Банер
ЦАРЕВНА ЛЕБЕДЬ.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ИТ жени, помнете: Ако не поискаш, няма да получиш!
Написано от Катерина Найденова   
Сряда, 25 Юли 2007 00:00
Оказва се, че основната част от жените не знаят как да се самоизтъкват, за да получат по-добро заплащане

През изминалата година се утвърди тенденция на трайно и плавно покачване на ИТ заплатите.

Въпреки, че анализаторите и индустриалните организации натрапваха повсеместната липса на добре обучени кандидати, общото увеличаване на ресурсната база и широкото развитие на технологиите дърпа пазара на кадри напред, пише Computerworld Australia.

Докладът "Зима 2007 - пазарни тенденции и възнаграждения" на агенцията за набор на кадри Ambition Technology отбелязва, че заплатите са се повишили с 10% спрямо равнищата от май 2006 г.

Жените в ИТ бранша обаче все още не могат да се възползват от финансовите стимули на пазара, характеризиращ се с дефицит на кадри, е мнението на експертите от Австралийската асоциация на информационната индустрия (AIIA).

Заетите в австралийската икономика жени си докарват едва 83 цента за всеки долар, заработен от работещите мъже, обяснява главният изпълнителен директор на AIIA Шерил Муун.

Според нея, видно е, че жените могат да се облагодетелстват при наличието на по-добри умения, за да могат да предоговорят заплащането си и условията на работа.

За да се фокусира над факторите, които биха могли да ограничат възможностите за работа на жените в ИТ бранша, AIIA организира набор от работни сесии под мотото "Настройте се за успех".

Семинарите имат за цел да дадат увереност на жените да се справят с бариерите при договарянето на подходящите работни условия в доминираната от мъже среда.

Презентатор на семинарите е била Кенди Тимсън, бизнес обучител и автор на книгата "Игри на половете: Как да правим бизнес с противоположния пол?".

Тимсън приписва цял набор от недостатъци на работното място за жените на твърде плахия женски подход към бизнеса.

Жените често ме питат, "Аз съм точно толкова добра в работата си, колкото и мъжете, работя усилено, колкото и те, а защо те получават повишение, а аз - не", казва Тимсън.

"Едно от нещата, които се показват и от моето проучване, са че преди всичко, основната част от жените откровено не знаят как да се самоизтъкват.

В същото време, мъжете обикновено са окуражавани да се хвалят с успехите си, подкрепят се взаимно и разказват на хората за способностите си, а жените в миналото са учени да не правят именно тези неща, за да не се "правят на шефове"".

Цитирайки собственото си проучване, както и научните изследвания на фондацията Myers-Briggs и на психолога Хелена Корнелиус, Тимсън твърди, че жените имат генетично и културно предразположение да изграждат бизнеса върху разбирателство.

Фокусът на отношенията би могъл и да означава, че жените са по-загрижени да не изглеждат надути, самохвални и високомерни, с шефски маниер. Тимсън смята, че предизвикателството за жените е да се представят ефективно по начин, по който и те се чувстват на място, но който все още се приема за "женски подход".

Мозъчните изследвания ясно показват основни различия в начина, по който мъжкият и женският мозък функционират, казва тя. Обикновено жените се фокусират над отношението, а мъжете - над информацията.

Излишно умереното поведение може да се окаже пагубно за кариерата и заплащането на жената, обяснява Тимсън.

Вместо да се "закопават" с типично женски фрази от типа на "ти какво смяташ по въпроса", Тимсън предлага на дамите да поемат по-активна роля в предоговарянето на условията си на работа.

Ключов фактор при заплащането, независимо от това дали си мъж или жена, е нуждата да покажеш колко си ценен. Жените често се провалят в показването на стойността си за организацията, смята тя.

"Ако не си поискаш, няма да получиш. Голяма част от преговорите се изразява в осъзнаването на реалните права и в борбата и отстояването им."

В презентация на LinuxChix на linux.conf.au тази година, Валери Хенсън, Linux консултант, представи проучвания на заплатите, според които жените в Западния свят заработват едва 70% от това, на което са способни мъжете.

Тя приписва т. нар. "пропаст в заплащането между половете" на неспособността на жените да преговарят.

Докато някои жени са си избрали да не предоговарят работните си условия от страх да не загубят хубавата си работа, или от болни представи за индустриални стандарти, от ниска самооценка, или от разваляне на отношенията на работото място, Хенсън смята, че разликата между това да приемеш оферта от 25 хил. австралийски долара за годината и от предоговаряне до ниво от 30 хил. австралийски долара, може да се калкулира като резултат в разминаване от над 300 хил. австралийски долара през целия живот.

Обикновено мъжете, кандидатстващи за работа, са по-агресивни в предоговарянето и в изискването да получат това, от което имат нужда, е мнението на Андрю Крос, управляващ директор на Ambition Technology.

 



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .