Банер
jQsjxWRg8tE.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ЗА СТАФИЛОКОКИТЕ
Написано от Маг Селена   
Сряда, 09 Януари 2008 00:00
Кой се разболява от стафилококови инфекции?!
 
 
 

Стафилококите са Грам положителни бактерии с перфектна сферична форма, които при наблюдение с микроскоп се виждат подредени на групи, наподобяващи грозде. Стафилококите са група от над 20 вида бактерии, които нормално се срещат върху кожната повърхност, под мишниците или носа на здрави хора. Около 25-30% от популацията са носители на този микроорганизъм и специално на Златистияt стафилокок (Staphylococcus aureus). Тези хора само разпространяват, без да боледуват от инфекции, причинени от стафилокока.

Стафилококите са едни от най-честите причинители на кожни инфекции. Повечето от тях са сравнително леки и се проявяват като пъпки, могат обаче да бъдат и изключително сериозни, като инфектиране на хирургични рани, инфекции на кръвта и пневмонии.

 

Какви заболявания причинява Златистият стафилокок?

Staphylococcus aureus причинява многообразие от супуративни (свързани с образуване на гной) инфекции и токсични състояния при хората.

Повърхностни кожни лезии. Често, при нормални защитни сили на организма, микроорганизмите остават на мястото на проникването и причиняват локализирани възпаления, например върху кожата, инфектиране на космен фоликул, були, фурункулози и ечемик. При наличие на рана, обаче, особено ако в нея са попаднали чужди тела, често носещи стафилококи, инфекцията става трудна за контролиране.

По-сериозни състояния са:

  • пневмонии (стафилококовата пневмония е често усложнение на грипа);
  • мастит;
  • флебити (възпаление на стените на съдовете);
  • менингити;
  • инфекции на пикочните пътища.

Дълбоки инфекции:

  • остеомиелити (локализирано възпаление на костите);
  • ендокардити;

Вътреболнични (нозокомиални) инфекции на хирургични рани, както и инфекции, свързани с използването на контаминирани инструменти.

Златистия стафилокок причинява и хранителни отравяния, поради отделяния от него ендотоксин в храната. Състоянието се проявява с диария и повръщане.

Сериозни усложнения настъпват при навлизането на стафилококите в кръвта. Последващата септицемия, може да доведе бързо до фатален край. При наличие на бактерии в кръвта, те могат да попаднат във всеки един орган и да образуват там огнище на възпаление-вътрешни абсцеси, други кожни лезии, инфектиране по кръвен път на бял дроб, бъбреците, сърцето, скелетните мускули или мозъчните обвивки (менингит).

Синдром на токсичен шок е друго много сериозно заболяване, което засяга менструиращи жени, които използват неправилно вагиналните тампони. Той се причинява от стафилококите, поради отделянето на суперантигени в кръвта.

 

Какви са оръжията на стафилокока срещу организма?

Повърхностни протеини. които улесняват прикрепването на стафилокока към тъканите.

Вещества, които улесняват проникването на микроорганизма в тъканите: левкоцидин (унищожава левкоцитите, които пазят организма), кинази и хиалуронидаза (ензими които разграждат тъканите).

Повърхностни фактори (капсула и Протеин А), които подтискат поглъщането (фагоцитозата) на микроорганизмите от клетките-стражи (фагоцити - фаго-ям, цито-клетка) на организма, които се опитват да ги погълнат и унищожат.

Производство на биохимични продукти(каротеноиди, каталаза), които удължават живота на микроорганизмите, дори когато бъдат погълнати от фагоцитите.

Фактори, подтискащи имунните реакции: Протеин А, коагулаза, фактор на кръвосъсирването.

Увреждащи мембраната токсини, които разграждат (лизират) клетъчната мембрана и така убиват клетките: хемолизини, левкотоксини, левкоцидин.

Екзотоксини, които увреждат тъканите и провокират симптоми на заболяване.

Цялото това многообразия от оръжия, които имат стафилококите срещу нас са изработени в хода на еволюцията, така че действат заедно и са много силно резистентни на нашите защитни сили. 

 

Какво представляват метицилин резистентните Златисти стафилококи (MRSA)?

Някои стафилококи са устойчиви на антибиотици. MRSA са вид, който са устойчиви на антибиотици от групата на бета-лактамите (метицилин, оксацилин, пеницилин, амоксицилин и др.). Ако 25-30 % от хората са преносители на стафилококи, то 1% от тях са резистентни на изброените антибиотици.

 

Кой се разболява от стафилококови инфекции?

Най-често, от стафилококови инфекции боледуват хора в болнични отделения, центрове за диализа и хосписи, тъй като имат подтиснат имунитет. Тези, свързани с лечебните заведения инфекции включват инфектиране на хирургичната рана, инфекции на пикочните пътища, кръвни инфекции и пневмония.

 

Кои са придобити в обществото MRSA?

Стафилококите и MRSA, могат също да причинят заболявания на хора извън болничните заведения. Инфекции с MRSA при хора, които в рамките на последната година не са били хоспитализирани или претърпели медицински манипулации (диализа, операции, поставяне на катетър), се наричат придобити в обществото инфекции с MRSA. Те обикновено се проявяват като кожни инфекции, като пъпки или импетиго и се появяват у иначе здрави хора.

 

Каква е честотата на стафилококовите инфекции?

Стафилококовите микроорганизми са едни от най-често срещаните причинители на кожни инфекции, пневмония, сепсис и инфекции на хирургичните рани. Основната част от MRSA се появяват при хоспитализирани пациенти, но стават все по-чести сред обществото.

Кои хора са предразположени към придобити в обществото стафилококови или MRSA инфекции?

Изследванията проведени за изучаване на предразположението на различни хора към инфекции от стафилкококи, включват: атлети, военни, деца, жители на острови от Атлантическия океан и Аляска, хомосексуалисти, индианци и затворници. Факторите, отделени като водещи за стафилококовите инфекции са:

  • тесен контакт кожа с кожа;
  • нарушаване на целостта на кожата, като порязвания и охлузвания;
  • твърде пренаселени жилища;
  • лоша хигиена.
  • подтисната имунна система също увеличава риска от инфектиране. Това засяга особено хода със СПИН.

 

Как можете да се предпазите от стафилококови и MRSA инфекции?

Поддържайте добра хигиена. поддържайте ръцете си чисти, като редовно ги измивате добре със сапун и вода, или като използвате базиран на алкохол препарат.

Поддържайте раните и охлузванията на кожата си чисти и покрити с превръзка докато не зараснат.

Избягвайте контакт с раните и превръзките на други хора.

Избягвайте размяна на кърпи и пособия за бръснене.

 

Как се лекуват инфекциите причинени от стафилококи и MRSA?

Повечето инфекции, причинени от тези микроорганизми се лекуват с антибиотици. Ако лекарят ви предпише антибиотик не забравяйте да вземете всички дози на точните интервали от време, дори ако инфекцията се подобри, освен ако лекарят не ви каже да го спрете.

Не разменяйте вашите антибиотици с други хора и не използвайте останалия антибиотик за следваща инфекция.

Друг метод на лечение е дренирането на кожните инфекции чрез инцизия на абсцеса, при което системно лечение с антибиотици може и да не се налага.

Ако няколко дни след посещението при лекар не се подобри състоянието на инфекцията, отново го посетете.

Ако други хора, които познавате или с които живеете получат подобни симптоми на вашите, ги посъветвайте да да посетят лекаря си.

 

Възможно ли е веднъж излекуваната стафилококова инфекция да рецидивира?

Отговорът е ДА. За да предотвратите това, следвайте напътствията на лекаря си по време и след преминаването на инфекцията.

 

Как да се предпазим от заразяване?

  • Покривайте раните.
  • Поддържайте течащите или гнойните рани покрити с чисти, сухи превръзки. Това се налага поради факта, че гнойният секрет може да съдържа стафилококи, които да бъдат заразни за околните.
  • Превръзките трябва да се сменят редовно и да не се изхвърлят в кухненската кофа за боклук.
  • Измивайте ръцете си, особено след смяна на превръзката или докосване на раната.
  • Не използвайте еднакви тоалетни принадлежности, като кърпи, пособия за бръснене, дрехи или униформи.
  • Редовно изпирайте чаршафите, кърпите и дрехите.
  • Сушенето на дрехите в сушилня, вместо на въздух, също убива бактериите в дрехите.

 

Ваксини.

Все още не съществуват ваксини срещу стафилококите. Използват се хиперимунни серуми или моноклонални антитела, насочени срещу повърхностните компоненти на бактериите. Те, теоретично биха могли да намалят способността на стафилокока да се прикрепва към тъканите, както и да подобрят фагоцитозата им от клетките-стражи на организма. Човешки хиперимунен серум може да бъде даван и преди операция при пациенти с подтиснат имунитет.

 

Контрол.

Пациентите както и персоналът, носители на стафилококи, особено на MRSA, трябва да бъдат изолирани. Пациентите трябва да бъдат изкъпани с дезинфектанти или третирани с локални антибиотици, за да се ерадикира пренасянето на трудно лечимите MRSA.

e-placebo.com

 

 



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .