Банер
11692624_10204754601572448_8830959122669379475_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ХОРМОНЪТ НА ЕНЕРГИЯТА И МЛАДОСТТА
Написано от Маг Селена   
Четвъртък, 10 Юли 2008 00:00
DHEA /дехидроепиандростерон/ - хормонът на мъжката сила

Тази субстанция с почти нечетаемо име вероятно е хормонът на мъжката сила. Той се отделя от надбъбречните жлези в количества (25-30 мг дневно), които и относително, и абсолютно са многократно по-големи, отколкото на другите хормони.

DHEA е типичен представител на стероидните хормони, с основен градивен елемент холестерол. Количеството на отделяния DHEA зависи до известна степен от обема на мозъка.

В кръвта на плъховете, например, този хормон на практика липсва, при човекоподобните маймуни количеството му е малко по-малко, отколкото при човека. В мъжкия организъм DHEA има няколко типични качества.

Той намалява образуването на кортизол в организма - стресовият хормон, който също се произвежда във високи количества (10-20 мг дневно).

Като естествен антагонист на кортизола, DHEA предпазва от загуба на енергия. Успоредно с това, блокирайки стимулиращия потенциал на кортизола по отношение секрецията на инсулин, DHEA навярно играе роля и при стареенето, по-точно забавя скоростта на този процес.

Кортизолът, който се блокира ефективно от DHEA, има деструктивен ефект и по отношение на костите, мускулите и кожата. Ако в организма на един мъж секрецията на DHEA е недостатъчна, кортизолът не може да бъде блокиран ефективно и се стига до описаните по-горе нежелани ефекти.

Може би по тази причина един от факторите за стареене е нарушеното равновесие на КОРТИЗОЛ- DHEA.

Съвременни клинични разработки показват също, че ниските стойности на DHEA в кръвта са свързани с недостатъчната продукция на айказаноиди.

Ето няколко допълнителни клинични данни за хормона на мъжката сила:

• мъже с високи стойности на DHEA притежават не само повече физическа сила и енергия, но имат и по-добри умствени възможности – те могат едновременно да възприемат информация от няколко източника, отличават се с трайност на запаметяването. Вероятно хормонът директно стимулира мозъка;

• нормалните серумни нива на DHEA са свързани с понижен риск от заболявания на сърдечно-съдовата система, както и с по-малка вероятност от фатални инциденти, свързани със сърцето и мозъка;

• DHEA подпомага разграждането на мастните депа;

• стимулира имунната система на мъжа;

• блокира стреса и неговите последици.


КАК СЕ ОБРАЗУВА ДНЕА В ОРГАНИЗМА

DHEA и неговият основен “противник” - кортизолът се синтезират в кората на надбъбречните жлези. Отделянето му се направлява от хипофизен хормон, който контролира и секрецията на кортизола. Ефектът на хипофизарния хормон, наречен АКТХ (адрено-кортикотропен хормон) зависи на клетъчно ниво от втори посредник.

Синтезът и секрецията на DHEA са по-големи, когато нивото на втория посредник е нормално.

Първата стъпка в този “производствен” процес е натрупването на холестерол в синтезиращите клетки на надбъбреците. После холестеролът навлиза в митохондриите (“работилниците” на клетката), където след поредица от ензимни реакции се образува прегненолон - междинно звено в хормоналния синтез. По-късно този продукт лесно може да бъде превърнат в прогестерон (женски полов хормон, пазител на бременността), кортизол и DHEA.

Една от възможните причини за редуциране на производството на DHEA с остаряването е намаляването на концентрацията на втория посредник за ефекта на АКТХ. Експерименти с маймуни показват, че когато биват хранени с по-ниско калорична храна, секрецията на DHEA се увеличава. Важното тук обаче е достатъчният прием на субстанции, които нормализират нивата на айказаноидите - рибено масло и зехтин.

Ето защо, преди да посегнете към заместително лечение с DHEA, се опитайте да нормализирате нивата му с диета и с обилен прием на зехтин и риба.

КАКВИ СА ЕФЕКТИТЕ НА DНЕА ПРИ МЪЖЕТЕ

Този хормон се метаболизира (преработва) различно от двата пола. Високите му концентрации в човека вероятно са еволюционно наложени – в тъканите на жената той най-често се преобразува в тестостерон, а в тъканите на мъжа - в естрадиол. В най-голяма степен DHEA отговаря за енергията при мъжете.

Изследвания, направени в Сан Диего (Калифорния) доказват, че при мъже с ниски стойности на DHEA, заместителното лечение с този продукт подобрява самочувствието.

Той обаче не влияе на либидото, защото не се превръща в тестостерон. Едно изследване, направено във Виена през 1999 г., обаче показва, че лекуваните с DHEA импотентни мъже подобряват еректилната си функция.

Данни от френски автори говорят, че рискът възрастни мъже с нормални или високи нива на серумния DHEA да бъдат покосени от сърдечно-съдови заболявания е по-малък. При жените, обаче, този позитивен ефект не се установява. Но както казахме по-горе, това се дължи на различния начин, по който мъжкият и женският организъм преработват DHEA.

КАКВИ СА В ЗАКЛЮЧЕНИЕ КАЧЕСТВАТА НА ДНЕА

• той е антистресов хормон - намалява нивата на кортизола;

• дава сила на мъжа -стимулира не само физическата, но и интелектуалната му енергия;

• подпомага разграждането на мастната тъкан;

• стимулира имунната система;

• намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

КАКВИ СА ОПТИМАЛНИТЕ ДОЗИ

Трябва да внимавате винаги, когато приемате някакъв вид хормонален препарат. ДХЕА не прави изключение. Затова няма да е излишно да се посъветвате със специалист или лекар преди да го вземете.

Средната безопасна доза е около 5 - 25 мг на ден. Хората над 60-годишна възраст обаче може да го приемат и по-големи дози - 50 мг на ден за жените и 100 мг на ден за мъжете.

КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ВРЕДНИ (СТРАНЧИНИ) ВЪЗДЕЙСТВИЯ ПРИ ПРИЕМА МУ

ДХЕА има странични ефекти, наподобяващи тези на андростендиона. Злоупотребата може да предизвика хормонално разтройство и да наруши функциите на ендокринната система. Тъй като препаратът се взема орално, той има къс полуживот и натоварва до известна степен черния дроб и бъбреците.

Страничните му действия обаче са по-слаби от тези на андростендиона, затова ДХЕА може да се употребява и от жени (опасността от развитие на мъжки вторични полови белези е по-малка).

Възможни са и появата на акне, засилена миризма на потта, сърбеж по главата, менструални смущения, раздразнителност и изтъняване на косата.

ЗАЩО ДА ГО ПРИЕМАМЕ?

Нивата на ДХЕА в тялото са най-високи в първите месеци след раждането, спадат през детството и се покачват отново през юношеството, като след 20 година започват значително да спадат.
Именно оттук нататък нивата на ДХЕА спадат непрекъснато до края на живота. Това кара много спортисти да поемат хормона като препарат. Но поради причината, че това е хормон, а и че е опасен за здравето при злоупотреба, ДХЕА е обявен за допинг.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .