Банер
Белбог.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ПАНКРЕАТИТ
Написано от Маг Селена   
Събота, 27 Октомври 2007 00:00
Панкреасът представлява жлеза разположена зад стомаха в близост до дванадесетопръстника (началната част на тънките черва).

КАКВО НАРИЧАМЕ ПАНКРЕАТИТ?

Панкреатитът е сравнително рядко заболяване и най-общо представлява възпаление на панкреаса, при което неговите ензими се активират и го увреждат. Това може да доведе до кръвоизливи, образуване на кисти (кухини), загиване (самосмилане) на жлезата и т. н.

Ензимите и токсините навлизат в кръвта и сериозно увреждат и други органи –сърце, бели дробове, бъбреци.

Панкреасът представлява жлеза разположена зад стомаха в близост до дванадесетопръстника (началната част на тънките черва).

Панкреасът се състои от тяло, глава и опашка и във функционално отношение се разделя на екзокринна и ендокринна част. Екзокринният панкреас отделя ензими, които вземат участие в процеса на храносмилане и разграждат белтъци,мазнини и др.

Ендокринният панкреас отделя хормоните инсулин и глюкагон. Те имат важно значение за поддържане нивото на кръвната захар. Главата на панкреаса се разполага в горната дясна, а опашката съответно в горната лява част на корема.

Има две форми на панкреатит.

Острата форма настъпва внезапно и в редица случаи има тежко, животозастрашаващо протичане.

При хроничната форма се наблюдава силно изразен болков синдром, в съчетание с нарушение във функционирането на панкреаса, което влияе на процеса на храносмилане и води до отслабване на тегло. Хроничният панкреатит обикновено е резултат на дългогодишна злоупотреба с алкохол. Той може да настъпи след остра злоупотреба, особено ако от възпалителния процес е засегната системата от каналчета на панкреаса, посредством които неговите сокове се оттичат в дванадесетопръстника.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ВЪЗНИКВАНЕТО НА ПАНКРЕАТИТ?

В САЩ се описват от 50 до 80 000 случая на остър панкреатит годишно. Голяма част от тях са провокирани от злоупотреба с алкохол и жлъчно каменна болест.

Панкреатитът резултат на алкохолна злоупотреба се наблюдава най-вече при мъже между 30 и 40 години, при които има данни за дългогодишен редовен прием на алкохол.

Жлъчнокаменната болест се явява другата честа причина за панкреатит, главно при жени над 50 год. възраст. Жлъчните камъни могат да запушат панкреасният канал, посредством който панкреасния сок се оттича към дванадесетопръстника. Това води до задържането му в панкреаса и впоследствие увреждането на панкреасната жлеза под влияние на активираните храносмилателни ензими, които се съдържат в него.

В други случаи причините за панкреатит са: травма в областта на корема, прием на лекарства, някои наследствени заболявания и вродени аномалии на панкреаса и жлъчните пътища и др.

В около 15% от случаите на остър панкреатит и 40% от тези на хроничен причината остава неизвестна.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ОСТРИЯ ПАНКРЕАТИТ?

За острият панкреатит са характерни:


* внезапно настъпила необичайно силна болка в горната част на корема. Като цяло болката може да варира по сила, да възникне в лявото или дясно подребрие и да се излъчва към сърдечната област или по- често към гърба. Обикновено настъпва след хранене и се облекчава в странично положение при свити колене.

* гадене и евентуално повръщане

* фебрилитет (повишение на телесната температура)

* учестен сърдечен ритъм (пулс) - тахикардия

* в около 20% от случаите протичането е особено тежко и се развиват някои от усложненията, включително увреждане на други органи.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ХРОНИЧНИЯ ПАНКРЕАТИТ?

За хроничният панкреатит са характерни:


* тежест и подуване на корема след нахранване. Описаните оплаквания се засилват след консумация на алкохол и прием на мазни храни.

* гадене, евентуално повръщане

* загуба на тегло, при запазен апетит. Отслабването се дължи на намаленото количество храносмилателни ензими, които се отделят от увредения панкреас, при което организма не е в състояние да усвои пълноценно приетата храна.

* в някои случаи се развива захарен диабет като резултат на отделянета на по-малки количества инсулин от увреденият панкреас.

* болката е по-слабо изразена. Тя може да бъде тъпа, постоянна или да се явява под формата на пристъпи. Обикновено се засилва след нахранване и прием на алкохол.


КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА ПАНКРЕАТИТ?

Ако Вашият лекар се съмнява, че имате панкреатит, той ще Ви разпита подробно за Вашите оплаквания и ще Ви направи пълен преглед, търсейки симтоми на заболяването.

Особено информативно при острата форма е изследването на амилазата (един от храносмилателните ензими на панкреаса) в кръвта. Отчитат се повишени нива. Промени търпят и кръвните нива на калция, магнезия, бикарбонатите и др.

Изследване на кръвта може да покаже повишен брой на белите кръвни клетки и други признаци на възпаление и / или анемия (понижен брой на червените кръвни клетки - еритроцити).Това са възможни белези на болестта.

Някои от структурните промени в панкреаса могат да се демонстрират на :

* рентгенова снимка,
* ехографско и
* компютър-томографско изследване - скенер.

Последното има значителна информативна стойност по отношение размера и консистенцията на панкреаса, наличието на кръвоизливи, псевдокисти, калцификати, абсцеси и др.

В диагностицирането на хроничния панкреатит важно място заема ЕРХП (ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография).

Изследването включва въвеждането на тънка, огъваема тръба през устата до стомаха и началната част на тънките черва с последващо инжектиране на контрастна материя в каналите, през които се оттичат храносмилателните сокове на черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур.

ЕРХП дава пълна и точна информация за тежестта и разпространениета на панкреатита, както и за увредата на каналчестата система на панкреаса.


КАКВИ СА УСЛОЖНЕНИЯТА НА ПАНКРЕАТИТА?


* Формиране на псевдокисти. Представляват кухини изпълнени с кръв, увредени панкреасни тъкани, храносмилателни ензими и др. Те могат да се инфектират или да се разкъсат като съдържимото им се излее в свободната коремна кухина. Псевдокистите се локализират предимно в тялото и опашката на панкреаса.

* Инфектиране на увредените панкреасни тъкани и сформиране на абсцес.

* Загиване (самосмилане) на панкреаса.

* Засягяне на белите дробове, бъбреците и сърдечно съдовата система (при тежко протичащ остър панкреатит).

* Жълтеница (жълтеникава оцветка на кожата и бялото на очите) в резултат на засягане билиарната система, която включва жлъчния мехур и каналите, носещи жлъчка и други смилателни сокове от него, черния дроб и панкреаса към тънкото черво.

* Малигнизация (преминаване в раково заболяване) - при дългогодишен хроничен панкреатит.


КАК СЕ ЛЕКУВА ПАНКРЕАТИТА?

Лечението на острият панкреатит протича в болнична обстановка.

В по-леките случаи само се забранява приема на храна през устата за 3-4 дни и се вливат венозно течности и болкоуспокояващи. В тежките случаи минават 3-6 седмици до пълното оздравяване на панкреаса.

Понякога е необходимо поставянето на т. нар. назогастрална сонда (тънка тръбичка, въведена през носа, която достига до стомаха). Посредством нея се елиминират отделените в него течности и газове.

Антибиотици се дават при белези на инфекция.

Хирургично лечение се налага при наличие на някои от усложненията, както и при жлъчни камъни като причина за панкреатита.

При хроничният панкреатит е необходимо да се елиминира причината довела до развитието му (най- често: алкохолна консумация и жлъчнокаменна болест). Препоръчва се диета с ниско съдържение на мазнини и съответно високо на белтъци.

При наличие на захарен диабет е необходимо да се консултирате с ендокринолог, който ще определи най-подходящото за Вас лечение в зависимост от стойностите на кръвно-захарният профил.

Автор: д-р М. Лалева


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .