

Сега имаш възможност да видиш живота във всичките му измерения, от дълбините до висините. Те съществуват заедно и когато познаем от опит, че мракът и трудностите са толкова нужни, колкото светлината и безгрижието, започваме да гледаме на света по много различен начин. Като позволим да бъдем наситени с всички цветове на живота, ставаме по-цялостни.



13. Трансформацията

Дзен наставникът не е просто учител. Във всички религии има само учители. Те ти дават познания за неща, които не знаеш, и искат от теб да вярваш, защото няма как тези преживявания да ти бъдат демонстрирани нагледно.

Учителят също не ги е познал - той също е повярвал в тях и сега предава своите убеждения на Друг. Дзен не е свят на вярващи. Той не е за правоверните, а за онези безстрашни души, които са в състояние да изоставят вярването, неверието, съмнението, разсъждението, ума и просто да навлязат в своето чисто безгранично съществуване.

Това обаче води до изключителна трансформация. Затова ще кажа, че докато другите се занимават с философии, Дзен се интересува от метаморфозата, от трансформацията. Той е автентичната алхимия - от неблагороден метал те превръща в злато.

Но езикът му трябва да разбереш не с разсъждаващия, логичен ум, а със своето любящо сърце. Или дори само да слушаш, без да се тревожиш дали е вярно или не. В един неочакван миг го виждаш - това, което ти е убягвало през целия живот. Изведнъж се отварят "осемдесет и четири хиляди врати", както ги нарича Буда.


Коментар:
Фигурата в центъра на картата е седнала върху огромното цвете на пустотата и държи символите на трансформацията - меча, който разсича илюзиите, змията, която обновява себе си, като сменя кожата си, счупените окови на ограниченията и ин-ян символа на трансцендирането на дуалностите.

Една от ръцете почива в скута, а друга се протяга надолу, за да докосне устата на спящо лице - символ на мълчанието, настъпващо, когато сме в покой.

Сега е време за дълбоко отпускане. Ако изпитваш болка, скръб или затруднения, позволи им просто да ги има, приеми ги като "факт". Това много прилича на изживяването на Гаутама Буда, когато след като търсел в продължение на години, най-накрая той се отказал, знаейки, че няма какво повече да направи. И същата нощ станал просветлен.

Също като смъртта трансформацията настъпва, когато й дойде времето. И също като смъртта тя те отвежда от едно измерение в друго.

 

"Дзен Таро на Ошо"

 



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .