Банер
ПЕРУН.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Агресивното дете
Написано от Румяна Алексиева   
Вторник, 16 Септември 2008 07:17
гнявБорбата с детската агресия трябва да започне отрано.

Замисляли ли сте се защо децата понякога са агресивни? У дома те често се сдърпват с по-малката си сестричка или братче, а навън се бият с непознатите деца.
Причината за детската агресия често се корени в родителите. Възрастните рядко крият своите емоции. Те критикуват детето за най-малкото провинение, понякога му крещят, изливат върху него своето раздразнение и злост.

Детето твърде често чува думите: “не може”, “не”, “не трябва”. Възрастните забраняват нещо заради собственото си спокойствие, а не поради някаква съществуваща за детето или околните опасност. Много от детските пориви остават подтиснати. И е напълно естествено детето да започне да се сърди, нервничи и ядосва.

Децата се учат на всичко от възрастните. Те наблюдават всичко много внимателно и попиват като гъба видяното и чутото. Всяко едно родителско недоглеждане или невнимание травмира детската психика.

Детето се развива и в организма му се извършват процеси, които влияят на неговото поведение, особено в подрастващия период. Детската агресия трябва да се пресече в начален стадий, защото по-късно това е много трудно.

За да успокоите агресивното дете вие трябва да бъдете внимателни с него и да разберете какво го тревожи. Понякога детето трябва да се нахрани, напои и да се сложи да спи - тогава доволно и сито то се успокоява.
Понякога пристъпът на гняв е породен от взимането на интересен предмет от неговите ръце с цел предпазване от някаква опасност. В този случай детето трябва да се отвлече с някаква дейност - то трябва да съсредоточи вниманието си върху нещо друго.

След 5 годишна възраст играта в повечето случаи не помага. Помагат само разговорите с детето и то ”на четири очи”, за да не го обидите и унижите пред другите. Общуване с детето, основано на взаимно доверие – ето към какво трябва да се стремите.

Не засягайте личността на детето, посочете му грешките и го убедете да се извини, ако то е обидило някого. Опитвайте се да свалите напрежението у детето: за този цел го накарайте да въздъхне дълбоко, отвлечете вниманието му с нещо друго или представете противника му в смешна ситуация. Това понякога помага.

Запишете детето в някаква спортна секция, където то ще изразходва своята енергия и ще тренира волята си. Или в някакъв клуб (рисуване, танци) – приобщаването към красотата ще го направи по-чувствително и разбиращо.

Борбата с агресията при подрастващите е по-трудна. Особено ако тя е свързана със семейната обстановка. Ако в семейството липсва любов, доверие и разбирателство, детето изнася своята неудовлетвореност на улицата. Понякога причината за агресивното поведение е излишната строгост към него. Детето може да се ожесточи по отношение на родителите си, ако те изискват твърде много от него. Ако пристъпът на гняв към родителите не се прояви у дома, агресията може да се прояви навън - по отношение на връстниците.

Ако глезите детето си или го презадоволявате с всичко, вие също можете да предизвикате неговата агресия. То е свикнало всички негови желания да се изпълняват и попадайки в друга обстановка, ще почувства дискомфорт и злост.

Не трябва да се пренебрегват филмите със сцени на насилие и убийства. Родителите не винаги могат да контролират филмите и телевизионните предавания, които детето гледа. А компютърните игри, където се убиват животни и хора? Детето пренася виртуалната реалност в настоящето. Опитвайте се на наблюдавате от какво то се интересува, на какво играе и без да се натрапвате коригирайте необходимото.

Всяко семейство си ама своята атмосфера и своите отношения. Ако детето расте в обстановка на любов и уважение, то ще проявява тази качества към околните. С откритото си поведение родителите трябва да научат детето да обича света, хората, природата.

Целувайте по-често детето си, прегръщайте го, говорете му нежни думи, хвалете го, когато заслужава похвала и агресията ще си отиде.
А за финал ви предлагаме една мисъл на А. П. Чехов : “По-добре не ги обичайте, отколкото да ги обичате с деспотична любов“.

Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .