Банер
koreni.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Правителства и фирми в битка за пренаписване на историята
Написано от Катерина Найденова   
Сряда, 12 Септември 2007 00:00
Програмата Wikiscanner разобличи нагло посегателство на държави и компании в информационната банка на

Логото на "Уикипедия" - свободната енциклопедия.

Програмата Wikiscanner разобличи нагло посегателство на държави и компании в информационната банка на "Уикипедия"

Милен Енчев

От около седмица в цял свят отеква един звучен шамар. Един 24-годишен младеж от Калифорния зашлеви през ръцете стотици държавни институции, мултинационални компании и организации.
Върджил Грифит, дипломант от Калифорнийския технологичен институт е създал програма, която следи всички вмешателства в статиите на свободната онлайн енциклопедия "Уикипедия". Програмата записва към всяка редакция IP адреса на компютъра, от който е направена. И какво се оказва - правителството на САЩ, ЦРУ, Републиканската партия, "Кока-Кола", Сциентоложката църква, израелското правителство, арабската телевизия "Ал-Джазира", британската медийна корпорация Би Би Си и много, много други са сред най-отявлените редактори на енциклопедията. Понякога промените са козметични - правописни или фактологични поправки, друг път са очевадно целенасочени в услуга на авторите им. Компании, политически партии и всевъзможни други организации

старателно пренаписват биографиите си,

заличавайки черните точки в тях.
Младежът прозрял, че една свободна за дописване база данни като "Уикипедия" е ужасно уязвимо начинание, отворено и за недобросъвестно авторство. Програмата му пази всички варианти на статиите, преди и след редакцията. 34 417 493 са редакциите, които програмата е регистрирала от 2002 г. насам, написа "Уикипедия" в статията за онлайн "хрътката", след като съществуването й бе оповестено.
Ако четете в Wikipedia за последната война в Ирак, ще попаднете на думата "освобождение". В оригиналната статия се говори за американска "окупация", но от Републиканската партия на САЩ решили, че това не звучи добре и го поправили. Републиканците имат и прегрешение спрямо многобройните американчета, прехласнати по "Хари Потър". Неизвестен партиец, явно в момент на идейно-политически блокаж, изтрил огромен пасаж, посветен на книжката, и го заменил с едно-единствено изречение: "Снейп е нечистокръвният принц и накрая убива Дъмбълдор".
Докато дискусията дали имаше смисъл от инвазията беше в разгара си, компютър на американското правителство осветлил читателите на "Уикипедия", че

влизането в Ирак е било необходимо

и успешно тъкмо поради факта, че не били открити никакви оръжия за масово унищожение. Ако бяха открити такива, пише анонимният автор, значи американската армия щеше да е много закъсняла. Чиновникът поумувал над произведението си 5 часа и явно се усъмнил в логиката си - изтрил го.
Компютър на ФБР пък е изтрил снимки от американската база за военнопленници в Гуантанамо, Куба.
"Уикипедия", показват данните на скенера, освен всичко друго е и тепих на пазарната конкуренция, на който се използват всякакви хватки - една от друга по-.... В статия за себе си например компанията "Боинг" коригирала "една от водещите компании" в производството на авиотехника и станала "водещата". Което, оказва се, е позволено прегрешение предвид факта, че от американската й конкуренция, компанията "Еърбъс", десетки пъти са чоплили статиите за двете с цел да изпъкне пред "Боинг".
В една статия за "Хонда" моделът Honda jazz пък е поправен на Honda Loser. Кой го е поправил - служител на "Форд". Дали такава открито зложелателна намеса няма обратен ефект - заради прозиращата завист най-малко, е отделен въпрос - факт е, че служителите, дали самосиндикално или инструктирани свише,

охотно клепат конкуренцията

Размахът е най-голям при софтуерните компании, които са в непрекъснати пререкания със създателите на "отворен код" и помежду си, а и те по презумпция прекарват най-много време пред компютрите и в интернет.
"Майкрософт" например на няколко пъти са "коригирали" статия, където има сравнения с Линукс. Точно под параграфа, в който се изреждат предимствата на свободния софтуер, подчиненият на Бил Гейтс (а може би самият той) написал, че има независими изследвания, които ги опровергават.
В статия, посветена на "Гугъл" пише, че това е жаргонен неологизъм за "съешавам се" или "еякулирам". Забележката е дело на ... Apple. Е, друг служител на Apple пък е използвал анонимността, за да сподели неприязънта си към продукти на собствената си компания.
Няколко фармацевтични компании са изтрили ценовите сравнения с медикаментите на конкуренцията.
Дори от вестник "Уошингтън пост" се закачат с конкурентния "Уошингтън икзаминър". В статия за по-малкия вашингтонски ежедневник, в графата с името на собственика му, изтрили Филип Аншуц и написали Чарлс Менсън,

популярния масов убиец

Естествено, мнозина са тези, които трият срамни факти от историята си. Арменският геноцид например не фигурира в историята на Турция в "Уикипедия", след като от Турския държавен трезор грижливо изтрили информацията.
От американската петролна компания "Халибъртън" затрили един параграф с експерименталните грехове на САЩ спрямо човечеството - атомната бомба над Хирошима и използването на "агент оранж" срещу цивилни цели през Виетнамската война.
В ЮАР пък няма СПИН епидемия, според редакцията на тамошното правителство. На мястото на изтритото правителственият пиар написал: "Всичко това бяха глупости, затова ги изтрих. Thank you motherfucker".
Компанията Exxon Mobil бастисала информацията за нефтен разлив от осемдесетте и прилежно заменила текста "още не е платила $5 млрд. компенсации на 32 000 рибари от Аляска".
"Макдоналдс" изтрили един линк към сайт, критикуващ компанията, и сложили друг към една сервилна книга за историята на компанията в интернет книжарницата "Амазон".
Ако не беше скенерът, читателите на "Уикипедия" нямаше да знаят, че колата на "Пепси" е била забранена от 1970 до 1993 г. в Индия.

Компанията прилежно е забърсала това петно

от онлайн авторитета си. Лаборатория в Ню Делхи тогава установила, че в "Пепси" се съдържат вредни пестициди 36 пъти над стандарта за Европа и 30 пъти повече, отколкото в "Кока-Кола" (тук, разбира се, прозира намеса на конкуренцията). Стотици индийци протестирали срещу отровата, изгаряйки пластмасовите бутилки на улицата. По-късно е клъцната и научно обоснована информация за възможните странични ефекти на напитката.
В статия за Джордж Сорос пък загрижен служител на "Отворено общество" изтрил изречението, че милиардерът е известен с ролята си в Розовата революция в Грузия и с финансовата подкрепа за крайнолеви организации в САЩ. Заменил го е "известен е със своята филантропия".
Убежденията също воюват по статиите на "Уикипедия", особено религиозните. Различни църкви виждат в "Уикипедия" мегдан за мащабно оплюване на Дарвин например. Има и комични изпълнения. В статия за Сатаната от Баптистката библейска църква на САЩ написали:

"Той е жена. Обикновено я наричат Люси.

Жените са инструменти на Сатаната за унищожаване на човечеството".
В текст, посветен на дюнер кебапа, пък пише: "Аз съм бог и кебапът е секси". Вметката е направена от гневен активист на международната организация PETA, противопоставяща се на месоядството.
Скенерът разкрива и изобилие от закачки с известни персони. Вестник "Ню Йорк таймс" например дължи извинение на американския държавен секретар Кондолиза Райс. От редакцията се погаврили с биографията й, сменяйки само няколко буквички. Там, където е пишело, че на 15 е започнала да свири на пиано, пианото е заменено с друг инструмент. Би Би Си пък имат грях спрямо бившия британски премиер Тони Блеър. Пак сменяйки отделни буквички, журналистите го изкарали пияница и женкар.
Освен защита на енциклопедията младият изобретател на скенера изтъква още един мотив за делото си - "щеше ми се да спретна по едно малко пиар бедствие за организации, които не са ми присърце", казва Върджил. Успял е.

 


Създателят на Wikiscanner Върджил Грифит със задоволство отбелязва, че в момента е петият по популярност Върджил в статистиката на интернет.

Интернет



"Боинг" (във въздуха) и "Еърбъс" водят борба за надмощие в свободен стил в свободната електронна енциклопедия

РОЙТЕРС



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .