Банер
10599179_10203574076624485_4834538729582980488_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Властовата невроза
Написано от Румяна Алексиева   
Понеделник, 12 Март 2007 00:00
или удоволствието да владеем, да контролираме, да притежаваме - В. Овчарова

  Често не си даваме сметка за една чума на времето, в което живеем - властовата невро­за. Не я забелязваме у себе си или пък у другите. Считаме проявите й за характерно качество, кое­то би трябвало всички да притежаваме, за да бъ­дем по успешни. Но задавали ли сте си въпроса какви негативи ни носи, дали печелим, ставаме ли по щастливи?

Хората, стремящи се към власт, безусловно при­тежават определен тип невротичност с харак­терна симптоматика - страх от изоставяне, страх от изява на чувства и емоции, страх да се от­пуснат и да изпитат любов. Личността се скрива зад маската на властващия, губи своята сила да изпитва удоволствие. Изчезва контактът между човека и останалите хора, защото е забравена първичната идея. Целта някога е била да се из­пита удоволствие, радост от общуването с дру­гия човек. Затова се стремим към другите и ис­каме да ги приобщим. Изпитваме потребност да бъдем обичани, да принадлежим, а за да бъдем утвърдени, винаги се нуждаем от някой друг от Ти, с което да се чувстваме сигурни и спокойни. Здравият принцип на властта е водил до задово­ляване на базисни потребности - да бъдем при-ласкани, обичани, да изпитваме удоволствие от секса или да се нахраним.

Междувременно се е случило нещо, което е спряло този импулс. Желанието да се доминира на всяка цена се разпростира както в материал­ната, така и в нематериалната сфера. Предмети­те се превръщат в средство за утвърждаване, а хората ни служат да изявим властта си. Искаме да имаме маркови вещи, висок статус, да ръко­водим подчинени, да притежаваме красиви жени, скъпи и все по-мощни коли, робуваме на модата, рекламите и т. н. само за да се покажем, да изглеждаме. С тях придобиваме власт, която ни носи още власт. Така ставаме силни, непобе­дими, бронирани. Във всяка една ситуация се търси позицията да сме отгоре - мачкаме всичко


наоколо, дори онези, без които не можем (цена­та не е важна). Юрваме се в дълга надпревара да командваме и да имаме все повече и повече при­добивки. Слагаме си тези патерици и смятаме, че ще се чувстваме по-добре. Но това не се случва. Щастието все не идва и не идва. Властта престава да бъде средство, с което може да се достигне до удоволствието, а се превръща в цел, която носи не истинско удовлетворение, а щастие „менте" и битка за „утре". Тогава идват тъжните дни, не­врозата и болестта, постоянното усещане за не­удовлетвореност. Уравнението„удоволствието е равно на власт" става неразрушим модел и дори е част от възпитанието, вследствие на което влас­товата невроза се наблюдава и у деца.

Безкрайното контролиране изисква огромно напрежение, свръхбдителност, недоверие, тре­вожност и отхвърляне на отпускането. Почив­ката предполага изпускане на юздите, загуба на властта. Колкото по-голям опит се натрупва във властта, толкова по-голям е страхът от загуба на контрола. Ставаме самотни маратонци, тичаме без да знаем накъде и към кого. Страхът от па­дане ни плаши до смърт, но не смеем да призна­ем своята слабост. Нека се огледаме кой тича до нас, да осъзнаем какво имаме и да му се зарад­ваме истински, да се отпуснем, да поемем въздух сега, не утре.


 



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .