Банер
11159479_1431582307144449_5697124142955877164_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Белтъкът на Младостта
Написано от Маг Селена   
Събота, 17 Април 2010 09:32

"При едни първо остарява сърцето. При други душата. Има и остарели младежи. Късната младост обаче предизвиква в човека втора младост."

Заратустра


Мислим прекалено често, че влошаването на морфологията е предизвикано от дефицит на някаква субстанция, докато това почти винаги има пряка връзка със състоянието на съединителната тъкан и по-конкретно с колагена в организма.

Сравнявайки правените през няколко години изследвания и потвърждавайки, че нивото на еритроцитите, левкоцитите и тромбоцитите подлежат на постепенно намаляване, трябва да знаем, че почти винаги това корелира с разпадане на колагена, който е навсякъде в органите.

Намаляването на белите кръвни телца свидетелствува за все по-слаба имунна защита, докато намаленото количество на червените кръвни телца препятства снабдяването на тъканите с необходимото количество кислород, което автоматично ускорява процеса на повреждане на клетките в тъканите и тяхното стареене.

В тази ситуация винаги възниква проблем при снабдяването с кислород и хранителни елементи между кръвта и клетките на другите тъкани. При стиковането на капилярите с клетките на органите има колаген, който се явява като мост за предаване между тях на тези субстанции.


Какво произтича от тези знания?

Първо – прогнози. Каква генетична структура на колагена сме наследили от предците си в рода има огромно значение за нашето дълголетие. Ако имаш устойчив строеж на съединителната тъкан и “добър”, гъст колаген, значи имаш генетични предпоставки да прекрачиш във второто столетие. Твоята податливост на болести и засилване на техните симптоми ще бъде по-малка, ако притежаваш добър колаген.

Ако имаш обаче слаба съединителна тъкан, трябва да внимаваш много повече, тъй като силната съединителна тъкан е бариера за разпространяването на болестите. Слабият органичен колаген позволява развитие на възпалителни процеси или туморни образования. При възстановяване притежателите на силен колаген по-ефикасно и по-бързо се избавят от последиците на патологичните промени.

Че колагенът е белтъкът на младостта можеш да се убедиш в огледалото. Бръчките са най-очевидния признак на стареене, те са прост резултат от разреждането на колагеновите влакна в кожната тъкан.

Сигурно искаш да се убедиш, какъв е твоят собствен белтък на младостта. Моля. Да направиш ориентировъчна оценка не трябва да се подлагаш на сложни изследвания. Ако не се страхуваш от истината, знай, че има такова място в човешкия организъм, където най-тайнствения с белтъците – колагена – може да се види...

Това е ириса на окото, който може да се наблюдава най-добре в добре осветено и увеличаващо огледало. Ириса може да се огледа по този начин, защото се намира зад прозрачната роговица. Изграден е между другото от свиващи и разпускащи мускули на зеницата и многобройни кръвоносни съдове.

С обикновено око това обаче не можем да видим. Може да наблюдаваме повърхността на ириса, която е изградена по типичен за съединителната тъкан начин – преди всичко от белтъчини, три четвърти от които са колагенови влакна.

Ако твоя ирис има идеално еднородна повърхност, благодарение на компактната, гъста колагенова структура, значи принадлежиш към тези 5-6% щастливци, които ги чака дълголетие.

Връзката между здравия, идеално плътен строеж на ириса, който се наблюдава в около 30% от деветдесетгодишните хора и над 45% в столетниците, с дълголетието е доказана от много изследвания в различни страни и на различни групи хора. Повечето лекари знаят за това, но такива неща не се публикуват, защото биха имали негативен обществен отзвук.

Какво става тогава с по-голямата част от нас, на които ириса изглежда на дупки, и позволява да се видят кълба от деликатни влакна, кръстосани помежду си с изглед на ситна мрежа. А също когато могат да се видят вдлъбнатини и рехавост на ириса.
В почти всички случаи това означава, че притежателят на такъв ирис има разреден и не от най-добро качество колаген, и то не само в окото, но и в целия организъм.


И какво да му кажем?

Да не пести за стари години, тъй като има намалени генетично шансове да се възползва от спестяванията си?


Предвиждането на датата за оттегляне от този свят досега бе приоритет на долнопробната научно-фантастична литература и разни шарлатани и врачки. След дешифрирането обаче на човешкия геном и разширяващите се знания за белтъците всичко това престава да бъде фантасмагория. Това ужасяващо започва да се приближава до реалността.

Някои изследователи са убедени, че колагенът може да им каже повече дори от ДНК. Качеството на органичния колаген е безжалостен измерител на биологичното качество на целия организъм. Все по-често и все по-сериозно се говори, че във фибробластите е затворена не само тайната на метаболизма, но и биологичният часовник с точно навит последен звънец.

А може ли този звънец да бъде преместен на по-късен час?
Разбира се!

Може да направим по този въпрос още много. Първо трябва да осъзнаем, че колко дълго и при какво здраве ще живеем (като изключим войните, злополуките, епидемиите и природните бедствия) зависи само от две неща – генетичната матрица на нашия колаген и нашата собствена грижа за състоянието на белтъчините в нашата съединителна тъкан.
Тук не говорим за профилактика ...

Диетата с ниско съдържание на холестерол, непоносимостта към тютюнопушенето, честата диагностика и пр. ще ни предпазят от внезапна смърт (рак, инфаркт, инсулт), който от гледна точка на биологичния часовник е катастрофа, прекъсваща живота внезапно и трагично.

Затова пък, ако поддържаш в най-добра кондиция белтъчините на съединителната тъкан ще запазиш най-важния елемент на своя органичен потенциал и по този начин ще продължиш своя биологичен живот.


Затова чиста ли е съвестта ти към твоя собствен колаген?

Ти сам най-добре знаеш своите заслуги и провинения към укрепването и подмладяването на белтъчините на своята съединителна тъкан. Помни, че твоята действителна възраст не е ЕГН-то, нито броя побелели косми, нито пък изразът на очите. За това колко години действително имаш предопределя кондицията на белтъчините, свързващи всички клетки на твоя организъм. Именно колагенът, в който дословно е потопен целия твой организъм, е най-вярното отражение на твоя биологичен потенциал.

Дайте ми произволно късче от вашата съединителна тъкан и аз с помощта на микроскопа и измерването на количеството хидроксипролин ще определя гъстотата, съдържанието и втечнеността на вашия колаген, а с голяма доза правдоподобност ще определя вашата истинска биологична възраст и вашите шансове на дълголетие. Чрез тези критерии може лесно да се открият както пенсионери “здрави като бик”, на биологична възраст около 30, така и тридесетгодишни с имунология и морфология на пенсионери.

Затова е толкова важно да запазим през целия си живот възможно най-добрата структура и функционалност на органичния колаген.

Не трябва да мислим за колагена само като за протеинова мрежа, предпазваща лицето от сбръчкване. Това е белтък от описани досега най-малко няколко десетки типа, основен белтък на съединителната тъкан, която свързва, споява и дава форми на органите. Изпълнява също поддържащи и охранителни функции, посредничи при храненето на клетките, при което има способността да обновява и регенерира компонентите на тялото. Това действително е белтък на младостта.

Когато твоят органичен колаген запази своята младежка структура и младежки потенциал, ти също ще останеш млад. Ако някой има и най-малко съмнение по този въпрос, нека се вгледа в действието на белтъчините на съединителната тъкан, когато вследствие на болест или механично нараняване именно те участват в “ремонта” на повредените части на тялото.

За да настъпи зарастване е необходима активност на елементите на съединителната тъкан. Стига да погледнем на белезите – те са минималната цена за преживяното – и да си дадем сметка, че живот нямаше да има, ако го нямаше този процес на зарастване.

Процесите на обновление и регенерация настъпват не само в резултат на болести и наранявания. Повечето елементи на човешкото тяло се обновяват в определен цикъл. Колагенът в черния дроб се подменя изцяло след по-малко от месец, а в костите му трябва цяла година за това. Съединителната тъкан има тясна връзка с обмяната на биологичния материал, който не е само белтък. Когато нейната жизненост се влошава, все по-остро ще усещаш последиците от усилията и напрежението, преумора и болестите.

Хората, в които намалява равнището на органичния колаген, се нуждаят от повече време за почивка след изнурителния ден, по-дълго продължава при
тях възстановяването след болест, изменя се химията на мозъка, което рефлектира върху самочувствието.

Нещо по-лошо – нараства рискът, че някои болки и страдания ще напомнят за себе си до края на живота.

Това като по учебник може да се наблюдава у жените, които влизат в менопауза. Равнището на колаген намалява у тях дори с 30% за по-малко от година!

Когато вече имаш тези знания, то се постарай вече никога да не ги забравяш и започни да действаш. Повсеместна е ситуацията, когато човек с добри генетични предпоставки разсипва своя капитал чрез неправилен начин на живот, погрешно хранене и обикновен мързел. След 20-30 години високоразвитите общества ще се делят на хора със здравословен начин на живот и хора, които просто са болни.

Рецептата за хора от двата пола на календарна възраст 30-70 години незанимаващи се с физическа работа, звучи така:

* абсолютно задължителни са спортни занимания 30-45 минути всеки ден.
* колкото се може по-често да държите “гладни” вашите фибробластови клетки, което означава просто по-малко прости захари и животински мазнини.
* да не “дразните” своя денонощен ритъм, т.е. да не работите на три смени, да не пропилявате нощите, да спите редовно от определен час, така че сутрин да се събуждате сами
* да осигурявате достатъчно кислород за организма и да избягвате токсините
* да ядете винаги, най-малко през половината си живот, храни които спомагат за синтеза на белтъците в съединителната тъкан или просто да ядете редовно колаген.


Коментар

Движения и упражнения препоръчват специалистите от много области, но ефектите са мизерни, тъй като хората нямат просто характер за тези крайно необходими неща. И все пак трябва да се движиш, ако искаш да поправиш матрицата на колагена в своя организъм. Защо?

Защото движението осигурява кислород на клетките, произвеждащи колаген: фибробластите, хондроцитите и в по-малка степен кератиноцитите са достатъчно силни да произвеждат до почетна възраст толкова белтъци на съединителната тъкан, колкото се деградират.

Движението е задължително.

Животът между седалката на автомобила, стола зад бюрото, креслото пред телевизора и леглото ще убие производството на твоя колаген, в резултат ще убие и теб самия тридесет години по-рано, отколкото можеш да изкараш. И то без рак, сърдечен, мозъчен удар или заразна болест. Ще умреш от грипни усложнения, неопасно на пръв поглед възпаление или от странични действия от незначително нараняване. А до този момент дълго ще те мъчат разни болежки.

“Колагеновата” диета не е диетата “1000 калории” или диетата на холивудските звезди. Тя изисква поемането на повече плодове и зеленчуци, но също така и растителен и животински протеин с особен акцент на храни не препоръчвани в диетите за отслабване като желатин, дреболии, краченца, джолан, пача и всякакви ядливи части от кожата на всички гръбначни животни. Това не е тежка диета и сред практикуващите я практически няма затлъстели хора.

Все пак изисква известни лишения. Колкото се може по-малко скорбяла, въглехидрати и мазнини. Освен храните съдържащи колаген даваме предимство и на абсолютно всички неща за ядене, които съдържат витамин С. Този витамин е главният стимулатор на синтезата на колаген в клетките. Никога не трябва да допускаме намаляването на неговото равнище в организма.

На въпроса как да се храним – кратко заключение: като трениращи спортисти, но по-скромно.

А който няма време, който е принуден по различни причини да ползва столово хранене, фаст фууд или просто нездравословна кухня?

Тогава безусловно трябва да ползва хранителни добавки. Абсолютния минимум е витамин С и колаген на таблетки.

Факт е, че у нас колагенови таблетки трудно се намират. Под името колаген на опаковката обикновено се крият хидролизати на протеина или казано иначе ситно нарязани пептиди от свински или говежди влакна, понякога се случва и обикновен желатин.

Много скоро това ще се промени. На нашия пазар вече има козметични гелове на чист колаген от рибени кожи. Може да ги консумираме директно с несъмнена полза, ако не бяха толкова скъпи. След като се добива изолиран белтък на съединителната тъкан като колаген много скоро можем да очакваме да се появи и рибен колаген на таблетки. И ще предизвика фурор не по-малък от капсулираните ензими, каротени, флавоноиди, антиоксиданти и ненаситени киселини.

Светът става все по-приятен за живот и ни предлага различни възможности за удължаване на нашето пребиваване на тази планета.
Струва си да се възползваме от тях!

Д-р Марек Рахвал


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .