Банер
unnamed.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ИНДИЙЦИТЕ ПРЕДПРИЕМАТ МЕРКИ ПРОТИВ ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ЙОГА
Написано от Маг Живин   
Понеделник, 04 Юни 2007 00:00
Алчността да обсебиш общото не е чужда никому

Индийските власти изискват да бъдат анулирани регистрираните в САЩ патенти и търговски марки свързани с йога. Регистрацията на такива патенти и търговски марки, по мнение на индийското министерство на здравето, противоречи на нормите на международното право. Неприемливо е да се патентова нещо, което от хилядолетия е било всеобщо достояние, твърдят индийските власти.

В Индия, йога практикуват от около шести хиляди години, а на Запад - от седемдесетте години на миналия век. За тридесет години, йогата в САЩ се превърна в преуспяващ подотрасъл на фитнес-индустрията с годишен оборот от три милиарда долара. През това време в САЩ са регистрирани 150 свързани с йога обекти на интелектуална собственост, 134 патента и 2315 търговски марки.


Особено недоволство у индийските власти предизвикал Бихрам Чоудхри, преподавател из Калкута, патентовал в САЩ така наречената „гореща йога“, която представлява изпълнение на традиционни „асани“ (пози) в зала с температура над 40 градуса по Целзий.

Чоудхри твърди, че методът помага при ставни заболявания. Индийските власти не виждат в това нищо новаторско, доколкото в Индия температурата на въздуха често превишава патентованите 40 градуса. Въпреки това, Бихрам Чоудри - притежава около 900 училища по йога из целия свят. В най-близко време той планира да открие в Мумбай (бившия Бомбай) първия си индийски филиал.

В миналото Индия успя да постигне отмяна на патентите върху „жълтата подправка“, притежаваща антисептични свойства и представляваща смес от куркума и листа от индийска мелия. От 2002 година в страната се създава „каталог на традиционните знания на Индия“, съдържащ информация за йога и аюрведическите практики. Целта на неговото създаване - да не се допуска за в бъдеще патентоване на традиционни индийски практики и лекарствени средства.


©Л. Живин - превод



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .