Банер
10599179_10203574076624485_4834538729582980488_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Ниродха или контрол над ума и дъха
Написано от Маг Селена   
Сряда, 04 Август 2010 09:47

Трениране на ума


Ако ни измъчва камъче в обувката, ние го изваждаме. Веднъж, когато нещата се разберат, така също е лесно да се махнат отвратителните и смущаващи мисли. Мислите са източника на всички действия – те са истинската карма, истинското действие. Ще бъдете свободни от нещастия и тревоги.

Наблюдавайте бдително мислите си. Веднъж когато люлеенето на ума изчезне, умът ще стане много спокоен и ще имате чудесна медитация. Освободете се от хватките на ума, свободата ще дойде от само себе си. Онези, които имат дори малко контрол над мислите и речта си, ще имат спокойно, ведро, хубаво лице, приятен глас и брилянтни, блестящи очи.

Консервирайте цялата умствена енергия. Използвайте я за духовни цели. Не съхранявайте ненужна информация в мозъка си. Научете се да научите ума да не мисли. Само тогава ще можете да изпълните ума с Божествени мисли. Когато разсеяните умствени лъчи се съберат, вие ще получите нова умствена сила. Ненужните мисли спъват вашето духовно развитие; неприятните мисли са препятстващите прегради към духовния напредък.

При нетренираните личности четири от пет вида мисли заемат ума по едно и също време. Те могат да бъдат мисли за домакинството, бизнеса, офиса, тялото и т.н. Ако наблюдавате внимателно, вие ще видите че много от мислите са нелогични и ума странства безцелно.

Поддържайте само мисли, които са полезни и благотворни. Те са крайъгълните камъни на всеки духовен прогрес. Всяка мисъл трябва да бъде конструктивна по природа - тя трябва да бъде положителна и определена. Умствените картини трябва да бъдат добре дефинирани. Всяка мисъл трябва да носи мир и комфорт на другите, никога да не носи болка или нещастие. Тогава вие ще сте благословена Душа на Земята.

Винаги наблюдавайте ума си. Бъдете бдителни. Бъдете нащрек. Не позволявайте вълни на раздразнителност, ревност, гняв, омраза и похот да се надигат в ума. Те са врагове на медитацията, мира и мъдростта. Подтиснете ги изведнъж чрез поддържането на възвишени мисли. Лошите мисли, които вече са се появили могат да бъдат разрушени чрез създаване и поддържане на добри мисли, с повтарянето на някоя мантра, с извършване на добри действия, с абстрахиране на ума и запитването “Кой съм аз?”, чрез силата на волята.

Дисциплинирането на ума

Вие трябва да имате чист ум, ако искате да осъществите своята вътрешна същност. Докато умът е свободен и се пилее по желания, копнежи, тревоги, излюзии, гордост, похот, привързване, хоресване и нехаресване, той не може да навлезе в областта на върховния мир и неподправеното щастие - неговото безсмъртното жилище.

Един лакомник или човек търсещ удоволствията, един глупак или мързеливец, не могат да практикуват медитация. Онзи, който си контролира езика и другите човешки органи, който има остра проницателност, който яде, пие и спи умерено, който е разрушил себичността, похотта, алчността и гнева, той може да практикува медитация и да достигне успех в Самадхи (свръхсъзнанието).

Не можете да се наслаждавате на мир на ума, не можете да практикувате медитация, ако има викшепа в ума. Викшепа е люлеенето на ума. Викшепа е раджас (страст), тя и желанията съжителстват заедно в ума. Ако наистина искате да разрушите викшепа , вие трябва да разрушите светските копнежи
чрез безстрастие и себеотдаване на Бог.

Ако палите сурови дърва, те няма да пламнат; ако палите парче сухо дърво, то веднага ще прихване огъня и ще пламне. Така също, тези които не са пречистили ума си, не ще бъдат способни да запалят огъня на медитацията. Чистият узрял ум веднага ще пламне в огъня на медитацията.

Изяснете идеята отново и отново. Мислете ясно. Имайте дълбока концентрация и правилно мислене. Самонаблюдавайте се в уединение. Пречистете мислите си. Успокойте мислите. Накарайте бълбукащия ум да замълчи. Позволявайте само една мисловна вълна да се надигне от ума, и й дайте да затихне спокойно. След това дайте на друга мисъл да влезе. Изгонете всички външни мисли, които нямат общо с темата която разглеждате. Ефикасният контрол над мислите чрез дълга практика е огромна помощ за медитацията.

Наблюдавайте всяка мисъл внимателно. Изключете всички ненужни мисли от ума. Животът ви трябва да бъде в съответствие с вашата медитация. Поддържайте медитацията също и по време на работа. Не давайте нови сили на лошите мисли чрез навика на постоянното мислене. Възпрете ги. Заместете ги с възвишени мисли.

Лекарство за умствените дефекти

Има три дефекта в ума. Те са: мръсотия, люшкане на ума и воала на невежеството. Умът се люшка сред обекти на любов и омраза подобно на леко перце при бурен вятър. Той се върти надлъж и нашир сред сетивни обекти, надалеч от връзките с Мъдрите. Той е както бродещото градско куче. Този гибелен ум се завърта при вида на грамадно богаство и следва съвъкуплението, желанията и дори невежия материализъм, както и разлагащото се тяло.

Умът се характеризира с прекомерна флуктоация. Той се люлее и обърква. Той се радва напразно. Той е опиянен от егоизъм. Чрез тази нестабилност ума става плячка на страха. Премахнете тези три-доша (дефекти).

За да направите това вие трябва да изучавате ума. Анализирайте ума. Пречистете ума. Разтворете ума в Бога, чрез постоянно и интензивно мислене за Него. Практикувайте Садхана (старание) за разрушаване на ума. Издигнете се над лъжите на ума. Издигнете се над изкушенията на ума. Това е вашето задължение. Вие сте родени само за това. Всички други задължения са самовнушени, самоналожени от невежество.

Умът става чист от истински, с чисти и добродетелни действия, през постоянното събиране с Мъдрите. Мантра, повтаряна с правилно чувство предизвиква чудесен ефект върху ума. Правилното мислене и разбиране, възвишените емоции, молитвите, постоянната и енергична медитация са
средства да се подобри ума.

Като резултат от пречистването му, умът става по-чувствителен. Той става лесно емоционално неуравновесен от звуци и шокиране. Той чувства остро всяко напрежение. Последователят трябва да бъде чувствителен, и все пак да има тяло, и нерви напълно под контрол. Той трябва да превъзмогне тази чувствителност.

"О уме, сега вече не можеш да бъдеш мой приятел – аз знам твоята стойност и природа. Досега аз бях заблуден от твоите хитрости. Но сега ние се движим в диаметрално противоположни полюси. Ти желаеш мимолетни сетивни удоволствия от обекти. А искам безсмъртна вътрешна радост на душата. Ти си винаги неспокоен и тревожен. Аз съм спокоен и необезпокояван. Ти си изпълнен със страст, страх и привързване. Аз съм безстрастен, безстрашен и непривързан. Ти желаеш жени (мъже съответно), богатство и собственост. Аз съм изпълнен със себеотричане. Ти въобще не можеш да се съгласиш. Затова напусни ме бързо и тихо. Сбогом, приятелю." - това е една своеобразна е прекрасна мантра за поставяне на ума под контрол.

Предателският ум

Умът е коварен. Той ще ви захвърли в бездната на невежеството. Той ще казва: “Питва, питва пунар питва пунар ианма на видиате” - (Пий, пий отново, няма прераждане). Той ще каже: “Изостави садхана (духовната практика), няма да получиш нищо. Няма друга радост освен сетивата. Светът е реален, няма нищо освен сетивното удоволствие, наслаждавай му се от сърце”.

Не слушайте гласа на ума. Плувайте срещу потока на ума. Умът е вашият най-върл враг. Изключете се от ума – застанете като безмълвен наблюдател. Не се отъждествявайте с ума и сетивата. Практикувайте самонаблюдение и себеанализ. Така умът постепенно ще бъде опитомен. Той ще стане ваш покорен слуга.

Сетивните удоволствия в началото са нектар, а стават отрова накрая. Има един начин да се разреди ума, начин да се контролира. Ако умът каже: “Яж яйца и месо”, яжте само спанак, плодове и мляко. Ако умът каже – “Чети новели и вестници”, четете само Гита, Упанишадите и практикувайте карма йога. Ако умът каже – “Играй на комар” практикувайте бдене и правете цяла нощ киртан.

"О разсеян уме, О пакостен немирнико, аз се уморих да ти давам съвети. Ти си както безсрамен зет, който седи в къщата на тъста, яде и пие, укорява всички и ги бие. Трудно е да се контролира ума без помощта и милостта на Бог. Подбудителят на мислите може единствено да подчини този див ум. Моите поклони и уважение към този подбудител.

Слушай, о уме, този съвет. Не затъвай в тинята на самсара (светския живот), в рискования океан от раждания и смърт. Не се замесвай със светски афери. Не яж плодовете на болка и печал. Не приемай раждането отново и отново. Общувай сега тясно с Бога на Радостта. Забрави тялото и неговите връзки, и почивай в блажена радост. Пребивавай в твоето върховно жилище. Сега ще настане края на прераждането.

Не искай име, слава, престиж, позиция, титла, уважение, ранг. Нека не те е грижа, о уме, за земната привързаност, любов и мили думи, респект, хубави дрехи и изтънчени ястия, компанията на девойки (или младежи) и техните приказки. Остани непоколебим. Наблюдавай Бог обитаващ пещерата на твоето сърце – Той е твоето убежище, твоя утеха, източникът и центъра, свидетелят и жилището, Бог и смъртта." - това е друга своеобразна мантра, чрез която можете да контролирате и подчините ума.

Ниродха

Умът и дъха са както млякото и водата. Раджа йога контролира ума. Онзи, който иска да стане перфектен йоги и желае да изпита чудесно Самадхи (свърхсъзнателно състояние), трябва да контролира ума и дъха. Трябва продължително да практикува йога и да спазва правила. Той трябва изцяло да премине отвъд петте татви (елемента).

Укротяването на ума (ниродха) води до джанана (познанието). Ниродха е кулминацията на йога и санкия (два пътя за освобождение). Ниродха е тази, която стои в основата на всеки вид садхана (духовна практика). Усмиряването на ума е есенцията на всеки вид обожание. Тя е джанана (мъдрост) и дхяна (медитация). Най-възвишеното се постига чрез възпирането на ума. Умът трябва да бъде съвършено ограничен от всички обекти и посоки, докато достигне разтваряне в сърцето.

Aтман или Брахман са вашата безсмъртна вътрешна същност. Тя е единствената ослепителна реалност. Само когато познаете вашият Aтман можете да постигнете съвършенство. Съвършенството може да бъде ваше още в този живот. Aтман трябва да бъде разпознат като вашата най-съкровена същност чрез Самадхи.

Ако познаете атман, който е най-съкровената реалност, който е съвършенството, тогава вашият живот става полезен и е истинското съществуване. Познаващият атмана, най-скритото съвършенство, прекосява всички мъки и става свободен. Ако не познаете вашият атман, тогава това е огромна загуба за вас.

Самадхи не е просто емоционален ентусиазъм, оживеност или чувство, тя е директно, уникално, интуитивно преживяване на истината или абсолютното съзнание, или абсолютната реалност. То е отвъд всички чувства, трепети и вълнения. Тогава последователят почива в центъра – целта на неговите търсения, и реализиране на абсолютната свобода, независимост, и съвършенство.

Последователят трябда да има изгарящо желание да освободи себе си от огъня на самсара (светския живот). Само тогава ще бъде способен да навлезе дълбоко в медитация и Самадхи. Умът става същинският Брахман, когато е пречистен и доведен до Самадхи състоянието. В самадхи няма възприемане на двойнственост, няма разделение - причината за страха. Авидя (невежеството) отстъства изцяло в това състояние.

За да се достигне върховната радост, вие трябва да имате търпение, упоритост, усърдие, ведрина, чистота, еднопосочен ум и изгарящ стремеж. Този, който не се стреми към реализация живее напразно – въпреки че изглежда, че е човек, той в действителност е един неконтролеруем звяр.


Източник: Свами Шивананда,
"Шивананда Дейли"


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .