Банер
semargl1.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Славянските Чертози - 2 част
Написано от Маг Селена   
Четвъртък, 08 Март 2018 15:52

6. Чертог на Мечката
10 януари - 3 февруари, Бог покровител: Сварог


Чертогът на Мечката е шестият Чертог в Сварожиевия Кръг. Неговото свещено „дърво“ е Малината, а като покровител се почита Висшия Бог Сварог. Сварог е Владетел на небесния свод, негов Създател и извечен Пазител. Сварог е създал Яв-ния свят, „сковал“ го е от материални абсолюти и впоследствие управлява течението на живота на целия Свят.

Хората, родени в Чертога на Мечката са по природа миролюбиви и добри, макар и нелишени от определена импулсивност в чувствата, делата и особено в словото. Като че ли е невъзможно да се предположи, какво бихме могли да очакваме от тези хора. Същевременно и най-общо казано те са положителни, съзидателни личности, които се стремят на всяка цена да подобрят света около себе си. Макар и при различните представители на Чертога светът за променяне да е различен – за някои е хоризонта, за други – собственото жилище. Но при всички случаи родените в Чертога на Мечката успяват с успех да обезпечават своя Род с всичко необходимо. Ако „мечката“ е глава на семейство, то Родът му ще процъфтява, при това във всички отношения – както материално, така и духовно, така и като потомство.

Родените в този Чертог притежават удивителната дарба да намират изход от най-страшните и заплетени ситуации. Те притежават аналитичен ум и силна интуиция. Подобно съчетание често ги извежда на пътя на пазителя на закона, спасителя или на сътрудника на някои по-секретни ведомства. Мечките са мъжествени и устойчиви, не се огъват под напора на обстоятелствата, макар силата им не винаги да е задължително физическа. Мощта им се крие в несломимия им духовен стожер. На практика родения в Чертога на Мечката може даже да не забелязва опасностите, които преодолява. Няма нищо по-важно и по-висше за „мечката“ от нейния път – личния, и в най-висша степен индивидуалния.

Но при тези необикновени хора се среща и странна, необикновена черта. Предвид комбинацията от развитата интуиция и любознателен ум, „мечките“ понякога формират в съзнанието си абсолютно ирационална картина на света. И ако срещнат нещо, което не се вписва (доста често) в картинката им, те практически го отричат. Човекът от Чертога на Мечката рядко живее със земните грижи – той се стреми нагоре, към велики постижения и дела. В същото време са грижовни и добри. Ако сте спечелили благоразположението на „мечка“, можете да разчитате на безусловната ѝ помощ във всяка ситуация. Тези хора са най-добрите и верни приятели и най-силните съюзници.

Но се случва човекът, роден в Чертога на Мечката да тръгне против съдбата си. Той се отказва от Предците си и в стремежа си към индивидуализация развива в себе си разрушителни егоцентрични черти и качества. За такава „мечка“ е трудно и сложно да се върне на пътя на Духовната Мъдрост. Но ако не го направи, Родът му е обречен.


7. Чертог на Щъркела
3 февруари - 28 февруари, Бог покровител: Бог Род


Чертогът на Щъркела е седмият Чертог от Сварожевия Кръг, чието свещено дърво е Ивата (козята върба). Покровител на Чертога е Род, единният предвечен Бог на всичко съществуващо. Род е бил първия Бог, появил се в този свят след идването в настоящата действителност на Великия Рамха. Род олицетворява всичко, което съществува във Вселената, фактически Той е Вселената в нейната най-положителна и съзидателна същност.

Чертогът носи името Бусел, старославянската дума за Щъркел. Родените в този Чертог са невероятно добри и открити, те винаги ще протегнат ръка на страдащия. По това те си приличат с хората от Чертога на Мечката. И макар тези два вида хора често да споделят общи интереси, сключването на семейни съюзи помежду им рядко води до щастливо семейство.

В Чертога на Щъркела се раждат умни (не мъдри, а умни) и човеколюбиви създания, които смятат, че светът около тях се нуждае от постоянен прогрес и динамично подобрение. При това „щъркелите“ далеч не винаги прозират реалните мотиви на обкръжаващите, но те дори не се интересуват особено от тези подробности, докато налагат собствената си линия на всяка цена. При наличие на една мощна и несломима воля, родените под този знак са като че ли напълно способни да унищожат установените правила, да изменят хода на историята и спонтанно да разгорят революция или световна война.

Хората от Чертога на Щъркела не са точно инатливи, но са невероятно целеустремени, кажи-речи до фанатизъм, което понякога им пречи да видят реално правилните пътища и методи за решение на най-простите въпроси. „Щъркелите“ понякога са прекалено умни и отхвърлят всичко, което излиза извън рамките на мирогледа им, но всичко това не означава, че е невъзможно да бъдат убедени в нещо различно. Възможно е, но е невероятно трудно да се постигне. От друга страна хората от Чертога на Щъркела умеят да ценят истинските приятели и никога не забравят добрината. Доколкото самите са „добряци“, те пренасят светлината и топлината на позитивните отношения през всички несгоди, а в умението си да вярват в човешкия Род просто нямат равни.

„Щъркелите“ умеят да намират „подходящи места“ за развитието на Рода си. Обичайно имат щастливо и здраво семейство, здраво потомство (обикновено са доста многодетни). Те са грижливи стопани и им се отдава къщната работа. Силни и издържливи са и винаги се притичват на помощ на по-слабите, и на нуждаещите се от защита. Често сред родените в Чертога на Щъркела се оказват велики воини, които даже смъртта на може да спре. Такива воини решават битката и войната с един удар на меча, тъй като нямат равни не само във воинското изкуство , но и в уникалното и за мнозина непознато „умение да побеждаваш“.

„Щъркелите“ са трудолюбиви, но понякога проявяват жестокост и дори безпощадност. Те се проявяват към враговете на Род, Народ и Родина. Ужасна и мъчителна е гибелта на този, който дръзне да нанесе вреда на близък или близки на „щъркела“.


8. Чертог на Вълка
28 февруари - 25 март, Бог покровител: Велес


Чертогът на Вълка е осмия сегмент на Сварожиевия Кръг. Свещеното му дърво е Тополата, а негов покровител е великомъдрият Велес. Велес (от Х’Арийската Каруна – „познаващ леса“, но тук думата лес се съотнася към „целия жив свят“) е един от най-древните Славяно-Арийски Богове, покровител на Мъдреците и Влъхвите, занаятчиите и поетите. Той е привел в движение света, създаден от Сварог, уравновесил е стихиите и енергиите, затова и по право властва над тях.

Човекът, роден в Чертога на Вълка през целия си живот (включително и след смяната на материалното тяло – смъртта) е в търсене. Той търси същността на всички неща от обкръжението си или по-точно на тези от тях, които са привлекли фината му и същевременно силна душа. Дори в любовта „вълците“ търсят таен и дълбок смисъл, като се опитват да постигнат непостижимата за смъртните същност на това явление. За тези хора е интересно всичко наоколо, а чувството им за самосъхранение е притъпено в най-прекия смисъл на думата и те са напълно способни, забравяйки напълно за собствената си безопасност да полетят като пеперуди към мамещия пламък, който ще ги унищожи. Затова тези хора обикновено са първооткриватели, знаменити пътешественици и изтъкнати изследователи. По своята природа те се авантюристи с безкрайна и неутолима жажда за познание, която често се превръща в самоцел.

Хората от Чертога на Вълка са винаги нащрек, равнището на ситуативната им готовност е невероятно високо, което е от голяма полза, ако човекът избере военното поприще. В бита това качество не е от особена полза, но все пак не е без значение. Хората от този Чертог се отнасят резервирано към новите познанства те бързо разпознават „паразитите“ и враговете на Рода. При това вродената войнственост не позволява на „вълците“ да мълчат или бездействат, затова те веднага се втурват в атака без да се замислят за последствията. Родените в Чертога на Вълка могат да се бият сами срещу десетима. Те нямат някакво свръхестествено покровителство, затова често загиват млади.

„Вълците“ са свикнали да решават проблемите си самостоятелно. Но, ако няколко от тях се съберат в „глутница“, горко на онзи, когото са погнали в гнева си. Те са безстрашни и неистови воини, които не могат да бъдат спрени, могат само да бъдат унищожени. Същевременно хората от този Чертог са егоистични експериментатори. Проверяват всичко на себе си и не вярват никому, ако стремежите и желанията им се разминават. В съчетание с импулсивност, тези качества могат да направят „Вълка“ крайно опасен за собствения му Род. Затова до подобен „Вълк“ трябва да стои някой, който да го контролира и да насочва мощта му в руслото на положителното.

Хората от този Чертог често работят в спец службите, доколкото (както споменахме по-горе) много бързо и качествено разкриват „паразитите“. Вълците са неумолими и последователни. Могат да са крайно жестоки и пресметливи. В служба на Рода стават съвършени оръдия на възмездието, идеални безпогрешни механизми, които имат само една цел – да го защитават и да остояват идеалите му. Оттук произтича и един от основните проблеми на „Вълците“ - рядко са обичани, почти никой не ги уважава. Уважението е заместено със страх, примесен с ненавист или презрение. Но всички са наясно, че „Вълците“ са „необходимото зло“ за системата.


9. Чертог на Лисицата
28 март - 17 април, Бог покровител: Марена


Чертогът на Лисицата е деветия Чертог в Сварожиевия Кръг, негово свещено дърво е Френското грозде, покровител – богиня Марена. Марена (или Мара) е въплъщение на зимата, физическата гибел и справедливостта, тя покровителства магьосниците и вълшебниците. Тази сурова красавица е била почитана наравно с другите небесни Богородици, макар самата тя да не била Богородица.

Хората, родени в Чертога на Лисицата не трябва да се надяват на лека съдба. Пътят им е озарен от търсенето на извечната истина и както не е трудно да се досетим, този път е трънлив и труден. А и не всекиму е по силите и волята да го извърви докрай. Именно заради това дошлите на тази земя под знака на Чертога на Лисицата често се втурват по „хлъзгави“ пътечки. Съдбата им е доста сложна, но затова пък притежават особени възможности и уникални таланти. Съвсем друг е въпросът дали човекът ще осъзнае таланта си и ще го развие по подобаващ начин. Боговете никога не правят нещо вместо хората. Те само им помагат, подсказват им кога да забързат и кога не си струва да препират.

Хората от Чертога на Лисицата се опитват да намерят рационално обяснение дори на любовта. Това не означава, че не могат да обичат или, че страстта им е чужда. Напротив! Но при това „лисиците“ се опитват да постигнат цялата дълбочина на това чувство и понякога им се откриват такива перспективи, които другите не биха постигнали и за стотици животи. Хората от този Чертог са любопитни и напористи, и поставят ли си нещо за цел, ще го постигнат, независимо от всичко.

Същевременно „лисиците“ са достатъчно уравновесени в бита. От време на време ги избива на авантюри и опасни експерименти, но ако се отдадат на такива занимания, то ще е само за да осигурят необходимото за Рода си. От друга страна рядко хващат вяра на думи, дори да идват от приятели и роднини. Имат жив и любознателен ум и трябва да опитат всичко „на собствената си кожа“. Затова и „кожата“ им е непрекъснато в синини и рани.

Хората, дошли от Чертога на Лисицата постоянно са в състояние на избор – морален, нравствен, философски – всякакъв. Животът им е извечна дилема, но не поради нерешителност, а поради хипертрофираното им любопитство – винаги искат да опитат и двата варианта, и не могат да се поберат в кожата си от желание да го направят. На тях не им стига нито врабчето в ръката, нито гълъба в небето – искат и двете в общ кафез. Затова лисиците могат да са силно егоистични и при определени обстоятелства дори да „прекрачват“ през хората. За да не се стига дотам, до родените в Чертога на Лисицата винаги трябва да има мъдри покровители – отначало родителите, после съпругът или съпругата и верните приятели. Тогава лисицата израства и се развива като хармонична, честна и любознателна личност.

„Лисиците“ са хора с мощна воля, твърди и решителни. Но често твърде много обмислят, вместо да направят нещо. От тях се получават отлични учители и мъдри наставници.

Превод: © Н.Т.Н.-Селена (ВелоЛада ВеоСвента)

 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .