Банер
Image_4813049_407.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Екзотични племена IX
Написано от Ивайло Иванов-IYI   
Събота, 14 Юли 2007 00:00
Ел Моло

ЕЛ МОЛО

Изчезващото племе Eл Моло в Кения се държи ... "особено",според съседите им. Всички останали са скотовъди и никога не кусват риба. За тях тя е табу. В превод "Ел Моло" значи "ядящите риба". Сещате се,че за тях табуто не важи,заради което и са презирани от околните. За племето рибното меню е основно,а главният им ритуал е лов на хипопотами и изяждане месото на големите бозайници. Затова и тая по-скоро "шепа хора", отколкото "племе", както казва етноложката от френския научно-изследователски център Анна-Мари Пеатрик, не случайно живеят до езерото Туркана, северно от Екватора, известно с изобилие от крокодили, хиппопотами и разнообразна риба. Останалите африкански племена избягват да се заселват по подобни места. Като прибавим сухоземните хищници, горчиво-солената вода на езерото и оскъдната растителност (без да броим тръстиката), то "избягването" им е разбираемо.

Но за Ел Моло няма по-чудесно място от това. Ловът на хипопотами е забранен в цяла Кения...освен за Ел Моло (наказаието за останалите е само едно...Сетете се какво !-IYI).

"- Трудно е да разбере това, действително екзотично, племе, - казва Анна-Мари Пеатрик. - Създават впечатление, че живеят както само те си искат,без да се съобразяват с местните закони или да се подчиняват някому. Затова от тях не просто странят, от тях се страхуват. Например, сред племената има смесени бракове, но не и с Ел Моло. С тях никой не ще да има нищо общо".

Тази изолация е довела до това, че в местността гъстотата на населението е 5 човека на кв.км. Ел Моло си строят тръстнкови колиби. От тръстика са тризъбите харпуни и въдиците. С риболова се и забавляват и изкарват чрез чуждендците пари, с които купуват чай, захар и царевично масло за пържене на рибата. А да риболовстват умеят доста добре. Интересно,че вместо корда използват здрави водорасли, а кукички правятт от кости на големи риби. Тези,които имат тръстникови лодки, използват харпуни, които хвърлят учудващо силно и точно. И най-интересното-Ел Моло не се страхуват от крокодили!

Езикът им също е от изчезващите. На практика го знаят само старите хора. Другите общуват с диалекта на съседното племе- самборос или на английски,официален в Кения. Правителството разрешава лова на хипопотами до 3-4 пъти гпдишно. Може би, защото племето е безралично към месото на останалите животни, освен рибата,разбира се.


Някои специалисти са на мнение, че в ритуала хипопотамът олицетворява желани мъжки качества, които се придобиват чрез изяждане на месото му. а има и такъв обичай-юноша, който не е бил в "ловната дружинка'', не може да се ожени. Според други хипотези. в месото на животното има белтъци, които липсват или са недостатъчни в рибата.


На лов отиват само осмина-най-добрите. Всъщност 6-има и двама юноши-ученици и "помощен персонал" едновременно. Мястото за лов е на около 70 км от селото през,най-вече,трънаци. Наистина си е живо изпитание! Затова и ловът може да продължи дълго
Да се опитвате да хванете хипопотам във водата е безмислено. Цилиндрообразното тяло и късите му крака го правят особено ловък. Което не може да се каже за сушата, където и го причакват ловците. Полетяват стрели и малки метателни копия от тръстика или аксция, но с метални връхчета. Това става вечер или нощем,когато животното е силно изгладняло. През деня водната стихия го пази и от палещите лъчи на Слънцето.


Според племенна легенда, се случвало ловът на едно животно да продължи почти месец! Не е толкова просто да се "свали'' такова чудовище. Преди да излезе, хипопотамът доста старателно обмирисва околността. Дори леко подозрение за опасност и веднага се връща. За да го надхитрят,ловците "унищожават'' миризмата си, като се намазват с ... хипопотамски екскременти. Има ги в предостатъчно количество и навсякъде по брега. Ето така стават "братя по мирис"
( да ме прощават "Daer Straits"-IYI) , а и в тъмното не се вижда много-много кой-кой е. Обикновено хипопотамът отива в пасището си,където наведнъж изяжда до 200 кг зеленина.Това е моментът, в който ловците го обкръжават и от достатъчно голямо разстояние стрелят.


Това може да продължи часове, докато хипопотамът изгуби сили. А да се спаси във водата,в повечето случаи, е невъзможно, защото пасбището може да се намира на километри от езерото... Когато накрая съборят животното, му връзват краката и го завличат на друго място, далеч от "битката". Тази предпазна мярка не е никак случайна, защото могат да се появят други хипопотами, които понякога се втурват да освобождават ранения си "събрат".


Следва клане, изчистване от карантията и разделяне на останалото. Определят кой е "големият ловец" - този, който е успял да улучи челото на животното. Той и започва разделянето на трупа. Някои от вътрешностите после сушат. На "дегустацията" се събира цялото село. Най-желани са ушите и опашката - дават ги на най-добрия ловец. С това почва почетен ритуал. Гримират ловците-изрисуват им маски по лицата. После "художниците" продължават по телата и копията. Естествено, най-добрият ловец е "разкрасен" най-много. В продължение на няколко дни се редуват трапеза с песни и танци. Весели се цялото село, включително децата. Правят се всякакви опити за удължаване на празника, като редуват печено хипопотамско с риба. Това е главното им "оправдание" за нарушаване на табуто. Шегувам се, естествено!IYIДобавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2018 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .