Свикнах вече тъкмо да сметначе съм приклюил един материал и да намеря или още данни по същия или нещо,което да емежду предния и готовия.Така се случи и сега. Това е интервю на Юлия Добрева с "другата страна"-заместник-министърът на Отбраната Никола Даскалов.Оказва се,че имал не само средно,но и висше.Но явно добре прикривал тези факти чрез държанието си ... поне според ген.Стоян Андреев. И все пак имайте едно на ум-това е от вестник "Шок"! | ДОСИЕТАТА Х БИВШИЯТ ЗАМ.-ВОЕНЕН МИНИСТЪР НИКОЛА ДАСКАЛОВ: ЦАРИЧИНА Е ЕДНА БРУТАЛНА КРАЖБА! В: ШОУ, №15, 11 апр. 2007, с. 10-11 | | Входът на мистериозния тунел,прокопан от военните край костинбродското село Царичина. | • Липсваше каквато и да било документация по случая,разходите,възлизащи на 15 млн. лева,не бяха отчитани • Нямаше нищо феноменално освен шизофренното поведение на група офицери,тясно свързани с Генералния щаб
Никола Даскалов е роден през 1934г. Син е на разстреляния през 1945г. областен директор на Пловдив Димитър Даскалов.През 1952г. прекарва 8 месеца в Белене.Завършва задочно история в СУ "Свети Климент Охридски".След 1989г. става член на Българската социалдемократическа партия.През 1991-1992г. е заместник-министър на отбраната в правителството на Филип Димитров.Председател е на Българската национална асоциация на собствениците на огнестрелно оръжие /БНАСОО/.Автор е на 4 книги за огнестрелните оръжия. В качеството си на втори човек във военното министерство е разполагал с цялата документация по случая Царичина.Сформирал е комисия,която установява,че става въпрос за грандиозен блъф.Предава случая във военната прокуратура,но след падането на кабинета на Филип Димитров всичко е потулено. За пръв път Никола Даскалов се съгласи публично да коментира мистерията,като в заключение заяви,че според него става въпрос за "брутална и вулгарна кражба",заради която виновните би трябвало да отидат в затвора.
- Каква е истината за Царичина?Такава,каквато сте я видели преди 15 години?И претърпя ли тя някакво развитие през това време?Какво е мнението ви сега за тази мистерия? - Може би ще трябва да започна от времето,в което за пръв път чух за този случай.Беше около един месец,преди аз самият да отида в Министерство на отбраната.С неколцина служители от това министерство обядвахме и чух един от тях възбудено да говори за "невероятното събитие",което се разиграва в Царичина.За моя изненада неговият ентусиазъм беше споделян от покойния,мисля,заместник-военен министър много за кратко по онова време Станев.Между другото трябва да отбележа,че аз въобще не знаех,че един от събеседниците на масата е заместник-министър на отбраната и решихче приказките принадлежат на ниско интелигентни хора, които са склонни да вярват във всякакви митологии. Два или три месеца по-късно,когато вече работех в Министерство на отбраната,бях изненадан от посещението на генерал Динев,по онова време командващ химически войски. Генерал Динев дойде при мен с молба да съдействие да привлечем БАН в обсъждане на досегашните резултати от акцията за Царичина,която малко по-късно разбрах,била наречена операция "Слава". Генерал Динев се оплака от отказа на БАН да се занимава с този случай,тъй като той смятал,че тук е скрит някакъв "огромен потенциал" за голям блясък,да го наречем условно,на българската наука,на българската държава,на българската нация и прочее. - И нищо конкретно? - Нищо конкретно.Запитах: "Генерал Диневркакво правите всъщност там?Чух,че се копае някакъв тунел,че се работи...Какво търсите всъщност?" Отговорът беше смайващ: "Явлението,господин Даскалов!" Естествено последва вторият ми въпрос: "Кое явление,генерал Динев?" - "Ами,тъкмо това искаме да разберем", ми отговори той.На такова едно криво обяснение аз няма да му поставям диагноза,това е работа на психиатрите.Едно от първите неща, които поисках,бе: "Моля,представете ми документацията.Цялата административна преписка." Беше ми отговорено,че такава във формалния административен смисъл на понятието не съществува/?!/ Тогава запитах: "А как сте отчитали извършените разходи?" Генерал Динев смутено каза: "Там е работата,че не сме ги отчитали." Това беше една от причините,когато приключи работата на назначената от мен комисия за обследване на случая,да поискам от тогавашния главен военен прокурор генерал Лилко Йоцов да започне една предварителна проверка,тъй като явно изразходваните средства,отклоняването на голям брой военнослужещи-както наборни,които са на много специален режим,така и офицери,и то старши,без съответното документално оформяне,без заповед вече е не само служебно и дисциплинарно нарушение,но това е поначало закононарушение.Отклоняването на средства от едни пера по бюджета към други е направо углавно престъпление.Няма нищо феноменално освен почти шизофренното поведение на група офицери, тясно свързани с Генералния щаб (по цял свят има официално перо за изследвания,но има и "черни каси" за тайни изследвания,та...-IYI) .В интерес на истината трябва да кажа,че голяма част от висшето офицерство гледаше с насмешка на историята с "експеримент Царичина",но предпочиташе да се обръща настрана и да се прави,че не знае точно какво става.Между другото имаха пълната възможност да го правят,тъй като цялата операция беше дълбоко засекретена.Какво ми показа генерал Динев? Показа ми пет тетрадки във формат А4 от по сто листа,като всеки лист и от двете страни беше изпъстрен с една плетеница от имитации на йероглифно писмо,на клиновидно писмо,тук-там по някоя буква от латиница,тук-там по някоя имитация на гръцка буква,тук-там даже по някоя буква на кирилица... На някои места-имитации на рисунки от праисторически находки от различни пещери по цял свят,на някои места-имитации на естампажи от каменни надписи. Знаех вече нещичко за автора на тези писания-завършил Техникум по керамика,където са слушали лекции по история на изкуството. - А кой беше авторът на йероглифите? - Елисавета Логинова! - По това време,доколкото знам,тя е била с военно звание? - Тя е била назначена от генерал Динев за старши сержант,получавала е заплата и командировъчни в бойни условия в Царичина.Аз не съм имал възможност лично да се срещна с тази,както я видях по телевизията,симпатична дама,която не съм чул да е проявила някъде другаде своите способности на екстрасенс освен в случая Царичина. Изглежда,вдъхновението й е пресекнало,след като се е прекратил контактът й с космическия свръхразум,който е направлявал нейната ръка да пише толкова енергично, да изпише тези 1000 страници с объркани йероглифи.Още по-интересно беше едно малко тефтерче,което генерал Динев носеше в джоба си.В това тефтерче той беше записал втората форма на телекомуникация с космоса,която е имала вече "вербален характер". Много интересно,че в космоса са знаели български и са говорели на български.В това тефтерче генерал Динев си записвал въпросите,които той вербално задавал на Елисавета Логинова.Тя телепатично ги транслирала към космоса,оттам телепатично получавала отговори и му ги възпроизвеждала вербално.Това, което беше много интересно,е че този космически свръхинтелект,който знае български,използваше атхаични форми на езика (хм!Не бях чувал,че има телепатия на български!Досега смятах,че е eднa-общокосмическa.Ама бай...т.е. годсподин Даскалов е вишист и по-добре ги знае тия работи.Нали е учил?!-IYI) .За голямо съжаление това тефтерче заедно с всичко останало е изчезнало.Отговорите бяха христоматиен образец на отговорите,които една циганска гледачка на улицата ви дава,за да ви забаламосва. Може да означават всичко, може да не означават нищо.По-късното изследване на петте тетрадки на Логинова показа,че не съществува абсолютно никаква система,в която да могат да бъдат въведени тези драскотини. - Какви са били мотивите на тези висши офицери да задействат цялата галиматия? - На първо място това са мотивите на човека,който е казал "амин" и е разрешил да започне цялата тази работа.Това е тогавашният началник на Генералния щаб Радню Минчев. - От запазената документация по случая,която ми предоставихте,се оказва,че една от екстрасенските му е извършвала лечебни сеанси... - Да,това е Дора Петрова. - Имал е някакви здравословни проблеми,може би не дотам сериозни... - Напротив,много тежки.И това в известна степен ме е карало да го оправдавам.Той е бил човек с много тежко подкопано здраве.Бил е прекарал една много тежка операция.Прогнозите за развитието оттук насетне на здравето му са били много лоши и черни.И той,доколкото знам,скоро след това е починал.При такива заболявания е подкопано много често освен физическото и психическото състояние.Човек се хваща и за сламката.Така се е хванал и Радню Минчев.И покрай сламката за неговото здраве са му пробутали и гнилата динена кора на "експеримента Царичина". Знаете как са се модифицирали нещата.Отначало е трябвало да се търси "колосалното съкровище на цар Самуил" - Според асансьорния техник Димитър Кекеменов... - Така,което се поддържа в началото от всички екстрасенси,които се навъртат около болния Радню Минчев като лешояди.След това почва да се търси някаква заровена тайна,която се модифицира.Постепенно се стига до произхода на човека,до първия човек и пълната нелепица,че там е погребан прародителят на човешкия род-нещо,което влиза в конфликт с дарвинизма, на който аз не съм голям привърженик.Но влиза в конфликт и с абсолютно всички постижения на биологията,на космогонията и т.н.Този прародител за капак бил и двуполово създание,което се самовъзпроизвеждало.Много интересно е как от това двуполово създание са възникнали двата пола,които са изградили цялата човешка цивилизация и култура? (смях).Но това не е единствената нелепица в цялата история.По-интересни са полковниците,които се навъртат там. - Вие ги нарекохте "шизофренна групичка". Кои са влизали в нея,бихте ли уточнил? - На първо място нещастният човек полковник Наплатанов. Той е бил един дълбоко нещастен човек и баща.Около него има един куп неща,които са необясними. Началник или заместник-началник на научния отдел на Генералния щаб,а на няколко пъти отбелязва,че не притежава пишеща машина. Ако живеехме в една нормална бяла държава това би било абсолютно необяснимо.Обаче при комунизма такива неща бяха напълно възможни.Много лесно можеше да се стане началник или заместник-началник на научен отдел само заради доказаната партийна непоклатимост и вярност,пък човекът може да няма нищо общо с науката.По-интересно е това,което той е написал и което вие сте прочели. - На мен то ми прилича на бълнуване. - Точно така.Това е просто едно болезнено бълнуване. Наскоро ми казаха,че е приключил живота си със самоубийство.Година или две след самоубийството на дъщеря си се е самоубил и той.Така че аз смятам,че той е просто една от жертвите на тази доста нелицеприятна и тъмничка история с Царичина.По-интересни са двамата полковници-Кънев и на другия не се сещам името какво е.Не може да се обясни.Смятах,че просто са глупаци.Но когато разбрах от Лилко Йоцов след около едномесечно разследване,че само до края на 1991г. са били изразходвани над 15 млн. лева (2-3 млн. сегашни,ако не греша-IYI) ,нещата почнаха да ми просветват.Тези пари просто не е могло да бъдат похарчени там! 15 милиона по онова време бяха огромна сума.Те не са плащали за работна ръка,тъй като абсолютно цялата работна ръка е била безплатна (тук има право.Предполага,че или много пари са отишли за научни излследвания или...-IYI) .Изглежда,че става въпрос за чиста,брутална,вулгарна кражба.И то в огромни размери. Назначих комисия да се произнесе.Не беше лесно да се състави добра комисия.Обърнах се към проф. Димитър Овчаров,известен български археолог.Защото в случая "експериментаторите" твърдяха,че имало много артефакти. Проф. Овчаров не се отнесе с голям ентусиазъм към една такава задача.Изглежда,че му се струваше нечистоплътно да се занимава с такова нещо.Молих го много настойчиво.И най-накрая бях много радостен,че той се съгласи да поеме ръководството на тази комисия.Тук се сещам,че освен петте тетрадки генерал Динев ми показа и нещо,което на военен език се нарича "кроки" - ръчно направена скица с приблизителни размери и точност на тунела,който е изкопан. Тунелът се оказа смайващ.Дължина около 160 м,като над 30 пъти се променяше посоката му.Постигнатата дълбочина на тунела беше малко над 60 м.Което означава,че наклонът на тунела е бил един метър на всеки три метра дължина.В този тунел се е лазело на колене и нагоре и надолу.Тези 30 промени на посоката бяха довели нещата дотам,че "крокито" много трудно се проследяваше,тъй като се пресичаха една върху друга линиите за входа на тунела.Разликата беше в нивата,имаше посоки,ъгли неочаквани...Обяснението беше,че през цялото време космическият разум е сочел посоката. Обаче,изглежда,нещо не е било добре в комуникацията,така че посоката се е напипвала много трудно.И проф.Овчаров каза,че"експериментаторите" би трябвало да бъдат много задължени на комисията,че не са се издавили вътре.Понеже геолозите установиха,че още четири-пет метра дълбочина и е щяло да са нахлуе в подземна река,която е щяла да издави всички в тунела като плъхове (хм!Сигурно е съвпадение,че "Космичевският Разум"е казал,че долу-горе толкова метра делят търсачите от целта им-IYI) . - В комисията е бил включен и психиатър - подполковник /тогава/ д-р Емил Калудалиев.Какви бяха неговите заключения за психичното здраве на "експериментаторите",както вие ги наричате? - Поисках и психиатрично обследване на участниците в тази история.Беше изпълнено частично,тъй като офицерите отказаха да се подложат на него.Обследвана беше само Елисавета Логинова,която беше определена като "напълно адекватна и нормална".Което можеше да даде всички основания да бъде съдена като измамник,който съзнателно е подвел Министерство на отбраната и тя да си отиде за определеното от закона време в затвора.След като се изясни,че там няма нищо-комисията беше категорична по този въпрос,дадох указания на генерал Динев-съжалявам,че бяха устни,да бъде затворен входът на дупката с оглед да не се получи някой инцидент,който да доведе до човешки жертви.Обясних му какво трябва да направи.Да се изкопаят четири дупки около отвора на тунела,в тях да се забетонират железни релси и отгоре да се завари желязна плоча.Генерал Динев е бил напълно наясно с цялата глупотевина,която представлява това нещо.Но вместо да изпълни моята заповед,което би дало възможност във всеки един случай,в който се подложат на съмнение заключенията на комисията, да се отвори и да се влезе,той нарежда вертикалната част да бъде запълнена с камъни и отгоре да бъдат изсипани два самосвала бетон.Значи и генерал Динев, и полковниците около него са били напълно наясно,че става въпрос за една много тежка мистификация,за една вулгарна измама и взеха мерки години наред да не бъде потвърдено заключението на комисията (мно-о-ого интересен момент!Неподчинението не е присъщо на военните,освен при "неправилна заповед" или при "неадекватност на командира.Това е по устав.Но животът е научил хората,че понякога има по-общо човешки ценности,които трябва да се защитават дори под страх от наказание.Т.е. ако е имало нещо ценно,то са поели риск,но са го направили труднодостъпно срещу бързи иманярски набези.Не знам какъв е случаят.Просто давам факти и идеи-IYI) .Това солидно запушване на отвора им даде възможност после по най-безсрамен начин да дават интервюта наляво и надясно и да твърдят,че там било "величието на България",но "лоши хора" взели,та го спрели това нещо.Генералният щаб,независимо в кой свой състав,не би могъл да преглътне лесно бодливото,сухо и горчиво хапче на признанието,че е държал в пазвата си или безсъвестни хора или психопати. - Или и двете? - Да,може би комбинация и от двете (а може би гроздето е кислео...-IYI) .Акция "Слава" щеше да бъде акция "Позор" или казано по народному-акция "Резил".Хитреците избират едно проблемно семейство,за да бъде сложено на топа на устата.Явно,когато по-късно тези Наплатанови в рамките на своите душевни проблеми са приели цялата работа като кристална истина,е трябвало да бъдат отстранени,за да може далаверата да продължи (това не е намек,а направо "натрърдък",че "самоубийствата" са по поръчка-IYI) .Но аз не вярвам в тезата за убийство.Убийства не са ставали (така ли?Че отклъде си сигурен?-IYI) .Чисто и просто отстраняването им е донесло една сериозна травма,която е задълбочила техните проблеми и се е стигнало до срив,който води до първото самоубийство,а оттам вече не е много далеч и до второто.В заключение искам да кажа само едно нещо. Когато беше обявено,че се създава комисия,се появи Стамен Стаменов от асоциация "Феномени",който настоя тяхната асоциация да участва в комисията.Съгласих се на драго сърце.Нека участват и те,пък да ги видим какво ще кажат.Те също бяха принудени да признаят,че това е един сапунен мехур и в него няма нищо.Че това е било една колосална мистификация (!!!-IYI) .Случаят с двамата полковници-Кънев и Кръстев,беше много неприятен,защото бяха подписали учредителния протокол на асоциация "Феномени" не като физически лица,а от името на Министерството на отбраната,за което никога не са били упълномощавани.Това е едно достатъчно основание те да бъдат административно санкционирани.Това нещо,докато бях в министерството,не беше направено. Това бяха плюнките и "прозренията" на господин Даскалов,но следва продължение...
IYI
Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
|