Банер
ОЧАКВАНЕ - ОЛГА И СИНЪТ Й.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Механизъм в мозъка обяснява феномена "Deja vu"
Написано от Ивайло Иванов-IYI   
Неделя, 10 Юни 2007 00:00
Според учените неврони в центъра за паметта на мозъка, наречен хипокампус, оформят ментална карта от нови места и преживявания, а след това ги запазват за бъдеща употреба на друго място

Американски учени откриха част в мозъка, отговорна за т.нар. дежа вю, което се случва на повечето хора - странното усещане, че преживяват нещо, което са преживявали и преди, пише Ройтерс.

Според учените неврони в центъра за паметта на мозъка, наречен хипокампус, оформят ментална карта от нови места и преживявания, а след това ги запазват за бъдеща употреба на друго място.

Когато две преживявания започнат да изглеждат еднакви, тези ментални карти се застъпват и почват да се замъгляват.

Дежа вю се появява, когато се предизвикват възможностите,

обяснява Сусуму Тонегава, професор по биология и невронауки в Технологичния институт в Масачузетс, САЩ.

Всъщност става дума за временна повреда в способността на мозъка да сортира нова информация, нещо, наречено епизодична памет.

Това е много важно за интелигентно животно като човека, за да знае какво става наоколо и да може да го възпроизведе по-късно, казва Тонегава.

Той и колегите му изследвали мишки с премахнат ген в специфична част на хипокампуса, за който те смятат, че е от

решаващо значение при избора между сродни преживявания

Мишките без тази способност били местени от една клетка в друга подобна, а след това връщани обратно. В едната клетка те били подложени на средно силен електрически импулс в крака, а в другата - не.

Мутантните мишки свързвали и двете клетки с опасност и оставали неподвижни и в двете - не могли да определят къде са били подложени на тока. Здравите мишки бързо научили разликата и оставали неподвижни само в опасната клетка.

Когато изследователите тествали мозъчната активност на животните, мутантните мишки реагирали еднакво и в двете клетки, но мозъчните вълни на здравите били различни.

Според Тонегава видът памет, който позволява на хората бързо да различават отделни лица и места, отслабва с годините.

 Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2018 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .