Банер
11159479_1431582307144449_5697124142955877164_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Магията на сходството и подобието
Написано от Kora   
Четвъртък, 01 Март 2007 00:00
Магията на сходството и подобието
Окултните учения се намират между науката и поезията, защото също както поетът използва сравнения и епитети за засилване на въздействието на стиховете си, така и магът използва в ритуалите си принципа на сходството и аналогията, за да въздейства непряко върху света и за да получи по-бързи и действени резултати. На този принцип се базират повечето окултни ритуали, от примитивното селско вещерство до най-новите езотерични практики.
"Изумрудните скрижали",
един от най-авторитетните трудове по магия, приписван на легендарния маг от древността Хермес Трисмегист, обяснява защо маговете използват символите и подобието на предметите. Първото изречение от този ръкопис гласи: "И това, което е отгоре, е подобно на това, което е отдолу, а това, което е отдолу, е подобно на онова, което е отгоре. Така се постигат чудесата на единството". От тази загадъчна фраза са породени многобройни окултни теории и принципи, чиято същност е, че всички явления във Вселената се намират в строг ред и са проява на цялостния вселенски организъм - Макрокосмоса, а човек е негово точно копие и в окултизма се нарича Микрокосмос. Религиозните вярвания твърдят, че човек е създаден по образ и подобие Божие, а материалистите и атеистите – че Бог е бил създаден като човешко подобие. От гледна точка на окултизма и двете твърдения са вярни, защото всеки човек носи божията искра и е Негова миниатюра, а Бог не е нищо друго освен увеличено изображение на човека.
Оракуле, кажи ми...
Така се обясняват много традиции в древните религии и вярвания, както и гадаенето. В Древен Рим решението на гадателите по черния дроб на жертвата можело да влияе върху съдбините на държавата. Считало се, че жертвеният телец или бяло агне са отражение на онова, което се случва в дома на боговете, а опитният гадател може да чете волята им по черния дроб на животното като в отворена книга. Твърдата вяра на древните, че всичко, което се случва на земята е точно отражение на горния свят и следователно всякакви случайности са просто невъзможни, позволявала да се използват случайно чути думи на пазарния площад или крясъците на играещите деца.
Майкъл Скот, астролог и маг от XIII век смятал, че бъдещето може да се предсказва с... кихане. Ако се заловите за нещо и кихнете 2 или 4 пъти подред, веднага го продължете – делото ви ще е успешно. Ако при подписване на договор кихнете веднъж, той ще е добър, а ако го направите три пъти, ще бъде нарушен. Кихнете ли два пъти три нощи подред, това може да се смята за предвестник на смърт в дома.

Да промениш бъдещето
Но маговете и жреците не само предсказвали бъдещето, но се опитвали и да го променят. Според втората част от фразата в "Изумрудните скрижали": както отдолу, така и отгоре ", бъдещето може да се промени, като се използва промяната на земни предмети, намиращи се в неразривна връзка с небесните си подобия. Един от най-известните опити да се използва този принцип бил през 1628 г., когато римският папа Урбан VIII наел мага Томазо Кампанела - бивш доминикански монах, затворен за ерес, за да предотврати слънчево затъмнение, което трябвало да предвъзвести смъртта му. Кампанела затворил папата в плътно изолирана стая, драпирана с бял плат. Две кандила служили за Слънце и Луна, а пет факли олицетворявали планетите. В зазиданата стая те създали свое собстено благоразположено небе и така заменили враждебното. Така се опитвали или да предотвратят затъмнението изобщо или да защитят папата от въздействието му. Съдейки по всичко усилията им не били напразни, защото Урбан VIII починал едва през 1644 г.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2018 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .