Банер
11034258_1632561560288668_1818958233398285330_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

БЕЗСЪНИЕТО
Написано от Маг Селена   
Понеделник, 10 Септември 2007 00:00
ЗА ЗАКОНИТЕ НА ЗДРАВИЯ СЪН

Спокойният сън гарантира добро здраве.

• В Древен Китай съществувал един хитър и коварен начин за измъчване - лишавали човека от сън. Постепенно той губел ума си, защото било невъзможно да изтърпи това изтезание

• Днес според статистически данни 30 на сто от хората се самоподлагат на това мъчение по една или друга причина и се нуждаят от квалифицирана помощ

• Какво направи съня ни толкова тревожен? И как да върнем спокойствието си?

СЪНОТВОРНИТЕ ВОДЯТ ДО СЪЩАТА ЗАВИСИМОСТ КАТО НАРКОТИЦИТЕ!
Какво прави човек, за да може най-после да пребори безсънието и да се потопи в прегръдките на Морфей? Тези, които искат да заспят веднага, посягат към приспивателните, въпреки че знаят - безконтролната и безразборна употреба на тези препарати води до още по-тежко безсъние. Освен това зависимостта от сънотворните не се различава от никотиновата или друга наркотична зависимост.
За да не попаднете в такъв затворен кръг, от който няма излизане, организирайте почивката си, като спазвате законите на здравия сън.
Не лягайте да спите с пълен стомах! Старайте се да вечеряте 3-4 часа преди спане.

През нощта организмът трябва да си почива, а късният прием на храна заставя всички храносмилателни органи да работят. Изключете от вечерното си меню възбуждащите апетита храни и продуктите, които предизвикват учестено сърцебиене или газообразуване - това са лютивите, пържените и сладките ястия.

Обърнете внимание какви стимулиращи напитки и препарати сте приемали през деня. Вечер не пийте кафе, силен чай или кока-кола. Не яжте шоколад. Съдържащият се в тях кофеин само засилва безсънието. Що се отнася до спиртните напитки, не е изключено да ви накарат да изпитвате чувство на сънливост и да заспите по-лесно. Но това е лъжливо чувство.


След четири часа, когато се случи пълно усвояване на изпитото количество алкохол, вие ще се събудите и цялата нощ ще бъде така - ту ще се събуждате, ту ще заспивате и сънят ви ще бъде повърхностен. Някои лекарства за главоболие също съдържат кофеин и имат подобен ефект.

НЕ СЕ СТАРАЙТЕ ДА ЗАСПИТЕ НА ВСЯКА ЦЕНА!
Не се заставяйте да заспите на всяка цена и веднага. Колкото повече се мъчите да заспите, толкова по-малки са шансовете за това. Сънят ще дойде точно когато престанете да го очаквате. Съществуват няколко правила, които ще ви помогнат да заспите.

• Направете си енергична половинчасова разходка, а след това топла отпускаща баня с 2 супени лъжици хвойнов екстракт. Банята да продължи не повече от 3 минути.

• Послушайте спокойна тиха музика - по ваш вкус, но е желателно да бъде класическа. Тези музикални сюити не само ще се справят с безсънието, но и ще излекуват нервите ви. Ще нормализират и кръвното ви налягане.

• Много полезна е медитацията, опитайте се да я практикувате. Така ще се избавите от обърканите мисли в главата си.

• Не четете и не гледайте телевизор, преди да заспите. Това принуждава мозъка ви да работи.

Всеки човек има различна потребност от сън. Някои се наспиват прекрасно само за 6 часа, на други и 9 часа сън са малко. Затова сами трябва да определите своята норма. Ако ставайки от леглото, не се усещате отпочинали, постепенно увеличавайте времето за сън с 15 минути. Правете го дотогава, докато усетите, че ви е достатъчно. Разбира се, това трябва бъде в рамките на разумното.

Ако някой просто го мързи да стане от леглото, той може до безкрай да си добавя по 15 минути. Имайте предвид и друго: с възрастта необходимостта от сън намалява.

НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ЧАС ДНЕВЕН СЪН
Ако сте от малкото щастливци, които успяват да си откраднат време и за следобеден сън, не злоупотребявайте с това. Нека той бъде не по-дълъг от 30-40 минути. Ако удължите дневния си сън, ще нарушите усещанията си за реалност. Когато се събудите, няма да можете да се ориентирате дали е ден, или нощ навън, ще ви боли глава и т.н. А вечерта няма как да заспите нормално.

Специалистите твърдят, че сънят и мускулното отпускане вървят ръка за ръка. Изводът се налага от само себе си: за да заспите и спите безпроблемно, трябва да се отпуснете много добре. Предлагаме ви няколко прости и ефикасни упражнения за тази цел.

• Застанете прави, с крака, разтворени на ширината на раменете. Отпуснете глава на гърдите си. Наклонете се леко напред, така че ръцете свободно да висят надолу по тялото. Затворете очи и произволно се клатете ту на едната, ту на другата страна, докато почувствате, че наистина сте се отпуснали.

• Легнете по гръб, с ръце надолу до тялото. Стегнете китките и ръцете в юмрук, изпънете стъпалата към себе си и достигайки максимално напрежение, останете 1-2 секунди в това положение. След това бавно разтворете ръце и отпуснете стъпалата. Повторете упражнението 7-8 пъти.

БЕЗСЪНИЕТО МОЖЕ ДА СЕ ДЪЛЖИ И НА ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Ако безсънието продължава да ви мъчи седмици наред, непременно се обърнете към невропатолог. Липсата на сън може да се окаже симптом на заболявания, включително на най-тежки болести.
В такива случаи преди всичко се изследвайте, за да се изключат заболявания като захарен диабет, сърдечни болести, астма, язва.

Безсъние може да се наблюдава и при нарушени функции на ендокринните жлези, както и при болести, свързани с обмяната на веществата. И не на последно място: нарушеното храносмилане, артритът, инфекциите и бъбречните болести също могат да доведат до нарушаване на съня.

СТРАДАТ НАЙ-МНОГО ЖЕНИТЕ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ
Днес с безсънието се сблъскват най-вече хората от големите градове. Особено жените.
Вече много от дамите посещават фитнес клубове след работа, но не всяка от тях може да направи това през деня. Тя отива на тренировки след дългия си работен ден, а веднага след това - у дома, за да се наспи. Но това не е най-добрият подход.

По-добре фитнес заниманията да завършат поне 2-3 часа преди сън. В противен случай могат да възникнат проблеми със заспиването или въобще да се стигне до безсъние.

Препоръчваме да правите своите тренировки и да посещавате фитнес залите или сутрин, или на обяд. Ако нямате възможност за това, се старайте да завършите работния си ден по-рано. Можете да си позволите да изпиете една успокоителна отвара от валериана.

ИЗБИРАЙТЕ ПОДХОДЯЩИТЕ УПРАЖНЕНИЯ
Ако няма никакъв друг начин, а се налага да посещавате фитнеса вечер по-късно, избирайте подходящи упражнения като йога и стрейчинг, например. Те помагат да се отпуснете и да намалите стреса. Ако средствата ви позволяват, след тренировки можете да си поръчате и отпускащ масаж. Той се отразява благотворно на целия организъм.

Идеален вариант е сутрешната тренировка. Но това се удава само на някои хора - тези, които могат да се събуждат рано - чучулигите. Совите не биха могли да прилагат такъв режим на тренировка, защото ще се наруши биологичният им часовник.

АКТИВНИТЕ ТРЕНИРОВКИ ПРЕДПОЛАГАТ ДОСТАТЪЧНО ЗДРАВ СЪН
За пълноценна почивка на възрастен човек му се полагат 8-9 часа сън дневно. Тези, които тренират активно, особено строго да спазват това правило. Само в този случай тренировките ще бъдат полезни, цветът на лицето ви ще - свеж и, разбира се, настроението - бодро.

Ако една жена тренира много, но спи малко, ресурсите на организма се изчерпват. Той се уморява, имунната система отслабва. А резултат от това са честите болести, бледият вид и никакъв резултат от тренировките. Получава се така, защото мускулната маса на човек се увеличава основно през нощта. Тогава се възстановяват и силите ни. Затова се налага да се наспивате добре, особено ако тренирате активно. Това се отнася за всички видове тренировки - аеробиката, фитнес упражненията и т.н.

Избирайте видовете тренировки според работата, с която се занимавате. Ако вашата работа е напрегната, избирайте спокойни упражнения след обяд.

Или обратно: ако цял ден седите пред компютъра, е добре да изберете по-активни упражнения, и то през първата половина на деня.

Много полезни са упражненията във вода - плуване, дори аква аеробика. Те влияят благотворно върху нервната система, отпускат мускулите. След няколко минутно плуване едва ли ще ви се наложи да чакате дълго, докато заспите.

от в-к "Доктор"


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2021 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .