Банер
ПЕРУН.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Прогестеронът - основен животворен фактор
Написано от Маг Селена   
Сряда, 13 Август 2008 14:44

Прогестеронът е стероиден хормон участващ в менструалния цикъл, бременността и ембриогенезата при хората и другите видове.

 

 
04.08.2008
Прогестеронът влиза в клас на хормони наречени прогестогени. Той не трябва да се бърка с прогестините, които са синтетично получени прогестогени.

Прогестеронът се синтензира в надбъбречните жлези, половите жлези (особено след овулация в жълтото тяло), мозъкът и по време на бременност в плацентата. Хормонът подготвя лигавицата на матката за приемане на зародиша и контролира нормалното протичане на бременността.

Прогестеронът и естрогените се произвеждат в яйчниците (малко прогестерон се произвежда в надбъбреците и в тестисите). Прогестеронът е прекурсор на естрогените и тестостерона, както и на надбъбречните хормони, които регулират водно-електролитното равновесие, кръвното налягане, реакциите при стрес и, заедно с панкреасните хормони, нивото на кръвната захар.

Нормално през първата половина на месечния цикъл преобладават естрогените. След овулацията се покачва нивото на прогестерона и той преобладава през втората половина на цикъла. Ако не настъпи оплождане, хипофизата изпраща сигнал на яйчниците да спрат производството на прогестерон, и до 48 часа настъпва мензис.

Когато прогестеронът и естрогените се разбалансират, се появяват нежелани симптоми, които са най-неприятни около мензис и през климакса. За съжаление, начинът на живот и хранене особено на жените в градовете често води до такова разбалансиране. Абортите, противозачатъчните средства, хормоналните препарати и стресът допълнително влошават картината.

Оплакванията вследствие хормонален дисбаланс засягат почти всички органи и системи - имунна, храносмилателна, нервна, ендокринна, сърдечно-съдова и костна. Те са най-различни - задържане на течности, болезненост и подуване на гърдите, главоболие и даже мигрена, крампи, подуване на корема, увеличаване на теглото, болки в гърба и кръста, силно желание за сладко и особено шоколад, проблеми с кожата, склонност към лесно чупене на кости, загуба на половото влечение, промени в настроението, раздразнителност, умора, отчуждение с чувство за вина, прибързани заключения, нетърпеливост, гневливост, липса на самочувствие и пр.

В повечето такива случаи има естрогенно преобладаване - проблем, който се дължи донякъде и на т.нар. ксеноестрогени - вещества с естрогеноподобно действие, които са резултат от разграждането на продукти от битовата химия. Тези ксеноестрогени попадат в почвата и оттам в питейната вода, и могат да повишат риска от рак. При мъжете единственото решение е да се пие чиста филтрирана вода, при жените за щастие има начини да се балансира хормоналното равновесие чрез внасяне на прогестерон.

Женската ендокринна система е сложна и деликатна. В нея има механизми за обратна връзка на много нива. За тяхното нормално действие е важно ежедневно с храната да се осигуряват всички необходими "тухлички", от които се изгражда здравето. Това са протеини, ензими, кофактори, хормонални прекурсори и др. Ако липсва дори само едно необходимо вещество, може да се прекъсне цяла верига от важни биохимични реакции.


МЕНСТРУАЛЕН ЦИКЪЛ

Цикличните промени в женския организъм ще наричаме за кратко “цикъл”. Продължителността на цикъла е броят на дните от началото на една менструация до деня преди следващата менструация.

При повечето жени продължителността на цикъла е средно 28 дни.Всеки цикъл се състои от 3 фази: фоликуларна, овулаторна и лутеална. Фоликуларната фаза продължава от първия ден на цикъла до овулацията – средно 10-14 дни. След това настъпва Овулаторната фаза. При нея фоликулът е вече узрял, и се спуква, като освобождава една яйцеклетка.

Именно този процес, на освобождаването на яйцеклетката се нарича “овулация”. Овулацията е много кратък период от време – максимум 12 часа. След Овулаторната настъпва Лутеалната фаза. Тя продължава от овулацията до края на цикъла, т.е. при 28 дневен цикъл продължителността й е приблизително 14 дни.

Важно е да се каже, че не във всеки цикъл настъпва овулация! Напълно нормално е на всеки 13 цикъла да има един ановулаторен – цикъл, по време на който няма овулация.

Дейността на яйчниците е периодична. Тя представлява истински цикъл, който следва менструалния цикъл. На всеки 28 дни, приблизително, единият от яйчниците отделя овоцит. Отделянето става всеки път от различен яйчник и продължава от пубертета до менопаузата. Овоцитът е женската полова клетка. Обикновено го наричат яйцеклетка.

Яйцеклетката е най-голямата клетка в човешкия организъм. Съдържащите се в яйчниците по време на пубертета яйцеклетки са около 300 - 400 хиляди. Хранят се и са предпазени от останалата яйчникова тъкан от един слой клетки - първичните фоликули (мехуроподобни структури по повърхността на яйчника).

През първата част на цикъла (около 14-15 дни след първия ден на последната менструация), определен брой фоликули се активират. Няколко фоликула узряват, но само един от тях отделя яйцеклетка – той се нарича доминантен фоликул.

В така образувания доминантен фоликул се появяват малки кухини, които се изпълват с течност. Те се сливат, за да съставят една единствена голяма кухина, вследствие на което яйцеклетката бива избутана в периферията на фоликула. Разширената фоликулна кухина образува на повърхността на яйчника издутина, която в навечерието на овулацията е около 17-19 мм – това е нормалната големина на фоликул, годен за оплождане.

Под въздействието на хипофизата (жлеза с вътрешна секреция, намираща се в основата на мозъка), разположените около зреещия яйчников фолукул яйчникови клетки отделят естрогени, чието количество се увеличава успоредно с нарастването на фоликула.

Узряването на яйцеклетките и овулацията се стимулира от два хормона отделяни от хипофизата, фоликустимулиращ хормон (ФСХ) и лутеинизиращ хормон (ЛХ). Много е важно тези два хормона да се произведат в необходимите количества през цялото време на месечния цикъл за да може да се осъществи нормална овулация. Под действието на ФСХ фоликулите се стимулират да пораснат.

Стероидният хормон естрадиол се отделя от вътрешността на фоликула и се грижи за хранителната среда на развиващата се яйцеклетка в доминантния фоликул. Този процес е завършен към 10-ия ден от менструалния цикъл. Когато доминантния фоликул достигне зрялост (около 12-ия ден от цикъла) това дава знак на хипофизата да отдели голямо количество от лутеинизиращия хормон. Това е т.нар. фоликулярна фаза – фазата в която се развива и расте един фоликул, доминантния фоликул, съдържащ яйцеклетка.

Овулацията настъпва 24 до 36 часа след повишаването на количеството на Лутеинизиращия хормон – средно 14 дни преди края на цикъла. Това повишаване е много бързо, голямо и продължава кратко време – само 1-2 дни. Затова то се нарича “Пик на ЛХ”.

След като количествата на ЛХ се увеличат, започва процеса наречен овулация, а фазата от месечния цикъл – овулаторна фаза. Под негово въздействие налягането на течността в яйчника се увеличава, което довежда до спукването на фоликула през следващите 40-48 часа.

При пукането, фоликуларната течност бавно изтича извън яйчника във вътрешността на фалопиевата тръба, а яйцеклетката, вследствие прибирането на фоликуларната стена се оказва на повърхността му. Яйцеклетката се всмуква от подвижните ресни на яйчниковата тръба, които постоянно помитат повърхността на яйчника.

Увлечена от движението, яйцеклетката се придижва в тръбата, стига до външната третина, където "чака" някой сперматозоид да я оплоди. След освобождаването на яйцеклетката, фоликулът се превръща в т.нар. “корпус лутеум” или ”жълто тяло”.

Затова и фазата се нарича “Лутеална”. Корпус лутеум произвежда хормона прогестерон, който разрехавява вътрешната стена на матката, подготвяйки я за прикрепването на оплодената яйцеклетка в нея (това се нарича “имплантация на яйцеклетката”).

Ако яйцеклетката бъде оплодена и започне бременност, жълтото тяло продължава да се развива в продължение на 3 месеца и отделя все повече прогестерон, за да осигури износването на плода. След този период плацентата заменя жълтото тяло.

Именно прогестеронът, произвеждан от жълтото тяло, не позволява на матката да получава контракции, както това се получава при менструацията, и по този начин запазва невредимо яйцето. На седмия ден след оплождането, или на 21 (22) ден от началото на последната менструация, става имплантацията, което действително става през втората седмица след оплождането.

Ако яйцеклетката не е оплодена, жълтото тяло достига максимума си на големина и дейност след 9 дни, след което регресира (сбръчква се и умира), а нивото на прогестерона на 21 (22) ден от месечния цикъл започва да намалява.

Дейността на жълтото тяло е точно определена - 14 (+ 2) дни след овулацията, то престава да произвежда секрет и се превръща в съединителна влакнеста тъкан. Внезапният спад на хормоните в кръвта предизвиква появата на менструалното кръвотечение.

В момента, в който неоплодената яйцеклетка се изхвърля с менструацията, започва зреенето на нов фолукул - това е началото на нов цикъл.

Средно само един на пет цикъла, в които е настъпило оплождане дава резултат на имплантация и последвала бременност.

Мъжете непрекъснато произвеждат полови хормони и сперматозоиди, но при жените отделянето на половите хормони и яйцеклетката е прекъсващ се, цикличен процес, наречен менструален цикъл. Периодът на менструацията, продължаващ от 2 до 8 дни бележи началото на новия цикъл.

Средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни, но тя може да варира от 21 дни до 36 дни, дори и повече.

Овулацията настъпва приблизително на ден 14 от 28-дневен менструален цикъл, но настъпва по-рано при къс цикъл и по-късно при по-дълъг цикъл (някои жени имат менструация, но нямат овулация, т.е. не се отделя яйцеклетка от яйчника).

Когато съществува овулация, има относително къс период от приблизително 24 до 48 часа, когато жената е фертилна. По време на фертилния период, сперматозоидите трябва да бъдат вече във фалопиевите тръби и да са готови да достигнат яйцеклетката.

Само един сперматозоид е достатъчен за да оплоди яйцеклетката, но за да може това да се случи трябва да има минимум 40 милиона сперматозоида на милилитър семенна течност, които да преминат навътре през влагалището на жената. Ако яйцеклетката не се оплоди – тя умира.

В заключение може да се каже: На всеки цикъл при овулация се освобождава само една яйцеклетка. От пубертета до менопаузата само 300-400 фолукула достигат пълна зрялост. Всички други дегенерират. Яйцеклетките остаряват заедно с жената, тъй като запасът им е съставен още при раждането.

След овулацията яйчникът представлява малка раничка, която много бързо се затваря. Фоликулът нараства и се превръща в истинска жлеза, наречена поради пигментирането и в жълто - жълто тяло. Жълтото тяло произвежда естрогени и голямо количество прогестерон. Неговата роля е да подготвя лигавицата на матката за задържането и развитието на яйцето.

За да настъпи оплождане е необходимо: достатъчен брой годни сперматозоиди, които да бъдат депонирани във влагалището на жената в подходящото време на женския менструален цикъл; да има отделена яйцеклетка и тя да е влязла във фалопиевата тръба; фалопиевата тръба не трябва да бъде запушена, за да могат да преминат сперматозоидите, а също и оплодената яйцеклетка да може да се премести надолу към матката и да се имплантира в нейната лигавица.


ОТ КАКВО ЗАВИСИ ЖЕНСТВЕНОСТТА

Обаянието на жената, нейното здраве и способността є да ражда деца зависят от действието на жлезите с вътрешна секреция. Изработването на женските полови хормони трябва да се контролира от детските години на момичето, но когато то расте, се появяват други проблеми. Именно за тях ще говорим днес.

НИВОТО НА ХОРМОНА ПРОГЕСТЕРОН

Хормонът прогестерон, заедно с другия хормон – естроген - определят нервно- психичния статус на жената. Нивото на тези два хормона влияе дори на свойствата на нейния характер.

Количеството прогестерон в женския организъм зависи от това, в кой ден от менструалния цикъл се случва овулацията - излизане на яйцеклетката от яйчника. За начало на цикъла се смята първият ден от менструацията.

От този ден до овулацията от яйчника се отделят т.нар. фоликулини, които водят до нарастване на лигавицата на матката. След овулацията на мястото на излязлата от яйчника яйцеклетка се появява така нареченото жълто тяло. Точно то отделя хормона прогестерон. Растежът на лигавицата на матката спира, тя започва да се подготвя за бременност.

Няколко дни преди следващата менструация отделянето на двата хормона рязко намалява, лигавицата на матката се отлепя. На 26- 28-ия ден от цикъл започва менструацията.

Прогестеронът е този хормон, който стимулира формирането на мъжки качества в характера на жената. Най-много прогестерон се натрупва, ако овулацията се случва веднага след менструацията. И в случая вече говорим за деловитост, а не за женственост.

Ако овулацията се случи на 7-ия до 9-ия ден от менструалния цикъл, тогава количеството прогестерон е в оптимално ниво. Благодарение точно на това жената изглежда изключително привлекателна, чувствена, женствена. При това на нея не й липсват деловитост, хазартност и други мъжки качества. И по тази логика, ако в организма се натрупа много малко прогестерон, на жената й липсват деловите качества, за които споменахме.

Ако овулацията настъпи едва в последните дни от менструалния цикъл, прогестерон въобще не се отделя. Тези жени нямат стремеж към успехи. Те са безразлични в много отношения, особено към кариерата си. Не получават овулация и впоследствие остават безплодни.

За коригиране на нарушения хормонален баланс могат да се използват лечебни билки и билкови смеси.

Една от тези билки е детелината, а сместа могат да ви приготвят в аптеката. Смесите помагат на жената (в психоемоционален план) да стане такава, каквато би искала да
бъде – делова или женствена. Освен това се предотвратяват и някои заболявания в половата система.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2021 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .