Банер
ХОРС.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Как да преодолеем обидата на работното място
Написано от Румяна Алексиева   
Петък, 01 Юни 2007 00:00
На всеки се е случвало вместо да бъде похвален за добре свършена работа, да получи упрек. Шефът крещи, а се оказва, че не си е направил труда да види какво си свършил.

В такива моменти се чувствате засегнати, неразбрани и желанието за работа и за каквато и да е инициатива се стопява.

Изход от положението има. Въпреки обидата има начини, с помощта на които да се справите с подобни проблеми, за да не изпаднете в стрес и работата ви да се влоши.

Понякога са достатъчни съвсем незначителни причини, за да се почувствате зле. Ако някой колега ви игнорира или пък шефът не отвръща на поздрава ви. Най-груби са случаите, когато шефът посочва единствено грешките ви и непрекъснато натяква за тях или когато сте дали всичко от себе си, за да осъществим перфектно даден проект, но усилията ви са останали незабелязани и неоценени.

Психолозите са кетегорични, че човек се чувства обиден, когато е отхвърлен от нещо или от някого, когато не му се обръща достатъчно внимание, когато се чувства нежелан или критикуван. Това предизвиква гняв, безпомощност, объркване и желание за отмъщение. В такива случаи обиденият започва да игнорира съответния враг , стремейки се така поне отчасти да си възвърне накърнената гордост, или пък търси вина единствено в самия себе си тип “заравяне на главата в пясъка”, наранявайки още повече самочувствието си.

Какво да направите:

Директен и обоснован разговор с шефа или колегата, който ви е засегнал. Според специалистите възможно е тяхното поведение въобще да не е свързано с вас. Шефът, който забелязва само негативното, може да има проблем с това да похвали определен служител или пък вие да не излагате по адекватен начин пред него това, което сте постигнали.

Просто намирайте стимули да вдигате самочувствието си. Притеснението е ваш враг.

Например ако не се справяте или не обичате да говорите пред аудитория и сте притеснителни, а пък шефът ви подхвърли нещо неприятно в тази посока и то пред други хора, то тогава съвсем естествено е да се почувствате неловко и да приемете този коментар лично. Ако пък се смятате за царе на презентациите подобно подмятане изобщо няма да ви направи впечатление.

Казвайте това, което е във ваш интерес – просто трябва да се изтъкнете, когато имате това основание, иначе шефът или колегите ще ви помислят за мижитурка.

Спокойствие и обмисленост

Ако не можете да запазите спокойствие, пробвайте да признаете пред себе си, че просто сте такива, каквито сте, а именно - чувствителни и не толкова освободени в мисленето си, колкото се показвате пред другите. Дръжте се така, както чувствате нещата, и тогава ще можете по-спокойно и разумно да приемете даден конфликт.

Друго, което би ви помогнало, е да знаете какво точно искате от другите и дали тези изисквания са реални? Отговорите на подобни въпроси ще ви помогнат да се научите да се справяте по-лесно с обидите занапред.

Не се страхувайте от обидата. Приемете я конструктивно. Изградете защита – знам за какво може да се заяде с мен, но аз знам как да го опровергая и как да му докажа, че не е прав. Така в течение на времето обидното отношение ще бъде спряно.

Не се затваряйте в себе си

Съществува следният рефлекс, когато някой ви е наранил: Веднага прекратявате контакт с него и се затваряте в себе си. Мислите, че подобно поведение ще ви освободи от тягостното чувство. Глупости!

Изхвърлете негативните мисли от главата си, защото ще ви преследват и докато спите, а е напълно безполезно да кроите какво ужасно нещо да направите, за да се докажете и отмъстите.

Не се правете на жертва

Предположенията и тъмните мисли, че шефът или колегата ви се държат към вас по неподобаващ начин само за да ви наранят, защото чисто и просто са “лоши хора”, засилват чувството на обидата. Вместо да се изживявате в ролята на жертва, помислете дали пък сами не си внушавате чувството на обида и как реално можете да се справите с проблема.

Отговорете си и на въпросите: Какво точно се случи? Какво чувствам в момента? От какво имам нужда и как да постъпя?
Измислете спокойно стратегия и започнете да я осъществявате. Гледайте весело на нещата. Така или иначе няма какво да губите.

Запазете самоувереността си. Този, който чувства, че е прав и има добро самочувствие и оптимистично отношение към нещата, независимо от това какво му се е случило, би могъл по-бьрзо да се съвземе след една обида.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .